Μόσιαλος κορωνοϊός: Ποιες φαρμακευτικές αναπτύσσουν εμβόλια που θα «πιάνουν» τις μεταλλάξεις

Μόσιαλος κορωνοϊός: Ποιες φαρμακευτικές αναπτύσσουν εμβόλια που θα «πιάνουν» τις μεταλλάξεις
Μόσιαλος κορωνοϊός: Ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας αναφέρθηκε στις κινήσεις που κάνουν φαρμακευτικές με στόχο να υπάρξουν εμβόλια, τα οποία θα αντιμετωπίζουν τις μεταλλάξεις του ιού.

Ο Ηλίας Μόσιαλος, καθηγητής Πολιτικής της Υγείας και εκπρόσωπος της κυβέρνησης στους διεθνείς οργανισμούς αναφέρθηκε σε δηλώσεις του στις φαρμακευτικές που ετοιμάζουν εμβόλια τα οποία θα «πιάνουν» τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού.

Οι Johnson & Johnson, Pfizer, Moderna, Novavax και AstraZeneca αναπτύσσουν νέο εμβόλιο που αντιμετωπίζει τις μεταλλάξεις σε περίπτωση που τα υπάρχοντα εμβόλια αποδειχθούν μη αποτελεσματικά.

Ο καθηγητής εξήγησε στην ΕΡΤ ότι σε ορισμένες περιπτώσεις τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί μπορούν να είναι ασυμπτωματικοί φορείς, εφόσον έρθουν σε επαφή με τον ιό. Έρευνες συνεχίζονται σε αυτόν τον τομέα, και γι’ αυτό απαιτείται η συνέχιση της τήρησης των μέτρων προστασίας. Η Μεγάλη Βρετανία έχει προ-αγοράσει τετραπλάσια ποσότητα εμβολίων από αυτή που χρειάζεται. Είναι 67 εκατομμύρια, αλλά η κυβέρνηση έχει προαγοράσει δόσεις για τον εμβολιασμό 250 εκατ. Βρετανών.

Αυτό που τόνισε, ανάμεσα σε άλλα, ο κ. Μόσιαλος είναι ότι τα εμβόλια που έχουμε στη διάθεσή μας, εξασφαλίζουν, ακόμη και αν κολλήσει κάποιος που έχει εμβολιαστεί, να περάσουμε τη νόσο με ήπια συμπτώματα και να αποφύγουμε χειρότερες επιπλοκές. Ο καθηγητής αναφέρθηκε και στις μεταλλάξεις, αναφέροντας ότι τα εμβόλια που έχουμε στη διάθεσή μας ανταποκρίνονται στο βρετανικό στέλεχος. Εκεί που υπάρχουν μερικές αμφιβολίες είναι για το στέλεχος της Νοτίου Αφρικής.

Να θυμίσουμε ότι σε ανάρτησή του στο Facebook ο καθηγητής είχε αναφέρει ότι το εμβόλιο της Pfizer προσφέρει προστασία και στις νέες παραλλαγές.

Αναλυτικά η ανάρτησή του:

Δημοσιεύτηκε σήμερα στο περιοδικό Νature Medicine η μελέτη των ερευνητών του πανεπιστημίου του Τέξας για την προστασία του εμβολίου των Pfizer/ BioNTech έναντι σε κάποιες από τις αλλαγές, που έχουν οι 2 νέες παραλλαγές του κορωνοϊού που μας απασχολούν.

Η μελέτη ασχολήθηκε με μεταλλάξεις και αλλαγές που εμφανίζονται στη βρετανική και στη νοτιοαφρικανική παραλλαγή. Χρησιμοποιήθηκαν 20 κλινικά δείγματα (αίματος) από πρώην εμβολιασθέντες με το εμβόλιο των Pfizer/ BioNTech έναντι στο αρχικό στέλεχος του ιού, για να διαπιστώσουν εάν τα αντισώματα στο αίμα που δημιουργήθηκαν ως ανοσοαπόκριση στο αρχικό στέλεχος, ‘προστατεύουν’ και από τις αλλαγές.

Από τα αποτελέσματα φαίνεται πως δεν υπάρχει μεγάλη διαφοροποίηση στη δυνατότητα εξουδετέρωσής αυτών των παραλλαγμένων ιών.

Αυτή η μελέτη είναι η πρώτη δημοσιευμένη μελέτη που δείχνει πως το εμβόλιο της Pfizer προσφέρει προστασία και στις νέες παραλλαγές. Να θυμόμαστε όμως πως η μελέτη είναι εργαστηριακή. Δεν πρόκειται δηλαδή για ασθενείς που ‘κόλλησαν’ τις παραλλαγές μετά τον εμβολιασμό.

Να πούμε επίσης πως, η μελέτη έχει περιορισμούς: δεν αναλύθηκαν όλες οι πιθανές αλλαγές του ιού σε αυτές τις 2 παραλλαγές και το δείγμα μελέτης δεν ήταν πολύ μεγάλο. Επίσης, δεν υπάρχει ακριβής συσχετισμός της προστασίας έναντι του COVID-19 με τα αντισώματα που κυκλοφορούν στο αίμα (γιατί πρέπει πάντα να θυμόμαστε πως υπάρχει και η κυτταρική ανοσία μετα τη λοίμωξη ή τον εμβολιασμό).

Απαιτούνται δηλαδή περισσότερα δεδομένα – όπως δεδομένα από κλινικές δοκιμές- για να εξάγουμε ισχυρά συμπεράσματα σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου έναντι των παραλλαγών του ιού.

Ξέρουμε ήδη από τους πρώτους εμβολιασμούς στο Ισραήλ πως δεν υπήρχε διαφοροποίηση στην αποτελεσματικότητα του εμβολίου σε όσους κόλλησαν το αρχικό στέλεχος ή τη βρετανική παραλλαγή (πριν αποκτήσουν ακόμα προστασία από το εμβόλιο).

Και θα περιμένουμε και για περισσότερα αποτελέσματα για την νοτιοαφρικανική παραλλαγή. Είναι πολύ σημαντικό να γίνονται τέτοιες εργαστηριακές μελέτες όμως. Χρειάζεται συνεχής παρακολούθηση των αλλαγών του SARS-CoV-2 και της πιθανής κλινικής σημασίας τους για τη διατήρηση της προστασίας από τα επί του παρόντος εγκεκριμένα εμβόλια.

Η ανάρτηση του καθηγητή στο Facebook

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play