Κορωνοϊός Eλλάδα: 1.282 κρούσματα στην Αττική
Ο κορωνοϊός στην Eλλάδα έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία των επιδημιολόγων για μεγαλύτερη έκρηξη διαγνώσεων τις επόμενες ημέρες, ενώ εκφράζουν επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητα των μέτρων λόγω κόπωσης των πολιτών. Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε στην Αττική σημειώθηκαν 1.322 νέες λοιμώξεις. Στη Θεσσαλονίκη καταγράφηκαν χθες 283 νέα κρούσματα, από 395 προχθές. Σήμερα ανακοινώθηκαν 506 διασωληνωμένοι, 51 θάνατοι, σε σύνολο 2.570 κρουσμάτων σε 24 ώρες ενώ χθες Τετάρτη ανακοινώθηκαν 479 διασωληνωμένοι, 43 θάνατοι, και 2.633 κρούσματα.
Τα δεδομένα που φέρνει κορωνοϊός στην Ελλάδα για την Αττική επιτείνουν την ανησυχία ενώ προβληματισμό προκαλεί και η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη. Σήμερα στην Αττική καταγράφηκαν 1.282 κρούσματα από τα 2.570 με τον κεντρικό τομέα να βρίσκεται στο “κόκκινο” ενώ ακολουθούν Πειραιάς και Δυτικός Τομέας. Σήμερα Πέμπτη η Θεσσαλονίκη κατέγραψε 229 κρούσματα, η Αχαΐα ξανά εμφανίζει αρνητική δυναμική με 131 νέες λοιμώξεις, η Λάρισα με 82 ενώ αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι 136 είναι υπό τα διερεύνηση Οσον αφορά τη Θεσσαλονίκη ενδεικτικά είναι τα στοιχεία του ΑΠΘ για το ιικό φορτίο στα λύματα της πόλης που σημείωσε εκρηκτική αύξηση 206% στην πόλη.
Κορωνοϊός Eλλάδα: Αναλυτικά η Αττική σήμερα
- 141 (161) από (158) κρούσματα στην ΠΕ Ανατολικής Αττικής
- 160 (163) από (169) κρούσματα στην ΠΕ Βόρειου Τομέα Αθηνών
- 210 (220) από (264) κρούσματα στην ΠΕ Δυτικού Τομέα Αθηνών
- 67 (73) από (80) κρούσματα στην ΠΕ Δυτικής Αττικής
- 317 (332) από (431) κρούσματα στην ΠΕ Κεντρικού Τομέα Αθηνών
- 144 (118) από (145) κρούσματα στην ΠΕ Νοτίου Τομέα Αθηνών
- 226 (233) από (301) κρούσματα στην ΠΕ Πειραιώς
- 17 (22) από (24) κρούσματα στην ΠΕ Νήσων
Τι θα γίνει με το lockdown
Ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος μίλησε για την ανάγκη που υπάρχει να μειωθεί ο δείκτης Rt, που αφορά στον αριθμό των δευτερογενών κρουσμάτων που φέρνει ο κορωνοϊός στην Eλλάδα κάτω από το 1. Ο καθηγητής και μέλος της επιτροπής υποστήριξε ότι βαδίζουμε προς νέα παράταση του lockdown. Αξίζει να σημειωθεί ότι ανάλογες τοποθετήσεις είχαμε και από άλλους επιστήμονες μέσα στην εβδομάδα.
Εκτίμησε, ακόμα, ότι αυτές τις μέρες θα καταγραφεί η κορύφωση της πανδημίας και σταδιακά θα αρχίσουν να περιορίζονται τα κρούσματα. «Κρατάει πολύ αυτή η ιστορία, περισσότερο από όσο θα θέλαμε. Ίσως έχουμε μια αύξηση των θανάτων και των διασωληνώσεων, αλλά σιγά σιγά θα μαζευτεί η κατάσταση», επισήμανε, ενώ πρόσθεσε ότι «αυτό που φοβόμαστε είναι το απρόβλεπτο, δηλαδή να έχουμε υπερμετάδοση σε κάποια περιοχή που δεν το περιμέναμε».
Σχολιάζοντας το γεγονός ότι όλοι και περισσότεροι νέοι άνθρωποι νοσηλεύονται στα νοσοκομεία με κορωνοϊό, εξήγησε ότι αυτό συμβαίνει, γιατί οι μεταλλάξεις δεν έχει φανεί πώς ακριβώς λειτουργούν και οι ηλικιωμένοι και οι ευπαθείς ομάδες προφυλάσσονται πολύ περισσότερο.
Σε ό,τι αφορά στην άρση των περιορισμών, ο κ. Βατόπουλος ανέφερε ότι δεν έχει αποφασιστεί ακόμα αν θα ανοίξουν ταυτόχρονα και σχολεία και λιανεμπόριο, αν και, όπως είπε, υπάρχει αντικειμενική ανάγκη και για τα δύο. «Και τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν, καθώς σε δυο μήνες είναι οι Πανελλήνιες. Πρόθεση μας είναι όταν ανοίγει κάτι, να μην ξανακλείσει. Γι’ αυτό το άνοιγμα πρέπει να γίνει με κανόνες και να χωρίς φαινόμενα συνωστισμού», συμπλήρωσε ο καθηγητή Μικροβιολογίας.
Παράλληλα, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο τον Απρίλιο να επαναλειτουργήσει και η εστίαση στους εξωτερικούς χώρους. Ωστόσο σημείωσε ότι ακόμα δεν μπορούν να μετατραπούν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό, αν και αυτό θα μπορούσε να γίνει το Πάσχα ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα..
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας