Κρούσματα σήμερα 28/5: Χτίζεται το τείχος ανοσίας
Τα κρούσματα για σήμερα 28/5 πρόκειται να βγάλει στην δημοσιότητα σε λίγες ώρες ο ΕΟΔΥ. Να θυμίσουμε ότι την Πέμπτη σημειώθηκαν 1905 κρούσματα, εκ των οποίων τα 939 εντοπίστηκαν στην Αττική, ενώ η Θεσσαλονίκη κατέγραψε 204 νέες λοιμώξεις. Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη καταγράφηκαν 1517 κρούσματα.
Από ότι όλα δείχνουν όσο προχωρούν οι εμβολιασμοί, τόσο πέφτει ο αριθμός των διασωληνωμένων στις ΜΕΘ. Πολλοί ειδικοί έχουν δώσει την δική τους απάντηση σχετικά με τα περιστατικά που έχουν προκύψει με θρόμβωση.
Υπό συζήτηση στην επιτροπή η αύξηση ορίων στους γάμους και οι Πανελλαδικές
Τα επόμενα βήματα στην πορεία της άρσης των περιοριστικών μέτρων -κυρίως στην εστίαση και την κυκλοφορία των πολιτών- εξετάζουν, από κοινού, οι επιστήμονες και τα αρμόδια στελέχη της κυβέρνησης. Αυτό που προβληματίζει και τις δύο πλευρές είναι ότι τα νέα κρούσματα κορωνοϊού παρουσιάζουν μεν μια σχετική ύφεση, όμως δεν δίνουν την αυτοπεποίθηση για πλήρη «χαλάρωση».
Σύμφωνα με πληροφορίες, το ζήτημα της μουσικής στην εστίαση είναι ένα από τα βασικά θέματα που θα συζητηθεί σήμερα, κατά τη συνεδρίαση της επιτροπής λοιμωξιολόγων. Στην επιτροπή θα εξεταστεί και το ζήτημα της αύξησης των ορίων ατόμων για τους γάμους και τις βαπτίσεις, καθώς και το πρωτόκολλο, δηλαδή τα υγειονομικά μέτρα, που θα ισχύσει για τις Πανελλαδικές εξετάσεις.
Ανοίγουν η μουσική και οι εσωτερικοί χώροι
Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να απελευθερωθεί ακόμα ένα μέτρο στην εστίαση, καθώς είναι πιθανό να βγει από το mute η μουσική σε καφέ, μπαρ και εστιατόρια, που μέχρι τώρα απαγορευόταν ως αίτιο δημιουργίας συνωστισμού. Η μουσική αναμένεται να επιτραπεί πιθανότητα και από τη Δευτέρα, κάτι που θα μάθουμε με σιγουριά στην τακτική ενημέρωση το απόγευμα της Παρασκευής από τον αρμόδιο υπουργό, Νίκο Χαρδαλιά.
Η μουσική στην εστίαση αποτελεί επιτακτικό αίτημα πολιτών, ειδικά σε μπαρ και καφετέριες, πόσο μάλλον όσο μπαίνουμε στο καλοκαίρι. Η κυβέρνηση σχεδιάζει το προσεχές διάστημα κι άλλα μέτρα χαλάρωσης, πάντα εφόσον το επιτρέπουν τα επιδημιολογικά δεδομένα.
To στίγμα των προθέσεων της κυβέρνησης έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στη γερμανική «Bild», όπου επεσήμανε πως η μουσική θα επιστρέψει όταν αρχίζουν να έρχονται μαζικά τουρίστες στη χώρα μας, όχι όμως από αυτό το Σαββατοκύριακο.
Όπως είπε, η κατάσταση θα βελτιωθεί ενώ μαζί με τη μουσική θα επεκταθεί και το απαγορευτικό κυκλοφορίας, που σήμερα ξεκινά στις 00:30 και ολοκληρώνεται στις 05:00 το πρωί. Σύμφωνα με τον ίδιο, τον Ιούλιο ή τον Αύγουστο που θα βρισκόμαστε στο πικ της τουριστικής περιόδου, τα πράγματα θα θυμίζουν πολύ ένα φυσιολογικό καλοκαίρι.
Αυλαία για θέατρα και συναυλίες
Επανεκκινούν από σήμερα τα ζωντανά θεάματα και ακροάματα σε υπαίθριους χώρους με θέατρα και συναυλιακούς χώρους να ανοίγουν τις πόρτες τους για το κοινό, κάτω φυσικά από μέτρα ασφαλείας λόγω του κορωνοϊού.
Η επιστροφή στις ζωντανές πολιτισμικές εκδηλώσεις περιλαμβάνεται στο τρίτο στάδιο του ανοίγματος του Πολιτισμού καθώς προηγήθηκε το άνοιγμα των μουσείων στις 14 Μαΐου και των θερινών σινεμά στις 21 Μαΐου με πληρότητα στο 75%.
Φυσικά, η επιστροφή στις θεατρικές και συναυλιακές παραστάσεις γίνεται κάτω από υποχρεωτικά μέτρα όπως είναι η χρήση μάσκας, η θερμομέτρηση του κοινού, η τήρηση αποστάσεων ασφαλείας και ο περιορισμένος αριθμός παρευρισκομένων. Μέτρα ισχύουν και για τους εργαζόμενους στον πολιτισμό όπως η διενέργεια self test και φυσικά η χρήση μάσκας.
Αναλυτικά τα μέτρα:
- Η πληρότητα θα είναι στο 50%
- Θα υπάρχουν μόνοι καθήμενοι και όχι όρθιοι θεατές
- Θα υπάρχει κενό ή κενή θέση ανά δύο καθήμενους.
- Δεν θα υπάρχουν διαλείμματα
- Δεν επιτρέπεται η συγκέντρωση κοινού σε οποιοδήποτε σημείο του χώρου όπως τα καμαρίνια
- Τα κυλικεία και τα μπαρ των χώρων για τις παραστάσεις και τις συναυλίες θα λειτουργούν μόνο πριν και κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων και φυσικά απαγορεύεται ο συνωστισμός
- Είναι υποχρεωτική η ταξιθεσία προκειμένου οι θεατές να καθίσουν στις θέσεις τους, αλλά και να αποχωρήσουν από τους χώρους αυτούς
- Οι διοργανωτές των εκδηλώσεων πρέπει να μεριμνούν για την ασφαλή αναμονή του κόσμου στην ουρά, κατά την είσοδο και την έξοδο στον χώρο της εκδήλωσης, αλλά πρέπει να εξασφαλίσουν ότι δεν θα δημιουργείται συνωστισμός ούτε στα πάρκινγκ
- Eίναι υποχρεωτική η χρήση ηλεκτρονικού εισιτηρίου.
Τα οφέλη από το Astrazeneca είναι πολλαπλάσια από τους κινδύνους
Ο Αθανάσιος Σκούτελης, μιλώντας στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Καλημέρα Ελλάδα» ανέφερε ότι θα έχουμε την επιλογή των εμβολίων, υπογράμμισε ότι «η επιλογή γίνεται μετά από σωστή πληροφόρηση, όπως έκανε η κ. Θεοδωρίδου». Και υπογράμμισε ότι είναι χαμηλά τα ποσοστά εμβολιασμού στις μεγάλες ηλικίες, καλώντας τους πολίτες άνω των 60 ετών να εμβολιαστούν.
«Tα οφέλη από τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca είναι πολλαπλάσια από τους κινδύνους. Δεν μπορούμε να στερήσουμε την επιλογή σε κάποιον που θέλει να εμβολιαστεί», σημείωσε, προτάσσοντας πως «ο εμβολιασμός πάει καλά αλλά μπορεί να πάει και καλύτερα. Μέχρι στιγμής έχει εμβολιαστεί το 20% του πληθυσμού».
Με αφορμή τις αντιδράσεις, μετά από γερμανική μελέτη για το μυστήριο των θρομβώσεων που προκαλούν σπάνια τα εμβόλια της AstraZeneca και της Johnson & Johnson, είπε ότι αυτά είναι αστειότητες, καθώς «τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού είναι πολύ καινούρια και δεν θα μπορούσε κανείς να μιλήσει εξ αρχής για παρενέργειες».
Παράλληλα, έκανε λόγο για «μεγαλείο ψυχής» από τον σύζυγο της 44χρονης που νοσηλεύεται στο ΠΑΓΝΗ, μετά από επεισόδιο θρόμβωσης που υπέστη λίγες ημέρες μετά τον εμβολιασμό της με το σκεύασμα της AstraZeneca, αν και τόνισε πως «δεν ξέρουμε αν ευθύνεται το εμβόλιο για την κατάσταση της 44χρονης».
Οι δηλώσεις Μητσοτάκη για μάσκες και απαγόρευση κυκλοφορίας
Στην ίδια συνέντευξη, πάντως, ο κ. Μητσοτάκης άφησε να εννοηθεί ότι έρχονται περαιτέρω «ανοίγματα». Συγκεκριμένα, προανήγγειλε ότι θα επεκταθεί το ωράριο κυκλοφορίας -σήμερα η απαγόρευση κυκλοφορίας ξεκινά από τις 00:30, μετά τα μεσάνυχτα- το προσεχές διάστημα. Από τη φράση του, ωστόσο, προκύπτει ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν σκέψεις για πλήρη κατάργηση του μέτρου απαγόρευσης κυκλοφορίας.
Ενα άλλο μεγάλο ζήτημα είναι οι κανονισμοί που ισχύουν για τις μάσκες, καθώς για το θέμα αυτό γίνονται αρκετές «βιαστικές», δημόσιες τοποθετήσεις περί κατάργησης του μέτρου, γεγονός που έχει ενοχλήσει μέλη της επιτροπής και στελέχη αρμόδιων υπουργείων.
Ο κ. Μητσοτάκης, ερωτηθείς σχετικά, τόνισε ότι «εξαρτάται από το τι θα πουν οι ειδικοί. Αναμένω πως οι μάσκες θα διατηρηθούν σίγουρα στους εσωτερικούς χώρους. Σε ό,τι αφορά τους εξωτερικούς χώρους, όταν τρως σε ένα εστιατόριο δεν είσαι υποχρεωμένος να φοράς μάσκα. Αυτό θα πρέπει να είναι σαφές. Έχεις τη μάσκα σου, εισέρχεσαι στο εστιατόριο και μετά τη βγάζεις».
Τι γνωρίζουμε μέχρι τώρα για τις μεταλλάξεις και τα εμβόλια
Ο Ηλίας Μόσιαλος αναφέρθηκε στην ανησυχία των πολιτών σχετικά με τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού και κατά πόσο τα εμβόλια θα μπορέσουν να μας παρέχουν προστασία. Όπως τόνισε και ο ίδιος, η εν λόγω ανησυχία αποτελεί αντικείμενο έρευνας από τους επιστήμονες. Ο ίδιος εξηγεί τι είναι γνωστό μέχρι στιγμής:
«Το ανοσοποιητικό μας σύστημα φαίνεται να εξακολουθεί να αναγνωρίζει τον κορωνοϊό, παρά τις μικρές αλλαγές. Και αυτό όχι στο επίπεδο των αντισωμάτων που κυκλοφορούν στο αίμα μας αλλά στο επίπεδο της κυτταρικής ανοσίας».
«Κάποια από τα αντισώματα που έχουμε μετά τον εμβολιασμό έναντι της ακίδας του ιού, όπως αυτή είχε χαρακτηριστεί στο αρχικό στέλεχος, μπορεί να μην αναγνωρίζουν ακριβώς την ακίδα του ιού μετά την παραλλαγή. Όσο λοιπόν αποκλίνει η παραλλαγή που προσπαθεί να ‘επιτεθεί’ στα κύτταρά μας, τόσο μικρότερη θα είναι η ανοσοπροστασία από τα υπάρχοντα αντισώματα. Αυτό φαίνεται και στο γράφημα. Και μια νέα μελέτη έδειξε πως ναι μεν τα αντισώματα φθίνουν αλλά η κυτταρική προστασία μετά από 6 μήνες φαίνεται αμετάβλητη».
«Πολλές ερευνητικές ομαδές επίσης σε όλο τον κόσμο, δημοσιεύουν παραδείγματα όπου εξεταζοντας το αίμα ασθενών σε τακτά χρονικά διαστήματα, διαπιστώνουν πως πολλές νέες μεταλλάξεις εξουδετερώνονται από τα κύτταρα των πρώην ασθενών ή των εμβολιασμένων. Άρα μάλλον η κυτταρική μας ανοσία θα είναι σταθερή και θα μας προστατεύει έναντι της επαναλοίμωξης».
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας