Χάρτες ECDC: Στο «βαθύ κόκκινο» δύο ελληνικές περιοχές
Οι νέοι χάρτες του ECDC (Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων) αποτυπώνουν την άσχημη κατάσταση αναφορικά με τον κορωνοϊό σε Δυτική Μακεδονία και Αττική. Θυμίζουμε νωρίτερα ο ΕΟΔΥ είχε ανακοινώσει αρνητικό ρεκόρ θανάτων και διασωληνωμένων από την αρχή του 2021, ενώ η βρετανική μετάλλαξη κυριαρχεί στη χώρα.
Η υπολοιπη χώρα με βάση τους χάρτες, που αποτυπώνουν την επιδημιολογική κατάσταση του κορωνοϊού στην Ευρώπη, βρίσκεται στο «κόκκινο». Στους χάρτες που δημοσιεύθηκαν σήμερα Πέμπτη, όπως κάθε εβδομάδα, από το ECDC αποτυπώνονται δεδομένα που αφορούν τον συνδυαστικό δείκτη τεστ, τα νέα κρούσματα και τον δείκτη θετικότητας για το χρονικό διάστημα 9 – 14 Απριλίου.
#JustPublished Updated 🚦 maps are online!
These maps aim to support the @EUCouncil recommendation on a coordinated approach to the restriction of #FreeMovement during #COVID19 pandemic.
4th colour added on EU Council’s request. Find more here: https://t.co/CcBVx6B0o5 pic.twitter.com/6XLYo33tj0
— ECDC (@ECDC_EU) April 15, 2021
Όπως μπορείτε να δείτε, σύμφωνα με τον συνδυαστικό χάρτη, η Ελλάδα βρίσκεται στο «κόκκινο» εκτός από την περιφερειακή ενότητα της Δυτικής Μακεδονίας και την Αττική που είναι στο «βαθύ κόκκινο».
Αναφορικά με τον δείκτη θετικότητας, η Ελλάδα βρίσκεται στο «πορτοκαλί», καθώς ο δείκτης βρίσκεται πάνω από το όριο συναγερμού του 4% σε όλη τη χώρα.
Σχετικά με τα τεστ κορωνοϊού ανά 100.000 πληθυσμού, η Ελλάδα βρίσκεται στο βαθύ πράσινο, που σημαίνει ότι πραγματοποιούνται έλεγχοι μεταξύ 2.500 – 4.999. Τα μέρη του χάρτη που έχουν χρωματιστεί με σκούρο πράσινο είναι οι περιοχές όπου γίνονται πάνω από 5.000 τεστ ανά 100.000 πληθυσμού, όπως συμβαίνει, για παράδειγμα, με την Κύπρο.
Χάρτες ECDC: Πληροφορίες για τα στοιχεία που δίνουν
Να υπογραμμιστεί ότι το ECDC δεν συλλέγει στοιχεία για τη Βρετανία, την Ελβετία, τις βαλκανικές χώρες (εκτός εκείνων που είναι μέλη της ΕΕ), την Ουκρανία, τη Λευκορωσία και τη Ρωσία.
Να σημειώσουμε ακόμα ότι οι χάρτες του ECDC ανανεώνονται κάθε Πέμπτη, σύμφωνα με τη Σύσταση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Ως στόχο έχει την εφαρμογή μιας συντονισμένης προσέγγισης μεταξύ των χωρών της ΕΕ όσον αφορά τον περιορισμό της ελεύθερης κυκλοφορίας για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας