Διαζύγιο συναινετικό: Έρχεται με ένα κλικ – Τι αλλάζει στη συνεπιμέλεια παιδιών με το νέο νομοσχέδιο

Διαζύγιο συναινετικό: Έρχεται με ένα κλικ – Τι αλλάζει στη συνεπιμέλεια παιδιών με το νέο νομοσχέδιο
Διαζύγιο συναινετικό: Η συμφωνία λύσης του γάμου στο εξής θα γίνεται ηλεκτρονικά, υπό τον βασικό όρο ότι η απόφαση θα είναι συναινετική.

Το συναινετικό διαζύγιο περνά στην ψηφιακή εποχή, σύμφωνα με διάταξη που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο, το οποίο θα παρουσιάζεται στο Υπουργικό Συμβούλιο από τον υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα, και φέρνει σημαντικές αλλαγές στο οικογενειακό δίκαιο ύστερα από τέσσερις δεκαετίες.

Σύμφωνα με δημοσίευμα στα «ΝΕΑ», η συμφωνία λύσης του γάμου στο εξής θα γίνεται ηλεκτρονικά, υπό τον βασικό όρο ότι η απόφαση θα είναι συναινετική. Πρόκειται για μια επαναστατική πρόβλεψη στο νέο οικογενειακό δίκαιο και οι πληροφορίες αναφέρουν πως δεν θα απαιτείται ούτε βεβαίωση του γνησίου της υπογραφής.

Τα συναινετικά διαζύγια, βάσει του ισχύοντος νόμου, εκδίδονται από τους συμβολαιογράφους παρουσία δικηγόρων και οι πρώην σύζυγοι ρυθμίζουν με κοινή συμφωνία τα θέματα διατροφής και γονικής μέριμνας των παιδιών. Όμως, το νέο νομοσχέδιο αλλάζει τα δεδομένα.

Το e-διαζύγιο ή το «άυλο διαζύγιο», όπως όλα δείχνουν είναι θέμα χρόνου να εφαρμοστεί και στη χώρα μας διευκολύνοντας τα ζευγάρια που έχουν αποφασίσει να τραβήξουν χωριστούς δρόμους και να μην μπλέκουν σε «γρανάζια» γραφειοκρατίας και διαδικασιών που μπορούν να γίνουν πιο απλές χάρη στα σύγχρονα μέσα τεχνολογίας, χωρίς να χρειάζεται ούτε καν η βεβαίωση του γνήσιου της υπογραφής τους.

«Οι σύζυγοι μπορούν με έγγραφη συμφωνία να λύσουν τον γάμο τους. Η συμφωνία λύσης του γάμου γίνεται και ηλεκτρονικά με χρήση τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών, μη απαιτούμενης της βεβαίωσης του γνήσιου της υπογραφής των συζύγων. Η λύση του γάμου επέρχεται με την κατάθεση αντιγράφου της συμβολαιογραφικής πράξης στο ληξιαρχείο, όπου έχει κατατεθεί η σύσταση του γάμου», φαίνεται πως προβλέπεται στη σχετική διάταξη με τίτλο «Συναινετικό Διαζύγιο».

Και να σημειωθεί πως αλλαγή σελίδας σηματοδοτεί το νομοσχέδιο και για τις σχέσεις γονέων και παιδιών μετά το διαζύγιο. Οι καινοτόμες διατάξεις αποσκοπούν στην εξυπηρέτηση του συμφέροντος του παιδιού δια της ενεργής παρουσίας και των δύο γονέων κατά την ανατροφή του και την εκπλήρωση της ευθύνης απέναντί του, παρά τη μεσολάβηση του διαζυγίου, που εκ των πραγμάτων αποτελεί μία μεγάλη αλλαγή στη ζωή των παιδιών.

Για πρώτη φορά με το νομοσχέδιο καθιερώνεται το τεκμήριο επικοινωνίας και οι συνέπειες κακής άσκησης της γονικής μέριμνας. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις πληροφορίες, προβλέπεται ο χρόνος επικοινωνίας του παιδιού με τον γονέα, με τον οποίο δεν μένει στο ίδιο σπίτι, να είναι τουλάχιστον στο ένα τρίτο του χρόνου. Για αποκλεισμό αυτή της επικοινωνίας απαιτείται να έχουν μεσολαβήσει σοβαροί λόγοι, όπως είναι η αμετάκλητη καταδίκη του γονέα για ενδοοικογενειακή βία ή εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play