Κρούσματα σήμερα 29/01: Στα τα 941 νέα κρούσματα – 22 νεκροί και 260 διασωληνωμένοι

Κρούσματα σήμερα 29/01: Στα τα 941 νέα κρούσματα – 22 νεκροί και 260 διασωληνωμένοι
Κρούσματα σήμερα 29/01: Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, οι μολύνσεις έφτασαν τις 941.

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 941 νέα κρούσματα κορωνοϊού, εκ των οποίων 17 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 155678, εκ των οποίων το 52.1% είναι άνδρες, όπως φαίνεται και στο Infographic που ακολουθεί:

Aκολουθεί αναλυτικά η ανακοίνωση από τον ΕΟΔΥ:

Σήμερα ανακοινώνουμε 941 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορωνοϊού (COVID-19), εκ των οποίων 17 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 155678, εκ των οποίων 52.1% άνδρες. Κατά την ιχνηλάτιση βρέθηκε ότι 5927 (3.8%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 48600 (63.9%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

260 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη. 193 (74.2%) εκ των διασωληνωμένων είναι άνδρες. To 85.8%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.1099 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας.

Τέλος, έχουμε 22 νέους θανάτους από τη νόσο COVID-19, φθάνοντας τους 5764 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 3388 (58.8%) άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Τι δήλωσε η Αριστοτελία Πελώνη για πορεία της πανδημίας στη χώρα

Η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος ανέφερε ότι υπάρχει προβληματισμός για την Αττική ο οποίος εκδηλώνεται από τους ειδικούς και από μέλη της επιτροπής. «Παρεμβαίνουμε όποτε χρειάζεται. Θέλουμε να είμαστε ένα βήμα μπροστά. Αν η Αττική μπει στο “ κόκκινο” θα εξεταστεί ποιοι θα είναι οι κανόνες που θα εφαρμοστούν. Η Αττική, και λόγω μεγέθους και κλίμακας, είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση και ενδεχομένως να μην μπορούν να εφαρμοστούν συγκεκριμένα μέτρα περιορισμού τα οποία θα επέφεραν το αντίθετο αποτέλεσμα», είπε, μεταξύ άλλων, σημειώνοντας μετά από σχετική ερώτηση ότι η απαγόρευση της κυκλοφορίας μετά τις 18.00 θα μπορούσε να προκαλέσει χειρότερη συμφόρηση.

Η κ. Πελώνη σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει συνολικά καλή επιδημιολογική εικόνα και είναι από τις λίγες χώρες στην Ευρώπη στην οποία υπάρχουν ακόμα «πράσινες» περιοχές. Για τα σχολεία είπε ότι υπάρχει σχετική εισήγηση της επιτροπής από την περασμένη Παρασκευή και πως, αν η επιτροπή κρίνει ότι πρέπει να υπάρξουν διορθωτικές αλλαγές, αυτές θα γίνουν.

Σε ό, τι αφορά την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για τις πατέντες των εμβολίων, η κ. Πελώνη υπενθύμισε ότι ήταν πρόταση που είχε κατατεθεί τον Απρίλιο από τον πρωθυπουργό και τον Ηλία Μόσιαλο με άρθρο στην FAZ και πως τον Μάιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης την επανέλαβε στην Παγκόσμια Σύνοδο για το εμβόλιο, «μια εποχή που ο ΣΥΡΙΖΑ έλεγε ότι δεν υπάρχει εμβόλιο και πως η κυβέρνηση κάνει εμπόριο ελπίδας».  svg%3E

Η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι το Συμβούλιο της Ευρώπης σε ένα ψήφισμα τάχθηκε υπέρ μια διακήρυξης του γγ του ΟΗΕ ότι ένα εμβόλιο για τον κορωνοϊό θα πρέπει να είναι παγκόσμιο δημόσιο αγαθό.

«Αυτό που προέχει είναι να τηρηθούν οι συμφωνίες και τα χρονοδιαγράμματα» τόνισε και επισήμανε ότι και ο κ. Μισέλ εξήγησε ότι η ΕΕ επιφυλάσσεται να ασκήσει όλα τα νόμιμα μέσα. «Βλέπουν όλοι αυτή τη διαμάχη που έχει ξεσπάσει. Φανταστείτε να μην είχε κάνει η ΕΕ αυτά τα συμβόλαια και να έπρεπε κάθε χώρα μόνη της να εξασφαλίσει εμβόλια», πρόσθεσε. Είπε επίσης ότι αυτή η συζήτηση θα συνεχιστεί, ότι πολλές φορές η άσκηση πίεσης μπορεί να οδηγήσει σε αποτέλεσμα και ότι στο δικό μας εμβολιαστικό πρόγραμμα όλα εξελίσσονται ομαλά.

Ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει επιλέξει μία τακτική η οποία εξασφαλίζει τη δεύτερη δόση για όσους έχουν κάνει την πρώτη, ότι έχουμε φτάσει τους 17.000 εμβολιασμούς ημερησίως, σήμερα τους 238.345, και ξεπεράσαμε τον στόχο των 200.000 μέχρι τέλος Ιανουαρίου. «Αυτό που προέχει είναι να υπάρχει ικανό τείχος ανοσίας το καλοκαίρι και μέχρι την άνοιξη στους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας και στις ευπαθείς ομάδες», συμπλήρωσε σημειώνοντας ότι η διαμάχη αφορά το πρώτο τρίμηνο και από τον Απρίλιο και μετά αναμένονται περισσότερα εμβόλια και άλλων εταιρειών.

Με αφορμή τις εικόνες στο χθεσινό συλλαλητήριο, η κ. Πελώνη τόνισε πως η κοινωνία δίνει σκληρή μάχη σε όλα τα επίπεδα και πως «ο καθένας αναλαμβάνει την ευθύνη του».

Τέλος σχολιάζοντας την αγωγή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ κατά δημοσιογράφων, είπε ότι «καθένας έχει το δικαίωμα να ζητά επανόρθωση, όχι όμως την οικονομική εξόντωση δημοσιογράφων για κάτι που έγραψαν».

Ο Άδωνις Γεωργιάδης ξεκαθάρισε ότι δεν θα κλείσει η αγορά

Νωρίτερα μέσα στη μέρα ο Άδωνις Γεωργιάδης είχε ξεκαθαρίσει ότι η αγορά δεν μπορεί να κλείσει. Η αγορά δεν μπορεί να κλείσει αλλά θα λειτουργήσει με μέτρα» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός, λίγη ώρα πριν συμμετάσχει στη συνεδρίαση της Επιτροπής των λοιμωξιολόγων. «Έχω συνάντηση με την Επιτροπή, θα κάνουμε μια μεγάλη κουβέντα και θα παρουσιάσουν τα επιχειρήματά τους» σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης. «Αν αποφασίσουν ότι η Αττική πρέπει να είναι στο «κόκκινο», σαφώς θα πρέπει να ληφθούν μέτρα. Υπάρχει ένα σχέδιο στο υπουργείο» πρόσθεσε.

Στη συνέχεια αναφερόμενος στους επιχειρηματίες της αγοράς είπε: «Είμαστε όλοι στο πλευρό τους, καταλαβαίνουμε ότι δεν μπορούν να κλείσουν πάλι και να χάσουν την εκπτωτική περίοδο» και πρόσθεσε ότι δεν είναι τρομερή η διαφορά στα κρούσματα μετά από 12 μέρες λειτουργίας των καταστημάτων. «Έχει αρχίσει να δείχνει η αγορά κατά πόσο επηρέασε την κατάσταση» είπε.

Σε ερώτηση για το εάν θα ανοίξουν τελικά τα σχολεία από την Δευτέρα, απάντησε ότι αυτές είναι αποφάσεις που λαμβάνονται σε υψηλότερο επίπεδο. Όσον αφορά στα κομμωτήρια, υπενθύμισε ότι λειτουργούσαν και την εποχή του click away… Για την απαγόρευση κυκλοφορίας και το ενδεχόμενο να ισχύει από τις 18.00 στην Αττική απάντησε: «Η γνώμη μου είναι ότι η Αττική έχει την ιδιαιτερότητα ότι είναι η μισή χώρα». Τέλος, για τις εικόνες συνωστισμού στο χθεσινό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο τόνισε ότι κανείς από την κυβέρνηση δεν ήθελε να στείλει τα ΜΑΤ για να διαλύσει μια διαδήλωση.

Η πρόταση της Ματίνας Παγώνη για το άνοιγμα των σχολείων

Την ανάγκη να ληφθούν αυστηρά μέτρα τόσο για τη λειτουργία των σχολείων όσο και για τη λειτουργία της αγοράς, καθώς η Αττική βρίσκεται οριακά στο κόκκινο, τόνισε η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Ματίνα Παγώνη.  Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ανέφερε ότι τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα, καθώς τις τελευταίες μέρες έχουν ξεκινήσει αυξηθεί οι εισαγωγές στα νοσοκομεία, ασκώντας αρκετή πίεση στο σύστημα υγείας. «Αυτή τη στιγμή 268 ασθενείς είναι σε ΜΕΘ και 1.100 σε απλές κλίνες Covid σε όλη την Ελλάδα», επισήμανε.

«Η Επιτροπή είναι σε πολύ δύσκολη φάση, γιατί υπάρχουν πιέσεις και δεν έχουν όλοι την ίδια άποψη. Οι πιέσεις έχουν να κάνουν με τα καταστήματα που πρέπει να δουλέψουν, με την οικονομία. Η κατάσταση δεν είναι δραματική, απλώς προσπαθούν να προλάβουν να μη γίνει δραματική. Πρέπει να γίνει μια σωστή διαχείριση και με σωστά μέτρα. Με τα κρούσματα που έχουμε σήμερα, αν αυξηθούν τα τεστ πάνω από τις 35.000 και πάμε γύρω στις 50.000 καθημερινά και προσέξουμε τα μέσα μεταφοράς, μπορούν να ανοίξουν τα σχολεία με μεγάλη προσοχή και με τεστ κάθε εβδομάδα σε μαθητές και καθηγητές», σημείωσε η κ. Παγώνη.  svg%3E

Σε ό, τι αφορά στην αγορά, δήλωσε ότι αν υπάρξει έλεγχος του συνωστισμού στα μεγάλα καταστήματα και στα εμπορικά κέντρα, μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί.

«Επειδή η Αττική έχει πολύ υψηλό ιικό φορτίο κι έχει τα περισσότερα κρούσματα, θα πρέπει να ληφθούν ειδικά μέτρα για να συνεχίσει η αγορά να λειτουργεί«, κατέληξε. Από την πλευρά του, ο διευθυντής ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος υπογράμμισε ότι πρέπει να αποφευχθεί ένα τρίτο κύμα.

«Επειδή εμείς στη Θεσσαλονίκη και στη Βόρεια Ελλάδα ζήσαμε έναν εφιάλτη με τη σφοδρότητα του δεύτερου κύματος, ο εφιάλτης μας είναι η σφοδρότητα του τρίτου κύματος. Πρέπει να αποτρέψουμε αυτή τη σφοδρότητα, γιατί δεν υπάρχει πολιτική μαζικών εμβολιασμών λόγω της διαθεσιμότητας των εμβολίων, ο ιός έχει γίνει πιο επικίνδυνος και οι καιρικές συνθήκες των ευνοούν πάρα πολύ. Για αυτό πρέπει να υπάρξει προσοχή στη χαλάρωση και να γίνει με αυστηρά υγειονομικά κριτήρια. Να μη ληφθούν οριζόντια μέτρα, να μην κλείσουν τα πάντα. Πρέπει όμως να τεθούν χρονικοί περιορισμοί, τα SMS ήταν μια κοροϊδία, όλος ο κόσμος ήταν έξω», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Τι γίνεται με τα εμβόλια

Στο ζήτημα της διάθεσης των εμβολίων κατά του κορωνοϊού αναφέρθηκε σήμερα ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος. Όπως είπε μιλώντας στο Radio North 98 η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να στραφεί στα εμβόλια Κίνας και Ρωσίας, ως απάντηση στις εταιρείες που δεν τηρούν τις συμβατικές τους υποχρεώσεις παράδοσης εμβολίων.

«Αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο εμβόλια, τα οποία έχουν εμβολιάσει εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, τα οποία δεν έχουμε λόγο να μην τα θεωρούμε ασφαλή πριν τα ελέγξουμε ή να τα αφήνουμε έξω από τη συζήτηση», τόνισε. «Μιλάμε για το ρώσικο και το κινέζικο. Βέβαια και αυτοί δεν έχουν επιδιώξει να πάρουν άδεια στην Ευρώπη. Ενδεχομένως να επιδιώξουν ή ενδεχομένως να επιδιώξουμε κι εμείς».

Παράλληλα, ο κ. Εξαδάχτυλος εκτίμησε ότι τα συμβόλαια ήταν υπεραισιόδοξα.

«Η ρήτρα νομικής κάλυψης, που ζήτησαν οι φαρμακευτικές εταιρίες, έπρεπε να αποσαφηνίζεται ότι δεν αφορά τις παραδόσεις των εμβολίων. Νομίζω, ότι θα πρέπει να τα βρουν. Στην αντίθετη περίπτωση ίσως η Ευρώπη θα πρέπει να δει με περισσότερη ευελιξία τις πηγές από τις οποίες θα προμηθευτεί εμβόλια» ανέφερε. Σχολιάζοντας τις εικόνες συνωστισμού στο χθεσινό συλλαλητήριο επεσήμανε ότι ο ιός δεν αναγνωρίζει το είδος των συγκεντρώσεων και των εκδηλώσεων: «Το να κάνω κάτι που δεν προβλέπεται, τηρώντας τα μέτρα και έχοντας ασφάλεια, δεν υπάρχει».

Όσο για την προστασία, που προσφέρουν οι υφασμάτινες μάσκες έναντι του κορωνοιού και κυρίως έναντι του μεταλλαγμένου στέλεχος του ιού, ξεκαθάρισε ότι όλες οι υφασμάτινες μάσκες δεν είναι ίδιες. Υπάρχουν και εκείνες με ενισχυμένη ύφανση. Το θέμα είναι ότι τουλάχιστον «μέχρι στιγμής δεν υπάρχει απόδειξη ότι οι υφασμάτινες μάσκες δεν προστατεύουν από το από το μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού».  svg%3E

Η Ρωσία προσφέρει 100 εκατ. δόσεις του Sputnik V στην Ε.Ε.

Πάντως σήμερα η Ρωσία ανέφερε ότι διατίθεται να προσφέρει 100 εκατομμύρια δόσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Όπως έγραψε στο Twitter το Ρωσικό Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων (RDIF), «είναι σε θέση να προμηθεύσει την Ευρωπαϊκή Ένωση με 100 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της, κατά του κορωνοϊού, Sputnik V -ποσότητα αρκετή για να εμβολιασθούν 50 εκατομμύρια άνθρωποι- το δεύτερο τρίμηνο του 2021».

Αυτό είναι το συμβόλαιο της ΕΕ με την AstraZeneca

Στη δημοσιότητα δόθηκε το συμβόλαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την AstraZeneca για την προμήθεια εμβολίων κατά του κορωνοϊού. Όπως αναφέρει η Κομισιόν σε ανακοίνωσή της, κατόπιν νέου αιτήματός της στις 27 Ιανουαρίου, η φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca συμφώνησε να δημοσιευθεί η αναθεωρημένη σύμβαση που υπεγράφη μεταξύ των δύο μερών στις 27 Αυγούστου 2020.

«Η διαφάνεια και η λογοδοσία είναι σημαντικά στοιχεία για να βοηθηθεί η οικοδόμηση της εμπιστοσύνης των Ευρωπαίων πολιτών και για να διασφαλιστεί ότι μπορούν να βασίζονται στην αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια των εμβολίων που αγοράστηκαν σε επίπεδο Ε.Ε.», τονίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και εκφράζει την ελπίδα να δημοσιεύσει όλες τις συμβάσεις στο πλαίσιο των προκαταρκτικών συμφωνιών αγοράς στο άμεσο μέλλον.

«Η σύμβαση που δημοσιεύτηκε σήμερα περιέχει αναδιατυπωμένα μέρη που αφορούν εμπιστευτικές πληροφορίες, όπως λεπτομέρειες τιμολογίων. Η σύμβαση με την AstraZeneca είναι η δεύτερη που δημοσιεύεται, αφού η CureVac συμφώνησε να δημοσιεύσει τη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή», σημειώνει η Κομισιόν. Στη σύμβαση που δημοσιεύτηκε σήμερα έχουν διαγραφεί τα τμήματα που αφορούν εμπιστευτικές πληροφορίες, όπως λεπτομέρειες τιμολογίων.

Δείτε το συμβόλαιο της ΕΕ με την AstraZeneca εδώ

Δεν συνδέεται με θανάτους το εμβόλιο των Pfizer – BioNTech

Ανακοίνωση εξέδωσε σήμερα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ), στην οποία αναφέρθηκε στο αν σχετίζεται το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech κατά του κορωνοϊού με θανάτους ατόμων που έχουν εμβολιαστεί. Όπως ανέφερε εξέτασε τους θανάτους, ανάμεσά τους και κάποιων ηλικιωμένων, που καταγράφηκαν μετά την χορήγηση του εμβολίου και «κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα δεδομένα δεν δείχνουν ότι υπάρχει σύνδεση με τον εμβολιασμό με το Comirnaty και ότι τα περιστατικά δεν εγείρουν προβλήματα ασφαλείας».

Κάποιες σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις στο εμβόλιο που έχουν αναφερθεί αναφέρονταν ήδη “ στις γνωστές παρενέργειες” του εμβολίου, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

«Τα πλεονεκτήματα του Comirnaty στην πρόληψη κατά της covid-19 εξακολουθούν να υπερτερούν όλων των κινδύνων και δεν υπάρχει καμία αλλαγή στις συστάσεις που αφορούν τη χρήση του εμβολίου», τόνισε ο ΕΜΑ. Μέχρι στιγμής η ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή φαρμάκων έχει εγκρίνει δύο εμβόλια κατά της covid-19, αυτό των Pfizer/BioNTech και αυτό της Moderna. Σήμερα αναμένεται να ανακοινώσει την απόφασή του για το εμβόλιο που έχουν αναπτύξει η AstraZeneca και το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Κάποιες χώρες, ανάμεσά τους η Νορβηγία, η Δανία, η Ισλανδία και η Σουηδία, έχουν αναφέρει θανάτους μετά τη χορήγηση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech, όμως δεν έχει εντοπιστεί καμία άμεση σύνδεση με αυτό. Στη Νορβηγία έχουν καταγραφεί 33 θάνατοι ηλικιωμένων που είχαν λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου. Το Όσλο είχε ανακοινώσει νωρίτερα αυτό τον μήνα ότι δεν εντόπισε κάποια σύνδεση με το εμβόλιο, όμως συνέστησε στους Νορβηγούς γιατρούς να λαμβάνουν υπόψη τους την κατάσταση της υγείας των πιο ευάλωτων ασθενών τους προτού τους το χορηγήσουν.  svg%3E

Όσο για το ποια είναι τα δεδομένα για την ασφάλεια του Comirnaty:

Οι συχνότερες ανεπιθύμητες ενέργειες του Comirnaty κατά τη διάρκεια της δοκιμής ήταν συνήθως ήπιας έως μέτριας μορφής και παρουσίασαν βελτίωση μέσα σε λίγες ημέρες μετά τον εμβολιασμό. Περιλάμβαναν πόνο και εξοίδηση στη σημείο της ένεσης, κόπωση, κεφαλαλγία, πόνο στους μυς και στις αρθρώσεις, ρίγη και πυρετό. Εμφανίστηκαν σε περισσότερα από 1 στα 10 άτομα.

Ερύθημα στο σημείο της ένεσης και ναυτία εμφανίστηκαν σε λιγότερα από 1 στα 10 άτομα. Οι μη συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες (εμφανίστηκαν σε λιγότερα από 1 στα 100 άτομα) περιλάμβαναν κνησμό στο σημείο της ένεσης, πόνο στα άκρα, διογκωμένους λεμφαδένες, δυσκολία στον ύπνο και αίσθημα αδιαθεσίας. Η αδυναμία μυών στη μία πλευρά του προσώπου (οξεία περιφερική παράλυση του προσώπου ή προσωποπληγία) εμφανίστηκε σπάνια σε λιγότερα από 1 στα 1 000 άτομα.

Με το Comirnaty έχουν εμφανιστεί αλλεργικές αντιδράσεις, συμπεριλαμβανομένου πολύ μικρού αριθμού περιστατικών σοβαρών αλλεργικών αντιδράσεων (αναφυλαξία) που παρατηρήθηκαν όταν το Comirnaty χρησιμοποιήθηκε σε εκστρατείες εμβολιασμού. Όπως για όλα τα εμβόλια, το Comirnaty θα πρέπει να χορηγείται υπό στενή παρακολούθηση και με την κατάλληλη διαθέσιμη ιατρική αγωγή.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play