Κορωνοϊός μεταλλάξεις: Τι γίνεται με τα παιδιά και το μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού
Για την πορεία του κορωνοϊού σε σχέση με τα παιδιά μίλησε ο Αθανάσιος Φίλιας, παιδίατρος, Επιμελητής Α Καραμανδανείου Νοσοκομείου Πάτρας. Ο παιδίατρος αναφέρθηκε, κυρίως, στις μεταλλάξεις.
«Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μια μεγάλη αύξηση της προσέλευσης παιδιών στο νοσοκομείο, αύξηση που κυμαίνεται στο 50-60% σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο διάστημα», τόνισε ο κ. Φίλιας, εξηγώντας πώς επηρεάζουν οι μεταλλάξεις του ιού τα παιδιά.
«Η βρετανική μετάλλαξη είναι γνωστό ότι έχει μεγαλύτερη μεταδοτικότητα στο γενικό πληθυσμό και όχι μόνο συγκεκριμένα στα παιδιά», είπε στον ΣΚΑΪ ο παιδίατρος. Στη συνέχεια έκανε την εκτίμηση ότι ενδεχομένως και η παράμετρος εμφάνισης της μετάλλαξης θα μπορούσε να παίζει κάποιο λόγο στην αύξηση διασποράς σε παιδιά.
Σύμφωνα με τον Επιμελητή Α του Καραμανδανείου Νοσοκομείου Πάτρας, το «αξιοσημείωτο είναι ότι τα περισσότερα από αυτά τα παιδιά είναι ασυμπτωματικά». Εξήγησε, την ίδια στιγμή, πως πρόκειται για παιδιά που είχαν έρθει σε επαφή με κάποιον θετικό στον ιό είτε αυτός είναι δάσκαλος είτε είναι συγγενής ή συμμαθητής.
«Θέλω να πιστεύω ότι με την τήρηση των μέτρων, με υπομονή και τους κανόνες υγιεινής που ακολουθούμε ότι θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε και αυτόν το κύμα», επισήμανε.
Όταν ρωτήθηκε εάν τα συμπτώματα κορωνοϊού με το μεταλλαγμένο στέλεχος είναι ίδια τόσο σε ενήλικες όσο σε παιδιά κι αν αυτά ενδεχομένως κινδυνεύουν εφόσον νοσούν από αυτό, ο παιδίατρος ξεκαθάρισε πως σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, δεν διαφαίνεται να προκαλεί σοβαρή νόσηση αν και μεταδίδεται πιο εύκολα.
Η σημερινή ανακοίνωση του ΕΟΔΥ
Σήμερα ανακοινώνουμε 638 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορωνοϊού (COVID-19), εκ των οποίων 4 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 164575, εκ των οποίων 51.9% άνδρες. Κατά την ιχνηλάτιση βρέθηκε ότι 6045 (3.7%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 52595 (61.0%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
276 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 έτη. 198 (71.7%) εκ των διασωληνωμένων είναι άνδρες. To 85.9%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.1169 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας.
Τέλος, έχουμε 25 νέους θανάτους από τη νόσο COVID-19, φθάνοντας τους 5997 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 3525 (58.8%) άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας