Υβόννη Μπόσνιακ: Η συνταγή για αφράτα και πεντανόστιμα τσουρέκια
Η Υβόννη Μπόσνιακ κάθε χρόνο το Πάσχα φτιάχνει αφράτα και πεντανόστιμα τσουρέκια για την οικογένειά της και μας έδωσε τη συνταγή. H σχεδιάστρια μόδας είναι χρυσοχέρα και όταν μπαίνει στην κουζίνα της, απλά… μεγαλουργεί. Η ίδια φτιάχνει ψωμί, κουλουράκια, πίτσες και φυσικά αυτές τις μέρες έκανε και τσουρέκια με την εξάχρονη κόρη της, Ελένη! Ωστόσο δεν είναι η μόνη καθώς και η Δέσποινα Βανδή έκανε τα τέλεια πασχαλινά κουλουράκια.
Μίγμα
- 120 ml γάλα χλιαρό
- 45 γρ. νωπή μαγιά
- 1 κ.γ ζάχαρη
- 2 κ.σ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2.Μίγμα
- 800 γρ. αλεύρι για τσουρέκι
- 240 γρ. ζάχαρη
- 1 κ.σ μαχλέπι
- 1/2 κ.γ αλάτι
- 1/2 κ.γ μαστίχα
Μίγμα
- 175 ml χλιαρό γάλα
- 2 μεγάλα αυγά (θερμοκρασία δωματίου)
- Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
- 2 κ.γ άρωμα βανίλια
- 60 γρ. βούτυρο (θερμοκρασία δωματίου)
- Σύνθεση 2 αυγά ( λίγο από το ασπράδι τους )
- 2 κ.σ νερό
- Φιλέ Αμυγδάλου
Εκτέλεση
- Για να ενεργοποιήσουμε τη μαγιά, τη σπάμε στο μπολ του μίξερ μαζί με τη ζάχαρη, το αλεύρι για όλες τις χρήσεις και το γάλα, το ανακατεύουμε και το αφήνουμε για περίπου 7 λεπτά να ξεκουραστεί.
- Τοποθετούμε όλα τα στερεά υλικά σε ένα μεγάλο μπολ, το αλεύρι για τσουρέκι, τη ζάχαρη, το μαχλέπι, το αλάτι και τη μαστίχα (την οποία έχουμε σπάσει σε γουδί μαζί με λίγη ζάχαρη) και τα ανακατεύουμε!
- Τώρα θα βάλουμε όλα τα στερεά υλικά μέσα στον κάδο του μίξερ πάνω από το μίγμα με τη μαγιά. Προσθέτουμε τα αυγά, το γάλα, τη βανίλια και το ξύσμα από πορτοκάλι και τα χτυπάμε πολύ καλά στο μίξερ για περίπου 8-10 λεπτά.
- Έπειτα θα προσθέσουμε το βούτυρο και θα το ξανάχτυπήσουμε για άλλα 2 λεπτά.
- Βγάζουμε τη ζύμη από το μίξερ με λίγο λαδωμένο χέρι, και τη σχηματίζουμε σε ένα όμορφο μπαλάκι, και τη βάζουμε μέσα σε ένα λαδωμένο μπολ. Τη σκεπάζουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε να φουσκώσει για περίπου 2 ώρες σε ένα ζεστό μέρος στο σπίτι.
- βγάζουμε τη ζύμη από το μπολ μας πάνω στο πάγκο χωρίς να βάλουμε αλεύρι.
- Τη κόβουμε σε έξι ίσα κομμάτια.
- 9Σχηματίζουμε ένα μπαστούνι το κάθε κομμάτι, και στη συνέχεια παίρνουμε 3 κομμάτια και φτιάχνουμε μία πλεξούδα. Έτσι έχουμε δύο όμορφα τσουρέκια. Βάζουμε αντικολλητικό χαρτί σε δυο ταψιά και μεταφέρουμε εκεί τα τσουρέκια μας. Τα σκεπάζουμε με μια πετσέτα και τα ξανά αφήνουμε για 1 ώρα να φουσκώσουν.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στον αέρα στους 160 βαθμούς.
- Με ένα πινέλο μαγειρικής αλείφουμε τα τσουρέκια μας με τα αυγά αφού τα έχουμε χτυπήσει με λίγο νεράκι και τέλος προσθέτουμε το φιλέ αμυγδάλου.
- Τα βάζουμε στο φούρνο για περίπου 40 λεπτά( μετά από 20 λεπτά αλλάζουμε τη θέση από τα ταψιά πάνω κάτω και κάτω πάνω) Όταν θα τα βγάλουμε από το φούρνο τα αφήνουμε να κρυώσουν πάνω στο ταψί μας χωρίς να τα αγγίξουμε. Καλή όρεξη και Καλό Πάσχα.
- *Η ζύμη για το τσουρέκι είναι πολύ διαφορετική από οποιαδήποτε άλλη ζύμη έχετε κάνει, μη κάνετε το λάθος και προσθέσετε επιπλέον αλεύρι. Κολλάει στο κάδο του μίξερ αλλά δε κολλάει στα χέρια. Η ζύμη μας θα γίνει σαν μία πολύ μεγάλη τσίχλα, θα είναι πάρα πολύ σφιχτή και ταυτόχρονα μαλακή.
Δείτε την συνταγή
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας