Κρούσματα σήμερα 22/01: Στα 585 τα νέα κρούσματα – 28 νεκροί και 288 διασωληνωμένοι
Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 585 νέα κρούσματα κορωνοϊού, εκ των οποίων 1 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 151041, εκ των οποίων το 52.2% είναι άνδρες, όπως φαίνεται και στο Infographic που ακολουθεί:
Aκολουθεί η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ
Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα 585 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορωνοϊού (COVID-19), εκ των οποίων 7 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 151041, εκ των οποίων 52.1% άνδρες. Κατά την ιχνηλάτιση βρέθηκε ότι 5822 (3.9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 46487 (63.7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
288 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. 202 (70.1%) εκ των διασωληνωμένων είναι άνδρες. To 86.5%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.1059 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας.
Τέλος, έχουμε 28 νέους θανάτους από τη νόσο COVID-19, φθάνοντας τους 5598 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 3302 (59.0%) άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.4% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Τι λένε οι ειδικοί – Ανησυχία για την Αττική
Πριν τη σημερινή συνεδρίαση, κάποιοι από τους ειδικούς έκαναν γνωστές τις απόψεις τους για το πώς πρέπει να γίνει το μερικό άνοιγμα. Για την πορεία του κορωνοϊού στην Ελλάδα, τις περιοχές που ανησυχούν τους ειδικούς αλλά και το άνοιγμα σχολείων μίλησε μεταξύ άλλων στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας. Εξήγησε ότι είμαστε σε μια σταθεροποίηση, δηλαδή δεν έχουμε αύξηση κρουσμάτων αλλά το πρόβλημα είναι ότι έχουμε πάνω από 5000 ενεργά κρούσματα στην Ελλάδα και τα μισά είναι στην Αττική. Σημείωσε ότι ο δείκτης θετικότητας στο κέντρο της Αθήνας είναι πάνω από 4 και ότι υπάρχει φόβος για την διασπορά ως εκ τούτου χρειάζεται αυξημένη επαγρύπνηση και επιτήρηση.
Αν «σκάσει» η Αθήνα θα έχουμε πολύ άσχημη τροπή τόνισε ο ίδιος και ανέφερε πως δεν έχει περάσει ακόμα ο κίνδυνος, ότι είναι εδώ ο ίος και ότι δεν αποκλείεται νέο 3ο κύμα. Σχετικά με το άνοιγμα των γυμνασίων- λυκείων που πρόκειται να συζητηθεί στην Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων σήμερα υπογράμμισε πως το πιο λογικό είναι να ανοίξουν 1η Φεβρουαρίου και ότι είναι υψηλού κινδύνου το άνοιγμα αυτό γιατί τα παιδιά σε αυτές τις βαθμίδες συμπεριφέρονται σαν ενήλικες.
Αναφορικά με το άνοιγμα εστίασης είπε ότι θα ανοίξει μεν αλλά όχι πρώτη, ότι δεν είναι μέσα στις προτεραιότητες γιατί δυστυχώς είναι αιτία υπερμετάδοσης.
Υπογράμμισε ότι υπάρχει η ατομική ευθύνη αλλά ότι δεν πρέπει να επιφυλασσόμαστε. Όσο παραμένει η απαγόρευση κυκλοφορίας την νύχτα τόσο το καλύτερο τόνισε μεταξύ άλλων ο καθηγητής. Ο καθηγητής σημείωσε πως για να έχουμε καλό καλοκαίρι δεν πρέπει να έχουμε ατύχημα. «Αν έχουμε ατύχημα στη Αττική τα πράγματα θα πάνε άσχημα για όλο τον χρόνο» σημείωσε χαρακτηριστικά εξηγώντας πως αν αυξηθούν απότομα οι εισαγωγές στις εντατικές τότε κάτι δεν πάει καθόλου καλά και ότι αν αυτό γίνει θα γίνει ξαφνικά όπως έγινε και στον Μπέργκαμο.
«Είμαστε κοντά στο να κόψουμε το νήμα νικητές, ας κάνουμε υπομονή» υπογράμμισε ο κ. Σύψας. Ο ίδιος επεσήμανε ότι δεν είναι δεδομένος ο εμβολιασμός με εμβόλια ενώ σχετικά με την διαδικασία στην Ελλάδα είπε πως δεδομένου των συνθηκών είμαστε πάρα πολύ καλά. Αναφορικά με το πιστοποιητικό εμβολιασμού είπε πως θα επιβληθεί από την ίδια την ζωή καθώς πολλές δραστηριότητες θα το χρειαστούν.
Η Ματίνα Παγώνη τόνισε ότι είναι πρώτη προτεραιότητα το άνοιγμα των σχολείων
Η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών, Ματίνα Παγώνη, μιλώντας στο MEGΑ, τόνισε ότι τα σχολεία δεν μπορούν να παραμείνουν άλλο κλειστά και ιδιαίτερα η Γ’ λυκείου, ενόψει και των Πανελλαδικών εξετάσεων.
Επικρατέστερη ημερομηνία είναι η 1η Φεβρουαρίου, ωστόσο το άνοιγμα θα πρέπει να γίνει προσεκτικά και με αυστηρά μέτρα.
«Τα σχολεία δεν μπορούν να παραμείνουν άλλο κλειστά. Θα πρέπει να υπάρχει ιδιαίτερη προσοχή, κάνοντας τα τεστ και τα παιδιά και οι καθηγητές σε τακτά διαστήματα» ενώ σημείωσε πώς το άνοιγμα σχολείων και καταστημάτων ενδέχεται να αυξήσει τα κρούσματα κορωνοϊού, κάτι που θα φανεί τις επόμενες ημέρες. «Οι πολίτες θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να τηρούν όλα τα υγειονομικά μέτρα, όπως οι αποστάσεις και η αποφυγή του συνωστισμού», είπε η κυρία Παγώνη. Ειδικά στα ΜΜΜ η προσοχή θα πρέπει να είναι ιδιαίτερη και να αποφεύγεται ο συνωστισμός. «Αν τηρήσουμε τα μέτρα, η κατάσταση θα είναι ελεγχόμενη και μπορούμε σταδιακά να προχωρήσουμε στα επόμενα βήματα».
«Τα επιδημιολογικά δεδομένα αξιολογούνται συνεχώς προκειμένου η έξοδος από την καραντίνα να γίνεται με τρόπο συγκροτημένο και ασφαλή», είπε στη συνέχεια η Ματίνα Παγώνη. Οι ειδικοί φοβούνται ένα τρίτο κύμα πανδημίας, το οποίο θα πλήξει ανεπανόρθωτα το ήδη γονατισμένο σύστημα υγείας. «Φοβόμαστε τρίτο κύμα για να μην πιεστεί το σύστημα υγείας γιατί δε θα αντέξει», σημείωσε.
Αναφορικά με τον εμβολιασμό υπογράμμισε: «Τόσο το υγειονομικό σύστημα όσο και το προσωπικό που το επανδρώνει, βρίσκονται στα όριά τους, με τον εμβολιασμό που έχουν αναλάβει εξ ολοκλήρου τα νοσοκομεία να δυσκολεύει την κατάσταση. Θα πρέπει να ανοίξουν όλα τα εμβολιαστικά κέντρα προκειμένου και ο εμβολιασμός να κινηθεί ταχύτερα αλλά και να φύγει ένα βάρος από τους υγειονομικούς. Πρέπει να αυξήσουμε ταχύτητα. Να ανοίξουν όλα τα εμβολιαστικά κέντρα και να ενισχυθούν με προσωπικό για να τρέξουμε τον εμβολιασμό».
Η εικόνα των λυμάτων στην Αττική προκαλεί ανησυχία
Στα συμπεράσματα που βγαίνουν για τη διασπορά του κορωνοϊού από τα λύματα της Αττικής αναφέρθηκε ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας στο ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης. Όπως σημείωσε ο καθηγητής μιλώντας στον ΣΚΑΪ: «Εμείς κάνουμε υπολογισμό προβλεπόμενων φορέων και όχι κρουσμάτων. Υπολογίζουμε από το ιικό φορτίο τόσο συμπτωματικούς, όσο και ασυμπτωματικούς. Ο επιπολασμός που υπολογίζουμε είναι της τάξεως του μισού τα εκατό. Δηλαδή περίπου 20.000 φορείς μόνο στην Αττική».
«Αν για κάποιο λόγο δούμε απότομη αύξηση τότε αυτό θα σημαίνει ότι θα υπάρχει μεγάλη διασπορά», εξήγησε ο κ. Θωμαΐδης και στη συνέχεια αναφέρθηκε στην κατάσταση που επικρατεί μετά και το άνοιγμα της αγοράς. «Το άνοιγμα της αγοράς δεν φαίνεται να έχει επιβαρύνει την κατάσταση. Θα περιμένουμε όμως να δούμε και τα στοιχεία μέχρι το τέλος της εβδομάδας για να έχουμε πλήρη εικόνα», είπε.
Φόβος για τις μεταλλάξεις του ιού
O υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας συγκάλεσε σήμερα Παρασκευή 22 Ιανουαρίου το μεσημέρι σύσκεψη στο υπουργείο σχετικά με το ζήτημα των μεταλλάξεων του κορωνοϊού.
Στη σύσκεψη που έχει ως αντικείμενο τον συντονισμό και την ενίσχυση της γονιδιωματικής επιτήρησης με τη λειτουργία πανελλαδικού δικτύου που παρακολουθεί και αναλύει τις μεταλλάξεις και παραλλαγές του SARS-CoV-2, συμμετέχουν:
- ο πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ) Δημήτρης Θάνος,
- ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας,
- ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας,
- ο καθηγητής Γιώργος Σουρβίνος,
- ο καθηγητής Δημήτρης Παρασκευής και
- ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης.
«Αγώνας δρόμου» κατά των μεταλλάξεων του κορωνοϊού
Ερευνητές από το Χιούστον των ΗΠΑ, σε συνεργασία με επιστήμονες από το Weill Cornell Medicine, το Πανεπιστήμιο του Σικάγο, το Εθνικό Εργαστήριο Argonne και το Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Ώστιν, ανακοίνωσαν μια μελέτη που περιλαμβάνει περισσότερες από 5.000 γενετικές αλληλουχίες του κορωνοϊού που αποκαλύπτουν τη συνεχή συσσώρευση μεταλλάξεων στον γενετικό κώδικά του ιού, μια από τις οποίες μπορεί να τον έκανε πιο μεταδοτικό.
Όμως, η μελέτη που δημοσιεύτηκε τον περασμένο Οκτώβριο, δεν διαπίστωσε ότι αυτές οι μεταλλάξεις έχουν κάνει τον ιό πιο θανατηφόρο ή ότι άλλαξαν τα κλινικά αποτελέσματα. Γενικά, όλοι οι ιοί συσσωρεύουν γενετικές μεταλλάξεις και οι περισσότερες από αυτές δεν είναι σημαντικές, αναφέρουν οι ερευνητές της μελέτης. Οι κορωνoϊοί όπως ο SARS-CoV-2 είναι σχετικά σταθεροί, επειδή διαθέτουν έναν μηχανισμό διόρθωσης σφαλμάτων. Ωστόσο, κάθε μετάλλαξη είναι ένα τυχαίο γεγονός και με την εκτεταμένη διάδοση του ιού στις ΗΠΑ και αλλού ο ιός είχε πολλές ευκαιρίες να υποστεί μεταλλάξεις, ενδεχομένως με απρόβλεπτες συνέπειες.
Μια από τις πρώτες χώρες που ανέφερε πως έχει καταγράψει κρούσματα από τον μεταλλαγμένο κορωνοϊό από τη Μεγάλη Βρετανία, ήταν η Πορτογαλία. Το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας (INSA) της ευρωπαϊκής χώρας ανακοίνωσε στα τέλη του Δεκεμβρίου ότι έχουν εντοπιστεί τρεις μεταλλάξεις του SARS-CoV-2 κατά τη διάρκεια του δεύτερου κύματος της πανδημίας, που συνεχίζει να πλήττει τη χώρα.
«Μπορούμε πλέον να επιβεβαιώσουμε, έπειτα από μελέτη σε συνεργασία με το Επιστημονικό Ινστιτούτο Γκουλμπένκιαν, ότι οι (γενετικές) παραλλαγές σε αυτό το δεύτερο κύμα στην Πορτογαλία είναι μεταλλάξεις που δεν είχαν εντοπιστεί στο πρώτο κύμα», εξήγησε τότε ο Ζουάου Πάουλου Γκόμες, ερευνητής στο τμήμα λοιμωδών νόσων του INSA, μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων LUSA.
Οι τρεις μεταλλάξεις, που έχουν εντοπιστεί σε όλη την Πορτογαλία, εντάσσονται στη «διαδικασία προσαρμογής του ιού στους ανθρώπους», σύμφωνα με ό,τι συμπλήρωσε και εκτίμησε σε αυτή τη διαδικασία. «Αυτό είναι φυσιολογικό να συμβαίνει, έχει περάσει ένας χρόνος αφότου ο ιός εμφανίστηκε και μόλυνε ανθρώπους. Είναι εντελώς φυσιολογικό», συνέχισε.
Τα νεότερα για τους εμβολιασμούς
Όσοι είναι από 80 έως 84 ετών θα μπορούν από σήμερα Παρασκευή να κλείσουν το ραντεβού τους για να κάνουν το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού. Η σχετική ανακοίνωση έγινε χθες στην επίσημη ενημέρωση για την πορεία των εμβολιασμών στην Ελλάδα.
«Από αύριο (σ.σ. σήμερα) στις έξι η ώρα το απόγευμα, ανοίγουν τα ραντεβού για εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού για την ηλικιακή ομάδα από 80 έως 84 ετών, σύμφωνα με την προτεραιοποίηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών», είπε στη χθεσινή ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.
Επίσης, σε τέσσερις φάσεις και με δρομολόγια πλοίων και αεροπλάνων, θα γίνει ο εμβολιασμός κατά του κορωνοϊού στα νησιά, επισήμανε ο υπεύθυνος για την εφοδιαστική αλυσίδα, Ταξίαρχος, Αρίστος Περρής. Όπως είπε ο κ. Περρής, τον σχεδιασμό για την εμβολιαστική κάλυψη των Ελλήνων κατά του κορωνοϊού στα νησιά αναλαμβάνει το ΓΕΕΘΑ σε συντονισμό με το υπουργείο Υγείας μαζί με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Μαζικός αναμένεται να είναι ο εμβολιασμός σε νησιά με πληθυσμό κάτω των 1000 κατοίκων. Εκεί δεν θα ισχύσει η προτεραιοποίηση.
Ο γενικός γραμματέας Υγείας, αναφέρθηκε σε όλες τις λεπτομέρειες που πρέπει να ακολουθήσουν οι ενδιαφερόμενοι για να κλείσουν το ραντεβού τους και να προσέλθουν για εμβολιασμό.
Ο κ. Θεμιστοκλέους σημείωσε ότι το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού έφτασε στο 1,13 % καθώς έχουν εμβολιαστεί 123.077 άνθρωποι από την αρχή που ξεκίνησε ο εμβολιασμός. Μάλιστα όπως αποκάλυψε, την Τετάρτη, καταγράφηκε ρεκόρ εμβολιασμού στη χώρα μας με 15.190 εμβολιασμούς, ενώ συνολικά έχουν κλειστεί 400.000 ραντεβού.
Επίσης, απάντησε και σε κάποια σημαντικά ερωτήματα όσον αφορά στους εμβολιασμούς. Σε ό,τι αφορά στη δυνατότητα αλλαγής του ραντεβού για εμβολιασμό, διευκρίνισε ότι «το ραντεβού μπορεί να αλλάξει έως 72 ώρες πριν από την καθιερωμένη ώρα».
Σε περίπτωση που κάποιος δεν προσέλθει στο ραντεβού του, έχει τη δυνατότητα να ξανακλείσει άλλο ραντεβού μετά από ένα μήνα επισήμανε. Αυτό έχει να κάνει, όπως διευκρίνισε με την ευπάθεια του εμβολίου, και τις δυσκολίες που παρουσιάζει στη συντήρηση και τη μεταφορά του, ώστε να κινδυνεύει να καταστραφεί εάν αποψυχθεί.
Σε 4 φάσεις ο εμβολιασμός στα νησιά
- Στην πρώτη φάση τα εμβόλια θα πάνε σε 18 ελληνικά νησιά που διαθέτουν νοσοκομειακές μονάδες, ενώ έχει ξεκινήσει ήδη από 11/1 ο εμβολιασμός σε υγειονομικούς και από 18/1 ο εμβολιασμός σε μόνιμους κατοίκους. Η παράδοση θα γίνει με τακτικές πτήσεις αεροπορικών εταιρειών που θα συνδράμουν οι Ένοπλες Δυνάμεις και τα σώματα ασφαλείας για να διασφαλίσουν την ασφάλεια της παράδοσης στα εμβολιαστικά κέντρα.
- Η δεύτερη φάση περιλαμβάνει 12 νησιά με πληθυσμό άνω των 12.000 κατοίκων από 18 Ιανουαρίου με προτεραιότητα τους ανθρώπους άνω των 80, ενώ θα συνεχιστεί με τις υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες και η διανομή θα γίνει με αεροπορικά μέσα, δωρεάν αλλά και με ακτοπλοϊκά δρομολόγια.
- Η τρίτη φάση αφορά 19 νησιά με πληθυσμό από 1.000 – 3.500 κατοίκους με τον εμβολιασμό τους να ξεκινά από 10 Φεβρουαρίου πρώτα στους μόνιμους κατοίκους σε αυτά τα νησιά μικρού μεγέθους και να επεκτείνεται σε περισσότερες ηλικιακές ομάδες, με συνδυασμό αεροπορικών και θαλασσίων μέσων για την παράδοση.
-
Η τέταρτη φάση απευθύνεται σε νησιά με πληθυσμό κάτω από 1.000 κατοίκους και ο εμβολιασμός θα γίνει σε συνεργασία με υπουργείο Εσωτερικών αλλά και φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης, για όλους άνω των 18 ενώ η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός Φεβρουαρίου και η παράδοση θα γίνει με εναέρια μέσα με συντονισμό από ΓΕΕΘΑ και Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.
Η τέταρτη φάση απευθύνεται σε νησιά με πληθυσμό κάτω από 1.000 κατοίκους και ο εμβολιασμός θα γίνει σε συνεργασία με υπουργείο Εσωτερικών αλλά και φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης, για όλους άνω των 18 ενώ η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός Φεβρουαρίου και η παράδοση θα γίνει με εναέρια μέσα με συντονισμό από ΓΕΕΘΑ και Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.
Ειδικά για το Καστελόριζο, όπως επισήμανε ο κ. Περρής, προβλέπεται να ξεκινήσει στις 27 Φεβρουαρίου και να ολοκληρωθεί μέχρι και 31 Φεβρουαρίου για το σύνολο του νησιού. Στους Λειψούς ήδη τα 2/3 του πληθυσμού δηλώνουν αποφασισμένα να κάνουν το εμβόλιο.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας