Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ: Νεκρή νοσηλεύτρια από κορωνοϊό
Μεγαλώνει συνεχώς η λίστα με τους υγειονομικούς που έχουν φύγει από τη ζωή εξαιτίας του κορωνοϊού. Όπως έγινε σήμερα γνωστό, ακόμη μια νοσηλεύτρια κατέληξε βυθίζοντας στο πένθος τους συναδέλφους της και αυξάνοντας τον αριθμό των νεκρών των εργαζομένων στα νοσοκομεία στους 13. Η κυρία ήταν 54 ετών και εργαζόταν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, στη Θεσσαλονίκη.
Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, δούλευε σε κλινική κορωνοϊού του νοσοκομείου και άφησε την τελευταία της πνοή στη ΜΕΘ ύστερα από τρεις εβδομάδες μάχης με τον ιό. Πρόκειται για τη δεύτερη εργαζόμενοι του ΑΧΕΠΑ που καταλήγει. “Έχασε τη ζωή της από τον ιό που πολεμούσε καθημερινά χωρίς φόβο. Συλλυπητήρια στην οικογένειά της και τους συναδέλφους του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ που θρηνούν τη δεύτερη συνάδελφό τους. Για εμάς είναι θύμα πολέμου, ηρωίδα αθάνατη. Θα τη θυμόμαστε πάντα. Έδωσε τη ζωή της για να φροντίζει ασθενείς με κορωνοϊο” αναφέρεται στο μήνυμα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων.
Παράλληλα, υπογραμμίζεται: “Οργή όμως μας προκαλεί η σιωπή της κυβέρνησης. Ούτε συλλυπητήρια δεν ακούσαμε από το στόμα τους για τους νεκρούς συναδέλφους. Ακόμη δεν ψήφισαν διάταξη που να κατατάσσονται οι θάνατοι των συναδέλφων στα εργατικά ατυχήματα. Οι οικογένειες των θανόντων είναι σε απόγνωση. Η κυβέρνηση προσπαθεί να προωθήσει την αντίληψη της ατομικής ευθύνης”.
Παραμένουν γεμάτες οι ΜΕΘ:
Παράλληλα, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ “όταν ξεκίνησε το δεύτερο κύμα της πανδημίας τα νοσοκομεία σε κλινικές και ΜΕΘ ήταν σχεδόν άδεια από περιστατικά κορωνοϊού. Τώρα έχουν μετατραπεί αποκλειστικά και μόνο σε νοσοκομεία Covid. Παρά το lockdown είναι γεμάτα με περιστατικά. Μειώθηκαν οι εισαγωγές στο 30 με 40%% αλλά οι MEΘ στη Βόρειο Ελλάδα Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα είναι υπεργεμάτες. Αδειάζουν μερικές κλίνες όμως δεν πρόκειται για κανονικές ΜΕΘ αλλά για τις αυτοσχέδιες. Δεν είναι κακό να αδειάζουν κάποιες χειρουργικές αίθουσες μήπως και επανεκκινήσουν κάποια σοβαρά χειρουργεία”.
Τα στοιχεία των νοσοκομείων δεν σηκώνουν εφησυχασμό. Χαρακτηριστικά:
- “Σωτηρία”: Νοσηλεύει στο σύνολο 257 περιστατικά χωρίς να υπάρχει μείωση. Ως εκ τούτο οι εισαγωγές με τα εξιτήρια είναι ισορροπημένα. Στις ΜΕΘ νοσηλεύει 68 περιστατικά με 16 κενά. Λειτούργησαν κλίνες ΜΕΘτων δωρεών και γι’ αυτό παρά την αύξηση των διασωληνωμένων δεν υπήρξε πρόβλημα.
- Πανεπιστημιακό νοσοκομείο Λάρισας: Οι εισαγωγές έπεσαν στο 50%. Νοσηλεύει 85 περιστατικά στις κλινικές από 130 το ανώτερο και η ΜΕΘ είναι πάντα γεμάτη με 18 διασωληνωμένους.
- Νοσοκομείο Βόλου: Είχε τρεις κλινικές κορωνοϊού γεμάτες. Τώρα έκλεισε τη μία και οι δύο είναι γεμάτες. Η ΜΕΘ είναι γεμάτη με 8 διασωληνωμένους και η αίθουσα αρνητικής πίεσης γεμάτη με 5 ασθενείς.
- “Ιπποκράτειο” Θεσσαλονίκης: Την Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου εφημέρευε και εισήχθησαν 69 περιστατικά. Νοσηλεύει 190 περιστατικά στις κλινικές ενώ οι ΜΕΘ -κανονικές και αυτοσχέδιες- είναι γεμάτες με 24 ασθενείς.
- Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης: Νοσηλεύει 59 περιστατικά στις κλινικές και στις ΜΕΘ 13 διασωληνωμένους (υπάρχουν συνολικά 21 κλίνες). Χαρακτηριστικό είναι ότι από 7/12 έως 15/12 εισήχθησαν 37 ασθενείς με κορωνοϊό και πήραν εξιτήριο 42.
- Νοσοκομείο Καβάλας: Οι εισαγωγές έπεσαν στο 50%. Νοσηλεύονται 112 περιστατικά από 150 το ανώτερο και η ΜΕΘ είναι γεμάτη με 12 διασωληνωμένους.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας