Κρούσματα σήμερα 12/5: Η συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων

Κρούσματα σήμερα 12/5: Η συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων
Κρούσματα σήμερα 12/5: Σήμερα αναμένεται να αποφασίσουν οι ειδικοί σχετικά με την απαγόρευση κυκλοφορίας και το τέλος των SMS στο 13033.

Αναμένοντας τα κρούσματα για σήμερα 12/5, φτάνουμε ένα βήμα πιο κοντά στην άρση των μέτρων. Να θυμίσουμε ότι χθες 11/5, τα κρούσματα κυμάνθηκαν στα  3197 , ενώ σύμφωνα με την κατανομή των κρουσμάτων “πρωταθλήτρια” παραμένει η Αθήνα με 1356 και η Θεσσαλονίκη με 343.

Από την άλλη πλευρά, μέσα στην ημέρα αναμένεται να ανακοινωθούν οι αποφάσεις της Κυβέρνησης με βάση των εισηγήσεων των ειδικών που συνεδριάζουν αυτήν την ώρα. Από ότι φαίνεται πρόκειται να υπάρξουν αλλαγές στις διαπεριφερειακές μετακινήσεις, στο ωράριο απαγόρευσης της Κυκλοφορίας και στα SMS.

Κρούσματα σήμερα 12/5

Τι θα ισχύσει στην απελευθέρωση των μετακινήσεων

Αυτοί που θα θελήσουν να ταξιδέψουν εκτός του νομού που διαμένουν, θα χωρίζονται σε δύο κατηγορίες. H μια έχει να κάνει με όσους θέλουν να ταξιδέψουν στην ηπειρωτική χώρα και η άλλη με όσους θέλουν να ταξιδέψουν στα νησιά.

Στην πρώτη περίπτωση, σύμφωνα με πληροφορίες, θα ισχύει ισχυρή σύσταση, αλλά όχι υποχρέωση, για διενέργεια self test ή μοριακού τεστ πριν από το ταξίδι τους. Ολα δείχνουν επίσης ότι οι πολίτες αυτοί θα μπορούν να χρησιμοποιούν και τις βεβαιώσεις του εμβολιασμού τους.

Για μετακίνηση στα νησιά, ωστόσο, ενδέχεται να είναι υποχρεωτική η διενέργεια self test ή pcr 72 ώρες πριν από το ταξίδι. Και στην περίπτωση αυτή οι εμβολιασμένοι πολίτες θα μπορούν να χρησιμοποιούν πιστοποιητικό εμβολιασμού. Η υποχρέωση θα αφορά τόσο τα ακτοπλοϊκά όσο και τα αεροπορικά ταξίδια.

Τέλος τα SMS – Αλλαγές στο ωράριο κυκλοφορίας

Οπως έχει τονιστεί από το κυβερνητικό επιτελείο, η πρόταση προς την επιτροπή των εμπειρογνωμόνων είναι να «τελειώσουν» τα SMS και οι μέθοδοι click away και click in shop για το εμπόριο. Ετσι, φαίνεται πως σήμερα θα ανακοινωθεί το «τέλος» των SMS στο 13033 για τις μετακινήσεις και το «τέλος» των SMS στο 13032 για το λιανεμπόριο και τα πολυκαταστήματα. Μαζί θα έρθει και το «τέλος» για τις αγορές στα μαγαζιά με τις μεθόδους click inside και click away.

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνις Γεωργιάδης, είχε πει μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ότι τα SMS για τις μετακινήσεις τελειώνουν το προσεχές Σάββατο. Ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε και στο ωράριο κυκλοφορίας και είπε ότι θα παραταθεί κατά μία ώρα (ως τώρα είναι μέχρι τις 23:00), ενώ μια μέρα νωρίτερα, στις 14 Μαΐου, θα καταργηθεί το ραντεβού για τα ψώνια.

Σενάρια αναφέρουν πάντως, ότι το ωράριο κυκλοφορίας ίσως να παραταθεί ακόμα και έως τις 12.30, και αντίστοιχα θα παραταθεί και το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης.

Την Πέμπτη το άνοιγμα του Τουρισμού

Οι ανακοινώσεις για το άνοιγμα του τουρισμού θα γίνουν την Πέμπτη από τον αρμόδιο υπουργό Χάρη Θεοχάρη. Ολα δείχνουν ότι οι τουρίστες θα μπορούν να έρχονται στην Ελλάδα είτε με μοριακό τεστ 72 ωρών, είτε με πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Οι τουρίστες θα πρέπει να έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου και να έχουν περάσει 14 ημέρες από τη χορήγηση της δεύτερης δόσης. Το αρνητικό τεστ ή το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα μπορεί να αναρτάται σε ψηφιακή πλατφόρμα.

Τα “προνόμια” των εμβολιασμένων και το άνοιγμα των γυμναστηρίων

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας – Εντατικής Θεραπείας κ. Βασιλακόπουλος, δήλωσε αρχικά: «Θα πρέπει να μην παρεξηγήσουμε το μήνυμα. Το ότι ανοίγουν δραστηριότητες δε σημαίνει ότι τελείωσε η πανδημία. Αν σταματήσουμε να προσέχουμε θα έχουμε πισωγυρίσματα και πολύ πιο αργή αποκλιμάκωση της πανδημίας. Είμαστε σε φάση αποκλιμάκωσης, το βλέπουμε αυτό στα λύματα, στις εισαγωγές στα νοσοκομεία που μειώνονται. Βλέπουμε και πολλά κρούσματα, αλλά χθες έγιναν και τα περισσότερα τεστ που έχουν γίνει σε ημερήσια βάση στην Ελλάδα».

Σε ό,τι αφορά την επαναλειτουργία των γυμναστηρίων που αναμένεται να ανακοινωθεί, ο κ. Βασιλακόπουλος, μιλώντας στο Mega, τόνισε πως «τα γυμναστήρια, κυρίως τα κλειστά, είναι χώρος υψηλής επικινδυνότητας. Κυρίως αυτά που έχουν και αερόβια άσκηση, γιατί όταν τρέχουμε κάνουμε μεγάλο αερισμό, έχουμε μεγάλη εκπνευστική ροή και πάνε πιο μακριά τα σταγονίδια. Για αυτό υπάρχει σκέψη να ανοίξουν για τους εμβολιασμένους, καθώς ο κίνδυνος μετάδοσης σε κλειστούς χώρους είναι πολύ πιο μεγάλος».

Σε ερώτηση για το αν οι εμβολιασμένοι μπορούν να πετάξουν τις μάσκες, ο ίδιος είπε πως «υγειονομικά, όσοι είναι εμβολιασμένοι προφανώς και μπορούν να κυκλοφορούν σε εξωτερικούς χώρους χωρίς μάσκα, και αν είναι όλοι εμβολιασμένοι μπορούν να μη φορούν μάσκα και σε εσωτερικούς χώρους. Οι εμβολιασμένοι έχουν πολύ μικρό κίνδυνο να νοσήσουν».

Σχετικά με την εξέλιξη των εμβολιασμών

Ερωτηθείσα η Ματίνα Παγώνη για την εξέλιξη των εμβολιασμών στη χώρα, η ίδια σημείωσε ότι «προχωρούν πολύ καλά. Αλλά πρέπει να τρέξουμε για τους υπόλοιπους, για να κάνουμε το τείχος της σχετικής ανοσίας, να φτάσουμε στο 50% των εμβολιασμένων για να έχουμε σχετική ανοσία γύρω στο τέλος Ιουνίου».

«Κάνουμε έκκληση σε όσους δεν θέλουν να εμβολιαστούν, να το κάνουν. Ο ιός είναι επιθετικός και δεν έχει ηλικίες. Και θέλω να πω μπράβο και στους νέους ανθρώπους άνω των 30 που πάνε και εμβολιάζονται. Πιστεύω ότι τον επόμενο μήνα θα μπορούν να εμβολιαστούν και οι κάτω των 30, ώστε τέλος Αυγούστου, αρχές Σεπτέμβρη να έχουμε φτάσει στο 80% των εμβολιασμών. Αυτό θα σημαίνει ασφάλεια, δεν θα αισθανόμαστε τον φόβο που έχουμε σήμερα στην καθημερινότητά μας», σημείωσε η κ. Παγώνη.

Και συνέχισε με το εξής: «Είναι φυσικό να προβληματίζεται ο κόσμος, έχει ακούσει τόσα. Όταν κάνουμε στα μικρά παιδιά τους εμβολιασμούς, οι μαμάδες ξέρουν ότι ανεβάζουν κάποιες φορές πυρετό, αισθάνονται αδυναμία κλπ.. Και σε αυτό το εμβόλιο οι παρενέργειες υπάρχουν, όπως σε όλα, άρα δεν πρέπει να ανησυχεί κανείς».

Τέλος, για τον εμβολιασμό των παιδιών, είπε πως «για τα μικρά παιδιά έως 14 ετών υπάρχει μελέτη που προχωράει για το αν πρέπει να κάνουν το εμβόλιο. Θα έχουμε σύντομα πληροφορίες. Δεν είναι ότι τα παιδιά δεν κολλάνε και δεν μεταδίδουν τον ιό. Τα σχολεία έδωσαν μεγάλο παράδειγμα, γιατί είναι πολύ προσεχτικοί και οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές». «Ειλικρινά με εκπλήσσουν, δεν το περίμενα. Πρέπει οπωσδήποτε να ανοίξουν οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, να αποδεσμευτούν και οι μητέρες, αλλά με μεγάλη προσοχή και self tests δύο φορές την εβδομάδα, και όσο γίνεται περισσότερη ασφάλεια», κατέληξε η κ. Παγώνη.

Αποκλιμάκωση δείχνουν οι τρεις τελευταίες εβδομάδες

Ο κ. Θωμαΐδης σε ό,τι αφορά τα κρούσματα, προέβλεψε ότι η χώρα θα πέσει στα 1.000 κρούσματα ημερησίως μετά το τέλος Μαΐου – μέσα Ιουνίου, αλλά διευκρίνισε ότι ο συγκεκριμένος δεν είναι ο καταλληλότερος δείκτης γιατί τα μοριακά τεστ αυξομειώνονται. «Οι εισαγωγές σε νοσοκομεία και ΜΕΘ δείχνουν την πραγματικότητα» διευκρίνισε.

«Οι 3 τελευταίες εβδομάδες δείχνουν σταδιακή αποκλιμάκωση ύφεση στο ιικό φορτίο στα λύματα στην Αττική αλλά και σε άλλες πόλεις, ιδιαίτερα στην Κρήτη, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του ΕΟΔΥ» σημείωσε ο καθηγητής κ. Θωμαΐδης. «Πρόκειται για αργή αποκλιμάκωση. Το 3ο κύμα με την επικράτηση του βρετανικού στελέχους έχει δώσει πολύ υψηλό ιικό φορτίο» σημείωσε.

Σταθεροποιητική παραμένει η τάση συγκέντρωσης του ιικού φορτίου του SARS-CoV-2 στα λύματα της Θεσσαλονίκης, με μικρές διακυμάνσεις μεταξύ των καθημερινών μετρήσεων, στην έρευνα που διεξάγει η Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ με την ΕΥΑΘ, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στο πλαίσιο του Εθνικού Δικτύου του ΕΟΔΥ.

Όπως φαίνεται στα διαγράμματα που παρουσιάζει το ΑΠΕ-ΜΠΕ από τις 7 Απριλίου -όταν παρατηρήθηκε μία αποκλιμάκωση του ιικού φορτίου σε σχέση με την υψηλότερη τιμή της περιόδου, που καταγράφηκε στις 5 Απριλίου- οι ημερήσιες τιμές υπολογίζονται σε περίπου ίδια επίπεδα, με μικρές αυξομειώσεις.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play