Εμβόλιο Παγώνη: «Η δεύτερη δόση έχει παρενέργειες – Ποιες είναι»
Στις παρενέργειες από τη δεύτερη δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού αναφέρθηκε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη. Όπως σημείωσε στο Mega “μπορεί να προκαλέσει πιο εύκολα πονοκεφάλους και τάση για εμετό”.
Eρωτηθείσα για το περιστατικό της νοσηλεύτριας στην Κέρκυρα, που εμφάνισε παράλυση των κάτω άκρων, η κ. Παγώνη υποστήριξε πως υπάρχει ομάδα γιατρών που την παρακολουθούν και ξέρουν το ιστορικό της. Ακόμα δεν υπάρχουν νεότερα για τους λόγους της παράλυσης και αν αυτή οφείλεται στο εμβόλιο.
Όπως υπογράμμισε, το εμβόλιο έχει παρενέργειες, ωστόσο για το συγκεκριμένο περιστατικό, καθώς ακόμα δεν έχει βγει διάγνωση, «θα πρέπει να αφήσουμε την ιατρική ομάδα να κάνει τη δουλειά της». Ακόμη εξήγησε ότι, αρκετοί που έκαναν τη δεύτερη δόση παρατηρήθηκε ότι είχαν μυαλγίες, έκαναν πυρετό για δύο μέρες, ένιωσαν καταβολή και χρειάστηκε αν μείνουν στο σπίτι για μικρό διάστημα.
«Υπήρχαν πολλά περιστατικά τέτοια τα οποία τα έχουμε καταγράψει. Αντίθετα, όπως είπε, στην πρώτη δόση το 99% των πολιτών που εμβολιάστηκε μέχρι στιγμής ένιωσε ένα πόνο μόνο τοπικά” είπε. Επίσης, απάντησε στο ότι εμβολιάζονται άτομα ηλικίας 60-65 ετών την ώρα που δεν έχουν εμβολιαστεί άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. «Έγινε εισήγηση εδώ και τρεις τέσσερις ημέρες για τους νεφροπαθείς και για άλλες ευπαθείς ομάδες για να μπουν και αυτοί στο πρόγραμμα εμβολιασμού, παράλληλα με την ηλικιακή ομάδα που εμβολιάζεται τώρα», εξήγησε.
Βελτιώνεται η κατάσταση της νοσηλεύτριας:
Σημειώνεται ότι η κατάσταση της υγείας της νοσηλεύτριας στην Κέρκυρα. Η 40χρονη φέρεται να εκδήλωσε το νευρολογικό σύνδρομο Guillain–Barré, μια πάθηση που εκδηλώνεται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στο περιφερικό νευρικό σύστημα. Το αυτοάνοσο σύνδρομο είναι εξαιρετικά σπάνιο καθώς πλήττει ένα με δύο άτομα ανά 100.000 πληθυσμού. H νόσος εμφανίζεται αιφνίδια και προκαλεί πόνο, μυϊκή αδυναμία ή παράλυση που ξεκινά από τα άκρα και μπορεί να επεκταθεί μέχρι τον κορμό σε διάστημα ημερών ή ωρών. Μόνο το 7,5% των ασθενών χάνει τη ζωή του, αν και η ανάρρωση μπορεί να απαιτήσει μήνες ή χρόνια. Στο ένα τρίτο των περιπτώσεων η αδυναμία είναι μόνιμη.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας