Κρούσματα κορωνοϊός: Δεν υποχωρεί η πανδημία – Ασφυκτική πίεση στο ΕΣΥ
Ο κορωνοϊός παραμένει εδώ, τα κρούσματα συνεχίζουν να κάνουν εκρηκτικά άλματα και το Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι κάτω από ασφυκτική πίεση. Μόνο χθες ανακοινώθηκαν από τον ΕΟΔΥ 2.219 νέες μολύνσεις, ενώ 35 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε ένα 24ωρο και 442 δίνουν μάχη στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.
Την ίδια ώρα περιοχές που δεν είχαν μεγάλο θέμα με την πανδημία το προηγούμενο διάστημα, τώρα βιώνουν μεγάλη εξάπλωση του ιού. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Κρήτη.
Με βάση τα τελευταία στοιχεία του ΕΟΔΥ, στο Ηράκλειο εντοπίστηκαν 34 νέες μολύνσεις, στα Χανιά 19, στο Ρέθυμνο 15 και στο Λασίθι 1. Από τις 22 Ιανουαρίου έως τη 1η Μαρτίου, όμως, εντοπίστηκαν 87 κρούσματα του μεταλλαγμένου στελέχους του ιού στο Ηράκλειο.
Κρούσματα κορωνοϊός: Μολύνθηκαν μαθητές και η δασκάλα τους
Συναγερμός έχει σημάνει στο χωριό των Κουνάβων, έπειτα από την εμφάνιση κρουσμάτων κορωνοϊού σε μαθητές δημοτικού. Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό CRETA, ο Δήμαρχος Αχαρνών – Αστερουσίων, Μανώλης Κοκοσάλης, εντοπίστηκαν θετικοί στον ιό έντεκα μαθητές δημοτικού και μια δασκάλα. Έχει ξεκινήσει ήδη η ιχνηλάτηση των επαφών τους και τα αποτελέσματα της ενδεχόμενης περαιτέρω διασποράς, αναμένονται αύριο. «Είμαστε όλοι υπεύθυνοι για ότι έχει συμβεί. Παρακαλούμε να τηρείται όλοι τα μέτρα», τόνισε ο κ. Κοκοσάλης.
Την ένταξή της στο «βαθύ κόκκινο» και την αναστολή της λειτουργίας του Δημοτικού και του Γυμνασίου αιτείται η τοπική κοινωνία των Ανωγείων με τον δήμαρχο Σωκράτη Κεφαλογιάννη να έχει ήδη μεταφέρει το αίτημα στην Πολιτική Προστασία και στο υπουργείο Υγείας.
Σύμφωνα με όσα μετέφερε στο Ράδιο Κρήτη και την εκπομπή του Μανώλη Αργυράκη ο δήμαρχος, ήδη, οι δυο Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων έχουν προχωρήσει σε κατάληψη στα δύο σχολεία. Όπως εξήγησε, υπάρχουν δύο τρόποι επιπλέον για να σταματήσει η λειτουργία των σχολικών δομών, ο ένας να τεθούν σε καραντίνα και ο δεύτερος να κηρυχθεί όλος ο δήμος σε κατάσταση αυξημένης επιτήρησης.
Η τοπική κοινωνία εμφανίζεται ανήσυχη μετά και τα κρούσματα που επιβεβαιώθηκαν εργαστηριακά το προηγούμενο Σαββατοκύριακο στα Ανώγεια και αναλαμβάνει πρωτοβουλίες και προληπτικά μέτρα.
Όπως είπε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Ράδιο Κρήτη ο κ. Κεφαλογιάννης το αίτημα έτυχε θετικής αντιμετώπισης και θα εισαχθεί στην αυριανή συνεδρίαση της επιτροπής, έτσι ώστε να προχωρήσει η διαδικασία.
Κρούσματα κορωνοϊός: Η εκτίμηση για την πορεία της πανδημίας από τον Δημήτρη Παρασκευή
Ο Δημήτρης Παρασκευής, καθηγητής Επιδημιολογίας στο ΕΚΠΑ, μίλησε για την πορεία της πανδημίας στη χώρα. Επίσης, έδωσε την εκτίμησή του για τον τερματισμό του lockdown. Να θυμίσουμε ότι και σήμερα υπήρξε νέα «έκρηξη» στα κρούσματα, ενώ και οι χάρτες του ECDC δεν δείχνουν καλή εικόνα για την κατάσταση στη χώρα.
Σύμφωνα με τον καθηγητή Επιδημιολογίας που μίλησε στο LiveNews του Mega, «θα μπορούμε να μετράμε αντίστροφα (σ.σ. για άρση των μέτρων), από τη στιγμή που θα βεβαιωθούμε ότι τα μέτρα είναι αποτελεσματικά».
Στη συνέχεια πρόσθεσε: «Στην Αττική βέβαια δεν έχουμε δει πολύ σημαντική βελτίωση. Αν τα μέτρα αυτά είναι αποτελεσματικά ναι, μπορούμε να πούμε ότι από τις 15, 16 Μαρτίου και μετά η κατάσταση θα βελτιωθεί», συμπλήρωσε. Βέβαια, όπως διευκρίνισε ο καθηγητής, τίποτα δεν είναι βέβαιο και όλα θα εξαρτηθούν από τη στάση των πολιτών.
«Η πίεση στο σύστημα υγείας για τουλάχιστον 15 μέρες θα είναι αυξημένη. Ακόμα κι αν δούμε μείωση στον αριθμό των κρουσμάτων. Το ευχάριστο είναι ότι ο ρυθμός που αυξάνεται η πίεση δεν είναι ο ίδιος όπως συνέβαινε στο δεύτερο κύμα», δήλωσε ο κύριος Παρασκευής. Να θυμίσουμε ότι ο ίδιος είναι στην επιτροπή των επιστημόνων που εισηγούνται κάθε φορά για τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης.
«Τα μεταλλαγμένα στελέχη είναι αυτά που κάνουν τη διαφορά στο τρίτο κύμα. Αν δεν είχαμε μεταλλαγμένα, ενδεχομένως να μην είχαμε αυτή την έξαρση που παρατηρήθηκε το 2021. Θεωρώ πολύ πιθανό ότι θα χρειαστεί να είμαστε στο καθεστώς αυτού του ήπιου απαγορευτικού, για τουλάχιστον 3 εβδομάδες», εξήγησε ο καθηγητής.
«Κατά πάσα πιθανότητα θα είναι η τελευταία φορά, δεδομένο όμως ότι θα καταφέρουμε να έχουμε μείωση στον αριθμό των κρουσμάτων. Σημαντική μείωση. Και θα είναι μάλλον η τελευταία φορά, δεδομένου ότι οι εμβολιασμοί αυξάνονται», είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας