Κρούσματα σήμερα 19/1: Αύξηση του ιού στα λύματα της Αττικής, ανησυχία στους ειδικούς

Κρούσματα σήμερα 19/1: Αύξηση του ιού στα λύματα της Αττικής, ανησυχία στους ειδικούς
Κρούσματα σήμερα 19/1: Με αγωνία αναμένεται η σημερινή ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για τα κρούσματα του κορωνοϊού - Άσχημα τα μαντάτα από τα λύματα της Αττικής - Τι προτείνουν οι ειδικοί για το περαιτέρω άνοιγμα - Οι εξελίξεις με τα εμβόλια.

Τα κρούσματα του κορωνοϊού που ανακοίνωσε χθες Δευτέρα (18/1) ο ΕΟΔΥ έφτασαν τα 320, ενώ 19 συμπολίτες μας έχασαν τη ζωή τους και 322 παραμένουν διασωληνωμένοι στις Μοναδές Εντατικής Θεραπείας. Αυτό που ανησυχεί τους ειδικούς είναι να μην ξεφύγει η κατάσταση με τα κρούσματα μετά το άνοιγμα του λιανεμπορίου και άλλων υπηρεσιών από χθες.

Το πιο άσχημο νέο είναι ότι στην Αττική παρατηρείται μικρή -αλλά- αύξηση του κορωνοϊού στα λύματα. Σύμφωνα με δηλώσεις του Νίκου Θωμαΐδη, καθηγητή Αναλυτικής Χημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών στο protothema.gr: «Σχετικά με τον ιό έχουμε παρατηρήσει μια μικρή αύξηση την τελευταία εβδομάδα της τάξης του 11% κατά μέσο όρο. Αυτό σημαίνει έναν επιπολασμό περίπου στο 0,5%, με άλλα λόγια προβλεπόμενους φορείς. Από το ιικό φορτίο στα λύματα μπορούμε και προβλέπουμε φορείς τόσους συμπτωματικούς τόσους ασυμπτωματικούς» αναφέρει και προσθέτει: «Η εκτίμηση είναι πως αν πάμε με προσοχή στο άνοιγμα του λιανεμπορίου και στην επιστροφή στους χώρους εργασίας, αν και πρέπει να τηρηθεί το μέτρο της τηλεργασίας, όπως οι αποστάσεις και όλα τα υγειονομικά μέτρα, είμαστε σε μια ελεγχόμενη κατάσταση με βάση την χαλάρωση των γιορτών. Τα μέτρα θα πρέπει να συνεχίσουν να τηρούνται με ευλάβεια».

Στη συνέχεια ο καθηγητής σημείωσε ότι: «Στις 20 Οκτωβρίου είδαμε στη λύματα μια απότομη τεράστια αύξηση που σημαίνει πως κάτι έγινε. Αυτό αποτυπώθηκε στην βιαιότητα του δεύτερου κύματος της πανδημίας. Αυτή την στιγμή απότομη αύξηση είδαμε μόνο τρεις χρονικές στιγμές μέσα στις γιορτές στις 26-27 Δεκεμβρίου, 31-1 Ιανουαρίου και 6-7 Ιανουαρίου.

Στις γιορτές είχαμε μπει με το ελάχιστο ιικό φορτίο που είχαμε δει ποτέ. Αυτό σημαίνει πως τα επεισόδια αύξησης δεν είχαν μεγάλη δυναμική τότε, όπως τώρα που παρατηρείται πως κάτι γίνεται. Την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου είχαμε μια αύξηση της τάξης κατά μέσο όρο 22% και την δεύτερη 11%. Αν την εβδομάδα που διανύουμε δεν δούμε άλλη αύξηση και δούμε μια σταθερότητα ή και μείωση σημαίνει πως πάμε καλά. Αν δούμε κι άλλη αύξηση τότε θα πρέπει να μαζευτούμε, διότι μπορεί ξαφνικά να δώσει τόση διάδοση στην κοινότητα, που να οδηγηθούμε στο τρίτο κύμα που όλοι φοβόμαστε».

Πώς θα γίνει το περαιτέρω άνοιγμα αν όλα κυλήσουν ομαλά

Μετά το άνοιγμα του λιανεμπορίου και των Νηπιαγωγείων, Δημοτικών επανέρχεται στο τραπέζι η επαναλειτουργία της εστίασης και των Γυμνασίων, Λυκείων, με πρώτο στόχο την Γ’ Λυκείου.

Η πρωτοβάθμια εκπαίδευση συμπληρώνει μια εβδομάδα λειτουργίας, χωρίς να έχουν παρουσιαστεί ιδιαίτερα προβλήματα, αλλά το κρίσιμο τεστ για το άνοιγμα των άλλων βαθμίδων εκπαίδευσης είναι τα επιδημιολογικά δεδομένα των επόμενων ημερών και φυσικά η όποια τυχόν επίδραση αποτυπωθεί στα επιδημιολογικά δεδομένα από το μερικό άνοιγμα της αγοράς.

Οι λοιμωξιολόγοι για την ώρα είναι αισιόδοξοι και δείχνουν θετικοί σε σχέση με την επιστροφή των μεγαλύτερων μαθητών στις τάξεις, χωρίς ωστόσο να έχουν κατασταλάξει σε κάποια συγκεκριμένη ημερομηνία. Την ίδια ώρα, η εστίαση δεν φαίνεται να ανοίγει τόσο εύκολα, ενώ στο τραπέζι βρίσκεται και το άνοιγμα των χιονοδρομικών, αλλά και οι μετακινήσεις εκτός νομού.

Μιλώντας σήμερα στο Mega, ο ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης σημείωσε: «Είχαμε μερική επανεκκίνηση του εμπορίου εχθές.

Υπήρχαν σε κάποια καταστήματα ουρές αλλά και οι επαγγελματίες και οι συμπολίτες μας τήρησαν απόλυτα τα μέτρα. Νομίζω ότι σιγά σιγά θα χτίσουμε την κίνηση, αλλά για να έχουμε διάρκεια πρέπει να τηρήσουμε τα μέτρα και τους κανόνες. Ουρές θα έχουμε και είναι φυσικό αφού έχουμε περιορισμένο αριθμό ατόμων εντός των καταστημάτων. Αλλά και εκεί πρέπει να υπάρχουν αποστάσεις και να τηρούνται τα μέτρα».

Σε ό,τι αφορά στο ποια θα είναι τα επόμενα βήματα του ανοίγματος της αγοράς, ο ίδιος είπε ότι: «Θα πρέπει να μετρηθεί η επίπτωση και του ανοίγματος των δημοτικών και του μερικού ανοίγματος της αγοράς, και κατόπιν οι επιδημιολόγοι θα λάβουν τις αποφάσεις. Υπάρχουν πολλά πράγματα που είναι σε σειρά. Δεν μπορώ να σας πω αν η επιτροπή στη σύσκεψη της Παρασκευής θα αποφασίσει κάποιο περαιτέρω άνοιγμα».

«Η Γ’ Λυκείου είναι μια προτεραιότητα, αλλά θα πρέπει να δούμε αν μέσα τον πλάνο των ειδικών χωρά το να ξεκινήσουν τα μαθήματα για τη Γ’ Λυκείου. Θα πρέπει να περιμένουμε, να μη χτίζονται προσδοκίες. Είναι πολύ νωρίς να μιλήσουμε ακόμη. Παρασκευή θα γίνει μα σύσκεψη και θα έχουν οι ειδικοί όλα τα στοιχεία που θα δουν αν μας επιτρέπουν ένα περαιτέρω άνοιγμα. Όλα είναι στο τραπέζι, και οι μετακινήσεις από νομό σε νομό, αλλά δεν μπορώ να σας πω πότε θα συζητηθούν. Πρέπει να δούμε τις επιπτώσεις της μερικής επανεκκίνησης που έχει ήδη γίνει. Εμείς ως υπουργείο Ανάπτυξης έχουμε σχέδιο, αλλά οι λοιμωξιολόγοι κρίνουν τι μπορεί να μπει μέσα στην εισήγησή τους», πρόσθεσε.

Να ανοίξουν τα Γυμνάσια και τα Λύκεια λέει η Ματίνα Παγώνη

Με τη σειρά της, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, σημείωσε ότι Γυμνάσια και Λύκεια πρέπει να ανοίξουν την επόμενη βδομάδα. «Πρέπει την επόμενη εβδομάδα να ανοίξουν τα σχολεία και μάλιστα με προσοχή με τεστ σε καθηγητές και τα παιδιά» υπογράμμισε χαρακτηριστικά. Όπως η ίδια επεσήμανε με τις παραμέτρους και τα στοιχεία που υπάρχουν αυτή την στιγμή μπορούν να ανοίξουν τονίζοντας πως οι δείκτες τώρα είναι ελεγχόμενοι και μπορούμε να προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα.

Πώς μπορεί να ανοίξει ξανά η εστίαση

Στο άνοιγμα του λιανεμπορίου και στο πως εξελίσσεται η πανδημία του κορωνοϊού στη χώρα αναφέρθηκε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων, Αθηνά Λινού. Όπως σημείωσε μιλώντας στο Mega «κάθε άνοιγμα εγκυμονεί κινδύνους και αμφιβολίες».

Παράλληλα τόνισε: «Να συνεχίσουμε να είμαστε προσεκτικοί. Οι ουρές εκτός καταστημάτων, σε απόσταση και με μάσκα, δεν πειράζουν πολύ. Ας ελπίσουμε ότι θα πάμε καλά. Ανησυχώ για τα πολυκαταστήματα που δεν έχουν φυσικό αερισμό». Ερωτώμενη σε ποιες άλλες δραστηριότητες θα μπορούσαν να επαναλειτουργήσουν, απάντησε ότι «αν έχουμε περισσότερα μοριακά τεστ θα έχουμε καλύτερη εικόνα και θα μπορούμε να προχωρήσουμε».

Τι θα γίνει με τα χιονοδρομικά

Η κ. Λινού μίλησε και για την εστίαση εξηγώντας ότι θα μπορούσε να ανοίξει ξανά στους εξωτερικούς χώρους, ενώ υπογράμμισε ότι, σε ενδεχόμενο άνοιγμα των χιονοδρομικών κέντρων, υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης του ιού, ακόμα και στα λιφτ.

«Η εστίαση στον εξωτερικό χώρο, με υπαίθριες θερμάστρες, και με πολύ προσοχή στους εργαζομένους, θα μπορούσε να ανοίξει. Με συχνά τεστ στους εργαζομένους και μόνο στους εξωτερικούς χώρους». Σε ερώτηση για το ψάρεμα και το κυνήγι αποκρίθηκε, «κι εγώ δεν καταλαβαίνω γιατί απαγορεύτηκαν».

Σε ό, τι αφορά στη μετακίνηση από νομό σε νομό, εξήγησε ότι αυτό επαφίεται στην επιδημιολογική κατάσταση του κάθε νομού. «Η νόσος είναι τέτοια που δεν είναι ενιαίος ο επιπολασμός της. Μπορεί σε κάποιους νομούς για 15-20 ημέρες να υπάρχει τεράστια έξαρση και σε άλλους να πάνε μια χαρά τα πράγματα. Δεν έχουμε όμως τόσα πολλά αξιόπιστα τεστ για να μας καθορίζουν που τα πράγματα είναι ασφαλής και που δεν είναι» κατέληξε.

Τι γίνεται με τους εμβολιασμούς

O υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης μίλησε για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα, τι θα γίνει με τους εμβολιασμούς και τις δόσεις που περιμένουμε από την εταιρεία AstraZeneca.

Το αυστηρό lockdown έφερε την Ελλάδα σε καλύτερη θέση από άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επιτρέποντας ένα πρώτο άνοιγμα της αγοράς, είπε στο ραδιόφωνο ΘΕΜΑ 104,6 ο υπουργός Επικρατείας.

Στη συνέχεια σημείωσε ότι: «η Ελλάδα είχε τη μεγαλύτερη σε έκταση και βαθύτερη σε εύρος καθολική απαγόρευση, δεν είναι ορθό όμως να βρισκόμαστε σε αυτήν αιωνίως αλλά η λογική κλεινόμαστε και προσέχουμε έχει να κάνει με το ανοίγουμε προσεκτικά την αγορά». Πρόσθεσε ωστόσο, ότι «είναι υγειονομικά ρευστή η κατάσταση» και πως «δεν έχει κανένας προβλεπτικό μοντέλο, διαφορετικά οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα είχαν αποφύγει το τρίτο κύμα».

«Πλέον υπάρχει η αξιολόγηση δεδομένων από βδομάδα σε βδομάδα», εξήγησε ο κ. Γεραπετρίτης, τονίζοντας ότι «η υγειονομική επιτροπή αξιολογεί τα δεδομένα από τις μεταφορές αλλά και την οικονομία και εισηγείται τις προτάσεις της για το τι θα ανοίξει». Αυτό, όπως εξήγησε ο υπουργός, δίνει τη δυνατότητα να «εξασφαλίζεται ότι πηγαίνουμε εξαιρετικά προσεκτικά».

Αναφορικά με τον εμβολιασμό, ο κ. Γεραπετρίτης, φάνηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος για το εμβόλιο της AstraZeneca, ενώ όπως αποκάλυψε αναμένονται περίπου 4,5 εκατομμύρια δόσεις των εμβολίων έως τον Απρίλιο.

svg%3E

Όπως είπε, προς το παρόν, έχει εμβολιαστεί το 0,8% του πληθυσμού στη χώρα μας, ενώ το επόμενο διάστημα θα ανοίξουν κι άλλα εμβολιαστικά κέντρα που θα έχουν τη δυνατότητα να εμβολιαστούν επιπλέον χιλιάδες άνθρωποι. Μάλιστα, αναμένονται μέσα στον Ιανουάριο περίπου 1,7 δόσεις του εμβολίου. «Είμαστε ικανοποιημένοι από την πορεία εμβολιασμού», τόνισε ο κ. Γεραπετρίτης.

Σύμφωνα με τη στοιχεία, στην Ελλάδα τηρούνται τα ραντεβού για τα εμβόλια σε ποσοστό 97%. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τη χαμηλή ροή εμβολίων, εξήγησε ότι όσο αυξάνεται η ροή τόσο θα υπάρχει η δυνατότητα για περισσότερα εμβόλια. «Η Ελλάδα, λόγω της γεωγραφίας της, έχει μια δυσκολία στη διαχείριση».

Τέλος, ο κ. Γεραπετρίτης, αναφέρθηκε και στην πρωτοβουλία του πρωθυπουργού μαζί με ηγέτες άλλων Ευρωπαϊκών χωρών ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες έγκρισης άλλων εμβολίων, συγκεκριμένα της AstraZeneca. Και αυτό, διότι όταν πάρει το πράσινο φως καθότι είναι αμιγώς ευρωπαϊκό φάρμακο όπως τόνισε ο υπουργός, θα είναι πιο εύκολη η ροή και διοχέτευση του. Καθοριστικό είναι σύμφωνα με τον ίδιο και το εμβόλιο της Johnson & Johnson, διότι εξήγησε ότι είναι μονοδοσικό, «μπορεί να χρησιμοποιηθεί άμεσα στον πληθυσμό και δημιουργεί εύκολη διαχείριση».

Μέχρι και χθες 18 Ιανουαρίου, είχαν πραγματοποιηθεί 85223 εμβολιασμοί. Τη Δευτέρα έγιναν 5915 εμβολιασμοί.

svg%3E

Περιφερειακή Ενότητα Σύνολο εμβολιασμών

  • ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ 20474 (+1190 την 18/01/2021)
  • ΒΟΡΕΙΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ 12999 (+803 την 18/01/2021)
  • ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 10452 (+505 την 18/01/2021)
  • ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ 2996 (+448 την 18/01/2021)
  • ΔΥΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ 2966 (+161 την 18/01/2021)
  • ΠΕΙΡΑΙΩΣ 2948 (+120 την 18/01/2021)
  • ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ 2709 (+206 την 18/01/2021)
  • ΑΧΑΪΑΣ 2355 (+174 την 18/01/2021)
  • ΛΑΡΙΣΑΣ 1969 (+150 την 18/01/2021)
  • ΝΟΤΙΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ 1325 (+72 την 18/01/2021)
  • ΕΒΡΟΥ 1278 (+94 την 18/01/2021)
  • ΧΑΝΙΩΝ 1031 (+62 την 18/01/2021)
  • ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ 891 (+40 την 18/01/2021)
  • ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ 817 (+131 την 18/01/2021)
  • ΚΟΖΑΝΗΣ 777 (+40 την 18/01/2021)
  • ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ 763 (+54 την 18/01/2021)
  • ΤΡΙΚΑΛΩΝ 749 (+111 την 18/01/2021)
  • ΕΥΒΟΙΑΣ 716 (+93 την 18/01/2021)
  • ΗΜΑΘΙΑΣ 699 (+41 την 18/01/2021)
  • ΣΕΡΡΩΝ 690 (+40 την 18/01/2021)
  • ΚΑΒΑΛΑΣ 686 (+56 την 18/01/2021)
  • ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ 660 (+101 την 18/01/2021)
  • ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ 652 (+53 την 18/01/2021)
  • ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ 636 (+57 την 18/01/2021)
  • ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ 634
  • ΗΛΕΙΑΣ 633 (+71 την 18/01/2021)
  • ΑΡΤΑΣ 615 (+25 την 18/01/2021)
  • ΞΑΝΘΗΣ 609 (+54 την 18/01/2021)
  • ΛΑΣΙΘΙΟΥ 597 (+40 την 18/01/2021)
  • ΠΕΛΛΑΣ 597 (+85 την 18/01/2021)
  • ΑΡΚΑΔΙΑΣ 559 (+39 την 18/01/2021)
  • ΛΑΚΩΝΙΑΣ 496 (+68 την 18/01/2021)
  • ΡΕΘΥΜΝΟΥ 488 (+22 την 18/01/2021)
  • ΠΙΕΡΙΑΣ 468 (+34 την 18/01/2021)
  • ΔΡΑΜΑΣ 455 (+44 την 18/01/2021)
  • ΡΟΔΟΥ 435
  • ΒΟΙΩΤΙΑΣ 409 (+38 την 18/01/2021)
  • ΚΙΛΚΙΣ 380 (+40 την 18/01/2021)
  • ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ 366 (+58 την 18/01/2021)
  • ΠΡΕΒΕΖΑΣ 363 (+31 την 18/01/2021)
  • ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ 350 (+30 την 18/01/2021)
  • ΡΟΔΟΠΗΣ 342 (+27 την 18/01/2021)
  • ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ 325 (+28 την 18/01/2021)
  • ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ 306 (+38 την 18/01/2021)
  • ΚΕΡΚΥΡΑΣ 301 (+59 την 18/01/2021)
  • ΦΛΩΡΙΝΑΣ 285 (+20 την 18/01/2021)
  • ΛΕΣΒΟΥ 284 (+34 την 18/01/2021)
  • ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ 280 (+15 την 18/01/2021)
  • ΧΙΟΥ 279 (+21 την 18/01/2021)
  • ΓΡΕΒΕΝΩΝ 246 (+30 την 18/01/2021)
  • ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ 240 (+21 την 18/01/2021)
  • ΣΑΜΟΥ 210 (+10 την 18/01/2021)
  • ΖΑΚΥΝΘΟΥ 190 (+26 την 18/01/2021)
  • ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ 175 (+15 την 18/01/2021)
  • ΛΗΜΝΟΥ 173 (+5 την 18/01/2021)
  • ΣΥΡΟΥ 170
  • ΚΑΛΥΜΝΟΥ 145 (+12 την 18/01/2021)
  • ΛΕΥΚΑΔΑΣ 135 (+20 την 18/01/2021)
  • ΚΩ 134 (+32 την 18/01/2021)
  • ΦΩΚΙΔΑΣ 126 (+6 την 18/01/2021)
  • ΝΑΞΟΥ 60 (+10 την 18/01/2021)
  • ΙΚΑΡΙΑΣ 40 (+5 την 18/01/2021)
  • ΝΗΣΩΝ 40
  • ΘΗΡΑΣ 30
  • ΚΑΡΠΑΘΟΥ 15

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play