Κρούσματα σήμερα 23/3: Πληροφορίες για 3.500 μολύνσεις
Τα κρούσματα σήμερα 23/3 αναμένεται να είναι περίπου στις 3.500, πολλά περισσότερα από αυτά που ανακοινώθηκαν χθες Δευτέρα λόγω των λίγων τεστ που γίνονται την Κυριακή. Τα νοσοκομεία της Αττικής είναι σε δραματική κατάσταση αφού αυξάνονται οι διασωληνωμένοι και οι εισαγωγές με το Θριάσιο, για παράδειγμα, χθες να σταματά να δέχεται ασθενείς.
Ο δείκτης που δίνει την πραγματική εικόνα της κατάστασης είναι αυτός της θετικότητας. Ο συγκεκριμένος δείκτης είναι τρεις φορές πάνω από το όριο συναγερμού! Στο 12,1%. Για να έχουμε μια σύγκριση: την Κυριακή ήταν στο 8,38%. Την περασμένη Δευτέρα (15/3) ο δείκτης θετικότητας ήταν 9,86%.
Το τελευταίο 24ωρο που πραγματοποιήθηκαν μόλις 14.074 τεστ κορωνοϊού (PCR:6.915, RAPID: 7.159), τα 1.707 βγήκαν θετικά. Έτσι ο δείκτης σκαρφάλωσε στο 12,1%.
Κρούσματα σήμερα 23/3: «Τσουνάμι» εισαγωγών σε όλα τα νοσοκομεία
Ο αριθμός των ασθενών που βρίσκονται διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ αυξάνεται καθημερινά. Χθες ανακοινώθηκαν από τον ΕΟΔΥ 681, με τις προβλέψεις των επιστημόνων να είναι δυσοίωνες για τις επόμενες ημέρες.
Οι νοσηλευόμενοι με κορωνοϊό στα νοσοκομεία όλης της χώρας έχουν φτάσει πλέον τους 4.590. Οι μισοί βρίσκονται στην Αττική, που έχει 2.575 νοσηλείες Covid, ενώ σε ημερήσια βάση, στα νοσοκομεία γίνονται περισσότερες από 200 νέες εισαγωγές ασθενών.
Γιατροί, νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό κάνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες, αλλά σε ορισμένα νοσοκομεία δεν υπάρχουν κρεβάτια στις εντατικές, ενώ μερίδα διασωληνωμένων ασθενών νοσηλεύονται σε απλές κλίνες μέχρι να μεταφερθούν σε κλίνες ΜΕΘ Covid.
Κρούσματα σήμερα 23/3: Προβλέψεις ακόμα και για 1000 διασωληνωμένους
Για την κατάσταση των νοσοκομείων μίλησε σήμερα η Ματίνα Παγώνη. Όπως τόνισε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ είναι «ανάγκη να επιταχθούν περαιτέρω ιδιωτικές κλινικές για τη μάχη ενάντια στην πανδημία». Μιλώντας σήμερα στον ΣΚΑΪ, η κ. Παγώνη σημείωσε ότι υπάρχει ανάγκη για βοήθεια από τον ιδιωτικό τομέα και μάλιστα η κυβέρνηση θα έπρεπε να επιτάξει κι άλλα ιδιωτικά θεραπευτήρια.
Παράλληλα, μίλησε για την κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία της χώρας τονίζοντας πως «όταν έχουμε 3.500 νοσηλευόμενους ασθενείς Covid δεν υπάρχει περίπτωση το 10% να μη διασωληνωθεί. Μπορεί να φτάσουμε και τους 1.000 διασωληνωμένους. Μετά από 15-20 μέρες θα δούμε μια μείωση». Ακόμη, έκανε έκκληση στους νέους να προσέχουν, καθώς όπως έχει αποδειχτεί ο ιός δεν κάνει διακρίσεις στις ηλικίες.
Αναφορικά με την επίτευξη της ανοσίας, η κυρία Παγώνη είπε ότι «χωρίς εμβολιασμούς δε θα μπορούμε να βγούμε από αυτή την ιστορία και να κάνουμε καλοκαίρι. Ορόσημο ο Ιούλιος για την ανοσία».
Σχολιάζοντας το άνοιγμα του λιανεμπορίου, εκτίμησε ότι στο δεκαήμερο με τη μείωση των κρουσμάτων σταδιακά μπορούν να ανοίξουν κάποια καταστήματα. «Είναι προτιμότερο να ανοίξουμε κάποια καταστήματα, καφετέριες να πηγαίνει ο κόσμος με μέτρα, παρά να πηγαίνει στα σπίτια και να έχουμε αυξημένη την ενδοοικογενειακή μετάδοση», κατέληξε.
Κρούσματα σήμερα 23/3: Πάει για παρακάτω το άνοιγμα του λιανεμπορίου
Κληθείς να σχολιάσει τα τεκταινόμενα στο χώρο της υγείας, ο Αθανάσιος Σκούτελης μίλησε για το άνοιγμα του λιανεμπορίου. Σε ό, τι αφορά το λιανεμπόριο τόνισε ότι είναι εκτός πραγματικότητας ο υπολογισμός του χρόνου ανοίγματος. Μιλώντας για την επιστράτευση των γιατρών, τόνισε πως οι γιατροί που επιστρατεύθηκαν ήταν από θέσεις που παρείχαν υπηρεσίες στο σύστημα Υγείας και πρόσθεσε ότι αυτό θα δημιουργήσει ένα κενό στο σύστημα.
Την ίδια ώρα, έκανε αναφορά στα σενάρια περί ανοίγματος του λιανεμπορίου, σημειώνοντας πως τέτοιες σκέψεις είναι εκτός πραγματικότητας εφόσον επικρατούν οι παρούσες; συνθήκες στο μέτωπο της πανδημίας. Σχετικά με τα μέτρα τα οποία επίσης προκαλούν αντιδράσεις ανέφερε ότι δεν ξέρει τι κρύβεται πίσω από αυτές τις αποφάσεις, ωστόσο τόνισε ότι είναι καλύτερα ο κόσμος να είναι έξω ελεγχόμενος, παρά κλεισμένος μέσα που δεν έχουμε εικόνα του τι γίνεται.
Μιλώντας για τα self test που θα διανέμονται δωρεάν στα φαρμακεία από την 1η Απριλίου τόνισε ότι δεν έγινε καμία προσυνεννόηση και γι’ αυτό προκλήθηκαν αντιδράσεις, ενώ τόνισε ότι η προσπάθεια πιθανόν να ακυρωθεί πριν καν έρθουν τα τεστ.
Σημείωσε ότι τα φαρμακεία θα είναι μόνο οι διανομείς, κάτι που όπως είπε θα μπορούσε να έχει αναλάβει το κράτος. Παράλληλα, παραδέχτηκε ότι κανείς δεν ξέρει πως θα γίνεται το τεστ, ωστόσο όπως είπε το μεγάλο θέμα είναι τι θα γίνει μετά το αποτέλεσμα, αν αυτό βγει θετικό.
Με την ασφυκτική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, η κυβέρνηση φαίνεται πως παγώνει την αποσυμπίεση των μέτρων και περιμένει τις υποδείξεις των ειδικών.
Στις συνεδριάσεις της επιτροπής των λοιμωξιολόγων θα εξεταστεί η επιδημιολογική κατάσταση, όπως έχει διαμορφωθεί με τα νέα δεδομένα. Ωστόσο δεν αναμένεται να δοθεί το «πράσινο φως» προκειμένου να προχωρήσει το άνοιγμα του λιανεμπορίου.
Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με τον σχεδιασμό για τη σταδιακή άρση του lockdown και την επαναλειτουργία της εστίασης, η επικρατέστερη ημερομηνία είναι η 19η Απριλίου. Ωστόσο, τόσο από την κυβέρνηση όσο και από την Επιτροπή των ειδικών ξεκαθαρίζουν πως το άνοιγμα της εστίασης στους εξωτερικούς χώρους θα υλοποιηθεί μόνο αν το επιτρέπουν τα επιδημιολογικά δεδομένα και έχουν προχωρήσει και οι εμβολιασμοί, και όπως όλα δείχνουν αναβάλλεται για αργότερα.
Κρούσματα σήμερα 23/3: Ο Πέτσας επιβεβαίωσε το μη άνοιγμα στις 29 Μαρτίου
Ο Στέλιος Πέτσας προέβη σε νέες δηλώσεις για το άνοιγμα του λιανεμπορίου στις 29 Μαρτίου, όπως είχε ανακοινωθεί και ήλπιζαν οι επιχειρηματίες.
Σε νέα του συνέντευξη στον ΣΚΑΪ, λοιπόν, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών φανέρωσε πως είναι αδύνατο να ανοίξει το λιανεμπόριο στις 29 Μαρτίου με τα δεδομένα που έχουμε τώρα. «Πρωτεύοντα ρόλο για την κυβέρνηση έχει η δημόσια υγεία και στην παρούσα φάση το άνοιγμα των καταστημάτων είναι αδύνατο να συμβεί», τόνισε.
Στη συνέχεια, ο κ. Πέτσας επεσήμανε πως εφόσον χρειαστεί θα γίνουν κι άλλες επιτάξεις κλινικών και υπηρεσιών. Ωστόσο, διευκρίνισε πως είναι μια διαδικασία που κοστίζει. Παράλληλα, εκτίμησε ότι το Πάσχα τα πράγματα θα είναι πολύ καλύτερα. Επιπλέον, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να επιτραπεί η μετακίνηση εκτός νομού το Πάσχα. Τέλος, ο κ. Πέτσας έκλεισε με την ευχή αυτό να είναι το τελευταίο lockdown που ζούμε.
Το μέτρο της επιστράτευσης ιδιωτών γιατρών και υπηρεσιών για τις ανάγκες αντιμετώπισης του κορωνοϊού είναι κάτι που εξέταζε η ελληνική κυβέρνηση σε περίπτωση που η εθελοντική προσφορά δεν ήταν επαρκής.
Είναι κάτι εξάλλου, που είχε αναφέρει και ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, πριν από μερικές ημέρες. «Από την πρώτη στιγμή της πανδημίας, έχουμε πει ότι θα χρησιμοποιούμε τους δημόσιους πόρους και όποτε χρειάζεται, θα συνεργαζόμαστε με τους ιδιωτικούς πόρους για να στηρίξουμε το σύστημα υγείας».
«Όταν φτάνουμε όμως, σε κάποια όρια και δεν υπάρχει αυτή η εθελοντική συνεργασία, θα πρέπει η οργανωμένη πολιτεία, εν προκειμένω η κυβέρνηση, να παίρνει σκληρές αποφάσεις.
Επομένως, εάν χρειάζεται να πάμε σε επιτάξεις ή επιστρατεύσεις ή οτιδήποτε άλλο χρειαστεί, θα το κάνουμε», είχε τονίσει ο κ. Πέτσας μιλώντας σε πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ.
Όπως είχε εξηγήσει και ο ίδιος, «η πραγματικότητα είναι εκείνη που καθορίζει πόσο πιεστική είναι η ανάγκη να υπάρξει εθελοντική συνεισφορά γιατρών. Είναι ξεκάθαρη η θέση της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού στο θέμα αυτό. Δεν είναι η πανδημία ευκαιρία να λύσουμε συντεχνιακά ζητήματα, ούτε ζητήματα που χρονίζουν. Είναι η στιγμή που πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις ανάγκες της πανδημίας. Για αυτό είτε θα υπάρξει αυτή η εθελοντική συνεισφορά που όλοι πιστεύουμε ότι θα υπάρξει, είτε ο πρωθυπουργός θα ασκήσει το προνόμιό του που είναι και η επίταξη υπηρεσιών. Γιατί ο χρόνος είναι κρίσιμο μέγεθος. Δεν μπορούμε να συζητάμε αέναα. Πρέπει να κάνουμε ό,τι χρειάζεται».
Κρούσματα σήμερα 19/3: Η εκτίμηση του Αλκιβιάδη Βατόπουλου
Ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος μίλησε σήμερα για την επιστροφή στην κανονικότητα. Από χτες (22/3) τα μέτρα άρχισαν να χαλαρώνουν παρά τα υψηλά κρούσματα, με τον καθηγητή Μικροβιολογίας μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας να σημειώνει ότι «είναι πιθανό να έχουμε φτάσει στην κορύφωση του κύματος της επιδημίας που διανύουμε».
Μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6 ο κ. Βατόπουλος εξήγησε ότι πρέπει να υπάρξει σταδιακό άνοιγμα, το οποίο σύμφωνα με τον ίδιο θα γίνει αρχές Απριλίου και με χρονικό ορίζοντα έως το Πάσχα. «Στόχος είναι όπως σημείωσε ό,τι ανοίξει να μην ξανά κλείσει, για τον λόγο αυτό πρέπει να υπάρξει ιδιαίτερη προσοχή».
Συγκεκριμένα, είπε ότι το «σημείο κλειδί» είναι η τήρηση των μέτρων με τη μάσκα και τις αποστάσεις. Χρειάζεται στρατηγική στο θέμα του testing το οποίο θα γίνεται συστηματικά σε ορισμένες δομές. Μιλώντας για το σύστημα Υγείας, εκτίμησε ότι φαίνονται σε συνθήκες κρίσεως οι ανεπάρκειες του συστήματος. Σύμφωνα με τον ίδιο, πρέπει να στελεχωθεί για να αντέξει το ΕΣΥ.
Σε ερώτηση για το ότι παρατηρείται αύξηση των σοβαρών νοσηλειών σε νεότερες ηλικίες, ο καθηγητής απέδωσε το γεγονός αυτό στην μεγαλύτερη μεταδοτικότητα του ιού λόγω της μετάλλαξης αλλά και διότι οι μεγαλύτερες ηλικίες είναι πιο προσεκτικοί.
Κρούσματα σήμερα 23/3: Στα νοσοκομεία οι επιταγμένοι γιατροί
Γεγονός είναι η επίταξη των γιατρών στη χώρα. Η παράδοση των «φύλλων πορείας» στους 206 ιδιώτες γιατρούς, που κλήθηκαν να ενισχύσουν τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, ξεκίνησε χτες. Σύμφωνα με όσα ορίζονται στα φύλλα τους θαπαρουσιαζόντουσαν στις 08:00 το πρωί στα νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου, της 1ης ή της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας.
Το υπουργείο Υγείας ενημέρωσε ότι η επιλογή των 206 γιατρών έγινε κάτω από συγκεκριμένα κριτήρια. Όλοι τους είναι κάτω των 60 ετών και συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ. Είναι γιατροί που έχουν τις ειδικότητες της Πνευμονολογίας, Παθολογίας και Γενικής Ιατρικής στην Περιφέρεια Αττικής. Η διάρκεια της επίταξης είναι για χρονικό διάστημα ενός μήνα. Οι γιατροί που επιτάχθηκαν θα κληθούν να αναλάβουν καθήκοντα βαθμίδας Επιμελητή Β’, σε νοσοκομεία της 1ης και 2ης ΥΠΕ.
Επίσης, το υπουργείο Υγείας, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, προχώρησε στην επίταξη καθώς παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις προς τους γιατρούς, ο αριθμός που ανταποκρίθηκε ήταν πολύ μικρός (61 στους 200 που ζητούσε το υπουργείο) και με την κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής να είναι ασφυκτική, έκρινε πως ήταν αναγκαία η απόφαση για την ενίσχυση των δημόσιων νοσοκομείων. Η απόφαση δημοσιεύτηκε χθες σε ΦΕΚ, ενώ τα φύλλα επίταξης παραδόθηκαν στη ΓΑΔΑ το πρωί της Δευτέρας από όπου διαβιβάστηκαν στις κατά τόπους αστυνομικές διευθύνσεις και τμήματα και άρχισε η παράδοση.
Ο Βασίλης Κικίλιας μιλώντας χθες στον ΑΝΤ1 για τους λόγους της επίταξης, είπε πως «ό,τι ζητήσαμε από τους ιδιώτες το πήραμε, ήδη έχουν διατεθεί πάνω από 140 κρεβάτια ΜΕΘ από τον ιδιωτικό τομέα.
Για τους γιατρούς δεν είχαμε άλλη επιλογή. Κάναμε υπομονή και περιμέναμε. Μόνον 61 αποδέχτηκαν και τους παίρνω τηλέφωνο, έναν έναν, για να τους ευχαριστήσω».
Ακόμη, ανέφερε ότι η κίνηση αυτή έγινε γιατί «δεν έχει μείνει πλέον νοσηλευτής στην ‘αγορά’ και δεν υπάρχει γιατρός εκτός ΕΣΥ, αν εξαιρέσει κάποιος όσους έφυγαν για να εργαστούν στο εξωτερικό. Δώσαμε τη δυνατότητα ακόμη και στους συνταξιούχους να προσφέρουν και να μονιμοποιήσουμε τους επικουρικούς γιατρούς των ΜΕΘ». Απαντώντας στις αιτιάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε πως «δεν έχουμε γίνει Μπέργκαμο» και ότι δεν θα επιτρέψει να σπείρει κανείς τον πανικό».
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας