Κρούσματα σήμερα 19/5: Προχωρούν γοργά οι εμβολιασμοί

Κρούσματα σήμερα 19/5: Προχωρούν γοργά οι εμβολιασμοί
Κρούσματα σήμερα 19/5: Με γοργούς ρυθμούς προχωρούν οι εμβολιασμοί, αν και οι ειδικοί συνιστούν προσοχή λόγω των μεταλλάξεων του κορωνοϊού.

Τα κρούσματα για σήμερα 19/5 αναμένεται να βγάλει σε λίγες ώρες ο ΕΟΔΥ. Να θυμίσουμε σε αυτό το σημείο ότι χθες 18/5 καταγράφηκαν 2812 νέα κρούσματα, εκ των οποίων τα 1425 εντοπίζονται στην Αττική, ενώ η Θεσσαλονίκη κατέγραψε  245 νέες λοιμώξεις.

Αν και οι εμβολιασμοί προχωρούν, και τα μέτρα περιορισμού που είχαν ληφθεί έχουν αρθεί στο μεγαλύτερο τους μέρος, ακόμα οι ειδικοί χτυπούν τον κώδωνα του κινδύνου. Ακόμη, αυτό που ανησυχεί την υγειονομική κοινότητα είναι η λεγόμενη αθηναϊκή μετάλλαξη.

Κρούσματα σήμερα 19/5

Ανοίγει την Παρασκευή η πλατφόρμα για τις ηλικίες 40-44 ετών

Όλα τα εμβόλια θα είναι διαθέσιμα στην ηλικιακή ομάδα 40-44 αρχής γενομένης από την Παρασκευή 21 Μαΐου, σύμφωνα με όσα είπε κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης για τον εμβολιασμό, ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι σήμερα η ηλικιακή ομάδα 40-44 μπορούσε να κλείσει ραντεβού μόνο με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους από την προσεχή Παρασκευή, 21 Μαΐου, θα ανοίξει η πλατφόρμα για όλα τα εμβόλια στην ηλικιακή ομάδα 40-44 ετών.

«Ανάλογα με το πως θα κινηθεί το κλείσιμο των ραντεβού και οι παραδόσεις το επόμενο χρονικό διάστημα θα ανακοινώσουμε και το άνοιγμα των άλλων ηλικιακών ομάδων ανά πενταετία για τους 35-39 και 30-34» συμπλήρωσε.

Μικρό σοκ στις μετρήσεις των κρουσμάτων

Ο Νίκος Τζανάκης μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Αταίριαστοι» είπε ότι ήταν η πρώτη Τρίτη μετά από πάρα πολύ καιρό που τα κρούσματα έπεσαν κάτω από τα 3.000. «Το μοντέλο μας, το οποίο τρέξαμε χθες το βράδυ, δείχνει ότι έχει σχεδόν προσροφήσει τον κραδασμό της κινητικότητας, τουλάχιστον του Πάσχα, σχεδόν στο 100% και κατά 50%-60% τους κραδασμούς από το άνοιγμα της εστίασης. Υπάρχει ένα μικρό σοκ στις μετρήσεις των κρουσμάτων, καθώς καταγράφηκε ένα μικρό πισωγύρισμα, αλλά εξελίσσεται ομαλά. Φαίνεται να προσροφάται και να εξουδετερώνεται από τους υπόλοιπους παράγοντες, όπως είναι η συνέχιση των εμβολιασμών και η καλύτερη επιδημιολογική επιτήρηση», σημείωσε.

Πρόσθεσε δε ότι τα 2.812 κρούσματα που καταγράφηκαν χθες στη χώρα δεν είναι λίγα, αλλά προς το παρόν δεν επιδρούν στους σκληρούς πανδημικούς δείκτες που δίνουν την αιτία να πάρουμε μέτρα απομόνωσης, όπως οι νοσηλευόμενοι, οι διασωληνωμένοι και οι θάνατοι.

Σχετικά με τον χαρακτηρισμό της χώρας σε «πράσινη», ο κ. Τζανάκης τόνισε ότι θα καθυστερήσει, καθώς το μαγικό νούμερο για να συμβεί αυτό είναι τα 1.140 κρούσματα ανά ημέρα. «Αν και αρχικά το υπολογίζαμε για 10 Ιουνίου, τώρα έχει μετατεθεί μετά τις 15-16 Ιουνίου λόγω της επίδρασης της κινητικότητας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς πότε θα πετάξουμε τις μάσκες, είπε ότι θα γίνει όταν οι πολίτες εμβολιαστούν σε ένα ποσοστό 70%. Τονίζοντας τη σημασία του εμβολιασμού, ο καθηγητής Πνευμονολογίας, ανέφερε ότι στην πανεπιστημιακή κλινική του νοσοκομείου της Κρήτης, όλοι οι νοσηλευόμενοι με Covid, είναι ανεμβολίαστοι, με εξαίρεση μια ηλικιωμένη γυναίκα άνω των 80 ετών που είχε λάβει την πρώτη δόση και ανάρρωσε σχετικά εύκολα.

Περιττό το τεστ στη δεύτερη δόση του εμβολίου

Στη σύσταση για εμβολιασμό με μια δόση για όσους έχουν νοσήσει αναφέρθηκε ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, μιλώντας στην εκπομπή του ΑΝΤ1, «Καλημέρα Ελλάδα». «Όταν εκτεθώ στην 1η δόση του εμβολίου είμαι πιο προστατευμένος. Για ανθρώπους που έχουν νοσήσει το τελευταίο εξάμηνο, είμαστε σίγουροι, για εκείνους που έχουν νοσήσει πριν από ένα χρόνο, εγώ θα συνιστούσα και τη δεύτερη δόση», δήλωσε ο καθηγητής, που πρόσφατα είχε σχολιάσει θετικά τα προνόμια των εμβολιασμένων, που ένα εξ αυτών είναι και το τέλος στην υποχρεωτική χρήση μάσκας.

«Δεν υπάρχουν αρκετά δεδομένα, αλλά δημοσιεύματα ερευνών στον ισπανικό τύπο ότι ο συνδυασμός διαφορετικών εμβολίων είναι αποτελεσματικός, αλλά με περισσότερες παρενέργειες», πρόσθεσε στη συνέχεια.

Ξεκαθάρισε, επίσης ότι, μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου δεν χρειάζεται τεστ για τον κορωνοϊό. Ο καθηγητής επανάφερε προηγούμενη διατύπωσή του για τη χρήση μάσκας από τους μη εμβολιασμένους, σημειώνοντας ότι, είπε «όχι στο να μη φορούν μάσκα όσοι είναι εμβολιασμένοι επειδή θα εκμεταλλευτούν το μέτρο κι αυτοί που δεν είναι εμβολιασμένοι».

Για την υποχρεωτικότητα στον εμβολιασμό, εξήγησε ότι, «σε λιγότερο από ένα μήνα, το πρώτο εμβόλιο, της Pfizer θα έχει έγκριση σαν οποιοδήποτε φάρμακο παίρνετε από το φαρμακείο. Όταν γίνει αυτό και πλέον είμαστε 100% για το αν το εμβόλιο είναι ασφαλές και αποδοτικό, τότε, κατά την άποψή μου πρέπει να γίνει υποχρεωτικό σε κάποιες επαγγελματικές κατηγορίες, όπως τους υγειονομικούς και τους οδηγούς στα ΜΜΜ».

Το άνοιγμα της εστίασης στους κλειστούς χώρους

Σχετικά με το άνοιγμα των κλειστών χώρων της εστίασης είχε μιλήσει ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος είπε ότι «Οι επιχειρήσεις εστίασης θα ανοίξουν τους εσωτερικούς χώρους τους όταν φτάσουμε στο 50% των εμβολιασμένων με την πρώτη δόση». Οταν εμβολιαστούμε όλα θα τελειώσουν, όπως έγινε στο Ισραήλ και το Ηνωμένο Βασίλειο» ανάφερε ο κ. Γεωργιάδης προσθέτοντας ότι «η πανδημία είναι εδώ και πρέπει να προσέχουμε. Είμαστε μεν στη φάση της εξόδου, αλλά θα ήταν καταστροφικό για την Ελλάδα ένα πισωγύρισμα. Βλέπουμε και από τους ελέγχους που γίνονται ότι υπάρχει ξαφνικά μια μεγάλη χαλάρωση. Με την πρόοδο και την ταχύτητα των εμβολιασμών, όπως πηγαίνουμε τώρα, σε δύο έως τρεις εβδομάδες θα είμαστε σε ένα πολύ καλό σημείο».

Σήμερα αναμένεται να τεθεί επί τάπητος το θέμα του αριθμητικού ορίου των συμμετεχόντων σε δεξιώσεις και εκδηλώσεις στη σύσκεψη της επιτροπής των ειδικών με την κυβέρνηση. Η πρόταση του υπουργείου είναι να καταργηθεί το όριο των 100 ατόμων αλλά και να υπάρχει μουσική, χωρίς όμως να επιτρέπεται ο χορός. «Θέλουμε να πείσουμε τους ειδικούς να μην υπάρχει το όριο των 100 ατόμων. Είναι οξύμωρο και αντιφατικό να πηγαίνεις σε ένα εστιατόριο και να υπάρχουν πάνω από 100 άτομα σε τραπέζια των έξι ατόμων, αλλά να μην μπορεί να γίνει το ίδιο σε ένα κτήμα. Το όριο των 100 ατόμων δεν έχει νόημα όταν δεν ισχύει στα εστιατόρια», δήλωσε ο Αδωνις Γεωργιάδης. Παράλληλα τόνισε ότι το θέμα για «χορό στην πίστα θα εξεταστεί πολύ αργότερα», ωστόσο, όπως είπε για τις δεξιώσεις το υπουργείο θα εισηγηθεί να υπάρχει μουσική αλλά όχι χορός.

Κάτω από 1.000 τα κρούσματα στο τέλος Ιουνίου

Ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης ανέφερε στον  ΣΚΑΪ το πρωί της Τετάρτης, 5 -13 Μαΐου παρατηρήθηκε αύξηση κρουσμάτων λόγω των συρροών του Πάσχα που φάνηκε καθαρά σε περιοχές όπως το Μεσολόγγι και η Κέρκυρα και ακολούθησε μια, επίσης λογική, πτώση. Συμπλήρωσε δε πως δεν αποκλείεται έως τις 26 Μαΐου τα ημερήσια κρούσματα να φτάσουν έως τα 2.900.

Συνέχισε ωστόσο λέγοντας πως από τις αρχές Ιουνίου θα αρχίσει η αποκλιμάκωση και γύρω στις 26 με 27 Ιουνίου τα κρούσματα μπορούν να πέσουν κάτω από τα 1.000. Διευκρίνισε ότι αυτή η πρόβλεψη σχετίζεται με τον υψηλό ρυθμό εμβολιασμών αλλά σχετίζεται και με τη συμπεριφορά των πολιτών αυτό το διάστημα.

Τέλος, μιλώντας για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό στην ΕΜΑΚ και το ενδεχόμενο να επεκταθεί και σε άλλες υπηρεσίες, ο κ. Σαρηγιάννης ανέφερε ότι «το κράτος έχει ευθύνη απέναντι στον πολίτη, στην κοινωνία και είτε μιλάμε για τα ΕΜΑΚ, είτε για την αστυνομία, είτε για τους υγειονομικούς, έχει το δικαίωμα να μην έχει στην πρώτη γραμμή όσους εκτιμά ότι βάζουν σε κίνδυνο τους ανθρώπους που θέλει να φροντίσει».

Πόσα εμβόλια περιμένουμε

Αναφορικά με τις παραδόσεις που αναμένονται, ο κ. Θεμιστοκλέους τόνισε πως:

  • Η Pfizer επιβεβαίωσε την παράδοση 1.860.000 δόσεων και μια έξτρα παράδοση 566.000 δόσεις σε τέσσερις παραδόσεις το μήνα.
  • Η Moderna επιβεβαίωσε 308.000 δόσεις.
  • Η Astrazeneca ενημέρωσε για 348.000 δόσεις μέχρι το τέλος του μήνα και συνολικά περιμένουμε μέχρι 5000.000 δόσεις τον Ιούνιο.
  • Η Johnson & Johnson θα παραδώσει 152.000 δόσεις τον Μάιο μετακύλισε μια ημερομηνία για τον Ιούνιο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play