Διονύσης Παπαγιαννόπουλος: Το απίθανο «τρικ» που σκαρφίστηκε για να γίνει ηθοποιός
Ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος είναι ένας από τους σημαντικότερους ηθοποιούς που πέρασαν από το σανίδι και τον κινηματογράφο. Η εκφραστικότητά του, το ταλέντο του και οι πομπώδεις ατάκες του, έμειναν στην ιστορία, κατατάσσοντάς τον ως έναν από τις πιο αγαπημένες προσωπικότητες της τέχνης. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Διακοφτό και τα πρώτα χρόνια της ζωής του, ούτε που του είχε περάσει η ιδέα για να ασχοληθεί με την υποκριτική. Όλα άλλαξαν όταν, ως γυμνασιόπαις, παρακολούθησε μια παράσταση στο Αίγιο. Εκείνη την ημέρα, μπήκε στο μυαλό του η ιδέα… Όμως, τα όνειρά του έρχονταν σε αντίθεση με εκείνα της οικογένειάς του, η οποία ήθελε να τον δει ιερέα. Στην αρχή, είχε καταφέρει να περάσει το θέλημά του, διοργανώνοντας παραστάσεις στο χωριό του, με το επιχείρημα ότι τα έσοδα θα πήγαιναν στο ταμείο της εκκλησίας. Όταν όμως αποφοίτησε από το Γυμνάσιο, έπρεπε να βρει έναν άλλο τρόπο για να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα.
Τότε, χρειάστηκε να σκαρφιστεί ένα «τρικ», ώστε να πείσει τους γονείς του να τον στείλουν στην Αθήνα. Ο Παπαγιαννόπουλος έπεισε τους δικούς του ότι θέλει να κατέβει στην πρωτεύουσα για να γίνει δάσκαλος. Οι γονείς του, του έδωσαν το «πράσινο φως», ωστόσο με το που έφτασε στην Αθήνα, γράφτηκε στη Δραματική Σχολή! Ο Παπαγιαννόπουλος κατάφερε να κρατήσει κρυφές τις σπουδές του, μέχρι το 1938, όταν και αποφοίτησε. Εκείνος που αποκάλυψε το… κόλπο, ήταν ο Αιμίλιος Βεάκης. Ο Βεάκης απέστειλε συγχαρητήριο γράμμα στην οικογένειά του, η οποία δεν πίστευε στα μάτια της, όταν είδε ότι ο γιος τους πήρε πτυχίο μεν, αλλά όχι στα παιδαγωγικά. Το τρικ του Παπαγιαννόπουλου είχε… επιτυχία, όπως απεδείχθη και για την απόφασή του. Η συνέχεια, είναι λίγο πολύ γνωστή, με τον αείμνηστο ηθοποιό να αφήνει το στίγμα του στον ελληνικό κινηματογράφο και το θέατρο.
Διονύσης Παπαγιαννόπουλος: Σύντομη βιογραφία
Ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος (12 Ιουλίου 1912 – 13 Απριλίου 1984) ήταν Έλληνας ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου και διακεκριμένος Έφεδρος Υπολοχαγός ο οποίος συμμετείχε στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Το 1968 βραβεύτηκε με το βραβείο των Ελλήνων κριτικών για την ταινία «Το κανόνι και τ’ αηδόνι». Σπούδασε στην Αθήνα στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Την πρώτη του εμφάνιση στη σκηνή την έκανε στον ρόλο του ιππότη στον Βασιλιά Ληρ. Στο Εθνικό Θέατρο παρέμεινε μέχρι το 1941. Συνολικά για 46 χρόνια, ερμήνευσε και έπαιξε στους μεγαλύτερους θιάσους της εποχής του. Πρώτη του ταινία ήταν, το 1947, τα «Παιδιά της Αθήνας». Συνολικά έπαιξε σε 133 ταινίες, ανάμεσά τους «Ένας ιππότης για τη Βασούλα», «Η βίλα των οργίων», «Ο κυρ Γιώργης εκπαιδεύεται», «Φουσκοθαλασσιές», «Ο Κύριος Πτέραρχος» κ.τ.λ. Τελευταία ταινία του ήταν το «Ταξίδι στα Κύθηρα». Έπαιξε και στην τηλεόραση όπου ο ρόλος του κυρ-Γιώργη στο «Λούνα Παρκ» τον καθιέρωσε στη λαϊκή συνείδηση. Πέρασε τα τελευταία χρόνια της ζωής του μόνος, καθότι άγαμος και πέθανε στις 13 Απριλίου 1984. Βρέθηκε στο σπίτι του, λίγες μέρες αργότερα. Προς τιμή του, ο Δήμος Διακοπτού τοποθέτησε την προτομή του στην παραλία του δήμου. Ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος έκανε πολλές αγαθοεργίες, κυρίως στην περιοχή όπου γεννήθηκε, χωρίς αυτό να είναι ευρέως γνωστό.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας