Lockdown μέχρι τις 20 Ιανουαρίου και στα σχολεία
Ο καθηγητής Υγειονομικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, εμφανίζεται ιδιαίτερα επιφυλακτικός για άνοιγμα των σχολείων μετά τις γιορτές. Υπενθυμίζουμε ότι χθες η υπουργός Παιδείας σημείωσε ότι ο προσανατολισμός της κυβέρνησης είναι να ανοίξουν τα σχολεία στις 8 Ιανουαρίου, εάν το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα.
Ο κ. Σαρηγιάννης από την άλλη εκτιμά ότι η επέκταση του lockdown θα πρέπει να συνεχιστεί έως τις 20 Ιανουαρίου και σε αυτό το πλαίσιο ούτε τα σχολεία πρέπει να επαναλειτουργήσουν. Αντιθέτως, σε υποτιθέμενη άρση των μέτρων ενδεχομένως υπάρξει αναζωπύρωση της πανδημίας.
Αναφερόμενος στα σχολεία, ο κ. Σαρηγιάννης δήλωσε ότι αυτά δεν πρέπει να ανοίξουν στις 8 Ιανουαρίου σημειώνοντας ότι θα πρέπει να παραμείνουν κλειστά μέχρι τις 20. Ο καθηγητής Υγειονομικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ εξήγησε επίσης ότι για να φτάσουμε στο στόχο των 500 κρουσμάτων τη μέρα θα πρέπει το «απαγορευτικό» να παραταθεί, τονίζοντας ωστόσο ότι βρισκόμαστε σε φάση αποκλιμάκωσης.
Υπενθυμίζεται ότι ο ίδιος, πριν από δύο ημέρες είχε πει ότι ο Ιανουάριος θέλει προσοχή θα ήταν ασφαλέστερο να μείνουμε μέσα μέχρι τις 20/1/2021.
Χαράλαμπος Γώγος: Όλα εξαρτώνται από τα επιδημιολογικά δεδομένα
Για την πιθανότητα άρσης του lockdown μετά τις γιορτές ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος σημείωσε ότι υπάρχει μια ελάττωση των κρουσμάτων, ωστόσο, παραμένει η πίεση στο σύστημα υγείας. «Αν όλα πάνε καλά, θα δούμε το άνοιγμα στην πορεία. Είμαι αισιόδοξος, αλλά δεν αρκεί αυτό. Πάμε καλά, αλλά με το τελευταίο νέο είμαι επιφυλακτικός. Όλα εξαρτώνται από τα επιδημιολογικά δεδομένα» σχολίασε.
Την ίδια στιγμή κλήθηκε να σχολιάσει τα νέα δεδομένα με την μετάλλαξη του κορωνοϊού.
Όπως σημείωσε «δεν είναι η πρώτη φορά που μεταλλάσσεται ο ιός, ωστόσο αυτή τη φορά φαίνεται πως εξαπλώνεται ραγδαία». Μάλιστα, μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο κ. Γώγος χαρακτήρισε βαρύ το μέτρο της αναστολής των πτήσεων από και προς την Βρετανία, τουλάχιστον έως ότου υπάρχουν κάποια παραπάνω στοιχεία από τον μεταλλαγμένο ιό.
«Έχουμε δει κάποιες μεταλλάξεις στα γονίδια, τα οποία κωδικοποιούν την παραγωγή πρωτεϊνών που φτιάχνουν την πρωτεΐνη S, με την οποία ο ιός προσκολλάται στα κύτταρα. Αν οι μεταλλάξεις αυτές διευκολύνουν την προσκόλληση, αυξάνουν τη μεταδοτικότητα. Δεν ξέρουμε όμως αν διευκολύνει κι άλλες διαδικασίες ενδοκυττάριες που κάνουν πιο βαριά τη νόσο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γώγος.
Παράλληλα πρόσθεσε: «Έχουμε δει ήδη αρκετές μεταλλάξεις από την αρχή και δεν δημιούργησαν κάποια προβλήματα. Δεν έχουμε δεδομένα για τη συγκεκριμένη ακόμα. Μέχρι να έχουμε τα δεδομένα θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί».
Όπως είπε σήμερα, «η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων θα συνεδριάσει σχετικά με τα νέα δεδομένα που έχουν προκύψει με την μετάλλαξη του κορωνοϊού».
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας