Κρούσματα σήμερα 20/4: Προβληματισμός στους ειδικούς για τις μετακινήσεις το Πάσχα

Κρούσματα σήμερα 20/4: Προβληματισμός στους ειδικούς για τις μετακινήσεις το Πάσχα
Κρούσματα σήμερα 20/4: Η κούραση που έχει επιφέρει το lockdown βάζει τους ειδικούς σε σκέψεις για τις μετακινήσεις. Φοβούνται τα κορωνοπάρτι στις πόλεις.

Τα κρούσματα σήμερα 20/4 δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμη, αλλά όλοι ανησυχούν ότι η εικόνα θα είναι παρόμοια με χθες, όταν οι νέες μολύνσεις έφτασαν τις 1.607 (και ήταν Δευτέρα που πάντα ανακοινώνονται λιγότερα κρούσματα), ενώ σημειώθηκε νέο αρνητικό ρεκόρ διασωληνωμένων με 847. Οι νεκροί το προηγούμενο 24ωρο έφτασαν τους 78, ενώ η Αττική εξακολουθεί να έχει τις περισσότερες μολύνσεις.

Στους ειδικούς επικρατεί προβληματισμός αναφορικά με τις μετακινήσεις το Πάσχα. Όλα δείχνουν ότι η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να ισχύσει και φέτος το «Μένουμε Σπίτι», όμως, στην αυριανή συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων δεν γίνεται να μην τεθεί υπό συζήτηση και η κούραση του κόσμου από τους πολλούς μήνες του lockdown. Πολλοί σκέφτονται ότι αν ο κόσμος μείνει στις πόλεις, αυξηθούν τα «κορωνοπάρτι» και οι συναντήσεις σε σπίτια.

Yπάρχουν πολλά ακόμα επιμέρους ζητήματα, τα οποία βρίσκονται στο τραπέζι και για τα οποία θα πρέπει να συζητήσει και στο τέλος να εισηγηθεί η ολομέλεια της Επιτροπής. Ένα από αυτά έχει ασφαλώς να κάνει με τις μετακινήσεις των πολιτών, ειδικά το Μεγάλο Σάββατο και την ημέρα της Ανάστασης.Βέβαια, το βασικό ερώτημα που πλέον κατατίθεται στο τραπέζι της Επιτροπής και της κυβέρνησης είναι ένα: Πάσχα στα διαμερίσματα ή θα επιτραπεί η μετακίνηση στο εξοχικό; Κι αν αυτό βρίσκεται κοντά στον τόπο κατοικίας θα επιτραπεί η μετακίνηση ή όχι;

Οι περισσότεροι ειδικοί, πάντως, πιστεύουν ότι σε περίπτωση που επιτραπούν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις, τότε είναι πολύ πιθανόν να υπάρξει διασπορά του ιού από όσους μετακινηθούν από τις περιοχές που είναι στο «βαθύ κόκκινο».

Κρούσματα σήμερα 20/4: Τι λένε οι ειδικοί για τις μετακινήσεις το Πάσχα

Για το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) που πιέζεται, για τους νέους που νοσηλεύονται αυτόν τον καιρό και τα σενάρια για Πάσχα στο χωριό, μίλησε η πρόεδρος νοσοκομειακών γιατρών, Ματίνα Παγώνη. Όπως είπε το πρωί της Τρίτης (20/4) μιλώντας στον ΣΚΑΪ, «υπάρχει ένα 40-45% από αυτούς που έχουν έρθει και νοσηλεύονται, οι οποίοι δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμη και ένα 25% που δεν έχουν εμβολιαστεί ενώ ήταν η σειρά τους. Αυτοί που νοσηλεύονται αυτή την εποχή είναι νέοι».

Κρούσματα σήμερα 20/4: Τι λένε οι ειδικοί για τις μετακινήσεις το Πάσχα

Κρούσματα σήμερα 20/4: Τι λένε οι ειδικοί για τις μετακινήσεις το Πάσχα

Πάντως, η κ. Παγώνη σημείωσε ότι υπάρχει μια σταθερότητα στα κρούσματα, αλλά ο αριθμός των νοσηλευομένων εντός και εκτός ΜΕΘ είναι ακόμη μεγάλος. Κάνοντας ειδική αναφορά στο ενδεχόμενο να επιτραπούν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις το Πάσχα η γιατρός είπε χαρακτηριστικά: «Εδώ καίγεται ο κόσμος, γίνεται πόλεμος, εμείς θα σκεφτόμαστε αν θα πάμε στα εξοχικά;».

Όπως εξήγησε, οι περισσότεροι από την επιτροπή είναι γιατροί και ξέρουν ακριβώς τι συμβαίνει στα νοσοκομεία. «Δεν νομίζω ότι θα πάρει το ρίσκο καμία Eπιτροπή να βγάλει τον κόσμο στην επαρχία. Προχτές, βάλαμε σε ράντζα τους non-Covid ασθενείς», είπε.

Ακόμη, σαν λύση για τα «κορωνοπάρτι» είπε ότι ίσως αν ανοίξει η εστίαση κάποιοι βγουν και έτσι θα εκτονωθεί η κατάσταση. Και τέλος, σχολιάζοντας τις εικόνες συνωστισμού των τελευταίων ημερών, είπε πως «η νεολαία δεν έχει καταλάβει ότι οι μεταλλάξεις την αφορούν. Ένας ασυμπτωματικός μπορεί να μεταδώσει σε 50-80 άτομα».  svg%3E

Κρούσματα σήμερα 20/4: Τι λέει ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης για το Πάσχα στο χωριό

Ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης είναι ένας από τους επιστήμονες που τάσσεται κατά του ανοίγματος των μετακινήσεων από νομό σε νομό για Πάσχα στο χωριό. Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής ΑΠΘ, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα και την εκπομπή «Πρωινή Παρέα» με τους Κατερίνα Σερέτη και Διονύση Χατζημιχάλη, τόνισε ότι οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις θα φέρουν άνοιγμα των κοινωνικών επαφών και περαιτέρω διασπορά.

Πιο συγκεκριμένα, ο καθηγητής είπε: «Από την περασμένη εβδομάδα είμαστε σε μία πολύ ήπια αποκλιμάκωση της τάξης του 5%, η οποία πιστεύω ότι θα σταθεροποιηθεί για λίγο, γιατί στην Αττική έχουμε μία μικρή αύξηση στα λύματα».

Στη συνέχεια πρόσθεσε ότι με τα δεδομένα που έχουμε μέχρι το τέλος του μήνα θα έχουμε μία μείωση της τάξης του 10-12% όχι πολύ μεγάλη. Ο μέσος όρος, ο εβδομαδιαίος των κρουσμάτων είναι γύρω στις 3.000. Απαιτείται δρόμος για να είμαστε ασφαλείς. Είναι σημαντικό να κάνουμε τα self test, να τηρούμε τα μέτρα».

Κρούσματα σήμερα 20/4: Τι λέει ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης για το Πάσχα στο χωριό

Κρούσματα σήμερα 20/4: Τι λέει ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης για το Πάσχα στο χωριό

Αναφερόμενος στην εικόνα που παρουσιάζουν τα νοσοκομεία, ο κ. Σαρηγιάννης σημείωσε πως είναι δεδομένο ότι υπάρχει μία υστέρηση λόγω της φυσιολογίας της ασθένειας (8-10 ημερών) για να νοσήσει σοβαρά και συνεπώς να έχει ανάγκη από νοσοκομειακή φροντίδα, ανάμεσα στα κρούσματα και στις κλίνες ΜΕΘ, ενώ είναι πιο γρήγορο στο ισοζύγιο εισαγωγών – εξιτηρίων.

Το θέμα είναι πώς εφαρμόζεις τις αποστάσεις, έχεις τη μάσκα και είσαι σε εξωτερικό χώρο. Οι πιθανότητες να κολλήσει κάποιος σε αυτές τις συνθήκες είναι απειροελάχιστες. Στις συνθήκες της Ανάστασης αυτό μπορεί να επιτευχθεί.

Σχετικά με το Πάσχα, ο καθηγητής είπε: «Ναι μεν μπορεί στατιστικά να έχεις το ίδιο επιδημιολογικό φορτίο μεταξύ δύο περιοχών αλλά έχεις άλλους κοινωνικούς κύκλους και αυτό σημαίνει αύξηση της διασποράς. Οποιοδήποτε τέτοιου είδους άνοιγμα σημαίνει αύξηση των επαφών. Κατά πόσο είναι καλό ή κακό, αυτό πρέπει να το αποφασίσουμε».

Επίσης, πρόσθεσε: «Δεν θεωρώ ότι πρέπει να δαιμονοποιήσουμε τα παιδιά. Απαιτείται υπομονή για να υπάρχει προοπτική. Από τα μέσα Μαΐου θα υπάρχει η δυνατότητα ενός γενικευμένου ανοίγματος».

 Κατά της άρσης των μέτρων τάχθηκε και ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας του LSE, Ηλίας Μόσιαλος.

Ο κ. Μόσιαλος αναφέρθηκε στις γιορτές που πλησιάζουν και τόνισε πως δεν υπάρχει λόγος να πάρουμε ένα τέτοιο ρίσκο. «Δεν μπορούμε με περίπου 850 συμπατριώτες μας στις ΜΕΘ και με την πίεση που υφίσταται αυτή η στιγμή το σύστημα υγείας, ενώ παράλληλα έχουν γίνει και κάποιες απελευθερώσεις εκπαιδευτικής και οικονομικής δραστηριότητας, να πάρουμε ένα επιπλέον ρίσκο αυτή τη στιγμή, όταν μάλιστα η κυβέρνηση θέλει να προχωρήσει με ένα άνοιγμα της τουριστικής περιόδου, ιδιαίτερα τον Μάιο», είπε μιλώντας στην εκπομπή της ΕΡΤ «Ειδικές Αποστολές LIVE».

Κρούσματα σήμερα 20/4: ο Ηλίας Μόσιαλος τάσσεται κατά της μετακίνησης το Πάσχα

Κρούσματα σήμερα 20/4: ο Ηλίας Μόσιαλος τάσσεται κατά της μετακίνησης το Πάσχα

Σε ερώτηση για το τι μέλλει γενέσθαι τις επόμενες εβδομάδες ο καθηγητής υπογράμμισε πως «θα έλεγα η κυβέρνηση να κάνει μια έκκληση στους πολίτες ότι το Πάσχα θα το περάσουμε εκεί που ζούμε». «Δεν υπάρχει κάποιος λόγος μεταφοράς εκατοντάδων χιλιάδων, ίσως και πάνω από ένα εκατομμύριο συμπατριωτών μας, από τα μεγάλα αστικά κέντρα προς περιοχές όπου η ένταση της πανδημίας δεν είναι ίδια με αυτή που υπάρχει στα μεγάλα αστικά κέντρα», κατέληξε. 

Ποια είναι η άποψη του Νίκου Τζανάκη

Ο Νίκος Τζανάκης μίλησε σχετικά με τα τεστ αυτοεξέτασης και για την επιδημιολογική εικόνα της χώρας. Πιο συγκεκριμένα, ο καθηγητής Πνευμονολογίας βλέπει βάσει των αναλύσεων των μοντέλων προσομοίωσης, αποκλιμάκωση των πανδημικών δεικτών έως και 30% ταχύτερα.Αρκεί όπως λέει «η αυτοεξέταση να γίνεται με τις προδιαγραφές του κατασκευαστή ώστε να αποδώσει σύμφωνα με τις δυνατότητες που προβλέπονται, ενώ κρίσιμο είναι να οργανωθεί σωστά και η ιχνηλασία των θετικών κρουσμάτων». svg%3E

Self test και για τη λειτουργία των εκκλησιών το Πάσχα

Σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη, τα self tests μπορούν και πρέπει να αποτελέσουν ένα πολύ καλό επικουρικό μέσο διασφάλισης ασφαλέστερου εργασιακού και δημόσιου περιβάλλοντος.

«Σε όσους ανήκουν στην κατηγορία υψηλού κινδύνου διασποράς, καλό θα είναι το τεστ να επαναλαμβάνεται ανά 3ήμερο όπως στον τομέα της εκπαίδευσης, επισημαίνει στο iefimerida.gr, ο διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής στο ΠΑΓΝΗ και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας. Στην κατηγορία υψηλού κινδύνου εντάσσει και τους απασχολούμενους ή συμμετέχοντες σε θρησκευτικές τελετές, ενόψει του Πάσχα, κοινωνικές και επιστημονικές εκδηλώσεις, οι οποίοι θα πρέπει και αυτοί να υπόκεινται στην ανά 3ήμερο εξέταση.

Ο ίδιος σημειώνει ότι εφόσον υπάρχει επάρκεια διανομής θα πρέπει η διαδικασία της ανά εβδομάδα διενέργειας εξέτασης να υιοθετηθεί απ’ όλες τις επιχειρήσεις και δημόσιες υπηρεσίες, που ανήκουν στην κατηγορία χαμηλού κινδύνου διασποράς και απασχολούν έως 10 εργαζόμενους. «Η σωστή χρήση τους από τους πολίτες αλλά και εργαζόμενους ανοίγει το δρόμο για την επανέναρξη παραγωγικών και κοινωνικών λειτουργιών», τονίζει.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τις αναλύσεις των μοντέλων στο Πανεπιστήμιο Κρήτης τα πραγματικά καθημερινά κρούσματα στη χώρα μας είναι 4 με 6 φορές περισσότερα απ’ αυτά που ανακοινώνονται από τον ΕΟΔΥ. «Αυτό επιβεβαιώθηκε στην πράξη από την εφαρμογή των self test με την ανεύρεση ασυμπτωματικών ατόμων», καταλήγει ο κ. Τζανάκης.

Κρούσματα σήμερα 20/4: Η εκτίμηση του Στέλιου Λουκίδη για τους θανάτους και την επιδημιολογική εικόνα

Ο Στέλιος Λουκίδης εκτιμά ότι έχουμε πολλούς θανάτους από τον κορωνοϊό αφού μεγάλο ποσοστό των ηλικιωμένων ανθρώπων δεν έχει εμβολιαστεί. Να σημειώσουμε ότι χθες σημειώθηκε άλλο ένα αρνητικό ρεκόρ διασωληνωμένων με 847 ανθρώπους να δίνουν μάχη για τη ζωή τους, 78 ήταν οι νεκροί μέσα σε ένα 24ωρο, ενώ η κατάσταση στα νοσοκομεία παραμένει κρίσιμη αφού το ΕΣΥ πιέζεται διαρκώς.

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Νοσοκομείο Αττικόν και πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας τόνισε ότι οι περισσότεροι θάνατοι και σοβαρές νοσηλείες αφορούν μεγαλύτερες ηλικίες ανθρώπων που δεν έχουν εμβολιαστεί. Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΘΕΜΑ 104,6, ο κ. Λουκίδης εξήγησε ότι υπάρχει μια δυσπιστία στα εμβόλια που έχει καλλιεργηθεί είτε από θεωρίες συνομωσίας που διακινούνται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή από όσα ακούνε για τις ελάχιστες παρενέργειες που έχουν καταγραφεί.

Ο κ. Λουκίδης υπογράμμισε ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή και πρέπει να γίνονται. Όσον αφορά τις παρενέργειες, τόνισε, με έμφαση, πως είναι αυτονόητο σε τόσο μεγάλο αριθμό εμβολιασμών να υπάρχουν και ελάχιστα τέτοια περιστατικά.

Στέλιος Λουκίδης: Ο καθηγητής εκτίμησε ότι πολλοί ηλικιωμένοι δεν έχουν κάνει το εμβόλιο για τον κορωνοϊό

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας εξέφρασε τον προβληματισμό του για τον αυξημένο αριθμό θανάτων που συνεχίζει να καταγράφει η Ελλάδα, σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ξεκαθάρισε, όμως, ότι η παρεχόμενη νοσηλεία είναι υψηλού επιπέδου. Επισήμανε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι οι ανεμβολίαστοι.

Ο κ. Λουκίδης εξήγησε, παράλληλα, ότι μεγάλο πρόβλημα είναι η κόπωση του πληθυσμού. Μιλώντας για τα λεγόμενα «κορωνοπάρτι», ο ίδιος υποστήριξε ότι μπορεί να μην είναι μεγάλο πρόβλημα για όσους συμμετέχουν, διότι είναι νεαρής ηλικίας και ελάχιστοι θα το περάσουν βαριά. Όμως, το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι το γεγονός ότι έχουν επαφές με μεγαλύτερες ηλικίες, μεταφέροντας τον ιό σε αυτούς που ενδεχομένως να έχουν σοβαρές επιπλοκές.

Σε σχέση με το Σύστημα Υγείας, ο κ. Λουκίδης είπε ότι παραμένει η μεγάλη πίεση. Εδώ και δύο μήνες όπως είπε, δεν υπάρχει βελτίωση στην εικόνα. Έπειτα πρόσθεσε πως ακόμη και αν μειωθούν τα κρούσματα, ακόμη και οι νοσηλείες, πάλι θα βλέπουμε αυξημένο αριθμό στις ΜΕΘ. Όπως εξήγησε ο καθηγητής, χρειάζεται αρκετές μέρες ώστε να μπει κάποιος στη Μονάδα και επιπλέον δεν υπάρχει συγκεκριμένος χρόνος παραμονής εκεί.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play