Κρούσματα σήμερα 03/06: Χτίζεται το τείχος ανοσίας
Τα κρούσματα για σήμερα 03/06 αναμένεται να ανακοινώσει ο ΕΟΔΥ. Να θυμίσουμε ότι την Τετάρτη καταγράφηκαν 1.381 νέα κρούσματα εκ των οποίων τα 717 εντοπίζονται στην Αττική, ενώ η Θεσσαλονίκη κατέγραψε 110 νέες λοιμώξεις. Υπενθυμίζουμε ότι την 01/06 ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1886 νέα κρούσματα.
Οι εμβολιασμοί σε όλες τις ηλικίες προχωρούν με γοργούς ρυθμούς, όμως υπάρχει ένα κενό στις ηλικίες από 65 και πάνω. Ακόμη, μετά την ανακοίνωση του ΕΜΑ έχει αρχίσει να συζητείται ο εμβολιασμός των εφήβων.
“Καμπανάκι” από τους ειδικούς για το τέταρτο κύμα
Ο Νίκος Καπραβέλος, καθηγητής Πνευμονολογίας και διευθυντής ΜΕΘ του «Παπανικολάου», αναφέρθηκε στην πορεία της πανδημίας, εκτιμώντας ότι η αποκλιμάκωση είναι πολύ αργή και ότι το τρίτο κύμα δεν λέει να φύγει, παρουσιάζοντας πολύ μεγαλύτερη χρονική διάρκεια από το δεύτερο.
Αναφερόμενος στην περίπτωση του τουρίστα από τη Ρωσία που ήρθε στη χώρα μας και νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση με κορωνοϊό, ο κ. Καπραβέλος είπε ότι πρόκειται για μια πολύ περίεργη περίπτωση καθώς παρουσίασε αρνητικό μοριακό τεστ από τις 26 Μαΐου, αλλά φτάνοντας στις 29 Μαΐου στη χώρα μας είχε πολλά συμπτώματα κάτι που δεν είναι φυσιολογικό.
Με αφορμή αυτό το περιστατικό, ο κ. Καπραβέλος τόνισε ότι πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί με τον τουρισμό, καθώς αναμένουμε εκατομμύρια τουρίστες στη χώρα μας, οι οποίοι σε περίπτωση που φτάσουν ασθενείς θα μεταφέρουν τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού από όλο τον πλανήτη κι αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα όχι μόνο τη διατήρηση του τρίτου κύματος όλο το καλοκαίρι, αλλά πολύ χειρότερα να ανοίξει και την πόρτα για ένα τέταρτο κύμα της πανδημίας το φθινόπωρο.
Τα εμβόλια καλύπτουν τις μεταλλάξεις
Ο κ. Σκουτέλης, μιλώντας στον ΑΝΤ1 κι αναφερόμενος στην περίπτωση του τουρίστα από τη Ρωσία που ήρθε στη χώρα μας με αρνητικό τεστ και τώρα νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση με κορωνοϊό, εξήγησε ότι είναι σωστό να μπαίνουν πολλοί φραγμοί για να έρθει ένας τουρίστας στη χώρας μας, αλλά από την άλλη πλευρά δεν είναι δυνατόν να προλαβαίνουμε όλες τις περιπτώσεις τουριστών που θα έρθουν στη χώρα μας και θα νοσούν.
Σε ότι αφορά τον εμβολιασμό των παιδιών ηλικίας 12-15 ετών, ο κ. Σκουτέλης είπε ότι μέχρι τώρα όλοι οι οργανισμοί που έχουν ασχοληθεί με το θέμα έχουν αποφανθεί ότι ο εμβολιασμός είναι ασφαλής για τα παιδιά, αλλά το θέμα αυτό δεν έχει απασχολήσει ακόμη την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού και δεν αποτελεί άμεση προτεραιότητα. Εμβολιαστικά κέντρα
Ο κ. Σκουτέλης συμπλήρωσε ότι σε κάθε περίπτωση ο εμβολιασμός δεν είναι υποχρεωτικός και η κουβέντα αυτή περί υποχρεωτικότητας είναι πολύ παλιότερη από τον κοροναϊό και αυτό που ισχύει είναι ότι αποτελεί συνταγματικό δικαίωμα για κάθε πολίτη να εμβολιαστεί ή όχι. Σε ότι αφορά γενικότερα την πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος στην Ελλάδα, είπε ότι ναι μεν πηγαίνει σχετικά καλά, αλλά σε κάποιες ηλικιακές ομάδες που το ποσοστό θα έπρεπε να πλησιάζει το 100%, δεν υπάρχει η αναμενόμενη ανταπόκριση.
Η νέα μετάλλαξη που πλήττει την Κρήτη
Η καθηγήτρια επιδημιολογίας Θεοδώρα Ψαλτοπούλου αναφέρθηκε στην αποτελεσματικότητα των εμβολίων, την πορεία του κορωνοϊού και τη νέα μετάλλαξη που εντοπίστηκε στην Κρήτη. «Δυστυχώς προγραμματισμός με τον κορωνοϊό δεν μπορεί να γίνει. Υπάρχει μια συγκρατημένη αισιοδοξία. Πρέπει να δούμε την μεγάλη επιδημιολογική εικόνα. Ο ιός είναι ενεργός ανάμεσά μας», είπε χαρακτηριστικά στην εκπομπή «Ωρα Ελλάδος» του OPEN TV
Σε ό,τι αφορά την μετάλλαξη που εντοπίστηκε στην Κρήτη, η κυρία Ψαλτοπούλου τόνισε πως «χρειάζεται έλεγχος από τις αρμόδιες Επιτροπές για το κατά πόσο είναι αποτελεσματικά τα εμβόλια. Αυτό είναι κάτι που δεν το γνωρίζουμε αυτή τη στιγμή. Επομένως θέλει μία εγρήγορση και μία παρακολούθηση τόσο των νέων κρουσμάτων, για να εξακριβωθεί η μεταδοτικότητα της νέας μετάλλαξης αλλά και των νοσηλευομένων ώστε να διαπιστωθεί αν προκαλεί βαρύτερη νόσηση».
«Αυτό που γενικά γνωρίζουμε για τις μέχρι τώρα γνωστές μεταλλάξεις είναι ότι η ανταπόκριση των εμβολίων είναι αρκετά καλή άρα, αν και παραμένουμε σε εγρήγορση για την εμφάνιση κάποιας νέας πιο επιθετικής μετάλλαξης, αυτό που έχει σημασία είναι να εμβολιαστούμε όλοι», εξήγησε.
Μέσα Ιουνίου ο κατ’οίκον εμβολιασμός
«Είμαστε κοντά στο να προχωρήσουμε σε ανακοινώσεις για τους εμβολιασμούς κατ’ οίκον και ευελπιστούμε να αρχίσουν εντός Ιουνίου» δήλωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.
«Μέσα στο καλοκαίρι θα έχουμε καταφέρει να πετύχουμε το τείχος ανοσίας» Τόνισε δε ότι μέσα στο καλοκαίρι θα έχουμε καταφέρει να πετύχουμε το τείχος ανοσίας, ενώ πρωταθλητές στον εμβολιασμό αναδεικνύονται οι πολίτες της ηλικιακής ομάδας 75-79 ετών. Ωστόσο, συμπλήρωσε ότι ακόμη και στις ομάδες που άνοιξαν πρόσφατα η συμμετοχή πάει πολύ καλά.
Αναφερόμενος στον εμβολιασμό των νέων 18 έως 29 ετών, ο κ. Θεμιστοκλέους στον ΣΚΑΪ 100.3 ανέφερε ότι ο εμβολιασμός θα γίνει σε δυο φάσεις κι εκτίμησε ότι σύντομα μπορεί να ανοίξει η ομάδα 25-29 ετών με τις σχετικές ανακοινώσεις να γίνονται την επόμενη βδομάδα
Απαντώντας σε ερώτηση για τον εμβολιασμό παιδιών, ξεκαθάρισε ότι δεν μιλάμε για παιδιά δημοτικού, αλλά ηλικίας 12- 15 ετών. Πρόσθεσε ότι όταν η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών δώσει το πράσινο φως τότε η σύσταση θα είναι να εμβολιαστούν τα παιδιά αυτής της ηλικίας που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.
Σπάει στα δύο η ηλικιακή ομάδα 18 έως 29 ετών
Έχοντας μπει πλέον στον Ιούνιο, οι εμβολιασμοί στη χώρα τρέχουν ακάθεκτοι. Οι εμβολιασμοί μέχρι και χθες ξεπέρασαν τα 5.700.000 εκατομμύρια, ενώ πλέον ο εμβολιασμός των νέων ηλικίας 18 έως 29 ετών είναι μονόδρομος.
Σχετικά με τον εμβολιασμό των νέων μίλησε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος ανέφερε ότι οι ηλικίες αυτές θα «σπάσουν» σε δύο ομάδες, η πρώτη 25-29 και η δεύτερη 18-24. Επιπλέον, οι ανακοινώσεις που αφορούν τη συγκεκριμένη κατηγορία θα γίνουν την επόμενη εβδομάδα, ενώ αναμένεται να ανακοινωθεί και πως θα χορηγηθούν τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna.
Όσον αφορά στην επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία», τόνισε ότι ο μέσος όρος των εμβολιασμένων με μια δόση στα νησιά ανέρχεται στο 40% (πλήρως εμβολιασμένοι 27%), ενώ στο 100% βρίσκεται η πληρότητα των ραντεβού για εμβολιασμούς σε Λευκάδα, Θάσο, Πάρο, Μύκονο και Σαλαμίνα.
Σε ύφεση η πανδημία και πολύ καλύτεροι δείκτες
Ο Χαράλαμπος Γώγος, Καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, αναφέρθηκε στην πορεία της πανδημίας στη χώρα, το πρόγραμμα εμβολιασμού αλλά και τα εμβόλια νέας γενιάς. Ο καθηγητής εμφανίστηκε στην εκπομπή «Κοινωνία ώρα MEGA», με τον ίδιο να φαίνεται αρκετά αισιόδοξος για την πορεία της πανδημίας, ωστόσο τόνισε πως έχουμε μπροστά μας ένα μακρύ καλοκαίρι.
«Η κατάσταση είναι καλή, έχουμε ύφεση της πανδημίας και πολύ καλύτερους δείκτες, αργά αλλά σταθερά για τα νοσοκομεία. Με πτωτικές τάσεις θα πάμε. Έχουμε μπροστά μας ένα μακρύ καλοκαίρι. Και παράλληλα θα προχωρήσουμε και τους εμβολιασμούς», ανέφερε ο καθηγητής σχολιάζοντας τα στοιχεία της πανδημίας.
«Πάμε καλά. Προβλητισμοί υπάρχουν αλλά πιστεύω ακράδαντα ότι πρέπει να ακούμε τους ειδικούς δεν είναι τυχαία η παρουσία τους. Υπάρχουν συστάσεις και πρέπει να τις ακολουθούμε. Έχουμε σταθερά 90-100.000 εμβολιασμούς τη μέρα», τόνισε για το πρόγραμμα του εμβολιασμού. Επιπλέον, αναφέρθηκε στη νέα γενιά εμβολίων, τα οποία θα προσφέρουν διαρκή ανοσία έναντι του κορωνοϊού, όπως δείχνουν κάποιες μελέτες.
«Γίνεται συνεχής προσπάθεια βελτίωσης της αποτελεσματικότητας των εμβολίων. Τα εμβόλια δρουν σε δύο κατευθύνσεις η παραγωγή αντισωμάτων και η δημιουργία μιας ανοσιακής μνήμης. Σε κάποιες μελέτες που γίνονται δείχνουν ότι τα νέα εμβόλια θα στοχεύουν στην ενεργοποίηση των Τ-κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος ώστε να παρέχουν μακροχρόνια προστασία έναντι του κορωνοϊού». Ως προς τον εμβολιασμό των υγειονομικών, τόνισε πως οι γιατροί θα μπορούσαν να είχαν εμβολιαστεί εδώ και καιρό, καθώς έχουν προτεραιότητα.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας