Lockdown Αττική: Μια ανάσα από τα αυστηρότερα μέτρα το Λεκανοπέδιο – Πώς μπορεί να αποφευχθεί

Lockdown Αττική: Μια ανάσα από τα αυστηρότερα μέτρα το Λεκανοπέδιο – Πώς μπορεί να αποφευχθεί
Lockdown Αττική: Ο υπουργός Υγείας παραδέχθηκε ότι υπάρχει μεγάλη ανησυχία σε σχέση με το Λεκανοπέδιο.

Η Αττική βρίσκεται στην «κόψη του ξυραφιού» όσον αφορά ένα ολικό lockdown δύο εβδομάδων για να μην ξεφύγει η κατάσταση και οδηγηθούμε σε ακόμα πιο τραγικές εικόνες. Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας το βράδυ της Τρίτης παραδέχθηκε ότι η αύξηση των κρουσμάτων «μας ανησυχεί, ανεβαίνουν οι νοσηλείες σε απλές κλίνες Covid».

Στη συνέχεια πρόσθεσε, στο κεντρικό δελτίο του Star όπου ήταν καλεσμένος, ότι πρώτο μέλημα της κυβέρνησης είναι να «προστατεύσουμε αλλήλους» και απάντησε για το αν γίνεται συζήτηση για νέα πιο αυστηρά μέτρα. «Την επιτροπή την έχουμε ορισμένη για Παρασκευή. Θα παρακολουθήσουμε τα δεδομένα μέχρι τότε».

Κληθείς να απαντήσει για το εάν αναμένεται ένα πιο αυστηρό lockdown στην Αττική ο υπουργός ήταν ξεκάθαρος. «Ακούμε τις εισηγήσεις των ειδικών, αν χρειαστεί θα πάρουμε μέτρα, ζούμε σε έκτακτες καταστάσεις».

Πώς μπορεί να αποφευχθεί ένα ολικό lockdown

Για τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την εκτόξευση των κρουσμάτων αλλά και τις μεταλλάξεις μίλησε χθες στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ, ο καθηγητής Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Αθανάσιος Τσακρής.

Tο μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας τόνισε ότι είναι σημαντικό η χώρα μας με στοχευμένες κινήσεις να μπορέσει να περιορίσει την εξάπλωση και να μην έχουμε ένα τρίτο επιδημικό κύμα. Εξέφρασε μάλιστα την εκτίμηση ότι ένα καθολικό lockdown μπορεί να αποφευχθεί με τη λήψη επιπρόσθετων μέτρων.

Ο κ. Τσακρής ανέφερε ότι «νομίζω ότι άμεσα και ανάλογα πως θα εξελιχθεί η κατάσταση τις επόμενες δυο ημέρες, να δούμε τι συμπληρωματικά μέτρα θα μπορούν να ληφθούν ώστε να αποτρέψουμε την εμφάνιση μιας μεγαλύτερης εξάπλωσης του ιού.

Επίσης, σημασία έχει- από τη στιγμή που ανοίγουμε την οικονομία και την κοινωνία- και η εντατικοποίηση των εργαστηριακών ελέγχων, πέρα από τα rapid τεστ να γίνονται και μοριακοί έλεγχοι για να μπορούμε να ιχνηλατήσουμε έγκαιρα ασυμπτωματικά άτομα που επίσης συμβάλλουν σημαντικά στην εξάπλωση της επιδημίας».

Αναφερόμενος στο θέμα των μεταλλάξεων ο κ. Τσακρής υπογράμμισε ότι «έχει ιδιαίτερη σημασία το εμβολιαστικό πρόγραμμα να προχωρήσει γρήγορα ώστε το ανοσιακό τείχος το οποίο θα δημιουργηθεί να μην επιτρέψει στον ιό να κάνει σημαντικές μεταλλάξεις. Από εκεί και πέρα κυρίως αυτό που ευελπιστούμε είναι η κυτταρική ανοσία η οποία επίσης θα δημιουργηθεί από τη χρήση του εμβολίου και θα είναι ικανή τουλάχιστον σε βάθος χρόνου μιλώντας να μας βοηθάει να μην έχουμε σοβαρές λοιμώξεις. Έτσι αν εκτεθούμε στον ιό οι λοιμώξεις τουλάχιστον να είναι πολύ πιο ήπιες σε σχέση με κάποιον που δεν έχει εμβολιαστεί ή δεν έχει προηγούμενη επαφή ή λοίμωξη με τον ιό».

Εν τω μεταξύ, διευρυμένη σύσκεψη έχει προγραμματιστεί στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, αύριο Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου, στην οποία θα εξεταστεί η πορεία της πανδημίας στη Θεσσαλονίκη και ενδεχόμενα πρόσθετα μέτρα.

Στη σύσκεψη, σύμφωνα με πληροφορίες, θα παρευρεθούν ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς και ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας. Επίσης έχουν προσκληθεί εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, της αγοράς αλλά και φορείς της πόλης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play