Κρούσματα σήμερα 11/01: Στα 444 τα νέα κρούσματα -39 νεκροί και 350 διασωληνωμένοι
Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 445 νέα κρούσματα κορωνοϊού, εκ των οποίων 12 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 145179, εκ των οποίων το 52.2% είναι άνδρες, όπως φαίνεται και στο Infographic που ακολουθεί:
Aκολουθεί η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ
Σήμερα ανακοινώθηκαν 444 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορωνοϊού (COVID-19), εκ των οποίων 12 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 145179, εκ των οποίων 52.2% άνδρες. Κατά την ιχνηλάτιση βρέθηκε ότι 5630 (3.9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 43957 (30.3%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
350 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. 242 (69.1%) εκ των διασωληνωμένων είναι άνδρες. To 85.1%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.962 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας.
Τέλος, έχουμε 39 νέους θανάτους από τη νόσο COVID-19, φθάνοντας τους 5302 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 3130 (59.0%) άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Οι φόβοι των ειδικών για το τρίτο κύμα
Δραματική είναι η προειδοποίηση του διευθυντή της ΜΕΘ του Νοσοκομείου Παπανικολάου στη Θεσσαλονίκη, Νικόλαου Καπραβελου. Ο καθηγητής αναφέρθηκε στην περίπτωση το τρίτο κύμα του κορωνοϊού να χτυπήσει την Αθήνα και τόνισε ότι κάτι τέτοιο θα έχει ολέθριες συνέπειες.
Ο κ. Καπραβέλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, εξέφρασε την ανησυχία του μήπως η μερική αποκλιμάκωση προκαλέσει έκρηξη της πανδημίας. Συγκεκριμένα, ο διευθυντής ΜΕΘ του Παπανικολάου είπε: «Αυτό που φοβόμαστε όλοι είναι μήπως η μερική αποκλιμάκωση πυροδοτήσει τη σφοδρότητα ενός τρίτου κύματος, δηλαδή μια έκρηξη της πανδημίας, η οποία θα είναι ολέθρια και καταστροφική». Ο κ. Καπραβέλος ξεκαθάρισε ωστόσο ότι τα σχολεία σε μικρότερο βαθμό θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια τέτοια κατάσταση.
Τόνισε ακόμα ότι ότι αυτό πουν τον φοβίζει περισσότερο είναι το σταδιακό άνοιγμα της άγορας, υπογραμμίζοντας ότι αυτό «πρέπει να γίνει με προσοχή και σε άμεση συσχέτιση με το επιδημιολογικό φορτίο και με την κατάσταση του Εθνικού Συστήματος Υγείας».
Ο κ. Καπραβέλος συμπλήρωσε ότι «το δεύτερο κύμα χτύπησε τη Βόρεια Ελλάδα και μάλιστα με τραγικές συνέπειες. Εάν πυροδοτηθεί αυτό στην Αθήνα, μια πολύ μεγαλύτερη περιφέρεια, οι συνέπειες θα είναι ολέθριες».
Τα λύματα στην Αττική στέλνουν κακά μαντάτα
Αύξηση του ιικού φορτίου παρατηρούν οι επιστήμονες στα λύματα της Αττικής από την περίοδο των εορτών, όπως δήλωσε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ Νίκος Θωμαΐδης, ενώ στην ίδια εκπομπή η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη τόνισε ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας δεν μπορεί να αντέξει ένα τρίτο κύμα της πανδημίας. Ο κ. Θωμαΐδης τόνισε ότι μπορεί να μην φαίνεται η μεγάλη διασπορά στα τεστ του ΕΟΔΥ, καθώς ένα μεγάλο ποσοστό των κρουσμάτων πάνω από 50% είναι ασυμπτωματικοί, η διασπορά όμως θα φανεί σε κάποιες ημέρες ή εβδομάδες.
Η κ. Παγώνη αναφέρθηκε σε υπολογισμούς που κάνουν λόγο για τρίτο κύμα περίπου τον Φεβρουάριο και εξέφρασε την ελπίδα ότι τα κρούσματα θα κινηθούν χαμηλά και δεν θα γίνει το ίδιο με Ιταλία και Ισπανία. Για την εκτίμηση του κ. Σύψα ότι η κοσμοσυρροή του Σαββατοκύριακου μπορεί να οδηγήσει σε δυο επιπλέον εβδομάδες lockdown είπε «μακάρι να είναι δύο και να μην είναι περισσότερες».
Ειδικά για την Αττική ανέφερε ότι το ιικό φορτίο είναι ακόμη πολύ υψηλό και τα πράγματα δύσκολα γι’ αυτό πρέπει να γίνονται περισσότερα τεστ. Τόνισε επίσης ότι η κατάσταση θα είναι δύσκολη αν αυξηθούν τα κρούσματα, καθώς το ιατρικό προσωπικό δεν επαρκεί ενώ οι νοσηλευτές έχουν αναλάβει επιπλέον και το μεγάλο έργο των εμβολιασμών. Κληθείσα να σχολιάσει τις προτάσεις του κ. Δερμιτζάκη, πως είτε θα πρέπει να γίνει σκληρό lockdown 3ων εβδομάδων είτε να ακολουθηθεί άλλη στρατηγική με άνοιγμα δραστηριοτήτων, η κ. Παγώνη ήταν αιχμηρή λέγοντας ότι «εμείς ακούμε τη δική μας επιτροπή».
«Επειδή εμείς εδώ είμαστε στην Ελλάδα και έχουμε τα δεδομένα τα δικά μας, σεβομαι τον κ. Δερμιτζάνη, αυτά που λέει από εκεί από τη Γενεύη, όμως εμείς πάμε με τα δεδομένα που έχουμε στα χέρια μας. Φυσικά μπορεί να έχει (γνώμη) αλλά εμείς έχουμε κάποια κριτήρια που λέγεται Ε.Σ.Υ. και έχει προτεραιότητα», τόνισε χαρακτηριστικά.
Για τους εμβολιασμούς η κ. Παγώνη είπε ότι γίνονται με βραδύς ρυθμούς και πρέπει να αυξηθούν στο διπλάσιο και πως η διαδικασία είναι σύνθετη. Σχετικά με την δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας για τους ιατρούς και τους θανάτους ασθενών σε απλές κλίνες και όχι ΜΕΘ, η κ. Παγώνη απάντησε ότι πρόκειται για μια ατυχή δήλωση που θα απασχολήσει τη σημερινή συνεδρίαση της ΕΙΝΑΠ.
«Ήταν πιστεύω μια ατυχής δήλωση του αναπληρωτή υπουργού. Πιστεύω ότι θα ανακαλέσει. Όλα τα site γράφουν “ευθύνες στους γιατρούς για τους θανάτους εκτός ΜΕΘ”. Εμάς αυτό μας στεναχώρησε πάρα πολύ», ανέφερε η κ. Παγώνη. Απάντησε ότι τα κριτήρια με τα οποία ένας ασθενής διασωληνώνεται είναι επιστημονικά και όχι η πληρότητα και πως ένας ασθενείς όταν κριθεί απαραίτητο οι ιατροί τον διασωληνώνουν και σε απλή κλίνη.
Στην περίπτωση να υπάρξει και τρίτο κύμα κορωνοϊού στην Ελλάδα, αναφέρθηκε και ο Παναγιώτης Αρκουμανέας, πρόεδρος του ΕΟΔΥ.
Επίσης, ο κ. Αρκουμανέας μίλησε και για την πορεία των εμβολιασμών και τις δόσεις που αναμένεται να λάβει η χώρα μέσα στον Ιανουάριο. Όπως σημείωσε, μέχρι και χτες είχαν εμβολιαστεί 44.000 συμπολίτες μας. «Θα παραλάβουμε 430.000 δόσεις μέσα στον Ιανουάριο και θα εμβολιαστούν 220.000 άνθρωποι. Αν τους επόμενους μήνες έχουμε εμβολιάσει τους άνω των 70 που είναι και οι πιο ευπαθείς από το Μάρτιο η κατάσταση θα είναι πολύ καλύτερη», είπε.
Όσον αφορά το σενάριο να παραλάβουμε και εκτός της συμφωνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης εμβόλια, όπως έκανε η Γερμανία, ο κ. Αρκουμανέας τόνισε ότι «η ΕΕ διαπραγματεύεται και μας δίνει τα εμβόλια. Δε μπορούμε να κάνουμε διμερείς συμφωνίες». Παράλληλα, για τους ανθρώπους που εμβολιάζονται, ανέφερε πως «όποιος εμβολιάζεται αυτόματα το σύστημα του δίνει το ραντεβού για τη δεύτερη δόση σε 21 μέρες».
Σχετικά με τα ευρωπαϊκά δεδομένα, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ διευκρίνισε ότι «η Ελλάδα έχει εμβολιάσει το 0,4% του πληθυσμού της. Μόνο μία χώρα στην Ευρώπη έχει πάνω από 1%.
Ακόμη, ο κ. Αρκουμανέας εμφανίστηκε αισιόδοξος, όσον αφορά το άνοιγμα των σχολείων σήμερα στέλνοντας το μήνυμα ότι επιστρέφουμε σε κάποια κανονικότητα. «Σε οποιαδήποτε δραστηριότητα ανοίγει υπάρχει το επιδημιολογικό ρίσκο, το οποίο παρατηρούν οι ειδικοί, ώστε να μην υπάρξει έξαρση», εξήγησε.
Για το επόμενο βήμα, τόνισε ότι προτεραιότητα είναι η Γ’ Λυκείου. «Οι επόμενοι 3 μήνες θα είναι εξαιρετικά δύσκολοι. Σε όλο τον κόσμο υπάρχει μια έξαρση, πιθανόν το τρίτο κύμα. Προετοιμαζόμαστε για το τρίτο κύμα και παρακολουθούμε τη μετάλλαξη του ιού».
Σημειώνεται ότι για τη δια ζώσης λειτουργία των δομών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και της Ειδικής Αγωγής θα ισχύσουν εν πολλοίς τα μέτρα που ίσχυαν και όταν άνοιξαν τα σχολεία τον περασμένο Σεπτέμβριο:
- Η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική στους εσωτερικούς και τους εξωτερικούς χώρους.
- Θα πρέπει τα σχολεία να είναι «εξοπλισμένα» με αντισηπτικά.
- Ειδικά μέτρα θα ισχύουν για τα κυλικεία, σχετικά με τη λειτουργία τους και τα προϊόντα που θα μπορούν να παρέχουν προς πώληση.
- Προβλέπεται ο σχολαστικός καθαρισμός και αερισμός των σχολικών αιθουσών. Σχολαστικοί καθαρισμοί σε αίθουσες και εξοπλισμό προβλέπονται ειδικότερα για τα εργαστήρια πληροφορικής και για τα μουσικά όργανα.
- Όπως έχει γίνει γνωστό, ο ΕΟΔΥ θα πραγματοποιεί δειγματοληπτικούς ελέγχους στα σχολεία. Σε συνδυασμό και με την εθελοντική εξέταση εκπαιδευτικών (μέσω της πλατφόρμας εδώ) που είναι προληπτικής φύσεως, οι αρμόδιες αρχές στοχεύουν στο να έχουν μια επιδημιολογική εικόνα για τα σχολεία.
- Επιπλέον μέτρα πρόληψης αυτή τη φορά αφορούν στην αποφυγή συγχρωτισμού κατά την έλευση και αποχώρηση των μαθητών και των μαθητριών από τα σχολεία. Ειδικότερα, προβλέπεται διαφοροποιημένη ώρα προσέλευσης και αναχώρησης, ανά ομάδες τμημάτων όπου αυτό είναι εφικτό και αναγκαίο (με εξαίρεση περιπτώσεις μαζικής μεταφοράς μαθητών).
- Ακόμη, όσα σχολεία διαθέτουν περισσότερες της μιας εισόδου, καλούνται να τις χρησιμοποιούν.
Πώς κλείνουμε το ραντεβού για το εμβόλιο
Ξεκινά από σήμερα το απόγευμα (μετά τις 18:00) η λειτουργία της πλατφόρμας για τα ραντεβού εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού, με τη διαδικασίας για τη χορήγηση τους σκευάσματος για τους πολίτες άνω των 85 ετών να ξεκινά στις 20 Ιανουαρίου. Υπολογίζεται ότι στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα θα εμβολιαστούν περισσότερα από 100.000 άτομα.
Η παρουσίαση της πλατφόρμας θα γίνει στην σημερινή τακτική ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης, που θα πραγματοποιηθεί στο υπουργείο Υγείας στις 18:00. Η λειτουργία της για τους πολίτες ηλικίας 85 ετών και άνω, θα ξεκινήσει αμέσως μετά.
Ο πολίτης θα μπορεί να ελέγξει αν ανήκει σε κάποιες από τις ομάδες προτεραιότητας με τους εξής τρόπους:
- Εισάγοντας τον ΑΜΚΑ και το ονοματεπώνυμό του στην ιστοσελίδα http://emvolio.gov.gr και τη web/mobile εφαρμογή.
- Αποστέλλοντας γραπτό μήνυμα (SMS) στον 5-ψήφιοκωδικό αποκλειστικής χρήσης (13034). Προγραμματισμός Ραντεβού για εμβολιασμό
Εάν ο πολίτης είναι εγγεγραμμένος στην άυλη συνταγογράφηση θα του έρχεται αυτόματα μήνυμα και το μόνο που χρειάζεται να κάνει είναι να επιβεβαιώσει το ραντεβού:
- Κατόπιν σύνδεσης με στοιχεία TAXIS στην ιστοσελίδα http://emvolio.gov.gr.
- Επιβεβαιώνοντας το προτεινόμενο ραντεβού μέσω γραπτού μηνύματος (SMS) στον 5-ψήφιο κωδικό αποκλειστικής χρήσης 13034.
- Για τους πολίτες, που δεν είναι εξοικειωμένοι με τα τεχνολογικά μέσα, με επίσκεψη στα ΚΕΠ ή φαρμακεία.
- Κατόπιν σύνδεσης με στοιχεία TAXIS στην ιστοσελίδα http://emvolio.gov.gr.
- Επιβεβαιώνοντας το προτεινόμενο ραντεβού μέσω γραπτού μηνύματος (SMS) στον 5-ψήφιο κωδικό αποκλειστικής χρήσης 13034.
- Για τους πολίτες, που δεν είναι εξοικειωμένοι με τα τεχνολογικά μέσα, με επίσκεψη στα ΚΕΠ ή φαρμακεία.
Ο πολίτης θα λαμβάνει τον μοναδικό κωδικό-αριθμό ραντεβού, καθώς και το QR Code, ανάλογα με τον τρόπο που προγραμμάτισε το ραντεβού. Διευκρινίζεται ότι μέσω της εφαρμογής των ραντεβού προγραμματίζεται ταυτόχρονα και ο επαναληπτικός εμβολιασμός. Τρεις ημέρες πριν από την ημερομηνία του ραντεβού, ο πολίτης θα λαμβάνει email και SMS υπενθύμισης για την ημέρα και ώρα ραντεβού μαζί με link για το website που έχει κατάλληλες γενικές οδηγίες προετοιμασίας (π.χ. να μην έχει πυρετό, να έχει μαζί του τον κωδικό κλπ.), αλλά και ειδικές οδηγίες ανάλογα με το εμβόλιο που θα χρησιμοποιηθεί.
Πώς θα γίνεται ο εμβολιασμός
Ο πολίτης δίνει τον κωδικό-αριθμό ραντεβού ή το QR Code και το ταυτοποιητικό στοιχείο (ταυτότητα, διαβατήριο κλπ.), στο προσωπικό των Κέντρων Εμβολιασμού. Το προσωπικό, αξιοποιώντας την εφαρμογή ραντεβού στα tablets, θα σαρώνει το QR Code ή θα αναζητά με βάση τον κωδικό-αριθμό το ραντεβού και θα το επιβεβαιώνει.
Στη συνέχεια, θα απαντάται το απαιτούμενο ερωτηματολόγιο πριν από τον εμβολιασμό, το οποίο θα περιλαμβάνει τόσο γενικές ερωτήσεις, όσο και συγκεκριμένες ανάλογα με το εμβόλιο που πρόκειται να χορηγηθεί. Βάσει των απαντήσεων στις ερωτήσεις, και αφού ο ιατρός αξιολογήσει την κλινική εικόνα, παίρνει την απόφαση αν θα προχωρήσει στον εμβολιασμό και θα διενεργήσει συνταγογράφηση.
Επίσης, το Εμβολιαστικό Κέντρο καταχωρεί στην ηλεκτρονική εφαρμογή τα στοιχεία της συσκευασίας των εμβολίων, που χρησιμοποιήθηκε για τον εμβολιασμό του πολίτη. Με το τρόπο αυτό, ενισχύεται η διαδικασία της ιχνηλασιμότητας και της φαρμακοεπαγρύπνησης. Τέλος, η εφαρμογή ενημερώνει τον γιατρό για την ημερομηνία και ώρα της επανάληψης του εμβολίου.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας