Σεισμός τώρα Αθήνα: Τρεις επιφανειακές σεισμικές δονήσεις – Τι αναφέρει ο Γεράσιμος Χουλιάρας
Τρεις επιφανειακές σεισμικές δονήσεις μικρού μεγέθους, καταγράφηκαν στις 05.00, 05.04 και 05.10 το πρωί της Πέμπτης 18 Φεβρουαρίου με αντίστοιχα προκαταρκτικά μεγέθη 1,8, 3,7 και 2,4 Ρίχτερ.
Σύμφωνα με τον σεισμολόγο Γεράσιμο Χουλιάρα, τα επίκεντρα των δονήσεων εντοπίζονται σε απόσταση 22 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Θήβας ή 27 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Αθήνας. Η προκαταρκτική κατανομή των επικέντρων βρίσκεται στον ευρύτερο χώρο του ρήγματος στην περιοχή της Μάνδρας.
Και όπως σχολίασε σε ανάρτησή του στο προσωπικό και επίσημο προφίλ του στο Facebook, δεν είναι το ρήγμα της Πάρνηθας, όπως έδειξε η αυτόματη προκαταρκτική λύση αρχικά, μα οι σεισμοί είναι στην περιοχή της Μάνδρας.
«Το αυτόματο σύστημα έδωσε σε τρία λεπτά την πρώτη λύση του σεισμού μικρού μεγέθους στη Φυλή. Ο επαναπροσδιορισμός του επίκεντρου του σεισμού από τη μετέπειτα επιστημονική ανάλυση λίγα λεπτά αργότερα έδειξε το σωστό στη Μάνδρα. Είναι ένα παράδειγμα ώστε να μην βιαζόμαστε για αυτοματοποιημένα συμπεράσματα που είναι χρήσιμα αλλά όχι αξιόπιστα», εξήγησε σε άλλη του δημοσίευση.
Ήταν αναμενόμενο λοιπόν, οι κάτοικοι τόσο της Αττικής όσο και της Βοιωτίας να ταρακουνηθούν τα ξημερώματα της Πέμπτης από τη σεισμική δόνηση μεγέθους 3,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.
Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείο Αθηνών πάντως, ο σεισμός είχε μέγεθος κοντά στα 4 Ρίχτερ, καταγράφηκε τα ξημερώματα γύρω στις 05.οο και το επίκεντρό του εντοπίστηκε σε απόσταση 22 χιλιομέτρων νοτιοανατολικά της Θήβας.
Γιατί η Ελλάδα είναι σεισμογενής χώρα;
Σημειώνεται πως η Ελλάδα βρίσκεται στη σύνθετη οριακή ζώνη στην ανατολική Μεσόγειο μεταξύ της Αφρικανικής πλάκας και της Ευρασιατικής πλάκας.
Το βόρειο τμήμα της χώρας μας βρίσκεται στην Ευρασιατική πλάκα ενώ το νότιο τμήμα βρίσκεται στην Πλάκα του Αιγαίου, η οποία μετακινείται νοτιοδυτικά σε σχέση με την Ευρασιατική πλάκα περίπου 30 mm ανά έτος ενώ η Αφρικανική πλάκα υποχωρεί προς τα βόρεια κάτω από την πλάκα του Αιγαίου με ρυθμό περίπου 40 mm ανά έτος.
Το βόρειο όριο πλάκας είναι ένα σχετικά διάχυτο αποκλινόμενο όριο ενώ το νότιο συγκλίνον όριο σχηματίζει το ελληνικό τόξο. Και τα τελευταία 70 χρόνια, υπάρχουν αρκετοί σεισμοί που είναι από 7 βαθμούς Ρίχτερ όπως το καλοκαίρι του 1956 στην Αμοργό με τη ζημιά να είναι σοβαρή, ιδιαίτερα στη Σαντορίνη.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας