Κορωνοϊός κρούσματα: Έπεσε κάτω από το 4% το ποσοστό θετικότητας στην Ελλάδα
Θετικά είναι τα νέα από το ECDC που δίνει κάθε εβδομάδα τα στοιχεία σε σχέση με τη διασπορά του κορωνοϊού. Η εικόνα της χώρας φαίνεται να είναι βελτιωμένη σε σχέση με άλλες της Ευρώπης, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρείχε το ευρωπαϊκό CDC για τις 14 ημέρες που πρηγήθηκαν της 7ης Ιανουαρίου.
Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει ότι η κατάσταση στην Ελλάδα δεν είναι κρίσιμη, αλλά σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες τα πράγματα έχουν χειροτερέψει περισσότερο.
Αναλυτικότερα, τη στιγμή που το μεγαλύτερο μέρος της Ένωσης βρίσκεται στο «κόκκινο» (κατηγορία υψηλού κινδύνου που προκύπτει αν τα κρούσματα των τελευταίων 14 ημερών είναι 50 ή περισσότερα ανά 100.000 κατοίκους σε συνδυασμό με 4% θετικά τεστ ή αν τα κρούσματα είναι περισσότερα των 150 ανά 100.000 κατοίκους), η Ελλάδα στην πλειοψηφία της είναι «κίτρινη» στην καταγραφή του αριθμού κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους κατά τις τελευταίες 14 ημέρες, η οποία σε σε συνδυασμό με το ποσοστό των θετικών τεστ, αποτυπώνει τόσο τον ρυθμό διάδοσης της νόσου, όσο και τη δυναμική διείσδυσής του στην κοινότητα.
Όπως φαίνεται στον παρακάτω χάρτη, η κατάσταση είναι αρκετά καλύτερη («πράσινο») σε Ήπειρο, Κρήτη και σε νησιά του Αιγαίου, ενώ «προβληματικές» («κόκκινες») παραμένουν Θράκη και δυτική Μακεδονία.
Δείτε τον σχετικό χάρτη
Επίσης, την ώρα που οι περισσότερες χώρες της Ένωσης βρίσκονται στο «κόκκινο», η κατάσταση στην Ελλάδα έχει βελτιωθεί και στον δείκτη θετικότητας (κρούσματα/αριθμός τεστ), που έχει πέσει κάτω από το 4%, σύμφωνα με τις μετρήσεις που κοινοποιήθηκαν σήμερα Πέμπτη από τον ευρωπαϊκό οργανισμό και αφορούν στην προηγούμενη εβδομάδα.
Δείτε τον αντίστοιχο χάρτη
Κάτω από το 4% βρισκοταν ο δείκτης θετικότητας και στην προηγούμενη αναφορά του ECDC, στις 25 Δεκεμβρίου, στοιχείο που δείχνει πως η κατάσταση στη χώρα. έστω και αργά, εξομαλύνεται.
Να θυμίσουμε ότι σήμερα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε: «510 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορωνοϊού (COVID-19), εκ των οποίων 16 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 142777, εκ των οποίων 52.3% άνδρες. Κατά την ιχνηλάτιση βρέθηκε ότι 5565 (3.9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 42934 (30.1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
391 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. 266 (68.0%) εκ των διασωληνομένων είναι άνδρες. To 85.2%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.911 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας.
Τέλος, έχουμε 47 νέους θανάτους από τη νόσο COVID-19, φθάνοντας τους 5146 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 3041 (59.1%) άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας