Ελλάδα κορωνοϊός: Ένας χρόνος στη χώρα μας – Τι δηλώνει η «ασθενής μηδέν»

Ελλάδα κορωνοϊός: Ένας χρόνος στη χώρα μας – Τι δηλώνει η «ασθενής μηδέν»
Ελλάδα κορωνοϊός: Ένα έτος πέρασε από την ημέρα που έγινε η ενημέρωση για το πρώτο κρούσμα στη χώρα μας.

Ένας χρόνος συμπληρώθηκε σήμερα από την ανακοίνωση του πρώτου κρούσματος από κορωνοϊό στην Ελλάδα. Ήταν Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου του 2020 όταν έγινε η ανακοίνωση σε έκτακτη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας από τον καθηγητή Λοιμωξιολογίας, Σωτήρη Τσιόδρα.

Επρόκειτο για μια γυναίκα 38 ετών ταξιδιώτισσα από πληττόμενη περιοχή της βόρειας Ιταλίας και όπως έγινε γνωστό αργότερα, η ασθενής «0» ήταν η Δήμητρα Βουλγαρίδου, μία σχεδιάστρια μόδας η οποία είχε ταξιδέψει στο Μιλάνο για επαγγελματικούς λόγους, σε μία περίοδο όπου τα κρούσματα στη βόρεια Ιταλία είχαν ανέβει δραματικά.

Το πρώτο lockdown στην Ελλάδα

Στην έκτακτη ενημέρωση, ο κ. Τσιόδρας τόνιζε την ανάγκη τήρησης των κανόνων υγιεινής από όλους, κανόνες οι οποίοι αφορούν στην υγιεινή των χεριών. Μετά ακολούθησαν τα πρώτα κρούσματα τα οποία ανέβαιναν σιγά σιγά με αποτέλεσμα στις αρχές Μαρτίου ο υπουργός Υγείας να ανακοινώνει το κλείσιμο όλων των σχολικών μονάδων της χώρας για 14 ημέρες.

Ήταν ένα μέτρο πρόληψης για την εξάπλωση του κορωνοϊού, με τα κρούσματα στην Ελλάδα να μην είχαν ξεπεράσει τα 100 ακόμα, ενώ στις 12 Μαρτίου ανακοινώθηκε ο πρώτος θάνατος στη χώρα μας.

Τι δηλώνει η «ασθενής μηδέν»;

Η Δήμητρα Βουλγαρίδου, η «ασθενής μηδέν» μίλησε στο grtimes για την περιπέτεια με την υγεία της. «Μία μέρα πριν την επιστροφή μας στην Ελλάδα, έλαβα κάποια ακυρωτικά email για ένα event στην ιταλική πόλη και εκεί καταλάβαμε ότι κάτι συμβαίνει. Τα email ανέφεραν ότι ακυρώνονται τα events προς συμπαράσταση στα χωριά γύρω από το Μιλάνο, τα οποία είχαν ήδη μπει σε αυστηρό lockdown καθώς κάτοικοι τους βρέθηκαν στον ιό».

Η ίδια έφτασε την επομένη στο αεροδρόμιο, πέταξε για Θεσσαλονίκη και επέστρεψε κανονικά στο σπίτι της. Μετά από δύο ημέρες, εμφανίστηκαν κάποια ήπια συμπτώματα, όπως δέκατα και πονοκέφαλος. «Επειδή θορυβήθηκα, καθώς μένω μαζί με τον σύζυγο και το παιδί μου, τηλεφώνησα στην ιδιωτική μου ασφάλεια και από εκεί με συμβούλεψαν να κάνω τεστ, καθώς είχα επιστρέψει από την Ιταλία. Πήγα λοιπόν, στο νοσοκομείο αναφοράς ΑΧΕΠΑ, υποβλήθηκα σε τεστ κορωνοϊού και με ενημέρωσαν ότι θα τηρηθεί συγκεκριμένο πρωτόκολλο βάσει του οποίου έπρεπε να διανυκτερεύσω σε θάλαμο αρνητικής πίεσης μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα του τεστ μου».

«Οι γιατροί περίμεναν μέχρι να σιγουρευτούν 100%. αλλά φίλοι και γνωστοί μου τηλεφωνούσαν και μου έλεγαν ότι στο διαδίκτυο και τα κανάλια αναφέρουν ότι εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού στη χώρα μας, και έδιναν μία περιγραφή, η οποία μου ταίριαζε. Γύρω στις 14:00, ο γιατρός κ. Χρυσανθίδης μου ανακοίνωσε ότι είμαι το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού στην Ελλάδα».

Τα πρώτα συναισθήματα τα οποία κυρίευσαν την κ. Βουλγαρίδου ήταν ο φόβος για το άγνωστο, καθώς κανείς δεν ήξερε την εξέλιξη του ιού. «Αγχώθηκα πολύ. Παράλληλα σκεφτόμουν όλους όσους ήρθα σε επαφή. Τον σύζυγό μου, το παιδί μου, τους γονείς μου. Ανησυχούσα για το αν τους κόλλησα. Δεν έχω λόγια πάντως για τη συμπεριφορά των γιατρών και των νοσηλευτών. Προσπαθούσαν να με καθησυχάσουν και πραγματικά η συμπαράσταση ήταν πολύ μεγάλη».

Σημειώνεται ότι η «ασθενής μηδέν» έμεινε στον θάλαμο αρνητικής πίεσης για 16 ημέρες, έως ότου αρνητικοποιήθηκε, ενώ έμεινε για επιπλέον 11 ημέρες σε κατ΄οίκον απομόνωση. «Ήταν πολύ δύσκολο. Όταν είσαι σε τέτοιους χώρους συνειδητοποιείς ότι στη ζωή ερχόμαστε και φεύγουμε μόνοι μας. Όλο αυτό το αβέβαιο με έκανε και αισθανόμουν μελλοθάνατη. Καθημερινά έκανα πολλές εξετάσεις και δεν ήξερα τι πρόκειται να αντιμετωπίσω. Τα ίδια συναισθήματα είχαν και οι γιατροί. Το μόνο που έβλεπα μέσα από τις στολές τους, ήταν η αμφιβολία και το «άγνωστο» στα μάτια τους. Ωστόσο η μεγαλύτερη δοκιμασία ήταν όταν βρέθηκε θετικό το παιδί μου».

Το νέο lockdown «από το οποίο δεν έχουμε βγει ακόμα»

Στο τέλος της άνοιξης του 2020 οι ρυθμοί επανήλθαν πολύ σταδιακά και οι περιορισμοί άρχισαν να σταματούν με αποτέλεσμα να υπάρξει άνοιγμα σχολείων, λιανεμπορίου και εστίασης. Ωστόσο τα κρούσματα από κορωνοϊό ανέβηκαν δραματικά φτάνοντας και τα τρεις χιλιάδες με αποτέλεσμα να επιβληθεί νέο lockdown το φθινόπωρο του 2020 και συγκεκριμένα, τον Νοέμβριο.

Και από τότε μέχρι και σήμερα, εν μέρει, οι περιορισμοί δεν έχουν αρθεί εντελώς, εκτός από την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, όταν η αγορά άνοιξε κατά ένα μεγάλο μέρος αν και η εστίαση από το περασμένο φθινόπωρο έχει πληγεί ανεπανόρθωτα καθώς δεν έχει λειτουργήσει ακόμα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play