Παράταση lockdown: Τα σενάρια που παίζουν για την Αττική – Πόσο πιθανό είναι να ισχύσει

Παράταση lockdown: Τα σενάρια που παίζουν για την Αττική – Πόσο πιθανό είναι να ισχύσει
Παράταση lockdown: Η Αττική είναι στο «μάτι του κυκλώνα» με τους πολίτες να ανησυχούν για επιβολή νέων μέτρων ή παράταση όσων ισχύουν ήδη.

Πολλά είναι τα σενάρια που «παίζουν» για την Αττική με τους ειδικούς να μην έχουν καταλήξει ακόμα αν χρειάζεται να αποφασισθεί παράταση του lockdown καθώς και αν ορισθεί κάτι τέτοιο, πόση θα είναι η διάρκειά του.

Η Αττική λοιπόν, είναι στο «μάτι του κυκλώνα» με τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιο Εξαδάκτυλο, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ και την εκπομπή «Σήμερα», να ζητά να μην προεξοφλούμε ότι δεν θα δούμε αποτελέσματα από το σκληρό lockdown στην Αττική έως τις 28 Φεβρουαρίου. Θύμισε μάλιστα, ότι κατά το δεύτερο lockdown του Νοεμβρίου που έγινε τμηματικά και ολοκληρώθηκε στις 16 Νοεμβρίου, σε τέσσερις εβδομάδες, στις 14 Δεκεμβρίου έγινε η πρώτη άρση περιορισμών.

Και στη συνέχεια τόνισε πως σε σχέση με το lockdown του Νοεμβρίου η κατάσταση σήμερα είναι καλύτερη από πλευράς ιικού φορτίου αλλά είναι χειρότερη από πλευράς επιβάρυνσης του Συστήματος Υγείας ενώ υπάρχει και ένα δεύτερο επιβαρυντικό στοιχείο, το οποίο είναι οι μεταλλάξεις.

Όσο για τη Θεσσαλονίκη, σημείωσε ότι δεν φαίνεται να αποτελεί «το πολύ μεγάλο πρόβλημα», χωρίς ωστόσο να αποκλείσει ενδεχόμενο σκληρού lockdown. Και προσέθεσε ότι όχι ειδικά για τη συμπρωτεύουσα αλλά γενικώς είναι της άποψης ότι τα μέτρα πρέπει να λαμβάνονται έγκαιρα καθώς έχουν μικρότερο κόστος τόσο υγειονομικό όσο και οικονομικό και διαρκούν λιγότερο.

Οι επιστήμονες σαφώς, παραμένουν ανήσυχοι αλλά το ίδιο ισχύει και για την κυβέρνηση από την εικόνα που παρουσιάζει η Αττική, αλλά και από την κίνηση στους δρόμους κατά την πρώτη μέρα του νέου lockdown, αφού ήταν στο διπλάσιο από την πρώτη ημέρα του περασμένου Μαρτίου. Σύμφωνα με ό,τι ισχυρίζονται οι ειδικοί, αναμένεται κορύφωση σε νοσηλείες και διασωληνωμένους το επόμενο χρονικό διάστημα, αν και ήδη έχει παρατηρηθεί αύξηση στις εισαγωγές της Αττικής.

Και παρότι είναι σχετικά νωρίς, υπάρχουν οι ειδικοί που κάνουν λόγο για παράταση του lockdown τουλάχιστον μιας εβδομάδας ακόμα, ενώ μπορεί να είναι και δύο. Η απόφαση ωστόσο, θα ληφθεί τις επόμενες μέρες, οπότε και θα είναι διαθέσιμα περισσότερα στοιχεία.

Από την άλλη, όπως αναφέρει στο iefimerida, ο Καθηγητής Παθολογίας – Λοιμώξεων στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Αχιλλέας Γκίκας, «έχει ξεκινήσει μια θεωρητική συζήτηση στην περίπτωση που παρατηρηθούν μεγάλες αυξήσεις των κρουσμάτων, λόγω της επίδρασης των μεταλλάξεων, τότε θα χρειαστεί να αναθεωρήσουμε τα υπάρχοντα μέτρα».

«Θα πρέπει να ανασκευάσουμε και να αναθεωρήσουμε τα μέτρα που έχουμε πάρει και τα επιδημιολογικά μέτρα τις λεγόμενες μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις. Η χρήση της μάσκας είναι εξαιρετικά σημαντική και αποτελεί μεγάλο… όπλο στη μάχη κατά του ιού. Υπάρχει πρόβλεψη για χρήση διπλής μάσκας αλλά σε ακραίες περιπτώσεις. Αν ο ιός είναι πιο μεταδοτικός, θα πρέπει τότε να ορθώσουμε μεγαλύτερο τείχος προστασίας».

Επιπλέον, αναφερόμενος στη διάρκεια του lockdown στην Αττική ο κ. Γκίκας εκφράζει την άποψη ότι θα διαρκέσει περισσότερο από 2όσο έχει ανακοινωθεί, κρίνοντας από τα μέχρι σήμερα επιστημονικά δεδομένα. «Εκτός αν η απόφαση που πήραμε για το lockdown ήταν πρόωρη και ως εκ τούτου παρατηρήσουμε πιο γρήγορη πτώση της καμπύλης. Δεν θεωρώ όμως, ότι θα γίνει αυτό. Αυτές οι διαδικασίες είναι πάρα πολύ χρονοβόρες. Μάλλον θα χρειαστεί παράταση», εξηγεί.

Πόσα ήταν τα νέα κρούσματα;

«Ανακοινώνουμε 1327 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορωνοϊού (COVID-19), εκ των οποίων 8 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 168872, εκ των οποίων 51.9% άνδρες. Κατά την ιχνηλάτιση βρέθηκε ότι 6088 (3.6%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 54146 (61.1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

281 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 έτη. 203 (72.2%) εκ των διασωληνωμένων είναι άνδρες. To 85.4%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.1194 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας.

Τέλος, έχουμε 22 νέους θανάτους από τη νόσο COVID-19, φθάνοντας τους 6056 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 3560 (58.8%) άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play