Κρούσματα σήμερα 19/2: Αγωνία για την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ μετά τη χθεσινή «έκρηξη» – Πού θα παρθούν νέα μέτρα
Ο ΕΟΔΥ χθες ανακοίνωσε 1.400 νέα κρούσματα με αποτέλεσμα να υπάρξει συναγερμός από τον σχεδόν διπλασιασμό τους από την προηγούμενη μέρα. Επίσης, μεγάλη ανησυχία προκαλούν τα στελέχη του μεταλλαγμένου ιού που έφτασαν τα 281 νέα κρούσματα. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, κι άλλες περιοχές οδεύουν για σκληρό lockdown αλά Αττική.
Σε αυτό το καθεστώς αναμένεται να μπουν το Ηράκλειο Κρήτης, ο δήμος Κορδελιού-Ευόσμου στη Θεσσαλονίκη, τα Γιάννενα και η Κάλυμνος.
Υπάρχουν πληροφορίες ότι ίσως στην ίδια κατηγορία του επιδημιολογικού χάρτη, αυτή με το σκούρο κόκκινο χρώμα, θα ενταχθεί και η Θάσος. Το συγκεκριμένο νησί εμφανίζει και κρούσματα βρετανικής μετάλλαξης σε παιδιά, κάτι που ανησυχεί τους ειδικούς. Να σημειώσουμε ότι η Κάλυμνος είναι ήδη στο «κόκκινο», αλλά η κατάσταση δεν έχει βελτιωθεί με αποτέλεσμα να υπάρχει ανάγκη για έξτρα μέτρα. Τα νέα μέτρα θα ανακοινώσει στις 18:00 ο Νίκος Χαρδαλιάς, στην καθιερωμένη ενημέρωση.
Ποια ήταν η εικόνα από τα κρούσματα χθες ανά Περιφερειακή Ενότητα
Την αρνητική πρωτιά για μια ακόμα μέρα κατέγραψε χθες η Αττική. Είχε 667 από τα 1.400 κρούσματα. Από τα 667 κρούσματα της Αττικής, 176 εντοπίστηκαν στο κέντρο της Αθήνας, 114 στον Δυτικό Τομέα Αθηνών, αλλά και 143 τα οποία διαπιστώθηκαν στην περιφέρεια του Πειραιά. Αναλυτικά η κατανομή στην Αττική:
- Ανατολική Αττική: 51 κρούσματα
- Βόρειος Τομέας Αθηνών:78 κρούσματα
- Δυτική Αττική: 37 κρούσματα
- Δυτικός Τομέας Αθηνών:114 κρούσματα
- Κεντρικός Τομέα Αθηνών: 176 κρούσματα
- Νησιά: 20 κρούσμα
- Νότιος Τομέας Αθηνών:68 κρούσματα
- Πειραιάς: 143 κρούσματα
Το Ηράκλειο που φαίνεται να μπαίνει σε αυστηρό lockdown είχε 33 κρούσματα. Τα Γιάννενα είχαν 16, ενώ ολόκληρη η Θεσσαλονίκη είχε 160. Δείτε αναλυτικά:
Η κακοκαιρία επηρέασε τον αριθμό των κρουσμάτων
Πριν από περίπου δυο εβδομάδες ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την επιβολή ενός σκληρού lockdown προκειμένου να μειωθούν σημαντικά τα κρούσματα. Τις πρώτες ημέρες φάνηκε μια μικρή πτώση, αλλά στη συνέχεια τα αποτελέσματα δεν ήταν τα ίδια. Σαν να μην έφτανε αυτό ήρθε και η κακοκαιρία «Μήδεια» που έκανε ακόμα πιο δύσκολα τα πράγματα. Οι επιστήμονες είχαν εκφράσει από την πρώτη στιγμή την ανησυχία τους για το πως το κρύο μπορεί να επηρεάσει την πορεία του lockdown.
Με την κακοκαιρία να ανήκει πλέον στο παρελθόν, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι δεν θα δούμε τη μείωση που περιμέναμε εξαιτίας του κρύου των τελευταίων ημερών. «Σίγουρα δεν βοήθησε το κρύο», εκτίμησε ο Θάνος Δημόπουλος, μιλώντας στον ΑΝΤ1, ενώ αιτιολογώντας αναφέρθηκε στον αναγκαστικό συγχρωτισμό. Ο καθηγητής και μέλος της Επιτροπή, αναφέρθηκε επίσης στη μεγάλη πίεση που δέχονται οι ΜΕΘ όπου νοσηλεύονται σε κλινικές Covid, ενώ είπε ειδικά για το «Αλεξάνδρα» ότι, υπάρχει πλήρης κάλυψη των κλινών.
Ερωτηθείς για το αν θα υπάρξει παράταση στο lockdown, είπε πως πρέπει «να περιμένουμε να δούμε τι θα αποφασίσει η επιτροπή.
Σίγουρα έχουμε τρεις εβδομάδες μπροστά μας ώσπου να βελτιωθεί ο καιρός και να πετύχουμε όσο μεγαλύτερο αριθμό μπορούμε σε εμβολιασμό ευάλωτων ομάδων». Ειδικά για τα εμβόλια είπε πως «αναμένουμε την αύξηση του αριθμού των εμβολίων, θα πάρει έγκριση και αυτό της Johnson τις επόμενες μέρες, ενώ θα αυξηθεί και η παραγωγή».
Σχετικά με το αν θα κάνουμε φέτος Πάσχα, απάντησε πως «θα εξαρτηθεί από το ποσοστό του εμβολιασμού και το πόσο καλύτερος θα είναι ο καιρός». «Τα μέτρα θα δράσουν ως ‘γέφυρα’, μέχρι να αυξηθεί ο αριθμός των πολιτών που έχουν εμβολιαστεί», συμπλήρωσε. Για το θέμα της διπλής μάσκας, είπε ότι, «δεν μπορεί να πει κανείς ότι αυτή είναι η λύση, το μέτρο βγήκε λόγω των πολλών μεταλλάξεων. Είναι ημίμετρα μέχρι να εμβολιαστεί περισσότερος κόσμος». Τέλος, εξέφρασε την άποψη πως «προτεραιότητα στο άνοιγμα είναι τα σχολεία, γιατί δεν φαίνεται να είναι τόσο σημαντικά στη διάδοση κι επίσης η ψυχολογία των παιδιών και των οικογενειών τους».
Περιμένει ακόμα και αύξηση των κρουσμάτων ο Τάκης Παναγιωτόπουλος
Τον προβληματισμό του για τα νέα επιδημιολογικά στοιχεία εξέφρασε μέσω ΣΚΑΪ ο επιδημιολόγος Τάκης Παναγιωτόπουλος, μέλος της επιτροπής του υπουργείου Υγείας. «Θα ήθελα να δω τα πλήρη δεδομένα για να έχω γνώση, αλλά πρέπει να είμαστε έτοιμοι για αυξητική τάση κρουσμάτων, τα χθεσινά δεδομένα είναι περίπου μια εβδομάδα πριν» εξήγησε. Όπως επισήμανε, ο εμβολιασμός των 60 και πάνω θα μειώσει κατά 91% τους θανάτους από COVID και το 73% των διασωληνώσεων σε ΜΕΘ, και το συμπέρασμα αυτό προέρχεται από παρατηρήσεις που έχουν γίνει.
«Μέχρι τώρα το 91% των θανάτων αφορά ηλικίας 60+ και το 3/4 των νοσηλειών σε ΜΕΘ. Θα είναι σημαντικό επίτευγμα να κατορθωθεί ο εμβολιασμός αυτών των ηλικιακών ομάδων. Στόχος των εμβολιασμών οι ευπαθείς λόγω ηλικίας και οι ευπαθείς λόγω νοσήματος» επισήμανε ο κ. Παναγιωτόπουλος.
Τι εκτιμά ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος
Ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος μίλησε για την πορεία του κορωνοϊού στην Ελλάδα, ενώ έδωσε και τη δική του εκτίμηση για το πότε είναι χρήσιμη η διπλή μάσκα. Ο καθηγητής Μικροβιολογίας είπε στην ΕΡΤ ότι δεν έχει ακόμα σημειωθεί η προσδοκώμενη ελάττωση των κρουσμάτων του κορωνοϊού.
«Στις μονάδες και στα νοσοκομεία υπάρχει πίεση», σύμφωνα με τον κ. Βατόπουλο. Συνεπώς, σύμφωνα με καθηγητή, τα πράγματα είναι σχετικά δύσκολα. «Ένα θέμα είναι η βρετανική παραλλαγή του κορωνοϊού που αλλάζει λίγο τους κανόνες του παιχνιδιού με την έννοια ότι είναι λίγο πιο μεταδοτική και φαίνεται πως αναλογικά είναι και στα παιδιά», όπωςπαρατήρησε ο ίδιος, μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση.
«Αυτό θα μας υποχρεώσει να αναβαθμίσουμε λίγο τα μέτρα», εξήγησε ο καθηγητής Βατόπουλος, παραπέμποντας και στη σημερινή συνεδρίαση της επιτροπής. Ο κ. Βατόπουλος στάθηκε και στα «καλά νέα», λέγοντας πως ο εμβολιασμός έχει γίνει αποδεκτός από τον κόσμο, γεγονός σημαντικό εφόσον λυθούν και τα προβλήματα που υπάρχουν με τις προμήθειες.
Ο καθηγητής έδωσε και δύο χρήσιμες συμβουλές για να γίνεται αποδοτικότερη η χρήση της μάσκας και υπέδειξε ότι σε σημεία συνωστισμού η διπλή μάσκα είναι οπωσδήποτε χρήσιμη. Αναφορικά με τη λήξη του lockdown και το άνοιγμα των σχολείων, ο κ. Βατόπουλος ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί να πει κάτι για το θέμα αυτό.
Τι εικόνα δείχνουν τα λύματα στην Αττική
Ο Νίκος Θωμαΐδης, καθηγητής Αναλυτικής Χημείας στο ΕΚΠΑ εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία της πανδημίας στη χώρα, ενώ ανέλυσε τι συμβαίνει με τα λύματα. Ο καθηγητής μίλησε χθες στο LIVE NEWS του MEGA.
«Η ανάλυση των τελευταίων έξι δειγμάτων, από Παρασκευή μέχρι και την Τετάρτη, έδειξε μια μεσοσταθμική μείωση της τάξης του -10%, έχει αρχίσει μια μείωση, θα περιμένουμε να δούμε όλη την εβδομάδα για να μπορούμε να πούμε εβδομαδιαίο μέσο όρο. Φαίνεται να έχει υπάρξει μια μικρή μείωση του ιικού φορτίου», εξήγησε ο καθηγητής Νίκος Θωμαΐδης.
«Θέλουμε να δούμε το κλείσιμο της εβδομάδας στις εισαγωγές των νοσοκομείων, είναι σημαντικό στοιχείο που θα δείχνει αν υποχωρεί η διασπορά. Είναι κρίσιμα τα στοιχεία που θα συλλεχθούν αυτή την εβδομάδα», πρόσθεσε. «Είναι φυσιολογικό μετά την λήψη μέτρων να υπάρχει αισιοδοξία ότι θα υποχωρήσει η διασπορά…».
Τα νέα από τα εμβόλια
Προστασία σε ποσοστό σχεδόν 100% από τη σοβαρή εξέλιξη της νόσου Covid-19 φαίνεται πως παρέχει το εμβόλιο της AstraZeneca κατά του κορωνοϊού. Αυτό προέταξε ο αντιπρόεδρος του γερμανικού παραρτήματος της βρετανοσουηδικής εταιρείας Κλάους Χίντερντινγκ, αντικρούοντας τους ισχυρισμούς που θέλουν το συγκεκριμένο εμβόλιο να έχει χαμηλό επίπεδο αποτελεσματικότητας.
Σύμφωνα με ό,τι δήλωσε ο Κλάους Χίντερντινγκ μιλώντας στο Ραδιόφωνο Βερολίνου – Βρανδεμβούργου rbb, το εμβόλιο προστατεύει σχεδόν στο 100% από τη σοβαρή εξέλιξη της νόσου, κάτι το οποίο, σύμφωνα με τον ίδιο, έχει αποδειχθεί πολύ ξεκάθαρα και στις κλινικές μελέτες.
Όπως διευκρίνισε, δημιουργείται σύγχυση από το γεγονός ότι αναφέρεται πως η αποτελεσματικότητά του σε ό,τι αφορά στην προστασία από πιθανή μόλυνση φθάνει στο 70%, ενώ εκείνη των εμβολίων των εταιριών BioNTech – Pfizer και Moderna υπερβαίνει το 90%.
«Αυτό που προκαλεί σύγχυση είναι η διαφορά μεταξύ προστασίας από το να κολλήσει κανείς την λοίμωξη και προστασίας από την ενδεχόμενη σοβαρή εξέλιξη της ασθένειας», σημείωσε το στέλεχος της AstraZeneca Γερμανίας, για να καταλήξει λέγοντας ότι «το σημαντικότερο είναι ότι οποιοδήποτε εμβόλιο προστατεύει περισσότερο από τον μη-εμβολιασμό» και ότι «το χειρότερο που μπορεί να κάνει κάποιος είναι να μην εμβολιαστεί καθόλου».
H ανοσία του, επίσης πολύ καλού, εμβολίου της Astrazeneca θα μπορούσε να αυξηθεί με έναν τρίτο εμβόλιο mRNA, που ενδείκνυται και για την αντιμετώπιση των παραλλαγών του κορωνοϊού.
«Μπορούμε να αυξήσουμε αργότερα και χωρίς προβλήματα την ανοσία που προκλήθηκε από το εμβόλιο της Astrazeneca με ένα τρίτο εμβόλιο mRNA.Το τέταρτο τρίμηνο του έτους το αργότερο, θα είναι διαθέσιμες περισσότερες δόσεις εμβολίων από ό, τι θα είναι απαραίτητες για τον διπλό εμβολιασμό ολόκληρου του πληθυσμού. Επομένως, δεν θα ήταν πρόβλημα να προχωρήσουμε σε έναν τρίτο εμβολιασμό με ένα εμβόλιο mRNA», είχε τονίσει ο Γενικός Γραμματέας της Γερμανικής Εταιρείας Ανοσολογίας Κάρστεν Βατσλ σε συνέντευξη στην εφημερίδα «Augsburger Allgemeine».
«Ένας τρίτος εμβολιασμός ενδείκνυται ούτως ή άλλως λόγω των παραλλαγών του κορωνοϊού. Θα ήταν εύκολο για την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να εγγυηθεί έναν ακόμα εμβολιασμό με ένα εμβόλιο mRNA εάν υπάρχουν επιστημονικές ενδείξεις ότι οι πολίτες θα προστατεύονταν καλύτερα», είχε υποστηρίξει ο Κάρστεν Βατσλ, ο οποίος είναι καθηγητής Λοιμωξιολογίας στο πανεπιστήμιο του Ντόρτμουντ.
«Το εμβόλιο της Astrazeneca είναι ένα πολύ καλό εμβόλιο, έστω και αν τα άλλα είναι λίγο καλύτερα. Λόγω της επιμήκυνσης του απαιτούμενου διαστήματος μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης δόσης στη Γερμανία, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Astrazeneca πιστεύεται ότι μπορεί (στο μεσοδιάστημα) να αυξηθεί στο 80%. Το εμβόλιο αυτό προσφέρει μια σαφή προστασία έναντι του κορονοϊού, η οποία είναι στο πολλαπλάσιο καλύτερη από την περίπτωση που δεν έχει κάποιος εμβολιαστεί καθόλου», είχε συμπληρώσει.
Ανησυχία για νέο μεταλλαγμένο στέλεχος στην Ιαπωνία
Mετά τη βρετανική, τη νοτιοαφρικανική και τη βραζιλιάνικη μετάλλαξη του κορωνοϊού και ιαπωνική; Η χώρα του «Ανατέλλοντος Ηλίου» επιβεβαίωσε ένα νέο μεταλλαγμένο στέλεχος του νέου κορωνοϊού, ενώ παράλληλα ανακοίνωσε ότι νέα συρροή κρουσμάτων εμφανίστηκε σε κέντρο μεταναστών στο Τόκιο, παρουσιάζοντας μια νέα πρόκληση καθώς η χώρα προσπαθεί να αναχαιτίσει ένα τρίτο κύμα της επιδημίας της COVID-19. «Μπορεί να είναι πιο μεταδοτικό από τα συμβατικά στελέχη και, αν συνεχίσει να εξαπλώνεται εγχωρίως, θα μπορούσε να οδηγήσει σε ταχεία αύξηση των κρουσμάτων», προειδοποίησε ο γενικός γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου Κατσουνόμπου Κάτο.
Το νέο μεταλλαγμένο στέλεχος εντοπίστηκε σε 91 κρούσματα στην περιοχή Κάντο της ανατολικής Ιαπωνίας και σε 2 κρούσματα σε αεροδρόμια, δήλωσε σήμερα Παρασκευή σε δημοσιογράφους ο Ιάπωνας αξιωματούχος. Η ιαπωνική κυβέρνηση αυξάνει την επιτήρηση έναντι μεταλλαγμένων στελεχών του νέου κορωνοϊού, καθώς αυτά μπορεί να είναι πιο ανθεκτικά στα εμβόλια, τα οποία άρχισε να διανέμει η Ιαπωνία αυτήν την εβδομάδα.
Το νέο στέλεχος δείχνει να προήλθε από το εξωτερικό, αλλά είναι διαφορετικό από τους άλλους τύπους του ιού που έχουν εντοπιστεί σποραδικά στην Ιαπωνία, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Λοιμωδών Νόσων. Αυτό φέρει την μετάλλαξη E484K στην πρωτεΐνη ακίδα του ιού, η οποία έχει βρεθεί σε άλλα μεταλλαγμένα στελέχη, κάτι το οποίο μπορεί να υπονομεύει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.
Η Ιαπωνία έχει καταγράψει 151 κρούσματα των μεταλλαγμένων στελεχών που ταυτοποιήθηκαν πρώτα στη Βρετανία, τη Νότια Αφρική και τη Βραζιλία, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας. Η χώρα έχει καταγράψει συνολικά περισσότερα από 400.000 κρούσματα νέου κορονοϊού και 7.194 θανάτους από την COVID-19.
Στο μεταξύ 5 μέλη του προσωπικού και 39 ξένοι που κρατούνται σε κέντρο μεταναστών στο Τόκιο διαγνώστηκαν θετικοί στο νέο κορωνοϊό.
Και οι 130 άνθρωποι που κρατούνται στο κέντρο υπεβλήθησαν σε διαγνωστική εξέταση για τον ιό, σύμφωνα με εκπρόσωπο του Περιφερειακού Γραφείου Μετανάστευσης του Τόκιο. Κανένας από τους προσβληθέντες δεν παρουσιάζει σοβαρά συμπτώματα και όλοι οι κρατούμενοι που έχουν προσβληθεί παραμένουν σε καραντίνα και έχουν απομονωθεί από τους άλλους. Ο εκπρόσωπος αρνήθηκε να σχολιάσει σχετικά με την υπηκοότητα των κρατουμένων που έχουν προσβληθεί, επικαλούμενους λόγους προσωπικού απορρήτου.
Το σύστημα κράτησης της Ιαπωνίας για αυτούς που παραβιάζουν τη νομοθεσία και αιτούντες άσυλο έχει επικριθεί ευρέως για τις ιατρικές προδιαγραφές του, την επιτήρηση των κρατουμένων και την αντίδραση σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. «Πολλοί κρατούμενοι είναι κλειδωμένοι σε μικρούς, κλειστούς χώρους», δήλωσε ο Μοτόκο Γιαμαγκίσι, ο οποίος είναι επικεφαλής οργάνωσης υπεράσπισης των δικαιωμάτων των μεταναστών. «Είναι λυπηρό που σημειώθηκε ένα τέτοιο ξέσπασμα (του νέου κορωνοϊού) στο κέντρο», πρόσθεσε.
Παράλληλα ο επικεφαλής του προγράμματος εμβολιασμού κατά της COVID-19 στη χώρα δήλωσε σήμερα ότι η Ιαπωνία θα λάβει το δεύτερο φορτίο εμβολίων την Κυριακή. Το δεύτερο φορτίο θα αποτελείται από περίπου 75.000 φιαλίδια του εμβολίου, διευκρίνισε ο Κάνο και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να αποστείλει προμήθειες στην υπόλοιπη χώρα την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου.
Η Ιαπωνία ξεκίνησε το πρόγραμμά της εμβολιασμού κατά της COVID-19 την Τετάρτη, χορηγώντας στο υγειονομικό προσωπικό το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech. Είναι η τελευταία από την Ομάδα των Επτά (G7) περισσότερο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών που άρχισε εμβολιασμούς.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας