Κρούσματα σήμερα 11/2: Πάνε για καθολικό lockdown Θεσσαλονίκη, Αχαΐα, Ρέθυμνο – Πιέζεται το ΕΣΥ στην Αττική

Κρούσματα σήμερα 11/2: Πάνε για καθολικό lockdown Θεσσαλονίκη, Αχαΐα, Ρέθυμνο – Πιέζεται το ΕΣΥ στην Αττική
Κρούσματα σήμερα 11/2: Τα κρούσματα του κορωνοϊού πλησίασαν χθες τα 1500, ενώ το καθολικό lockdown ξεκίνησε σήμερα για την Αττική - Προς τα εκεί φαίνεται να πηγαίνουν Θεσσαλονίκη, Αχαΐα και Ρέθυμνο - Πιέζεται το ΕΣΥ στο Λεκανοπέδιο - Τι προτείνουν οι ειδικοί - Τι έγινε στην Κέρκυρα με τη νοσηλεύτρια που παρέλυσε.

Τα κρούσματα του κορωνοϊού χθες σε όλη τη χώρα ήταν 1496, ενώ 17 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε ένα 24ωρο και 284 παραμένουν διασωληνωμένοι στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Ανησυχητική είναι η εικόνα όχι μόνο στην Αττική, στην οποία ξεκίνησε σήμερα το καθολικό lockdown, αλλά και στη Θεσσαλονίκη, στην Αχαΐα και στο Ρέθυμνο που οδεύουν ολοταχώς προς τα εκεί. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, αύριο θα παρθούν οι τελικές αποφάσεις από την κυβέρνηση μετά τη σύσκεψη των λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας.

Στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται σήμερα ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας για να ενημερωθεί για την κατάσταση των δομών της υγείας της πόλης.

Ο υπουργός επισκέπτεται από το πρωί υγειονομικές δομές της πόλης ξεκινώντας από το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, το Κέντρο Υγείας Τούμπας, που λειτουργεί και ως εμβολιαστικό κέντρο και στη συνέχεια το νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς».

Εξερχόμενος από το νοσοκομείο προχώρησε σε δηλώσεις σημειώνοντας: «Μέχρι αυτό το Σάββατο θα έχουν διενεργηθεί στη χώρα 500.000 εμβολιασμοί. Ξεκινώ με αυτό γιατί αυτή είναι η κινητήριος δύναμη για όλους μας, για τους γιατρούς, για τους νοσηλευτές, για τους πολίτες. Βλέπουμε με πολύ μεγάλη ικανοποίηση τους συμπολίτες μας μεγάλης ηλικίας να προσέρχονται στα εμβολιαστικά κέντρα, και εδώ που βρισκόμαστε αλλά και στα υπόλοιπα κέντρα. Όσο θα αυξάνονται οι ροές των εμβολίων θα είμαστε σε καλύτερη θέση να διαχειριστούμε την πανδημία».

Επίσης, ο κ. Κικίλιας εξήρε το έργο των υγειονομικών και τόνισε ότι το επόμενο διάστημα θα γίνουν προσλήψεις στο χώρο της υγείας. Όπως ενημέρωσε, οι δύο Μονάδες Εντατικής Θεραπείας που εγκαινιάστηκαν στο «Γεννηματάς» αποτελούν δωρεά ιδιωτών και όπως τόνισε θα λειτουργήσουν άλλες δύο στο νοσοκομείο Άγιος Δημήτριος και δύο ακόμη ΜΕΘ στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών «Παναγία η Βοήθεια» στο Ρίο.  svg%3E

Στις υγειονομικές Αρχές έχει σημάνει συναγερμός για τα αυξημένα κρούσματα στις περιοχές αυτές. Μάλιστα, στην τελευταία σύσκεψη των επιστημόνων η εισήγηση φαίνεται να ήταν η Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας αλλά και του Ρεθύμνου να μπουν σε καθεστώς lockdown.

Χαρακτηριστικό, πάντως, της ανησυχίας που επικρατεί στο υπουργείο Υγείας είναι το γεγονός πως συζητείται η ενεργοποίηση των ιδιωτικών κλινικών για τη στήριξη του ΕΣΥ.

Οι ειδικοί του υπουργείου συνεχίζουν να συλλέγουν στοιχεία τόσο για τον αριθμό των κρουσμάτων όσο κυρίως για την πορεία του αριθμού των νοσηλειών στις περιοχές υψηλού κινδύνου, αν και για την ώρα δεν φαίνεται να έχει ληφθεί η απόφαση για άμεση λήψη μέτρων. Για τη Θεσσαλονίκη χτες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 101 νέες μολύνσεις. Στην Πάτρα 112 νέα κρούσματα με την αναλογία ανά 100.000 πληθυσμού να φτάνει στο 36,09 και στο Ρέθυμνο 42 νέα κρούσματα και την αναλογία ανά 100.000 πληθυσμού να ανεβαίνει στο άκρως επικίνδυνο 49,06.

Πιέζεται το ΕΣΥ στην Αττική

Με ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων για το 2021 χθες στην Αττική, ο νομός μπήκε σήμερα σε καθολικό lockdown. Xθες επιβεβαιώθηκαν 795 νέες μολύνσεις με κορωνοϊό, το 53% του συνόλου των κρουσμάτων στην επικράτεια.

Η επιβάρυνση στο ΕΣΥ εντείνεται, όπως δείχνουν τα στοιχεία για τις εισαγωγές και τις νοσηλείες στα δημόσια νοσοκομεία της Αττικής, δικαιολογώντας απολύτως τις έγκαιρες εισηγήσεις μελών της Επιτροπής για lockdown και την απόφαση της κυβέρνησης την περασμένη Τρίτη να προχωρήσει στην εφαρμογή του. Το περασμένο 24ωρο χρειάστηκε να εισαχθούν 238 ασθενείς με λοίμωξη Covid-19 στα νοσοκομεία, εκ των οποίων οι 135 στην Αττική.

Είναι ενδεικτικό για την πίεση που ασκείται στο ΕΣΥ – και η οποία θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες, μέχρι τα μέτρα να βάλουν «φρένο» στην κυκλοφορία του κορωνοϊού- ότι από την περασμένη Παρασκευή μέχρι χθες, δηλαδή σε έξι ημέρες και πριν ξεκινήσει το «απαγορευτικό», έχουν εισαχθεί 716 νέοι ασθενείς λόγω του ιού στα νοσηλευτικά ιδρύματα του λεκανοπεδίου.

Παρότι δίδονται και εξιτήρια λόγω ίασης των νοσηλευομένων, το ισοζύγιο που διαμορφώνεται είναι αρνητικό για την αντοχή του ΕΣΥ – χθες έλαβαν εξιτήριο 157 άτομα και εισήχθησαν 238.

Αυξητική τάση αποτυπώνουν οι αριθμοί και στο κρίσιμο πεδίο των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Χθες οι διασωληνωμένοι ανήλθαν στους 284, έχοντας αυξηθεί κατά 38 ασθενείς μέσα στις τελευταίες έξι ημέρες. Συνολικά, σε όλα τα νοσοκομεία νοσηλεύονται 1.916 ασθενείς, με τους αριθμούς να παραπέμπουν στις αρχές του προηγούμενου μήνα, οπότε και το «φορτίο» των ασθενών υποχωρούσε στα νοσοκομεία, έχοντας εφαρμοστεί ένα μακρύ απαγορευτικό στη χώρα και επί μέρους, τοπικού χαρακτήρα, περιορισμούς.

Μια ανάσα από τους 1.000, για την ακρίβεια 961, είναι οι νοσηλευόμενοι στο λεκανοπέδιο, όπου η πληρότητα στις κλίνες του ΕΣΥ, απλές και κλίνες ΜΕΘ, μεγαλώνει συνεχώς, ανατρέποντας τον σχεδιασμό και τον προγραμματισμό των δημόσιων νοσοκομείων.

Στη φάση αυτή, όπου η Αττική βρίσκεται σε αυστηρό lockdown, το ΕΣΥ αναστέλλει τη λειτουργία των απογευματινών ιατρείων και των χειρουργείων κατά 40%. Σημειωτέον ότι αυτό ισχύει σε γενικές γραμμές στα νοσοκομεία, καθώς σε εξειδικευμένα νοσοκομεία, όπως πχ τα αντικαρκινικά ή του τραύματος (ΚΑΤ) θα καταβληθεί προσπάθεια να περιοριστούν στο ελάχιστο δυνατό οι χειρουργικές επεμβάσεις.

Άσχημα τα μαντάτα από τα λύματα

Σε υψηλά επίπεδα παραμένει το ιικό φορτίο στα λύματα της Αττικής και η σημαντική μείωσή του αναμένεται δέκα ημέρες μετά την εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων, τόνισε ο Νίκος Θωμαΐδης καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ. Εξήγησε ότι με βάση το μοντέλο υπολογισμού των φορέων  του κορωνοϊού που έχει αρκετές αβεβαιότητες, οι φορείς (συμπτωματικοί και ασυμπτωματικοί) υπολογίζονται μεταξύ 80.000 και 90.000 στην Αττική.

Ο κ. Θωμαΐδης τόνισε ότι αναμένει αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία μετά την εφαρμογή του lockdown, κορύφωση του αριθμού των κρουσμάτων μέσα στο επόμενο 15νθήμερο. Στη συνέχεια θα ξεκινήσει η πτώση των δεικτών που στην αρχή θα είναι σημαντική και στη συνέχεια βασανιστικά αργή. Σχετικά με το ενδεχόμενο παράτασης του lockdown πέραν της 28η Φεβρουαρίου τόνισε ότι η προηγούμενη εμπειρία έδειξε ότι χρειάστηκαν πέντε εβδομάδες. svg%3E

Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης μιλώντας στην ίδια εκπομπή του ΣΚΑΪ εξήγησε ότι αν εφαρμοστούν σωστά τα μέτρα του lockdown, τα κρούσματα στην Αττική μπορούν να μειωθούν έως τις αρχές Μαρτίου, ακόμη και στα 100 με 150 την ημέρα (χθες Τετάρτη 10/2 ανακοινώθηκαν 795).

Σχετικά με τη διάρκεια του lockdown είπε ότι εάν διαρκέσει 4 εβδομάδες η αποσυμπίεση των ΜΕΘ θα είναι καλύτερη. Χαρακτήρισε την απόφαση για σκληρά περιοριστικά μέτρα στην Αττική αναπόφευκτη και πρόσθεσε πως ελήφθη την κατάλληλη στιγμή.

Για τη Θεσσαλονίκη τόνισε ότι το ιικό φορτίο στα λύματα δεν είναι πολύ μεγάλο αλλά η τάση του είναι αυξητική. Στο ερώτημα εάν θα χρειαστεί να ληφθεί απόφαση για σκληρό lockdown και στη Θεσσαλονίκη, απάντησε ότι η πλήρωση σε κλίνες ΜΕΘ είναι στο 39% και συνεπώς όπως «υπάρχει χώρος ακόμα». Αντιπρότεινε να αυξηθεί η τηλεργασία στο 70% του προσωπικού των επιχειρήσεων λέγοντας ότι ένα τέτοιου είδους μέτρο ίσως να έφτανε.

ΕΟΔΥ: Δημιουργεί Εθνικό Δικτύο Επιδημιολογίας Λυμάτων

Στο Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων, το οποίο θα συντονίζει ο ΕΟΔΥ, συμμετέχουν το Εργαστήριο Αναλυτικής Χημείας του Τμήματος Χημείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), το Εργαστήριο Υγιεινής του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών, η Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), τα Περιφερειακά Εργαστήρια Δημόσια Υγείας του ΕΟΔΥ στη Θεσσαλία και την Κρήτη καθώς και το Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας (ΚΕΔΥ) του ΕΟΔΥ.

Όπως αναφέρει ο ΕΟΔΥ, η επιδημιολογία των λυμάτων, σύμφωνα με τα διεθνή επιστημονικά δεδομένα, αποτελεί πολύτιμο εργαλείο έγκαιρης διάγνωσης και παρακολούθησης της διασποράς του ιού και του μεγέθους του ιικού φορτίου στην κοινότητα και συμπληρώνει αποτελεσματικά την κλασική ιατρική επιδημιολογική επιτήρηση και κλινική διάγνωση, παρέχοντας πληροφορία για το σύνολο του πληθυσμού. Κατά συνέπεια, το Εθνικό Δίκτυο θα συνεισφέρει στη στοχευμένη απόκριση και αναμένεται να συνδράμει τις Υγειονομικές Αρχές και την Πολιτεία στην έγκαιρη λήψη αποφάσεων σχετικά με επικείμενα ή εν εξελίξει επιδημικά κύματα. svg%3E

Στο πλαίσιο του Δικτύου, θα εφαρμόζεται κοινή μεθοδολογία έτσι ώστε τα αποτελέσματα να είναι συγκρίσιμα, ενώ επιπλέον, για τη συστηματική καταγραφή και παρακολούθηση των μετρήσεων ιικού φορτίου στις διάφορες πόλεις θα δημιουργηθεί ψηφιακή πλατφόρμα που θα περιλαμβάνει βάση δεδομένων και υπολογιστικά μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης για την ανάλυση και επεξεργασία των αποτελεσμάτων.

Ταυτόχρονα με την ανάλυση των δειγμάτων για την ανίχνευση του ιού SARS-CoV-2, το Εργαστήριο Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ θα πραγματοποιεί ολιστική χημική ανάλυση, με στόχο την ταυτοποίηση ποσοτικών αλλαγών στη χρήση φαρμακευτικών και άλλων χημικών ουσιών (απολυμαντικών, βιοκτόνων αλλά και άλλων χημικών καθημερινής χρήσης) κατά την εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων, την περίοδο της άρσης των μέτρων και την επόμενη περίοδο επανεμφάνισης της νόσου. Από το σύνολο των δεδομένων, θα εξαχθούν σημαντικά συμπεράσματα για την επίπτωση της πανδημίας στη συνολική δημόσια υγεία του πληθυσμού της χώρας.

Το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων αναμένεται να επεκτείνει τους εργαστηριακούς ελέγχους του και μετά το πέρας της πανδημίας Covid-19, για την παρακολούθηση άλλων λοιμωδών παραγόντων, γονιδίων ανθεκτικότητας σε χημειοθεραπευτικά σχήματα (π.χ. αντιβιοτικά), επικίνδυνων χημικών, ναρκωτικών και άλλων φαρμακευτικών ουσιών.

Η εκτίμηση για τη διάρκεια του lockdown

Στην εκτίμηση ότι δεν θα φτάσουν μόνο 2,5 εβδομάδες lockdown στην Αττική για να βελτιώσουν τους επιδημιολογικούς δείκτες, προχώρησε ο Αχιλλέας Γκίκας καθηγητής Παθολογίας και μέλος της επιτροπής του υπουργείου Υγείας, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ. «Μπορεί και μάλλον θα χρειαστεί παράταση, μπορεί να χρειαστεί να ανασκευάσουμε και να αναθεωρήσουμε και τα μέτρα που έχουμε πάρει και τα επιδημιολογικά μέτρα τις λεγόμενες μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις», τόνισε ο καθηγητής αναφέροντας συγκεκριμένα το ζήτημα τη μάσκας.

Εξήγησε ότι στην επιτροπή γίνεται συζήτηση για τη χρήση διπλής μάσκας καθώς οι πολίτες δεν τις φορούν σωστά. Διευκρίνισε ωστόσο ότι δεν μιλά για υποχρεωτική χρήση διπλής μάσκας.

Υπέρ της διπλής μάσκας τάχθηκε και ο ιατρός ερευνητής στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης μιλώντας στην ίδια εκπομπή τονίζοντας ότι πρέπει να καλύπτει το πρόσωπο και όχι το λαιμό.  Ο κ. Παυλάκης τόνισε ότι χρειάζονται τέσσερις εβδομάδες lockdown για να υπάρξει αποτέλεσμα λέγοντας χαρακτηριστικά «καλύτερα να στεναχωρηθείτε στο σαλόνι σας παρά να βρεθείτε στην Εντατική». svg%3E

Εισαγγελική έρευνα για τις δηλώσεις Γιαννάκου για τη νοσηλεύτρια στην Πάτρα

Προκαταρκτική εξέταση διατάχθηκε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών με αφορμή τη δήλωση του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλη Γιαννάκου για 40χρονη νοσηλεύτρια, η οποία αφού έκανε τη δεύτερη δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού παρέλυσαν τα κάτω άκρα της.

Στο πλαίσιο της έρευνας θα διακριβωθεί αν έχει τελεστεί από τον κ. Γιαννάκο το αδίκημα της διασποράς ψευδών ειδήσεων, αφού πριν αποφανθούν οι γιατροί δήλωσε βέβαιος πως η παράλυση της γυναίκας αποτελεί παρενέργεια του εμβολίου.

Η δήλωση του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ

«Εχουν παραλύσει τα κάτω άκρα της», δήλωσε στο Open TV και στην «Ωρα Ελλάδος» ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, και το επιβεβαίωσε και ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ, Γιάννης Καρβέλης.

«Ήταν απολύτως καλά στην υγεία της, είναι σίγουρο ότι πρόκειται για παρενέργεια του εμβολίου, έχουν εμβολιαστεί 400.000 άνθρωποι και δεν είχαν πρόβλημα, αλλά λέμε ότι αυτή η συνάδελφος δεν είχε κανένα απολύτως πρόβλημα υγείας. Εχω πλήρη συναίσθηση των λεγομένων μου. Το λένε και οι γιατροί εκεί ξεκάθαρα, ότι είναι παρενέργεια του εμβολίου. Είναι μια στους 400.000, δεν λέει τίποτα απολύτως αυτό για τον εμβολιασμό, δεν λέμε τίποτα κακό για το εμβόλιο, αντιθέτως, αλλά η συνάδελφος είναι σε αναπηρικό καροτσάκι και δεν μπορεί να σηκωθεί κι έχει τρομοκρατηθεί» τόνισε ο κ. Γιαννάκος.

Παράλληλα ανέφερε: «Έχει κάνει και τις δύο δόσεις εμβολίου, κι αμέσως μετά τη δεύτερη δόση ανέβασε πυρετό, είχε αφόρητους πόνους, ένιωσε παραλυσία και πήγε στο νοσοκομείο, όπως μου είπε ύστερα από επικοινωνία που είχα μαζί της».

Ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ, Γιάννης Καρβέλης επιβεβαιώνει την ύπαρξη του περιστατικού, όμως οι γιατροί δεν έχουν πει ξεκάθαρα αν είναι παρενέργεια του εμβολίου. Για το συμβάν έχει ενημερωθεί και ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.

«Μετά τη δόση του δεύτερου εμβολίου, η συνάδελφός μου, όπως και πολλοί άλλοι συνάδελφοι, παρουσίασε πυρετό, μυαλγίες, όμως την χτύπησε ακόμα περισσότερο και υπέστη παράλυση κάτω άκρων. Της χορηγείται η κατάλληλη αγωγή. Είναι μάχιμη, δουλεύει 17 χρόνια στην πρώτη γραμμή, χωρίς κανένα υποκείμενο νόσημα. Είναι τρίτη-τέταρτη μέρα σήμερα» είπε η πρόεδρος εργαζομένων Νοσοκομείου Κέρκυρας, Ντίνα Ιωάννου, μιλώντας στο Open TV.

«Η νοσηλεύτρια αυτή τη στιγμή δεν περπατά, παρακολουθείται από τον θεράποντα ιατρό, είναι μια σοβαρή παρενέργεια του εμβολίου και πρέπει η εταιρεία να το δει με τους αρμόδιους και να αναλάβει το οικονομικό κόστος», κατέληξε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play