Κορωνοϊός: Πότε θα πετάξουμε τις μάσκες

Κορωνοϊός: Πότε θα πετάξουμε τις μάσκες
Κορωνοϊός: Οι εκτιμήσεις των ειδικών.

Διανύουμε ήδη τη μετά lockdown εποχή, καθώς από την προηγούμενη Παρασκευή η αποστολή των SMS στο 13033 αποτελεί παρελθόν, όπως και οι περιορισμοί στις διαπεριφερειακές μετακινήσεις. Παράλληλα, οι εμβολιασμοί συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς, έτσι ώστε μέσα στο καλοκαίρι να χτιστεί το τείχος ανοσίας, ενώ μέχρι την τελευταία ημέρα του Μαΐου οι εμβολιασμοί αναμένονται να ξεπεράσουν τα 5,6 εκατομμύρια.

Έχοντας πλέον αποχωριστεί τα περισσότερα περιοριστικά μέτρα, οι περισσότεροι αναρωτιούνται πότε θα έρθει η στιγμή που θα πούμε αντίο στις μάσκες.

Για το ζήτημα αυτό μίλησε ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος σε εκπομπή του ΣΚΑΪ. Σύμφωνα με τον ίδιο οι μάσκες πρέπει να είναι το τελευταίο μέτρο κατά του κορωνοϊού από το οποίο θα απαλλαγούμε, ενώ πρόσθεσε ότι «δεν θα πετάξουμε εύκολα τις μάσκες» καθώς πρόκειται για ένα μέτρο ατομικής προστασίας που μπορεί να μην είναι ευχάριστο, αλλά δεν εμποδίζει την ζωή των πολιτών.

Αλλά και η Ματίνα Παγώνη είχε αναφερθεί πριν από μερικές ημέρες στο ζήτημα της μάσκας. Σύμφωνα με την κ. Παγώνη, πιθανότατα οι μάσκες θα αποτελούν παρελθόν μετά τις 20 Σεπτεμβρίου, ανάλογα με τα δεδομένα των εμβολιασμών. Μάλιστα υπολόγιζε ότι μέχρι τέλος Ιουνίου θα έχουμε ανοσία στο 50% και τέλος Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου το ποσοστό θα φτάσει στο 75%. Παράλληλα τόνισε πως το φετινό καλοκαίρι δεν συγκρίνεται με το περσινό.

Σαρηγιάννης: Μετά τις 26 Ιουνίου θα πέσουμε κάτω από τα 1.000 κρούσματα ημερησίως

Ο κ. Σαρηγιάννης εμφανίστηκε αισιόδοξος πως οδεύουμε σε αποκλιμάκωση της κρίσης του κορωνοϊού, ενώ εκτίμησε πως «μετά τις 26 Ιουνίου θα είμαστε κάτω από τα 1.000 ημερήσια κρούσματα».

Αναφορικά με τη λεγόμενη «αθηναϊκή Μετάλλαξη», λόγω της υψηλής συχνότητας εντοπισμού της μετάλλαξης B.1.1.318 (Variant E484K) στο Κέντρο της Αθήνας, επισήμανε πως έχει ένα πολύ ενδιαφέρον χαρακτηριστικό: «Είναι γεωγραφικά διαγεγραμμένη στο κέντρο της Αθήνας και κοινωνικοοικονομικά διαγεγραμμένη σε συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού».

«Έχουμε την τύχη να έχουμε ανιχνεύσει από αρκετά νωρίς την αθηναϊκή μετάλλαξη, οπότε μπορούμε εάν δράσουμε συντονισμένα και στοχευμένα στις συγκεκριμένες περιοχές και ομάδες πληθυσμού που παρατηρείται υψηλή συχνότητα της συγκεκριμένης μετάλλαξης και να την ελέγξουμε», υπογράμμισε. Κρούσματα σήμερα 13/5

«Περισσότερα τεστ ανίχνευσης του κορωνοϊού ακόμη και με προτεραιοποίηση στον εμβολιασμό, μπορούν να λειτουργήσουν ως άμεσες λύσεις», επισήμανε ο καθηγητής.

Μάλιστα όπως ενημέρωσε ο ρυθμός μετάδοσης της αθηναϊκής μετάλλαξης φαίνεται να είναι ακόμη πιο γρήγορος και από τη βρετανική μετάλλαξη, σύμφωνα και με μελέτη του ΑΠΘ και της Ακαδημίας Αθηνών.

Βατόπουλος: Τι δήλωσε για τα προνόμια εμβολιασμένων και αθηναϊκή μετάλλαξη

Για τα προνόμια εμβολιασμένων, ο καθηγητής τόνισε ότι έχει γίνει συζήτηση στην Επιτροπή Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας αλλά δεν έχει παρθεί κάποια απόφαση. Η σκέψη, πρόσθεσε, είναι να μην έχει ο εμβολιασμένος παραπάνω δικαιώματα, αλλά όπου χρειάζεται rapid test να μην το κάνει. Ο κ. Βατόπουλος τόνισε ότι η σκέψη αυτή έχει την έννοια του δικαίου καθώς όλοι μπορούν να κάνουν οτιδήποτε.

Σχετικά με τα περί αθηναϊκής η ελληνικής μετάλλαξης, τόνισε ότι η ονοματολογία των ποικιλιών του ιού είναι μια υπόθεση που δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία αλλά καλό είναι να προσέχει κανείς τα ονόματα που δίνει. Εξήγησε ότι η εν λόγω ποικιλία του ιού δεν ξεκίνησε από την Ελλάδα και χρειάζεται προσοχή καθώς μπορεί επιστημονικά το όνομα να μην παίζει ρόλο αλλά είναι τεράστια η σημασία στο πως το εισπράττει ο κόσμος και ο τουρισμός.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play