Κορωνοϊός: Νέα μέτρα για τους ταξιδιώτες από τη Βρετανία – Συνεδριάζει η Επιτροπή του Υπουργείου Υγείας
Συναγερμό έχει σημάνει στις αρχές η είδηση της μετάλλαξης του κορωνοϊού σε τέσσερις χώρες της Ευρώπης -τη Βρετανία, την Ιταλία, τη Δανία και την Ολλανδία- με τις κυβερνήσεις να προχωρούν στη λήψη έκτακτων μέτρων. Μεταξύ αυτών και η ελληνική, με τη Πολιτική Προστασία να ανακοινώνει ότι από σήμερα, Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου, στις 06:00 το πρωί όσοι ταξιδεύουν από την Βρετανία προς την Ελλάδα θα τίθενται σε 7ημερη καραντίνα, αντί τριήμερη που προβλεπόταν ως τώρα.
Αναλυτικά η ανακοίνωση με υπογραφή Νίκου Χαρδαλιά:
“Σχετικά με όλες τις αφίξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο, ανακοινώνεται ότι από τη Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου και ώρα 06:00, τίθεται σε ισχύ το μέτρο της κατ’ οίκον απομόνωσης επτά ημερών, αντί τριών ημερών που ισχύει για τις αφίξεις από κάθε άλλη χώρα.
Σημειώνεται ότι το νέο αυτό μέτρο είναι συμπληρωματικό στα ήδη υφιστάμενα, συνεχίζει δηλαδή να ισχύει η υποχρέωση όλων των ταξιδιωτών να έχουν αρνητικό μοριακό (PCR) test 72 ωρών, ενώ θα συνεχίσουν να υποβάλλονται υποχρεωτικά και σε rapid test κατά την άφιξή τους στη χώρα.
Η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας για την αντιμετώπιση του νέου κορωνοϊού θα αξιολογήσει εκτενέστερα αύριο (δηλαδή σήμερα) τα επιστημονικά δεδομένα και θα επανέλθει με τυχόν νεότερες εισηγήσεις”.
Τι γνωρίζουμε για την μετάλλαξη του κορωνοϊού:
Η πρώτη φορά που έγινε αναφορά για μετάλλαξη του κορωνοϊού ήταν στις 14 Δεκεμβρίου στη νοτιοανατολική Αγγλία, η οποία ονομάστηκε VUI-202012/01. Επιστήμονες αναφέρουν ότι τέτοιες μεταλλάξεις δεν είναι καθόλου σπάνιες και ήδη υπάρχουν πάνω από 12.000 διαφορετικά στελέχη. Σύμφωνα με το BBC τα τρία στοιχεία που χρειάζονται προσοχή είναι τα ακόλουθα:
- Αντικαθιστά πολύ γρήγορα άλλες μορφές και μεταλλάξεις του ιού
- Η νέα αυτή μορφή, διαθέτει μεταλλάξεις που μπορούν να επηρεάσουν την αρχική μορφή του συγκεκριμένου κορωνοϊού
- Κάποιες από αυτές τις μεταλλάξεις έχουν ήδη δείξει στα εργαστήρια πως αυξάνει την ικανότητα του ιού να μολύνει κύτταρα του ανθρώπου.
Καθησυχαστικός ο Γκίκας Μαγιορκίνης:
Με ανάρτησή του στα social media o καθηγητής Μαγιορκίνης συνιστά ψυχραιμία και να κρατάμε τα μέτρα. Έγραψε συγκεκριμένα: “Εξακολουθώ να είμαι πολύ σκεπτικός για την επίδραση της μετάλλαξης που λένε ότι πιθανόν να μεταδίδεται ευκολότερα (την οποία και ανέφερα την προηγούμενη εβδομάδα). Να επισημάνω ότι η συγκεκριμένη μετάλλαξη στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει περιγραφεί από το Σεπτέμβριο, ενώ την έχουν βρει και στη Νότιο Αφρική (αναπτύχθηκε ανεξάρτητα). Επίσης έχει βρεθεί και στην Ουαλία όπου αναπτύχθηκε ανεξάρτητα.
Θεωρώ ότι θα πρέπει πρώτα οι επιστήμονες να κάνουν επαρκείς αναλύσεις μεταδοτικότητας για αυτά τα φαινόμενα που είναι εξαιρετικά αμφισβητούμενα πριν κάνουν δυνατούς ισχυρισμούς. Ακόμα και αν έχουν κάποια επίδραση στην μετάδοση θα είναι τόσο μικρή που δεν θα έχει και κάποια πρακτική σημασία. Συστήνω λοιπόν ψυχραιμία, ακόμα και αυτοί που βαράνε τα “καμπανάκια” λένε ότι διατηρούμε το σχέδιο ως έχει. Κρατάμε τα μέτρα και περιμένουμε τα εμβόλια που όλοι παραδέχονται ότι η μετάλλαξη δεν θα επηρεάσει”.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας