Χάρτης ECDC: Η Ελλάδα παραμένει πράσινη στο δείκτη
Ο χάρτης του ECDC (Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων) δίνουν την εικόνα ότι ο κορωνοϊός επιμένει, αλλά η Ελλάδα είναι ξανά βαμμένη με το πράσινο χρώμα σε σχέση με τον δείκτη θετικότητας. Αυτό σημαίνει ότι αυτός έχει πέσει κάτω από το 4%, που είναι και το όριο συναγερμού, το οποίο έχουν ορίσει οι επιστήμονες. Μάλιστα, η Ελλάδα κατατάσσεται στις κορυφαίες αναφορικά με τα τεστ που πραγματοποιεί, σε σχέση με τις χώρες για τις οποίες δίνει στοιχεία το ECDC.
Πιο συγκεκριμένα, στον συνδυαστικό χάρτη του ECDC με δεδομένα των δύο τελευταίων εβδομάδων (14-27 Μαΐου) που αφορούν στον δείκτη τεστ, τα νέα κρούσματα και τον δείκτη θετικότητας, το μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδας είναι στο «πορτοκαλί», εκτός από νησιά στο βόρειο Αιγαίο, αλλά και το μεγαλύτερο μέρος της Πελοποννήσου, που βρίσκονται στο «κίτρινο».
Παραμένει στο πορτοκαλί το μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδας
Στη χώρα μας παρουσιάζεται βελτιωμένη και η επιδημιολογική εικόνα σε αρκετές περιοχές -με κίτρινη απόχρωση-, ωστόσο ακόμη το μεγαλύτερο μέρος είναι βαμμένο με πορτοκαλί χρώμα.
Πάντως όπως φαίνεται και από τον χάρτη αρκετές γειτονικές χώρες έχουν καλύτερη επιδημιολογική κατάσταση –κίτρινο χρώμα- με εξαίρεση ένα μέρος της Ιταλίας, της κεντρικής Ευρώπης και ανατολικής Ευρώπης.
Μικρότερος του 4% ο δείκτης θετικότητας
Τα δεδομένα είναι καλύτερα όσον αφορά τον δείκτη θετικότητας, καθώς στον χάρτη που δημοσιεύεται από το ECDC κάθε Πέμπτη και βασίζεται σε δεδομένα που αναφέρονται από τα κράτη μέλη της ΕΕ στη βάση δεδομένων του Ευρωπαϊκού Συστήματος Επιτήρησης (TESSy), έως την Τρίτη, η Ελλάδα στον δείκτη θετικότητας βρίσκεται κάτω από το 4% και βάφεται με πράσινο χρώμα.
Τέλος, αναφορικά με τον αριθμό των τεστ κοροναϊού που γίνονται, η χώρα μας συνεχίζει να βρίσκεται στο «βαθύ πράσινο», καθώς διενεργεί περισσότερα από 5.000 τεστ ανά 100.000 κατοίκους.
Χάρτης ECDC: Ο τριπλός δείκτης
Στον σύνθετο χάρτη – συνδυαστικός δείκτης τεστ, νέων κρουσμάτων και θετικότητας που ακολουθεί βλέπουμε ότι η Ελλάδα είναι στο «κόκκινο», σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα. Εξαίρεση αποτελεί ένα μέρος της Πελοποννήσου καθώς και τα περισσότερα νησιά που είναι «πορτοκαλί».
Οι χάρτες του ECDC βασίζονται σε δεδομένα που δηλώνονται από τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. στο Ευρωπαϊκό Σύστημα Επιτήρησης (TESSy). Την ίδια ώρα ο ΕΟΔΥ σε μήνυμά του στο Twitter, σημειώνει με αφορμή τη δημοσίευση των χαρτών πως «ανάμεσα στις χώρες με τον υψηλότερο αριθμό διενεργούμενων τεστ ανά 100.000 κατοίκους η χώρα μας για μια ακόμη εβδομάδα ενώ και o δείκτης θετικότητας εξακολουθεί να βρίσκεται κάτω του 4% σύμφωνα με τους έγχρωμους επιδημιολογικους χάρτες του #ECDC».
Πληροφορίες για τα στοιχεία που δίνουν
Να υπογραμμιστεί ότι το ECDC δεν συλλέγει στοιχεία για τη Βρετανία, την Ελβετία, τις βαλκανικές χώρες (εκτός εκείνων που είναι μέλη της ΕΕ), την Ουκρανία, τη Λευκορωσία και τη Ρωσία.
Να σημειώσουμε ακόμα ότι οι χάρτες του ECDC ανανεώνονται κάθε Πέμπτη, σύμφωνα με τη Σύσταση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Ως στόχο έχει την εφαρμογή μιας συντονισμένης προσέγγισης μεταξύ των χωρών της ΕΕ όσον αφορά τον περιορισμό της ελεύθερης κυκλοφορίας για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας