Ελλάδα κορωνοϊός: Στο «κόκκινο» η Αττική με 538 νέα κρούσματα – Ο χάρτης της διασποράς

Ελλάδα κορωνοϊός: Στο «κόκκινο» η Αττική με 538 νέα κρούσματα – Ο χάρτης της διασποράς
Ελλάδα κορωνοϊός: Πώς κατανέμονται τα νέα κρούσματα σύμφωνα με την σημερινή ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα.

Υψηλά είναι τα κρούσματα του κορωνοϊού στην Ελλάδα για ακόμα μια μέρα. Παράλληλα οι διασωληνωμένοι παραμένουν σε σταθερά επίπεδα, όπως και οι θάνατοι. Στην Αττική εντοπίζονται περισσότερα νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα μας, φτάνοντας τα 538 σε σύνολο 1.121. Στη Θεσσαλονίκη οι νέες μολύνσεις ανέρχονται στις 144, ενώ στην Αχαΐα άγγιξαν τις 70 .

Αναλυτικά η κατανομή στην Αττική:

  • Ανατολική Αττική: 38 κρούσματα
  • Βόρειος Τομέας Αθηνών:59 κρούσματα
  • Δυτική Αττική: 27 κρούσματα
  • Δυτικός Τομέας Αθηνών:93 κρούσματα
  • Κεντρικός Τομέα Αθηνών: 170 κρούσματα
  • Νησιά: 14 κρούσμα
  • Νότιος Τομέας Αθηνών: 57 κρούσματα
  • Πειραιάς: 80 κρούσματα

Ακολουθεί η ανακοίνωση από τον ΕΟΔΥ:

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 1121, εκ των οποίων 6 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 173905 (ημερήσια μεταβολή +0.6%), εκ των οποίων 51.8% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 50 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1800 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 29, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 6181 θάνατοι. Το 95.6% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 309 (66.7% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 έτη. To 87.4% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1231 ασθενείς. Οι νέες εισαγωγές ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 190 (ημερήσια μεταβολή -5,47%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 224 ασθενείς

Τι γίνεται με τους εμβολιασμού και την παράταση του lockdown:

Όπως έχουν ενημερώσει οι ειδικοί, η κακοκαιρία όχι μόνο μπορεί να επηρεάσει τους εμβολιασμούς -οπως το έκανε σήμερα- αλλά και τη μετάδοση του κορωνοϊού αφού λόγω της βαρυχειμωνιάς βρισκόμαστε συνεχώς σε κλειστούς χώρους. Εν τω μεταξύ, όλα δείχνουν ότι το lockdown στην Αττική πρόκειται να συνεχιστεί ενώ ήδη το έχουν προτείνει επιστήμονες. Ωστόσο, τα δεδομένα αναμένεται να αξιολογηθούν επίσημα την ερχόμενη Παρασκευή στη σύσκεψη των λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας.

Τι συνέβη με τους εμβολιασμούς

Αναβάλλονται για σήμερα, Τρίτη 16 Φεβρουαρίου, όλοι οι εμβολιασμοί για τον κορωνοϊό στην Αττική λόγω της κακοκαιρίας «Μήδεια». Όπως αναφέρεται στη σχετική ενημέρωση, οι πολίτες που έχουν προγραμματισμένο για σήμερα τον εμβολιασμό τους θα ειδοποιηθούν για τον επαναπρογραμματισμό του ραντεβού τους.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας

Αναβάλλονται οι σημερινοί εμβολιασμοί στην Αττική Λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων, αναβάλλονται οι σημερινοί εμβολιασμοί σε όλα τα εμβολιαστικά κέντρα της Αττικής. Οι πολίτες που έχουν προγραμματισμένο για σήμερα τον εμβολιασμό τους, θα ειδοποιηθούν για τον επαναπρογραμματισμό του ραντεβού τους. svg%3E

Αλλαγές στην προτεραιοποίηση των εμβολιασμών:

Χτες, η Μαρία Θεοδωρίδου και ο Μάριος Θεμιστοκλέους στην ενημέρωση για τους εμβολιασμούς στην Ελλάδα ανακοίνωσαν ότι θα υπάρξουν αλλαγές στην προτεραιοποίηση. Όπως είπε η πρόεδρος της Επιτροπής των εμβολιασμών: «Η περιορισμένη διαθεσιμότητα επέβαλε σε όλα τα κράτη, σε όλες τις χώρες να διοργανώσουν ένα πρόγραμμα προτεραιοποίησης. Η επιδημία είχε ήδη δώσει αρκετά στοιχεία τα οποία θα μπορούσαν να αξιολογηθούν για να γίνει πιο αντικειμενική αυτή η προτεραιοποίηση των ατόμων του πληθυσμού που πρόκειται να εμβολιαστούν.

Η προτεραιοποίηση, λοιπόν, στηρίζεται στην επιστημονική τεκμηρίωση με την ανασκόπηση μελετών που κυρίως εκτιμούν τον κίνδυνο της σοβαρής νόσου και του θανάτου. Εκτός βέβαια από τις βιβλιογραφίες, σημαντικές ήταν και οι πληροφορίες από άλλα κράτη με τις κατευθύνσεις και τις οδηγίες που διαμόρφωσαν. Έτσι, λοιπόν, συνοπτικά, τα κριτήρια που χρησιμοποιήθηκαν και στη χώρα μας ήταν, πρώτον, η προφύλαξη από αυξημένο κίνδυνο για σοβαρή νόσο, δεύτερον η προφύλαξη από αυξημένο κίνδυνο κυρίως επαγγελματικό λόγω έκθεσης στη νόσο, η διασφάλιση παροχής συνεχούς φροντίδας σε ασθενείς και ηλικιωμένους, όπως και η διασφάλιση της συνέχειας σημαντικών υπηρεσιών του κράτους».  svg%3E

Τα κριτήρια προτεταιοποίησης συνοπτικά:

  • Η προφύλαξη από αυξημένο κίνδυνο για σοβαρή νόσο
  • Η προφύλαξη των επαγγελματιών υγείας
  • Η προφύλαξη και η διασφάλιση των ατόμων της τρίτης ηλικίας
  • Η ηλικία συνιστά τον πλέον επιβαρυντικό παράγοντα στη χώρα μας, καθώς 9 στους 10 θανάτους και 8 στις 10 εισαγωγές αφορούν σε ηλικίες άνω των 60 ετών. Η προτεραιότητα είναι ο σχηματισμός ενός τείχους προστασίας με σκοπό την αποτροπή της εξάπλωσης της Covid 19.

Ομάδα Α’

  • Ασθενείς και προσωπικό θεραπευτηρίων χρονίων πασχόντων, γηροκομείων
  • Εκπαιδευτικοί, προσωπικό και μαθητές ειδικών σχολείων
  • Άτομα που έρχονται σε επαφή με ζώα που φέρουν μεταλλαγμένα στελέχη
  • Πολιτικά και στρατιωτικά πρόσωπα που απαιτούνται για τη συνέχεια λειτουργίας του κράτους

Ομάδα Β’

  • Ηλικία 85 ετών και άνω
  • Ηλικία 80 ετών και άνω
  • Ηλικία 70 ετών και άνω

Ομάδα Γ’

Θα ακολουθήσει ο εμβολιασμός ομάδων υψηλού κινδύνου (μεταμόσχευση, μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων και αιμοποιητικών κυττάρων, νεφρική ανεπάρκεια, χρόνια νεφρική νόσος επιπέδο 5, κυστική ίνωση, καρκίνος, άτομα που υποβάλονται σε χημειοθεραπεία, χρόνιο αναπνευστικό νόσημα, ΧΑΠ, σοβαρή ηπατική νόσος και ανοσοκαταστολή, σύνδρομο Down) – Η ομάδα αυτή εμβολιάζεται ανεξαρτήτως ηλικίας

Ομάδα Δ’

Ακολουθεί ο εμβολιασμός της ηλικίας 65 άνω, ενώ τα άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω ήδη έχουν ξεκινήσει να εμβολιάζονται με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Ομάδα Ε’

Η ομάδα 18-59 ετών με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα εμβολιάζεται αμέσως μετά (χρόνια καρδιολογικά νοσήματα, παχυσαρκία, χρόνια νοσήματα αναπνευστικού, ανοσοκαταστολή ήπια, χρόνια νεφρική νόσος, χρόνια ηπατική νόσος, αιμοσφαιρινοπάθεια, φροντιστές ανοσοκατεσταλμένων ανθρώπων κλπ.)

Τι είπε ο πρωθυπουργός για το lockdown

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε χθες στην τηλεόραση του Bloomberg όπου αναφέρθηκε και στο lockdown, καθώς και στο πιστοποιητικό εμβολιασμού. «Ελπίζω πως κάποια στιγμή και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, θα είμαστε σε θέση να συμφωνήσουμε σε ένα κοινό τύπο πιστοποιητικού εμβολιασμού για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες» δήλωσε στον δημοσιογράφο John Micklethwait ο πρωθυπουργός.

Όπως επισήμανε «ουσιαστικά ένα πιστοποιητικό εμβολιασμού θα επιτρέπει την είσοδο στην Ελλάδα, χωρίς να χρειάζεται να επιδείξει κανείς αρνητικό τεστ Covid ή να υποστεί περιορισμούς καραντίνας».

«Βλέπω πως πολλά κράτη- μέλη της Ε.Ε. ενδιαφέρονται να διερευνήσουν περαιτέρω αυτή την ιδέα. Και πιστεύω πως ο λόγος είναι ότι οι πολίτες τους επιθυμούν να ταξιδέψουν και θέλουν να διευκολύνουν τα ταξίδια όσο το δυνατόν περισσότερο, κυρίως κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

«Αυτή την στιγμή, προτεραιότητά μας είναι ο εμβολιασμός των μεγαλύτερων σε ηλικία πολιτών. Στη συνέχεια θα περάσουμε στους πολίτες με υποκείμενα νοσήματα. Όταν θα έχουν εμβολιαστεί αυτές οι δύο πληθυσμιακές κατηγορίες, τότε θα θέσουμε και τις προτεραιότητες ως προς τον εμβολιασμό. Αλλά, καλώς εχόντων των πραγμάτων, μέχρι τότε θα έχουμε περισσότερα εμβόλια και θα είμαστε σε θέση να τα χορηγούμε ανάλογα με την ζήτηση στην Ελλάδα. Ελπίζουμε πως το καλοκαίρι θα έχει εμβολιαστεί ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού», τόνισε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας παράλληλα πως «προχωράμε τη διαδικασία εμβολιασμού με γρηγορότερους ρυθμούς σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες».

«Έχουμε καταστήσει την Ελλάδα έναν πιο ελκυστικό προορισμό για επενδύσεις από το εξωτερικό. Πολλοί επενδυτές στρέφονται στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή και θέλουμε να είμαστε εξαιρετικά συνεπείς όσον αφορά τα σήματα που στέλνουμε στις αγορές» δήλωσε επίσης ο Πρωθυπουργός, ο οποίος απαντώντας για τις συνέπειες του lockdown στην ελληνική οικονομία, ανέφερε: «Στηρίξαμε τις θέσεις εργασίας. Δεν έχει σημειωθεί αύξηση στα ποσοστά ανεργίας ως αυτή τη στιγμή, κάτι που είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό. Στόχος μας είναι πάντα να διατηρούμε την παραγωγική βάση της οικονομίας άθικτη, ώστε να μπορούμε να επιστρέψουμε στην κανονικότητα όσο πιο γρήγορα γίνεται».  svg%3E

«Καταφέραμε να κρατήσουμε το λιανεμπόριο ανοιχτό για τρεις εβδομάδες τον Ιανουάριο, με πολύ ενθαρρυντικά στοιχεία. Ελπίζω λοιπόν πως μετά τον Φεβρουάριο, που θα είναι δύσκολος, ο Μάρτιος θα είναι καλώς εχόντων των πραγμάτων ένας καλύτερος μήνας», συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Στην ερώτηση «Θεωρείτε πως αυτό θα είναι το τελευταίο lockdown για την Ελλάδα;», ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε συγκεκριμένα: «Σίγουρα το ελπίζω. Και θα σας εξηγήσω το γιατί. Καταρχάς, χτίζουμε ένα εμβολιαστικό τείχος. Δεν εμβολιάζουμε χωρίς προτεραιότητες. Εμβολιάζουμε τους πιο ευάλωτους, τα άτομα που είναι πιθανότερο να χρειαστούν κλίνη ΜΕΘ ή και να χάσουν τη ζωή τους. Πάντα η πρόκληση ήταν να μην υπάρξει μεγάλη πίεση στο σύστημα υγείας.

Εμβολιάζουμε κατά προτεραιότητα ένα σημαντικό ποσοστό ανθρώπων που θα μπορούσαν να ασκήσουν πίεση στο σύστημα υγείας. Και αυτό θα έχει ορατά αποτελέσματα από τον Μάρτιο. Και σίγουρα έχουμε και το επιπρόσθετο πλεονέκτημα του καιρού. Ο καιρός στην Ελλάδα θα βελτιωθεί γρηγορότερα σε σχέση με το Λονδίνο, όπου υποθέτω ότι βρίσκεστε.

Επομένως, με την έλευση του Απριλίου προστίθεται και ο παράγοντας της εποχικότητας του ιού. Το γνωρίζουμε από πέρσι. Επομένως, ναι, θεωρώ πως από τον Απρίλιο η κατάσταση θα βελτιωθεί σημαντικά ως προς τη μεταδοτικότητα του ιού».

Η πρόταση Σαρηγιάννη για το lockdown

Για αποκλιμάκωση της πίεσης που προκαλεί η πανδημία στην Αττική ήδη από αύριο, έκανε λόγο ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ. Όπως εξήγησε αυτή έχουμε αύξηση στις ΜΕΘ αλλά όχι στα κρούσματα. «Αυτή την στιγμή είμαστε σε ηπια αυξητική πορεία. Στην Αττική θα έχουμε αποκλιμάκωση από αύριο» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μεταξύ άλλων τόνισε πως με τα στοιχεία που υπάρχουν θα πρότεινε παράταση του lockdown μια βδομάδα για την ασφαλή διαχείριση της κατάστασης μετά. Ο ίδιος επεσήμανε πως στην Αττική τουλάχιστον πρέπει να μείνουμε παραπάνω μέσα. «Η τήρηση της καμπύλης προβλέπουμε ότι θα είναι παρόμοια με εκείνη του Νοεμβρίου».  Επιπλέον, σημείωσε πως σε συνδυασμό με την εμβολιαστική διαδικασία έχουμε μπει στον τελευταίο γύρο μέχρι το καλοκαίρι. svg%3E

Νέο περιστατικό στην Κέρκυρα με παράλυση μετά από το εμβόλιο

Έντονη ανησυχία έχει προκαλέσει ένα περιστατικό από την Κέρκυρα. Συγκεκριμένα ένας γιατρός έκανε το εμβόλιο του κορωνοϊού και στη συνέχεια άρχισαν τα προβλήματα. Για την ακρίβεια ο ιατρός έκανε τη δεύτερη δόση του εμβολίου και λίγο αργότερα παρουσίασε κόπωση και μυαλγίες και λίγο αργότερα υπέστη παράλυση των κάτω άκρων. Οι γιατροί του νοσοκομείου έχουν προχωρήσει σε εξετάσεις για να διαπιστώσουν από τι προήλθε και να του χορηγήσουν την κατάλληλη αγωγή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι το δεύτερο περιστατικό από το νησί της Κέρκυρας. Πριν λίγο καιρό μία νοσηλεύτρια είχε υποστεί παράλυση κάτω άκρων μετά τη δεύτερη δόση εμβολίου, ωστόσο, το ενθαρρυντικό είναι ότι η κατάστασή της έχει παρουσιάσει βελτίωση. Πάντως μέχρι τώρα δεν έχει γίνει κάποια άλλη αναφορά σε άλλη περιοχή της χώρας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play