Κρούσματα σήμερα 28/2: Ασφυκτική η πίεση στα νοσοκομεία παρά το lockdown – Πολλές οι εξάρσεις του ιού
Ασφυκτική είναι η κατάσταση στα νοσοκομεία της Αχαΐας καθώς μετά την Αττική, η εν λόγω περιοχή είναι η αμέσως επόμενη που «βράζει». Όπως είχε σχολιάσει και η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου κατά την πρόσφατη ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας για τον κορωνοϊό, η πληρότητα των ΜΕΘ Covid έχει αγγίξει το 88% στην Αττική. Τουλάχιστον 2.500 άνθρωποι νοσηλεύονται με κορωνοϊό σε όλη τη χώρα και το ένα τρίτο από αυτούς ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα από 45 έως 65 ετών και είχε εξηγήσει ότι αρκετοί είναι διασωληνωμένοι. Η κα Παπαευαγγέλου προβεί στην εκτίμηση ότι στα 12.000 είναι τα ενεργά κρούσματα αυτήν τη στιγμή στην Ελλάδα και ότι την τελευταία εβδομάδα καταγράφηκε αύξηση κρουσμάτων σε 56 από τις 76 περιφερειακές ενότητες της χώρας.
Επίσης, είχε συμπληρώσει ότι κατά μέσο όρο καταγράφονται πλέον 1500 νέα κρούσματα ανά ημέρα, κάτι που δείχνει αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το στοιχείο που είχε δώσει για το «Αττικόν», το νοσοκομείο στο οποίο εργάζεται η ίδια, λέγοντας πως όσοι υπερήλικες είχαν κάνει τη μία δόση του εμβολίου και νόσησαν, νοσήσαν πιο ελαφριά και κανείς δε χρειάστηκε να μπει σε ΜΕΘ. Όπως είπε ένας στους δύο υπερήλικες άνω των 80 έχει κάνει ήδη μία δόση του εμβολίου τουλάχιστον ενώ πολλοί άλλοι έχουν προγραμματίσει να εμβολιαστούν.
Πάντως, η αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία ενδέχεται να οδηγήσει και σε αύξηση των θανάτων τις επόμενες ημέρες. Για βραδεία επιβάρυνση με τοπικές εξάρσεις και αύξηση των ενεργών κρουσμάτων, αλλά και των νέων διαγνώσεων κορωνοϊού είχε μιλήσει ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης. Όπως είχε πει, έχουμε φτάσει τις 300 εισαγωγές ασθενών με κορωνοϊό ημερησίως στα νοσοκομεία, «και αυτό ίσως οδηγήσει σε μικρή αύξηση των θανάτων στις επόμενες εβδομάδες». Επίσης, είχε προσθέσει ότι έχουν επιβαρυνθεί κατά 12% οι ΜΕΘ στην Αττική την τελευταία εβδομάδα, και παρατηρείται αύξηση 40% των νέων διαγνώσεων, η οποία μπορεί να αποδοθεί ως ένα βαθμό και στις κακές καιρικές συνθήκες που εμπόδισαν αρκετό κόσμο στο να εξεταστεί.
Πόσα είναι τα κρούσματα αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα;
Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα από κορωνοϊό που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 1.630, εκ των οποίων 5 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 189.831 (ημερήσια μεταβολή +0.9%), εκ των οποίων 51,8% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 52 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.550 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 379 (71% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη. Το 84,2% των διασωληνωμένων έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.338 ασθενείς. Οι νέες εισαγωγές ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 346 (ημερήσια μεταβολή +28,15%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 285 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0,2 έως 105 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 15 έως 103 έτη).
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 29, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 6.468 νεκροί. Το 95,7% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορωνοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν, έχουν συνολικά ελεγχθεί 3.631.831 κλινικά δείγματα ενώ από Μονάδες Υγείας και Κλιμάκια του ΕΟΔΥ που διενεργούν ελέγχους Rapid Ag έχουν ελεγχθεί 1.577.701 δείγματα. O μέσος όρος του επταημέρου είναι 41.450 δειγματοληπτικοί έλεγχοι.
Ποιες περιοχές προκαλούν ανησυχία;
Να σημειωθεί πως από τα νέα κρούσματα στην Αττική, η πλειονότητα εντοπίζεται στον Κεντρικό Τομέα Αθηνών με 220 μολύνσεις, στον Πειραιά με 182, στον Δυτικό Τομέα Αθηνών με 103 και στον Νότιο Τομέα Αθηνών με 101. Πιο συγκεκριμένα, η γεωγραφική κατανομή των 1.630 μολύνσεων από κορωνοϊό που ανακοίνωσε το Σάββατο 27 Φεβρουαρίου, ο ΕΟΔΥ έχει ως εξής:
- 69 κρούσματα στην Π.Ε. Ανατολικής Αττικής
- 94 κρούσματα στην Π.Ε. Βόρειου Τομέα Αθηνών
- 103 κρούσματα στην Π.Ε. Δυτικού Τομέα Αθηνών
- 28 κρούσματα στην Π.Ε. Δυτικής Αττικής
- 220 κρούσματα στην Π.Ε. Κεντρικού Τομέα Αθηνών
- 101 κρούσματα στην Π.Ε. Νοτίου Τομέα Αθηνών
- 182 κρούσματα στην Π.Ε. Πειραιώς
- 18 κρούσματα στην Π.Ε. Νήσων
- 201 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης
- 18 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
- 16 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας
- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας
- 14 κρούσματα στην Π.Ε. Άρτας
- 64 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας
- 17 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας
- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Γρεβενών
- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Έβρου
- 11 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας
- 4 κρούσματα στην Π.Ε. Ζακύνθου
- 7 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας
- 22 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας
- 36 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Θάσου
- 15 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Θήρας
- 5 κρούσματα στην Π.Ε. Ιθάκης
- 17 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων
- 9 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Καλύμνου
- 9 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Καρπάθου
- 5 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς
- 7 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας
- 5 κρούσματα στην Π.Ε. Κεφαλληνίας
- 4 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς
- 14 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης
- 29 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κω
- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας
- 35 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Λασιθίου
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου
- 9 κρούσματα στην Π.Ε. Λευκάδας
- 17 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας
- 8 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας
- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας
- 9 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας
- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Πρέβεζας
- 14 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου
- 14 κρούσματα στην Π.Ε. Ρόδου
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Σάμου
- 14 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών
- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Σύρου
- 7 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων
- 21 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Φωκίδας
- 26 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής
- 12 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων
- 6 κρούσματα στην Π.Ε. Χίου
- 47 κρούσματα υπό διερεύνηση.
Από παράταση σε παράταση
Την παράταση των πρόσθετων περιοριστικών μέτρων στην περιφέρεια της Αττικής τουλάχιστον μέχρι τις 8 Μαρτίου ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα. Πιο αναλυτικά, στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου δηλαδή στο «βαθύ κόκκινο» παραμένουν οι δήμοι Καλυμνίων και Κορδελιού – Ευόσμου Θεσσαλονίκης και οι Περιφερειακές Ενότητες Εύβοιας (πλην Σκύρου), Αχαΐας, Αρκαδίας, καθώς και Αττικής, ενώ ο δήμος Μυκόνου βγαίνει από το επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου και μπαίνει στο επίπεδο επιτήρησης, μιας και υπάρχει βελτίωση στην επιδημιολογική εικόνα του νησιού, όπου υπάρχουν 3 ενεργά κρούσματα, όταν στις 3 Φεβρουαρίου είχαν φτάσει τα 53.
Μάλιστα, ανησυχία επικρατεί ιδιαίτερα για την κατάσταση στην Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά προκαλεί ιδιαίτερο προβληματισμό, καθώς τα ενεργά κρούσματα έχουν αυξηθεί από 721 στις 18 Φεβρουαρίου σε 1.302 σήμερα. «Η κατάσταση είναι κρίσιμη έως επικίνδυνη και για αυτό και παρακαλούμε τους κατοίκους αυτών των Περιφερειακών Ενοτήτων, ειδικά Πειραιά και Δυτικής Αθήνας, αλλά και ολόκληρης της Περιφέρειας Αττικής, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και συνεπείς στην τήρηση των μέτρων. Απευθύνουμε έκκληση και ζητάμε τη συνεργασία και τη συμβολή όλων, προκειμένου να σπάσει η αλυσίδα μετάδοσης του ιού. Τον τρόπο για να το πετύχουμε αυτό τον γνωρίζουμε και δεν είναι άλλος από την πιστή την αυστηρή εφαρμογή των μέτρων».
Οι εμβολιασμοί συνεχίζονται κανονικά
Το mega εμβολιαστικό κέντρο στο Μαρούσι, επισκέφθηκε χθες ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, συνοδευόμενος από τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους και την επικεφαλής του εμβολιαστικού κέντρου, σμήναρχο Κυριακή Πελέκη. Ο υπουργός περιηγήθηκε στους χώρους και συνομίλησε με τo υγειονομικό προσωπικό και τους πολίτες που εμβολιάζονταν.
Στη συνέχεια δήλωσε πως «η καρδιά της προσπάθειάς μας είναι ο σεβασμός στους συμπολίτες μας. Έτσι οδεύουμε και έτσι θα προχωρήσουμε μέχρι να ολοκληρώσουμε τους εμβολιασμούς. Θέλω να πω ότι ξεπεράσαμε τις 850.000 εμβολιασμούς, ότι έχουμε στη μάχη 750, βάζουμε άλλα 50, 800 εμβολιαστικά κέντρα και ότι αν υπολογίσει κανείς την πρώτη δόση, με 5,3% είμαστε οι τρίτοι στην Ευρώπη. Αυτά είναι σημαντικά στοιχεία για να καταλάβετε πόσο μεγάλη προσπάθεια έχει γίνει από πάρα πολύ κόσμο: Από το υπουργείο Υγείας, από τους υγειονομικούς μας, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και τους υγειονομικούς του, το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, την Πολιτική Προστασία και όλους όσοι εμπλέκονται».
Όλος ο κόσμος δίνει μια πολύ μεγάλη μάχη, υπάρχει κόπωση, όπως τόνισε ο υπουργός, αλλά επεσήμανε ότι «υπάρχει ελπίδα και η ελπίδα είναι η κινητήριος δύναμη και θα τα καταφέρουμε. Βρισκόμαστε κοντά στην επίτευξη αυτής της προσπάθειας που είναι να κερδίσουμε αυτή την τεράστια υγειονομική μάχη την οποία δίνουμε ένα χρόνο τώρα».
Από την πλευρά του ο κ. Θεμιστοκλέους είπε πως εκτός από τους αριθμούς, αυτό που βλέπουμε στα εμβολιαστικά κέντρα – και στο μεγάλο εμβολιαστικό σταθμό αλλά και στα εμβολιαστικά κέντρα σε όλη την επικράτεια από τα νησιά μας μέχρι τις ηπειρωτικές περιοχές – είναι αυτό που λέμε «μυρίζει Ελλάδα». «Τα παιδιά που έρχονται με τους γονείς τους, οι παππούδες μας που έρχονται με τα παιδιά τους και τα εγγόνια τους και εισπράττουν όλοι οι υγειονομικοί μας, όλοι οι εργαζόμενοι που δουλεύουν εδώ, ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ. Ανταποδίδουμε με ένα πολύ μεγάλο χαμόγελο» κατέληξε.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας