Lockdown: Συνεδριάζουν αύριο οι ειδικοί
Tα δεδομένα για το lockdown που θα επιτρέψουν ή όχι το άνοιγμα των σχολείων από την ερχόμενη Δευτέρα, 12 Απριλίου, θα εξετάσουν αύριο Τετάρτη οι ειδικοί. Νωρίτερα σήμερα (Τρίτη) το βράδυ, οι ειδικοί είχαν συνεργασία, προκειμένου να συζητήσουν γενικότερα το lockdown, πριν την αυριανή προγραμματισμένη σύσκεψη.
Στην αυριανή σύσκεψη αναμένεται να συμμετάσχει και το υπουργείο Παιδείας, με το αίτημα να δοθεί το «πράσινο φως» για το άνοιγμα τουλάχιστον των Λυκείων, από τη Δευτέρα. Οι ειδικοί έχουν εκφράσει ήδη τη θέση τους για τα σχολεία, τονίζοντας πως η επαναφορά των μαθητών στα θρανία τους αποτελεί προτεραιότητα. Θέτουν, ωστόσο, ως προϋπόθεση τη διανομή self test σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, ώστε το άνοιγμα να γίνει με σχετική ασφάλεια και να μην επιβαρυνθεί περαιτέρω η επιδημιολογική κατάσταση.
Lockdown: Στόχος το άνοιγμα των σχολείων
Η κυβέρνηση έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι στόχος είναι το άνοιγμα τουλάχιστον της Γ’ Λυκείου την ερχόμενη Δευτέρα και το σταδιακό άνοιγμα των υπόλοιπων τάξεων, με την προϋπόθεση ωστόσο ότι θα υπάρχουν στα φαρμακεία αρκετά self test για τους μαθητές και τους καθηγητές.
Οι πρώτες παρτίδες των self test -περίπου 1 εκατομμύριο- παρελήφθησαν το Σάββατο και ήδη διανέμονται στα φαρμακεία. Στόχος είναι μέχρι το τέλος της εβδομάδας να υπάρχουν επαρκείς ποσότητες σε όλα τα φαρμακεία της χώρας, προκειμένου να μπορούν να τα προμηθευτούν μαθητές και εκπαιδευτικοί.
Παράλληλα, την Τετάρτη αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα selftesting.gov.gr, όπου θα δηλώνονται τα θετικά self test.
Οι μαθητές θα πηγαίνουν στο σχολείο με υπεύθυνη δήλωση του γονέα για το αρνητικό αποτέλεσμα του τεστ. Εάν ο μαθητής δεν έχει βεβαίωση αρνητικού self test δεν θα επιτρέπεται η είσοδος στο σχολείο και θα παίρνει απουσία, ενώ δεν θα μπορεί να κάνει και τηλεκπαίδευση. Επιπλέον, οι εκπαιδευτικοί έχουν ενταχθεί στη λίστα αναμονής για τον κατά προτεραιότητα εμβολιασμό με αδιάθετες δόσεις.
Τσιόδρας: 1.000 διασωληνωμένοι το Πάσχα με δείκτη Rt 1,1
Τους 1.000 αναμένεται να φτάσουν οι διασωληνωμένοι συνάνθρωποί μας την περίοδο του Πάσχα αν ο δέικτης Rt φτάσει στο 1,1 ενώ μέχρι τον περασμένο Δεκέμβριο ο κορονοϊός είχε προσβάλει το 10% του πληθυσμού της χώρας, σύμφωνα με την επιδημιολογική μελέτη του καθηγητή επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Λάρισας Χρ. Χατζηχριστοδούλου που επικαλέστηκε ο καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Ακαδημία Αθηνών. Σύμφωνα με τις επισημάνσεις του καθηγητή άλλωστε, όλοι οι ειδικοί υπολογίζουν πως τα πραγματικά κρούσματα είναι 6 – 10 φορές περισσότερα από αυτά που καθημερινά επιβεβαιώνονται και ανακοινώνονται.
Ο κ. Τσιόδρας ανέφερε πως το τελευταίο διάστημα πιο πολλοί νέοι άνθρωποι έχουν διαγνωστεί με κορονοϊό, γι’ αυτό και δεν έχουν νοσήσει ιδιαίτερα σοβαρά. Ο καθηγητής άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η πανδημία να μην εξαφανιστεί, υπογράμμισε ωστόσο πως με επιδημιολογική επιτήρηση και βελτιστοποίηση των μέτρων να επιτύχουμε σταθερά χαμηλό αριθμό λοιμώξεων. Κατά την ομιλία του υποστήριξε τον εμβολιασμό των πολιτών και το εμβόλιο της AstraZeneca, εξηγώντας πως με αυτό στο χειρότερο σενάριο η πιθανότητα θρόμβωσης είναι 1 στις 100.000.
«Είναι μία πανδημία που έχει κουράσει τους πάντες και κυρίως τον κόσμο που πλέον δυσκολεύεται να εφαρμόσει τα μέτρα» είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι «μόνο βραχυπρόθεσμες εκτιμήσεις μπορούμε να κάνουμε για την πανδημία», καθώς η πορεία της, εξαρτάται από πολλούς και διαφορετικούς παράγοντες και τη συμπεριφορά μας σημείωσε ο κ. Τσιόδρας. Μιλώντας για το δείκτη Rt και τα μοντέλα επιδημιολογικής επιτήρησης στη χώρα μας , είπε ότι «αν φτάσει στο 1,1 μπορεί να φτάσουμε και τις 1.000 κλίνες ΜΕΘ τον Μάιο» για ασθενείς COVID -19 σύμφωνα με τις προβλέψεις.
«Εκτιμάται ότι οι ασυμπτωματικοί στην πανδημία είναι γύρω στο 30% και ότι είναι 75% η μεταδοτικότητα των ασυμπτωματικών σε σχέση με τους συμπτωματικούς. Επίσης ότι 50% είναι όσοι μεταδίδουν τον ιό λίγο πριν εμφανιστούν συμπτώματα» ανέφερε ο κ. Τσιόδρας και επισήμανε ότι τα στοιχεία αυτά ακόμα δεν μπορούν να θεωρηθούν έγκυρα.
Στο 10% η ανοσία του γενικού πληθυσμού
Στα καλά νέα για τα οποία μίλησε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, είναι ότι «υπάρχει προϋπάρχουσα κυτταρική ανοσία που επιδρά στην συνολική ανοσία του γενικού πληθυσμού έναντι στον κορονοϊό» Για τα Τ κύτταρα μέσω των οποίο χτίζεται η κυτταρική μνήμη, είπε ότι αυτά έχουν εντοπιστεί έως και 8 μήνες μετά την αρχική νόσο στο 100% των ανθρώπων με σοβαρή νόσο, στο 87% με ήπια νόσο, στο 32% των οικογενειών που εκτέθηκαν στον κορονοϊό και στο 16% υγιών ανθρώπων που δεν ήρθαν σε επαφή με τον ιό. «Έχουμε 95% ανοσία για τουλάχιστον πέντε μήνες, στα τρία από τα πέντε σημαντικά σκέλη της ανοσίας» σε ανθρώπους που νόσησαν τόνισε ο καθηγητής.
Ο κ. Τσιόδρας είπε ότι το πρώτο κύμα κατέγραψε πολύ χαμηλά ποσοστά λοίμωξης στην χώρα μας και εκτιμάται ότι για κάθε ένα κρούσμα υπήρξαν άλλα 10. Ωστόσο σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε για πρώτη φορά στην ομιλία του «φαίνεται από μελέτες ότι η εκτιμώμενη ανοσία του πληθυσμού στην χώρα μας στα τέλη Δεκεμβρίου ήταν περίπου στο 10%»
Οι μεταλλάξεις έφεραν αύξηση μεταδοτικότητας και θανάτων
Μιλώντας για τις μεταλλάξεις είπε ότι «έφεραν αύξηση της μεταδοτικότητας και αύξηση της παθογονικότητάς, δηλαδή της πιο σοβαρής νόσησης» Φαίνεται ότι τα πιο μεταδοτικά στελέχη πιο γρήγορα οδηγούν και σε περισσότερους θανάτους, πρόσθεσε. Επίσης, ανέφερε πως η Βρετανική, είναι η κυρία επικρατούσα μετάλλαξη διεθνώς αλλά και στη χώρα μας πλέον. «Αυτή η μετάλλαξη είναι πίσω και από την κατάσταση που ζούμε τις τελευταίες εβδομάδες στη χώρα μας» τόνισε χαρακτηριστικά.
Υπάρχει διασπορά της, σε 114 χώρες με υψηλότερη αυτή στην Μεγάλη Βρετανία και «δεν είναι μόνο 50% πιο μεταδοτική αλλά έχει και αυξημένη πιθανότητα να προκαλεί πιο σοβαρή νόσο», πρόσθεσε.
Το θετικό είναι, ότι δεν υπάρχουν, όπως εξήγησε ενδείξεις ότι ο άνθρωπος επαναμολύνεται με την μετάλλαξη αυτή, εφόσον έχει ήδη μολυνθεί από τα αρχικά στελέχη της COVID -19. Επίσης εξήγησε ότι και τα κύτταρα μνήμης εξακολουθούν να δουλεύουν κατά των μεταλλάξεων, ενώ πρόσθεσε ότι είναι ελάχιστη η επίδραση που θα έχουν οι μεταλλάξεις στα εμβόλια τα οποία φαίνεται να παραμένουν αποτελεσματικά και για αυτές. Αποθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι ένα χρόνο μετά την έναρξη της πανδημίας οι επιστήμονες δεν έχουν αντιικό φάρμακο το οποίο να μπορεί να αναχαιτίσει τον ιό στο αρχικό στάδιο, εξήγησε ο κος Τσιόδρας και είπε ότι ένα χρόνο μετά, ακόμα ερευνούμε τι βοηθάει και τι όχι σε όσους νοσούν.
Ασφυκτική η πίεση στα νοσοκομεία
Την δύσκολη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα εδώ και καιρό αποδεικνύει όμως και η εικόνα που επικρατεί στα περισσότερα νοσοκομεία της χώρας εδώ και καιρό. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN TV, για ακόμα μία ημέρα, το υγειονομικό προσωπικό των νοσοκομείων στα οποία νοσηλεύονται ασθενείς με κορονοϊό δίνει μάχη για τα τόσα περιστατικά. Οι εισαγωγές είναι συνεχείς, ενώ μέχρι το απόγευμα της Τρίτης είναι ενδεικτικό πως στον Ευαγγελισμό υπήρχαν μόνο 8 κρεβάτια ΜΕΘ και συνολικά 50 διαθέσιμες κλίνες. Ανησυχία προκαλεί και η διακομιδή επτά παιδιών στην παιδιατρική κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Πάτρας το μεσημέρι της Δευτέρας. Τέσσερα από αυτά αντιμετωπίζονται ως περιστατικά Covid μετά από μοριακό τεστ στο οποίο υποβλήθηκαν, ενώ τα υπόλοιπα 3 έχουν διαγνωστεί με κορονοϊό έπειτα από διεξαγωγή Rapid test.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας