Κρούσματα σήμερα 04/06: Συνεδριάζει η επιτροπή των ειδικών
Τα κρούσματα για σήμερα 04/06 αναμένεται να εκδώσει σε λίγες ώρες ο ΕΟΔΥ. Να θυμίσουμε ότι την Πέμπτη καταγράφηκαν 1239 νέα κρούσματα εκ των οποίων τα 590 εντοπίζονται στην Αττική, ενώ η Θεσσαλονίκη κατέγραψε 148 νέες λοιμώξεις. Υπενθυμίζουμε ότι χθες 01/06 ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1886 νέα κρούσματα.
Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνεδρίαση της επιτροπής των ειδικών, η οποία εξετάζει την περαιτέρω άρση των μέτρων. Μέσα στα θέματα που μελετώνται από τους ειδικούς είναι η διεύρυνση του ορίου στους γάμους, αλλά και η παράταση της απαγόρευσης κυκλοφορίας.
Το σχέδιο για το ωράριο κυκλοφορίας
Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο αρχικά να επεκταθεί το ωράριο κυκλοφορίας κατά μισή ή μία ώρα αργότερα και ο κόσμος να επιστρέφει στα σπίτια του στη 1:00 το βράδυ.
Σε κάθε περίπτωση η Επιτροπή των ειδικών συνεδριάζει σήμερα, Παρασκευή, προκειμένου να εξετάσει τα επιδημιολογικά στοιχεία και να χαρτογραφήσει τα επόμενα βήματα με νέα άρση μέτρων.
Τι θα γίνει με τη μουσική
Εκτός από την απαγόρευση κυκλοφορίας, ζήτημα είναι τι θα γίνει και με τη μουσική στην εστίαση, για την οποία ο Νίκος Χαρδαλιάς την περασμένη εβδομάδα έγινε έξαλλος, καλώντας «να σταματήσει η λογική του παραλόγου».
Πάντως την περασμένη Τετάρτη πάντως, ο Α’ Αντιπρόεδρος του ΣΕΤΕ, Πρόεδρος της ΠΟΞ και Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων Χαλκιδικής, Γρηγόρης Τάσιος, αποκάλυψε την επιστροφή της μουσικής σε καταστήματα εστίασης από τα μέσα Ιουνίου, εφόσον συνεχιστεί η θετική πορεία των επιδημιολογικών δεδομένων στη χώρα.
Προς αύξηση ο αριθμός ατόμων σε δεξιώσεις
Στο τραπέζι αναμένεται να τεθεί και το ζήτημα των δεξιώσεων, καθώς όπως έχει αναφέρει και ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, στόχος είναι να αυξηθούν οι καλεσμένοι στους γάμους και να ξεπεράσουν τα 100 άτομα που είναι τώρα.
Επιθυμία υπάρχει να ανοίξουν και τα κέντρα διασκέδασης, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν θα είχε νόημα να γίνει τώρα που δεν επιτρέπεται η μουσική στα μαγαζιά. Ωστόσο αυτό δεν αναμένεται να γίνει στο τέλος του μήνα που θα έχουν αρθεί περισσότερα μέτρα. Πάντως ένα μέτρο το οποίο αφορά τους εμβολιασμένους και εξετάζεται όλο και περισσότερο τις τελευταίες εβδομάδες πιθανότητα μπει και αυτό σε εφαρμογή στα μέσα του μήνα.
Το πρώτο «προνόμιο» για τους πλήρως εμβολιασμένους
Ο λόγος για τα self test, για τα οποία αναμένεται να αποφασιστεί ότι δεν θα είναι υποχρεωτικά στους πλήρως εμβολιασμένους πολίτες. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ζήτημα των υποχρεωτικών self test έχει ήδη τεθεί στην επιτροπή εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας.
Η απόφαση αυτή θα αφορά όσους έχουν λάβει και τις δύο δόσεις του εμβολίου κατά του κοροναϊού και αφού έχει περάσει το απαραίτητο διάστημα από τη δεύτερη δόση για την απόκτηση της απαραίτητης ανοσίας στον οργανισμό αλλά και όσους έχουν εμβολιαστεί με το μονοδοσικό της Johnson & Johnson.
Οι μεταλλάξεις διαβρώνουν το τείχος ανοσίας
Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες μάλιστα φαίνεται πως οι μεταλλάξεις είναι οι κύριες υπαίτιες για την επανάληψη εμβολιαστικής δόσης προκειμένου να ενισχυθεί η προστασία εναντίον τους.
Με λίγα λόγια αυτό σημαίνει πως δύο δόσεις –πιθανώς όμως σε συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού- δεν είναι αρκετές ώστε να προστατέψουν τους πολίτες από τα μεταλλαγμένα στελέχη.
Βέβαια αυτό δεν αποτελεί κάτι το μοναδικό, αν σκεφτεί κανείς πως έτσι λειτουργεί και το μοντέλο εμβολιασμού κατά της γρίπης.
Οι εκκλήσεις των ειδικών αφενός για να εμβολιαστούν όσοι ακόμη κάνουν δεύτερες σκέψεις, καθώς αυτό το μικρό σκεύασμα αποδεικνύεται σωτήριο τόσο ατομικά όσο και συλλογικά έναντι του μοχθηρού ιού, αφετέρου για τη τήρηση των μέτρων αυτοπροστασίας ακόμη και τώρα που η «Ελευθερία» επιστρέφει σε όλους τους τομείς, αποτελούν αναγκαίο καλό.
Τα σενάρια για τις μεταλλάξεις στην Ελλάδα
Το κακό σενάριο πάντως, περί «κυψέλης μεταλλάξεων» έχει αποκλειστεί για τη χώρα μας, η οποία έχει πατήσει γκάζι στην επιχείρηση «Ελευθερία» καθώς οδεύουμε στους συνολικά 6 εκατομμύρια εμβολιασμούς.
Ωστόσο τα παραλλαγμένα στελέχη φαίνεται πως καθορίζουν ακόμη την επιδημιολογική μας κατάσταση.
Στην χθεσινή επιδημιολογική έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοινώθηκαν εκτός από τα ημερήσια κρούσματα -ήταν 1.239- και δύο ακόμη μεταλλαγμένα στελέχη.
Συνολικά στη χώρα μας έχουν εντοπιστεί 19 στελέχη παραλλαγές του κοροναϊού, ενώ στην Ευρώπη οι μεταλλάξεις που έχουν εντοπιστεί είναι 32, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC).
Οι δύο παραλλαγές που προστέθηκαν την τελευταία εβδομάδα στον κατάλογο των παραλλαγών του κοροναϊού, έχουν τις κώδικές ονομασίες «Β.1.1.523» και «AD.2».
Η πρώτη βρίσκεται στο μικροσκόπιο των ειδικών καθώς φέρει τη μετάλλαξη Ε484Κ στην πρωτεΐνη-ακίδα του ιού που συναντάται, μεταξύ άλλων, στο «ινδικό» στέλεχος όπως και στο «νιγηριανό» (B.1.1.318) και ενδέχεται να διαφεύγει της προστασίας που προσφέρουν τα εμβόλια. Το στέλεχος «B.1.1.523» προέρχεται από τη Νορβηγία και τη Ρωσία και εντοπίστηκε σε τρία κρούσματα κοροναϊού στην Κρήτη.
Να εμβολιαστούν τα παιδιά από τον Σεπτέμβριο
Όπως είπε η Ματίνα Παγώνη στο ΑΝΤ1 το πρωί της Παρασκευής, «ναι μεν πηγαίνουμε καλά, αλλά χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή γιατί και τα κρούσματα είναι ακόμη πολλά αλλά και ο αριθμός αυτών που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ». Νοτιοαφρικανική μετάλλαξη
Παράλληλα σημείωσε πως αποτελεί προτεραιότητα να «τρέξουμε» τους εμβολιασμούς και εστίασε στους άνω των 60 ετών όπου το ποσοστό των εμβολιασμένων είναι σχετικά χαμηλό. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, ο στόχος θα πρέπει να είναι στο τέλος του Ιουνίου να έχει εμβολιαστεί το 50% του πληθυσμού και στο τέλος Αυγούστου ή στις αρχές Σεπτεμβρίου το 75-80%. Όπως είπε είναι δύσκολος στόχος, αλλά όχι ακατόρθωτος.
Σε ότι αφορά την απροθυμία πολλών να εμβολιαστούν με το εμβόλιο της AstraZeneca και το πρόβλημα ειδικά σε κάποια νησιά όπου δεν υπάρχει εναλλακτική λύση, είπε ότι πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος ώστε ο κάθε πολίτης να επιλέγει τον τύπο του εμβολίου που επιθυμεί για να φτάσουμε στα επιθυμητά επίπεδα εμβολιασμού.
Τέλος και σε ότι αφορά τον εμβολιασμό των παιδιών άνω των 12 ετών, είπε ότι θα πρέπει τα παιδιά να εμβολιαστούν από τον προσεχή Σεπτέμβριο πριν ξεκινήσουν τα σχολεία.
Εμβόλια Ελλάδα: Με Pfizer και Moderna οι 25-29 από Δευτέρα
Όπως είπε στο MEGA το πρωί της Παρασκευής, αναφερόμενος στα ταξίδια τόνισε πως «το πράσινο πιστοποιητικό αφορά στους διασυνοριακούς ελέγχους και τις μετακινήσεις εντός της ΕΕ. Ήδη έχει ξεκινήσει αυτό, είναι οχτώ οι χώρες που είναι σε ετοιμότητα, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα».
Αναφερόμενος στις μετακινήσεις στα ελληνικά νησιά είπε πως υπάρχει η δυνατότητα χρήσης της βεβαίωσης εμβολιασμού, του αρνητικού μοριακού τεστ ή του αρνητικού self-test, ή της βεβαίωση νόσησης. «Αυτό για όσο ισχύουν οι περιορισμοί στις μετακινήσεις προς τα νησιά», είπε.
Παράλληλα προέβλεψε πως προς το τέλος Ιουνίου θα χρειάζεται ένα μόνο χαρτί. «Για τα νησιά, αυτό που εκδίδεται από το gov.gr είναι η βεβαίωση εμβολιασμού ή βεβαίωση νόσησης. Όποιος έχει βεβαίωση εμβολιασμού δε χρειάζεται να κάνει self-test, απλά συμπληρώνει και τη σχετική βεβαίωση στην πλατφόρμα του υπουργείου Ναυτιλίας, που εξυπηρετεί το σύστημα ελέγχου του υπουργείου. Όσο αυξάνει ο αριθμός των εμβολιασμένων, ευελπιστούμε ότι εντός Ιουνίου δε θα χρειάζεται κάποιο έγγραφο για τη μετακίνηση στα νησιά. Η φόρμα του υπουργείου Ναυτιλίας αναφέρει τον προορισμό, και το έγγραφο που φέρει μαζί του για να ταξιδέψει κάποιος», εξήγησε ο κ. Γεωργαντάς.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας