Ελλάδα Ισραήλ: Υπεγράφη διμερής αμυντική συμφωνία
Ελλάδα και Ισραήλ υπέγραψαν τη μεγαλύτερη έως σήμερα συμφωνία για την προμήθεια αμυντικού εξοπλισμού, όπως ανακοίνωσε την Κυριακή, 18 Απριλίου, το υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ και μετέδωσε το Reuters.
Η είδηση αυτή έρχεται στον απόηχο των χθεσινών Τουρκικών προκλήσεων στην ελληνοαιγυπτιακή ΑΟΖ, αλλά και της επίσκεψης του υπουργού Εθνικής Άμυνας στην Τουρκία με τη «σύγκρουση» Δένδια και Τσαβούσογλου.
Ελλάδα Ισραήλ: Τι περιλαμβάνει η συμφωνία
Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η ισραηλινή εταιρεία αμυντικών ηλεκτρονικών συστημάτων Elbit Systems Ltd. θα λειτουργεί ένα κέντρο εκπαίδευσης για την ελληνική Πολεμική Αεροπορία με βάση ένα συμβόλαιο ύψους περίπου 1,65 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με το ισραηλινό υπουργείο.
Η εταιρεία Elbit ανακοίνωσε ότι θα προμηθεύσει ολόκληρο τον εκπαιδευτικό στόλο της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας – που αποτελείται από δεκάδες εκπαιδευτικά αεροσκάφη M-346 και T-6 – με νέα εκπαιδευτικά αεροσκάφη M-346 και θα τον συντηρεί για περίπου μια εικοσαετία.
H βελτίωση των σχέσεων της Ελλάδας με το Ισραήλ έρχεται σε μια περίοδο που όλες οι χώρες της περιοχής επιλέγουν να συσφίξουν τις μεταξύ τους σχέσεις, διπλωματικές και στρατιωτικές, αφήνοντας εκτός νυμφώνος την Τουρκία. Ενδεικτικά, η Ελλάδα έχει συμφωνήσει να ενοικιάζει patriot στη Σαουδική Αραβία αλλά και έχει φτάσει σε συμφωνία με τα ΗΑΕ για αμοιβαία στρατιωτική συνδρομή.
Το περιστατικό με το τουρκικό πλοίο
Την Πέμπτη, είχε εκδοθεί ελληνική NAVTEX 260/21 για ερευνητικές δραστηριότητες του γαλλικού ωκεανογραφικού σκάφους L’ ATALANTE στο Νοτιοανατολικό Κρητικό πέλαγος και στη Μεσόγειο σε συγκεκριμένα σημεία για τις 15, 16,17 και 18 Απριλίου. Η περιοχή στην οποία πλέει και πραγματοποιεί τις έρευνες του το γαλλικό σκάφος είναι εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας που έχει οριοθετηθεί με τη Συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου και σε δυο σημεία ανατολικά της γραμμής οριοθέτησης.
Είναι όμως περιοχή την οποία αμφισβητεί η Τουρκία και θεωρεί αυθαίρετα τουρκική υφαλοκρηπίδα και βάσει του τουρκολιβυκού μνημονίου και με τον αυθαίρετο μονομερή ορισμό συντεταγμένων τις οποίες έχει καταγράψει σε επιστολή της στον ΟΗΕ τον περασμένο Μάρτιο, ως εξωτερικά όρια της υφαλοκρηπίδας της.
Το μεσημέρι της Παρασκευής, οι τουρκικές Αρχές εξέδωσαν δική τους NAVTEX( 0313/21) με την οποία δηλώνουν ότι η ελληνική NAVTEX είναι άκυρη καθώς «εκδόθηκε από αναρμόδιο Σταθμό, εμπίπτει σε περιοχή της τουρκικής υφαλοκρηπίδας και σε περιοχή που η ευθύνη έκδοσης NAVTEX ανήκει στον σταθμό της Αττάλειας». Πάντως, σύμφωνα με το «Open», μόλις η Ελλάδα εξέδωσε σχετική NAVTEX, η Τουρκία έστειλε και φρεγάτα στην ευρύτερη περιοχή και ζήτησε από το γαλλικό πλοίο να αποχωρήσει.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας