Κρούσματα σήμερα 21/2: Πότε θα εκτονωθεί η πίεση στις ΜΕΘ – Αγωνία για το αν θα χρειαστούν επιπλέον μέτρα
Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, στην πρόσφατη ενημέρωση για τον κορωνοϊό, ανέφερε πως οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας για Covid-19 στην Αττική βρίσκονται στο «κόκκινο», εκφράζοντας όμως τη βεβαιότητα ότι η όποια πίεση υπάρχει στο σύστημα υγείας θα αντιμετωπιστεί, καθώς υπάρχει προετοιμασία και σχέδιο σε εξέλιξη.
Και προσέθεσε ότι υπάρχει επιχειρησιακός σχεδιασμός που υλοποιείται, όπου προβλέπεται και η λειτουργία νέων κλινών σε ΜΕΘ. Ειδικότερα τις επόμενες ημέρες προστίθενται 38 νέες κλίνες στην Αττική. Όπως τόνισε, η πίεση στις ΜΕΘ θα εκτονωθεί τις επόμενες ημέρες, καθώς παρατηρείται μια σταθεροποίηση όσο αφορά στον κυλιόμενο μέσο όρο των εισαγωγών στα νοσοκομεία.
Τον τελευταίο χρόνο σημείωσε ενισχύθηκε το ΕΣΥ, τόσο οικονομικά όσο και με ανθρώπινο δυναμικό προκειμένου να ανταποκριθεί με αποτελεσματικότητα στις ανάγκες που προέκυψαν κατά την πανδημία. «Δύο μήνες πριν την επίσημη έναρξη της πανδημίας, η χώρα μας ξεκίνησε την προετοιμασία της», ανέφερε ο κ. Κοντοζαμάνης.
Και προσέθεσε ότι «το σημαντικό είναι ότι δημιουργήσαμε μία παρακαταθήκη. Στόχος να συνεχίσουμε με γρήγορους ρυθμούς ώστε να ολοκληρώσουμε τις απαραίτητες αλλαγές που χρειάζεται το ΕΣΥ έτσι ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των πολιτών και να διασφαλίζει την ισότιμη πρόσβαση όλων σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας».
Πόσα ήταν τα κρούσματα μέχρι και το Σάββατο 20 Φεβρουαρίου;
Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 1.424, εκ των οποίων 2 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 178.918 (ημερήσια μεταβολή +0.8%), εκ των οποίων 51,8% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 47 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.921 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 23, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 6.272 θάνατοι. Το 95,7% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 325 (67,4% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 έτη.
To 87,7% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.270 ασθενείς. Οι νέες εισαγωγές ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 247 (ημερήσια μεταβολή -10.83%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 222 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι τα 44 έτη ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι τα 79 έτη.
Πώς κατανέμονται τα 1.424 κρούσματα κορωνοϊού;
Οι Περιφερειακές Ενότητες με τις περισσότερες μολύνσεις εκτός της Αττικής και της Θεσσαλονίκης, είναι: 42 στην Αιτωλοακαρνανία, 25 στην Αρκαδία, 18 στη Βοιωτία, 65 στην Αχαΐα, 43 στην Εύβοια, 13 στην Ηλεία, 12 στην Ημαθία, 31 στο Ηράκλειο, 10 στην Καβάλα, 28 στην Κορινθία, 35 στη Λάρισα, 10 στη Λέσβο, 17 στη Μαγνησία, 12 στην Πιερία, 15 στο Ρέθυμνο, 11 στη Ρόδο, 11 στη Σάμο, 11 στα Τρίκαλα και 22 στη Χαλκιδική. Η γεωγραφική κατανομή των 1.424 κρουσμάτων από κορωνοϊό που ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ έχει ως εξής:
- 71 κρούσματα στην Π.Ε. Ανατολικής Αττικής
- 82 κρούσματα στην Π.Ε. Βόρειου Τομέα Αθηνών
- 123 κρούσματα στην Π.Ε. Δυτικού Τομέα Αθηνών
- 44 κρούσματα στην Π.Ε. Δυτικής Αττικής
- 168 κρούσματα στην Π.Ε. Κεντρικού Τομέα Αθηνών
- 66 κρούσματα την Π.Ε. Νότιου Τομέα Αθηνών
- 108 κρούσματα στην Π.Ε Πειραιώς
- 18 κρούσματα στην Π.Ε Νήσων
- 155 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης
- 42 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
- 18 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας
- 25 κρούσματα στην Π.Ε Αρκαδίας
- 7 κρούσματα στην Π.Ε. Άρτας
- 65 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας
- 18 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε Γρεβενών
- 6 κρούσματα στην Π.Ε Δράμας
- 9 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου
- 43 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε Ευρυτανίας
- 5 κρούσματα στην Π.Ε. Ζακύνθου
- 13 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας
- 12 κρούσματα στην Π.Ε Ημαθίας
- 31 κρούσματα στην ΠΕ Ηρακλείου
- 2 κρούσματα στην Π.Ε Θάσου
- 5 κρούσματα στην Π.Ε Θεσπρωτίας
- 6 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων
- 10 κρούσματα στην Π.Ε Καβάλας
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Καλύμνου
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας
- 3 κρούσματα στην ΠΕ Καστοριάς
- 9 κρούσματα στην ΠΕ Κέρκυρας
- 3 κρούσματα στην ΠΕ Κεφαλληνίας
- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς
- 7 κρούσματα στην Π.Ε Κοζάνης
- 28 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας
- 1 κρούσμα στην ΠΕ Κω
- 1 κρούσμα στην Π.Ε Λακωνίας
- 35 κρούσματα στην Λάρισας
- 4 κρούσματα στην Π.Ε Λασιθίου
- 10 κρούσματα στην Π.Ε Λέσβου
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Λευκάδας
- 17 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας
- 4 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Μυκόνου
- 1 κρούσμα στην Π.Ε Νάξου
- 3 κρούσματα στην ΠΕ Ξάνθης
- 1 κρούσμα στην Π.Ε Πέλλας
- 12 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Πρέβεζας
- 15 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου
- 11 κρούσματα στην Π.Ε Ρόδου
- 11 κρούσματα στην Π.Ε Σάμου
- 4 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών
- 1 κρούσμα στην Π.Ε Σύρου
- 11 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων
- 7 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε Φλώρινας
- 22 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής
- 4 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων
- 31 κρούσματα υπό διερεύνηση.
Πού μπορούν οι πολίτες να κάνουν δωρεάν τεστ κορωνοϊού;
Δωρεάν rapid-test ανίχνευσης του κορoνοϊού θα διενεργηθούν στους πολίτες από κλιμάκιο του ΕΟΔΥ, από τη Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου έως και την Κυριακή 28 Φεβρουαρίου από τις 10:00 έως τις 15:00, στον προαύλιο χώρο του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά.
Για τον συγκεκριμένο σκοπό, οι πολίτες μπορούν να μετακινηθούν με τον κωδικό 1, (μετάβαση σε ιατρό) και θα πρέπει να έχουν μαζί τους την αστυνομική τους ταυτότητα και τον ΑΜΚΑ. Σημειώνεται, ότι είναι η τρίτη φορά που ο ΕΟΠΥΥ διενεργεί rapid-test στον Πειραιά.
Θα χρειαστεί να επιβληθούν νέα μέτρα;
Ενδείξεις σταθεροποίησης εμφανίζει η πανδημία στη χώρα μας. «Φαίνεται ότι ουσιαστικά υπάρχει έλεγχος της επιδημίας, η οποία προς το παρόν δείχνει ότι δεν θα χρειαστούν επιπλέον μέτρα», τόνισε ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης.
«Τα μέτρα που ελήφθησαν την 6η Φεβρουαρίου έχουν δείξει μία σαφή μείωση της μεταδοτικότητας και αυτά που ελήφθησαν στις 11 Φεβρουαρίου θα γνωρίζουμε την επόμενη εβδομάδα αν συνέβαλαν στην περαιτέρω μείωση της μετάδοσης», ανέφερε.
Επιπλέον, ο κύριος Μαγιορκίνης έκανε λόγο για τοπικές εξάρσεις που παρατηρούνται στη χώρα και είπε ότι η κυρία οδός μετάδοσης είναι οι κλειστοί χώροι, ο συγχρωτισμός σε αυτούς για αρκετή ώρα και χωρίς μάσκα. «Να συναντιόμαστε με τα ίδια άτομα κάθε φορά», τόνισε με έμφαση.
Ο ίδιος τόνισε ότι υπάρχει μία ήπια πίεση στο σύστημα Υγείας, παρότι την τελευταία βδομάδα επιβαρύνθηκαν λιγότερο οι ΜΕΘ σε ποσοστό 12% και επισήμανε ότι αναμένεται την επόμενη εβδομάδα μείωση των νέων εισαγωγών ασθενών στα νοσοκομεία. Σε αυτό θα συμβάλει και η διαδικασία του εμβολιασμού για την οποία θα γνωρίζουμε μέσα στο Μάρτιο ποια θετική επίδραση θα έχει και στην μετάδοση του ιού στους μεγαλύτερους σε ηλικία πολίτες.
Πώς θα κάνουμε Πάσχα και διακοπές το καλοκαίρι;
«Είμαι σχεδόν σίγουρος ότι και με μία ήπια κάλυψη του εμβολιασμού, 40% με 50%, που θα έχουμε πετύχει το καλοκαίρι, θα δούμε μεγάλη ύφεση της επιδημίας. Τα μέτρα ατομικής προστασίας θα τα ξεφορτωθούμε, όταν δούμε τα νούμερα να πέφτουν δραματικά. Ίσως από τον Μάιο και μετά».
Η αισιόδοξη εκτίμηση ανήκει στον επίκουρο καθηγητή στο Τμήμα Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας Γκίκα Μαγιορκίνη, ο οποίος εξήγησε ότι σε αυτή τη φάση είμαστε στη συρρίκνωση του δεύτερου κύματος.
«Το γεγονός ότι παραμένουν κλειστές κάποιες δραστηριότητες, οι οποίες σχετίστηκαν με εκθετική αύξηση μέσα Οκτωβρίου -Νοέμβριου, ίσως μας επιτρέψει να πούμε ότι η επιδημία μπορεί να κινηθεί σε σταθεροποιητικά επίπεδα και να μην δούμε τρίτο κύμα. Η εικόνα της πανδημίας, αυτή τη στιγμή είναι σε φάση βελτίωσης», προέταξε χαρακτηριστικά.
Ο καθηγητής Μαγιορκίνης απάντησε, μεταξύ άλλων, στο πότε αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός στην Ελλάδα, τι προβλέπεται για τα εμβόλια που προκαλούν αλλεργικές αντιδράσεις σε άτομα με ιστορικό, ή παρενέργειες σε όσες και όσους έχουν κάνει αισθητικές μικροεπεμβάσεις στο πρόσωπο, κατά πόσον μπορούν οι επιστήμονες να «μπερδέψουν» τα εμβόλια, αλλά και σε ποιες περιπτώσεις είναι τελικά εφικτό να αλλάξει το μεσοδιάστημα των δύο δόσεων.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας