Κατανομή κρουσμάτων: Πού εντοπίζονται

Κατανομή κρουσμάτων: Πού εντοπίζονται
Κατανομή κρουσμάτων: Δείτε αναλυτικά πώς κατανέμονται τα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία από τον ΕΟΔΥ.

Όπως δείχνει η κατανομή κρουσμάτων στο «κόκκινο» παραμένει η Αττική καθώς από τα 2785 νέα κρούσματα που ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ τα κατάχει τα 1.281.  Στο “κόκκινο” ξανά τα νέα κρούσματα κορωνοϊού που καταγράφηκαν στην Αττική.

Την πρωτιά στα νέα κρούσματα στο Λεκανοπέδιο την έχει ο Κεντρικός Τομέας Αθηνών με 317 νέες μολύνσεις, ενώ ακολουθούν ο Δυτικός Τομέας Αθηνών με 206 και ο Πειραιάς με 197. Ιδιαίτερα υψηλά ήταν τα νέα κρούσματα για ακόμα μια ημέρα στη Θεσσαλονίκη και την Αχαΐα, όπου καταγράφηκαν 302 και 151 αντίστοιχα.

Κατανομή κρουσμάτων: Αναλυτικότερα:

  • Ανατολική Αττική: 179 κρούσματα
  • Βόρειος Τομέας Αθηνών: 151κρούσματα
  • Δυτική Αττική: 71 κρούσματα
  • Δυτικός Τομέας Αθηνών: 206 κρούσματα
  • Κεντρικός Τομέα Αθηνών: 317 κρούσματα
  • Νήσων: 14 κρούσματα
  • Νότιος Τομέας Αθηνών: 146 κρούσματα
  • Πειραιώς: 197 κρούσματα
κατανομή κρουσμάτων: κατανομή κρουσμάτων

Τι γίνεται με το lockdown

Τα νέα μέτρα, «αποσυμπίεσης» της κοινωνίας, όπως τα ονομάζουν πολλοί, θα ανακοινωθούν στις 6 το απόγευμα στην καθιερωμένη ενημέρωση. Το «παρών» στην ενημέρωση θα δώσει και ο Άκης Σκέρτσος για να μεταφέρει όλες τις αποφάσεις του κυβερνητικού επιτελείου.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, «κλείδωσε» η παράταση της κυκλοφορίας το Σαββατοκύριακο από τις 9 το βράδυ και έπειτα και όχι από τις 7 το βράδυ που ήταν μέχρι τώρα. Άλλωστε, η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη παραδέχτηκε ότι αυτό το μέτρο δεν δούλεψε.

Βέβαια, η κ. Πελώνη τόνισε: «δεν είναι η στιγμή για άνοιγμα. Είναι η λάθος ορολογία αυτή». Οι ειδικοί, λοιπόν, του υπουργείου ψάχνουν τη «χρυσή τομή» ανάμεσα σε χαλάρωση μέτρων και τη μη χειροτέρευση της κατάστασης με τα νούμερα των κρουσμάτων, των νεκρών, των διασωληνωμένων, αλλά και των μολύνσεων από μεταλλάξεις του ιού να παραμένουν σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος είπε ακόμα στον ραδιοφωνικό σταθμό Θέμα 104,6 ότι στόχος είναι «η καλύτερη εφαρμογή των μέτρων που θα πρέπει να λαμβάνει υπόψιν την ψυχολογική κόπωση της κοινωνίας. Μιλάμε για στοχευμένες παρεμβάσεις ώστε να διευκολυνθεί η εφαρμογή και η τήρηση των μέτρων».

Παράλληλα, σημείωσε ότι «πρέπει να είμαστε ανοικτοί στο να υπάρξουν προσαρμογές και να διορθωθούν επιμέρους μέτρα που ενδεχομένως να μη λειτούργησαν» και αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην απαγόρευση κυκλοφορίας στις 19.00, η οποία, όπως είπε, «δεν είχε το αναμενόμενο αποτέλεσμα, δημιούργησε μεγαλύτερη συμφόρηση και κόπωση στους πολίτες».

Κρούσματα σήμερα 19/3: Χαλάρωση των μέτρων παρά τα υψηλά νούμερα

Κρούσματα σήμερα 19/3: Χαλάρωση των μέτρων παρά τα υψηλά νούμερα

Η κ. Πελώνη έκανε ειδική αναφορά στο ζήτημα του εμβολιασμού. Υπογράμμισε ότι «δικαιώθηκε η απόφαση της κυβέρνησης να μην ανασταλούν οι εμβολιασμοί με Astra Zeneca με την χθεσινή απόφαση του ΕΜΑ». Σημείωσε ακόμη ότι σήμερα έχει ανοίξει η πλατφόρμα των ραντεβού για τους ευπαθείς αυξημένου κινδύνου και όπως, είπε, «έχουν φύγει τα πρώτα sms». «Μέσα στις επόμενες μέρες, θα έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση 1 εκατομμύριο πολίτες» κατέληξε.

Κρούσματα σήμερα 19/3: Ποια άλλα μέτρα είναι στο τραπέζι

Εκτός από την άρση της απαγόρευσης της κυκλοφορίας τα ΣΚ από τις 19:00 και τη μεταφορά της στις 21:00, όπως ισχύει και τις καθημερινές, η οποία έχει «κλειδώσει», οι επιστήμονες της Επιτροπής συζητούν ακόμα:

  • την κατάργηση του ορίου μετακινήσεων των 2 χιλιομέτρων,
  • το άνοιγμα των κομμωτηρίων, καταστημάτων περιποίησης νυχιών -πάντα με ραντεβού- αλλά και των αρχαιολογικών χώρων στις 22 Μαρτίου,
  • το άνοιγμα του λιανεμπορίου στις 29 Μαρτίου με αποστολή μηνύματος στο 13032, τρίωρης διάρκειας, για παραλαβή εκτός καταστήματος. Για το συγκεκριμένο μέτρο, η απόφαση θα ληφθεί από ό, τι φαίνεται την άλλη Παρασκευή.

Επίσης, θα συζητηθεί η χρήση του κωδικού 6 στα SMS και για μετακίνηση σε άλλο δήμο και με αυτοκίνητο ή μηχανή. Σήμερα χρησιμοποιείται μόνο για μετακίνηση με τα πόδια ή με το ποδήλατο. Τα δύο μέτρα αυτά μέτρα εκτιμάται ότι θα περιορίσουν τις συγκεντρώσεις στα σπίτια και παράλληλα, καθώς και ο καιρός «ανοίγει», θα προσφέρουν μία ανάσα ελευθερίας στους πολίτες.

Κρούσματα σήμερα 19/3: Ποιος είναι ο στόχος των ειδικών

Οι ειδικοί θέλουν να αλλάξουν εντελώς την στρατηγική τους και ουσιαστικά να βγάλουν έξω τους πολίτες από τα σπίτια τους, αναγνωρίζοντας παράλληλα πόσο έχουν κουραστεί από τα μέτρα. Στόχος είναι οι πολίτες να μην μαζεύονται συνεχώς στα σπίτια τους και να μεταδίδουν τον ιό, αλλά να κυκλοφορούν περισσότερο έξω, όπου είναι πιο δύσκολο κάποιος να κολλήσει.

Μάλιστα το γεγονός πως η ημέρα μεγαλώνει και ο καιρός γλυκαίνει θα βοηθήσει στο να μπει ένα φρένο στην ενδοοικογενειακή μετάδοση.

Πλέον λοιπόν μία αλλαγή στα περιοριστικά μέτρα δεν σημαίνει πως είμαστε εκτός κινδύνου. Σημαίνει πως είναι η μοναδική λύση για να σταματήσουμε την εξάπλωση του ιού. Άλλωστε, οι ειδικοί επισημαίνουν πως λόγω των μεταλλαγμένων στελέχων πλέον είναι πιο εύκολη η διασπορά του ιού στην κοινότητα, οπότε οι μαζώξεις στο σπίτι «δυναμώνουν» τον ιό και φέρουν το αντίθετο αποτέλεσμα από το επιθυμητό.

Κρούσματα σήμερα 19/3: Έρχεται το self testing

Ακόμη ένα όπλο των ειδικών είναι και τα μαζικά τεστ στον πληθυσμό. Μάλιστα, το τελευταίο διάστημα συζητείται έντονα στην Επιτροπή των lοιμωξιολόγων η στρατηγική του self testing στην Ελλάδα.

Ουσιαστικά οι ειδικοί εξετάζουν το μοντέλο που έχει ξεκινήσει σε Βρετανία και Γερμανία, κατά το οποίο οι πολίτες προμηθεύονται από καταστήματα και σούπερ μάρκετ τα test τα οποία μάλιστα δείχνουν αποτελέσματα μέσα σε 30 λεπτά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το «ελληνικό σχέδιο» για το self testing που συζητείται είναι οι πολίτες να μπορούν να προμηθεύονται μέσω της αύλης συνταγογράφησης τα τεστ ταχείας ανίχνευσης από τα φαρμακεία και να τα κάνουν σπίτι τους με ασφάλεια. Κρούσματα σήμερα 19/3: Έρχεται το self testing

Οι ειδικοί θεωρούν πως με το self testing αφενός οι πολίτες θα έχουν ευκολότερη πρόσβαση στα test αφετέρου θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να μην τηρήσουν τα μέτρα αυτοπροστασίας σε περίπτωση που βγουν θετικοί στον ιό.

Σε κάθε περίπτωση οι επιστήμονες τονίζουν πως και την επόμενη εβδομάδα θα έχουμε αυξημένα κρούσματα, καθώς η αποκλιμάκωση τόσο τους ΕΣΥ όσο και των σκληρών δεικτών αναμένεται να είναι αργή.

Να σημειώσουμε ότι τα τεστ κορωνοϊού στην Αττική, συνεχίζονται με εντατικό ρυθμό. Επίσης, υποχρεωτική καθίσταται η διεξαγωγή rapid test δύο φορές την εβδομάδα σε όλο το προσωπικό – ιατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό, λοιπό – των Μονάδων Υγείας του Ε.Σ.Υ., που δεν έχει εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού, με απόφαση του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια. κατανομή κρουσμάτων:

Κρούσματα σήμερα 19/3: Δεν δουλεύει το τωρινό μείγμα των μέτρων

Για την απόδοση των μέτρων μίλησε στον ΣΚΑΪ ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Θάνος Δημόπουλος. Όπως είχε αναφέρει και πριν λίγο καιρό ως προς την απόδοση των μέτρων πρέπει να περνάει κάποιος καιρός. Σε ότι αφορά τα σημερινά μέτρα ο πρύτανης ανέφερε ότι δεν φαίνεται να αποδίδουν. Ακόμη, ο κ. Δημόπουλος είχε κάνει σαφές πως οι μεταλλάξεις έχουν αρχίσει να κυριαρχούν.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Δημόπουλος αναφέρθηκε στα στοιχεία για τις εισαγωγές στα νοσοκομεία. «Κάθε μέρα στην Αττική έχουμε πάνω από 200 εισαγωγές στα νοσοκομεία. Προφανώς και τα μέτρα που έχουμε σήμερα δεν φαίνεται να αποδίδουν ιδιαίτερα, πάντα υπάρχει η άποψη ότι αν δεν είχαμε αυτά τα μέτρα θα είχαμε μεγαλύτερο αριθμό (σ.σ κρουσμάτων – θυμάτων), αλλά δεν αποδεικνύεται αυτό» τόνισε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ στον ΣΚΑΪ.

Κρούσματα σήμερα 19/3: Δεν δουλεύει το τωρινό μείγμα των μέτρων

Τόνισε ότι είναι μια «πολύ δύσκολη μέρα σήμερα, με αυξανόμενο αριθμό ασθενών που χρήζουν νοσηλείας σε ΜΕΘ και υπεράνθρωπες προσπάθειες του ΕΚΑΒ.

Κάθε μέρα υπάρχει αυτό το πρόβλημα, με πολύ μεγάλη πίεση και εξάντληση προσωπικού, πρέπει να γίνει κάθε προσπάθεια να επιταχυνθούν οι διορισμοί ειδικευομένων γιατρών υπάρχει μικρή λίστα αναμονής και μια γραφειοκρατία, πρέπει να επιλυθεί έστω και την τελευταία στιγμή, στηρίζουν την 24ωρη λειτουργία των νοσοκομείων…».

«Πάντα όταν αδειάζει θέση ειδικευόμενου μέχρι να έρθει ο επόμενος μεσολαβούν 2 – 3 μήνες υπάρχει γραφειοκρατική διαδικασία» διευκρίνισε ο κ. Δημόπουλος.

«Ας προσπαθήσουμε να είμαστε σε ανοιχτούς χώρους, με αερισμό δωματίων, τήρηση αποστάσεων. Κατά ένα μέρος η αύξηση των κρουσμάτων οφείλεται σε συγχρωτισμό σε κλειστούς χώρους, σε σπίτια που μεταφέρεται από οικογένειες σε οικογένειες» επισήμανε.

Ο κ. Δημόπουλος διευκρίνισε πάντως ότι θα βελτιώνεται η κατάσταση με τη βελτίωση του καιρού και τη μείωση των συγχρωτισμών, και με τη συνεχιζόμενη αύξηση των εμβολιασμών, ενώ ανοίγει και η πλατφόρμα για ευπαθείς ομάδες. «Πολύ θετική η απόφαση (σ.σ του ΕΜΑ) για το εμβόλιο AstraZeneca, περίπου 30% των εμβολιασμών στηρίζεται σε αυτό το εμβόλιο» σημείωσε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play