Κρούσματα σήμερα 16/12: 1190 κρούσματα – 85 νεκροί και 552 διασωληνωμένοι

Κρούσματα σήμερα 16/12: 1190 κρούσματα – 85 νεκροί και 552 διασωληνωμένοι
Κρούσματα σήμερα 16/12: Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, οι μολύνσεις έφτασαν τις 1190.

Στα 1190 είναι τα νέα κρούσματα, όπως ανακοίνωσε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Από αυτά τα 17 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 127557, εκ των οποίων το 52.6% είναι άνδρες, όπως φαίνεται και στο Infographic που ακολουθεί:

Aκολουθεί η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

Σήμερα ανακοινώνουμε 1190 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 17 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 127557, εκ των οποίων το 52.5% άνδρες.

5163 (4.0%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 36669 (28.7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

552 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 ετών. 162 (29.3%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 77.9%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 768 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 85 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 3870 θανάτους συνολικά στη χώρα. 1556 (40.2%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Τι θα γίνει με τον εμβολιασμό

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας σε συνέντευξή του αποκάλυψε πόσες θα είναι τελικά οι δόσεις του εμβολίου κατά του  που θα φτάσουν στην Ελλάδα. Ο κ. Πέτσας, μιλώντας στα «Παραπολιτικά» 90.1 FΜ και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, τόνισε ότι με δεδομένο ότι στην Ελλάδα θα φτάσουν 300 χιλιάδες δόσεις του εμβολίου των Pfizer/BioNTech, τον Ιανουάριο θα εμβολιαστούν 150 χιλιάδες άνθρωποι στη χώρα. Θυμίζουμε ότι είναι διπλή η δόση για κάθε εμβολιασμό.

Ο κ. Πέτσας είπε συγκεκριμένα για τον εμβολιασμό: «Έχω καλά και κακά νέα. Φαίνεται ότι θα πάρουμε τα εμβόλια γρηγορότερα αλλά θα είναι λιγότερα αυτά που θα πάρουμε άρα υπάρχει ένας συνδυασμός πραγμάτων που πρέπει να σταθμιστεί, να εξηγηθεί και να γίνει μέρος του επιχειρησιακού μας σχεδίου.

Θα πάρουμε γρηγορότερα γιατί φαίνεται να έρχεται γρηγορότερα η έγκριση από τους ευρωπαϊκούς οργανισμούς αλλά θα πάρουμε λιγότερα γιατί όλη η Ευρώπη θα πάρει λιγότερα με αποτέλεσμα και η δική μας κλείδα κατανομής από τα συμβόλαια προαγοράς να οδηγεί σε λιγότερο αριθμό εμβολίων. Φαίνεται ότι θα έχουμε ενδεχομένως το πρώτο εμβόλιο να γίνει ακόμα και πριν να τελειώσει η χρονιά. Είναι ισχυρό το ενδεχόμενο να έχουμε τα πρώτα εμβόλια πριν τελειώσει η χρονιά αλλά θα είναι λιγότερα τελικά τα εμβόλια».

Στην ερώτηση που του έγινε γιατί θα είναι λιγότερα, απάντησε: «Για παράδειγμα της Pfizer τα εμβόλια φαίνεται ότι θα είναι περίπου 40% λιγότερα από αυτά που ήταν αρχικά το σχεδιασμό τουλάχιστον για το μήνα Ιανουάριο». svg%3E

Πρώτοι θα εμβολιαστούν άνθρωποι από τις ευπαθείς ομάδες και υγειονομικοί

Για το πόσα εμβόλια θα πάρει η Ελλάδα αρχικά είπε συγκεκριμένα: «Καταλαβαίνω ότι θα είναι ένα νούμερο λίγο πάνω από 300 χιλιάδες. Δεν ξέρω ακριβώς πόσο θα είναι, το θέμα τώρα εδώ είναι ότι θα μπορέσουμε μέσα σε στο επόμενο χρονικό διάστημα να εξειδικεύσουμε ακόμη περισσότερο το σχέδιο μας. Η δική μας προσπάθεια περιλαμβάνει κατ’ αρχάς την προτεραιοποίηση, περιλαμβάνει τον τρόπο ενημέρωσης των πολιτών και τα εμβολιαστικά κέντρα και το πολύ κρίσιμο σε όλη αυτή την αλυσίδα είναι να αρχίσει η διανομή από τις αποθήκες που θα υπάρχουν μεγάλοι καταψύκτες στα εμβολιαστικά κέντρα.

Σε αυτό το στοιχείο είναι που θα κριθεί η αποτελεσματικότητα του σχεδίου. Είναι ένα τιτάνιο έργο, στη λειτουργία του δεν έχει τόση μεγάλη σημασία αν έχεις 300 ή 600 χιλιάδες εμβόλια, έχει να κάνει να λειτουργήσει. Άρα εγώ θα εστίαζα για τον μήνα Ιανουάριο τη λειτουργία του συστήματος έτσι ώστε αν όλα πάνε καλά από Φεβρουάριο και μετά και έχουμε τις μεγαλύτερες ποσότητες που προσδοκούμε να μπορούμε να συνεχίσουμε πιο μαζικά τον εμβολιασμό εκτός από τις πιο ευπαθείς ομάδες και τους υγειονομικούς».  svg%3E

Ο κ. Πέτσας ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους του ραδιοσταθμού αν φοβάται ότι τον Ιούνιο δεν θα έχει εμβολιαστεί το 60% του πληθυσμού. Απάντησε ότι: «Είναι πολύ δύσκολο να προβλέψει κάνεις πριν ξεκινήσει ο εμβολιασμός, πως θα είναι ο Μάρτιο και πως θα είναι ο Ιούνιος δεν θα ήθελα να πάω τόσο μακριά. Αυτό που βλέπω είναι ότι υπάρχει μια διάθεση στην Ευρώπη να πάμε πολύ συντηρητικά όσον αφορά τα σχέδια σε όλες τις χώρες δείτε για παράδειγμα το γερμανικό ή άλλων χωρών.

Καταλαβαίνω ότι όλοι πάνε σε μια πιο συντηρητική προσέγγιση για να είναι σίγουρο ότι θα έχουν τον αριθμό για να μην καλλιεργηθούν προσδοκίες οι οποίες θα διαψευστούν στη συνέχεια. Εγώ δεν θα ήθελα να βάλω τόσο χρονικό ορίζοντα μεγάλο, θα ήθελα να εστιάσουμε στον Ιανουάριο που θα δοκιμαστεί το σχέδιό μας ότι μπορεί να δουλέψει και μετά να βάλουμε έναν ενδιάμεσο στόχο για το Μάρτιο και τον Ιούνιο».

Τι υποστήριξε ο Βατόπουλος για τον εμβολιασμό και το lockdown

Το καλοκαίρι το νωρίτερο και υπό προϋποθέσεις, τοποθετεί χρονικά την επιστροφή σε μια κανονικότητα, ο καθηγητής Mικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος. Όπως τόνισε μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, θα μπορούσε το καλοκαίρι του 2021 να είναι «ελεύθερο» εάν έχει αποκτήσει ανοσία το 70% του πληθυσμού της χώρας, είτε μέσω εμβολιασμού, είτε μετά από νόσηση. «Έως τότε μάσκα», τόνισε ο καθηγητής. Εξήγησε ότι η κοινωνία είναι εκείνη που καθορίζει τα επιδημιολογικά δεδομένα και πως εάν από το καλοκαίρι εφαρμόζονταν σωστά τα μέτρα θα μπορούσαμε ενδεχομένως να έχουμε αποφύγει και αυτό το lockdown.

Απαντώντας σε όσους είναι σκεπτικοί έναντι των εμβολιασμών, ανέφερε ότι εφόσον περνάει από τους διεθνείς οργανισμούς που είναι πάρα πολύ προσεκτικοί θα είναι ασφαλές ενώ από την άλλη μέχρι να φτάσει η «σειρά» της Ελλάδας θα έχει χτιστεί και παραπάνω εμπειρία καθώς ήδη έχουν εμβολιαστεί εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι σε χώρες όπως οι ΗΠΑ και  η Βρετανία. Είπε πως φαίνεται πως δεν έχει σοβαρές παρενέργειες και πως ένα κοκκίνισμα μπορεί να προκαλέσει κάθε εμβόλιο. Σε κάθε περίπτωση ο κ. Βατόπουλος είπε πως ο ίδιος και η οικογένειά του θα εμβολιαστούν.  svg%3E

Μπορεί να λήξει το lockdown στις 7 Ιανουαρίου

Στο ερώτημα εάν είναι υπεραισιόδοξο να αναμένουμε άρση περιορισμών στις 7 Ιανουαρίου, ο καθηγητής απάντησε ότι «δεν είναι ούτε υπέρ, ούτε υπό, αλλά είναι μια ημερομηνία που μπορεί να ισχύσει». Εκτός απροόπτου θα ανοίξουν όπως είπε τα σχολεία, εκτός αν η κατάσταση δεν έχει καλυτερέψει.

Για τα εορταστικά τραπέζια

Για τα γιορτινά τραπέζια τόνισε ότι δεν είναι σίγουρος για τον αριθμό 9 ατόμων αλλά σίγουρα ο αριθμός πρέπει να είναι μικρός. Ο καθηγητής πρόσθεσε ότι δεν είναι ρεαλιστικό να ζητάμε από τον κόσμο να μείνουν όλοι κλειδωμένοι μέσα στα σπίτια τους. Συνεπώς, «η πολιτεία πρότεινε και εμείς συμφωνήσαμε να γίνει ένα σταδιακό άνοιγμα λόγω των Χριστουγέννων». Συνέστησε προσοχή και μέτρο και κάλεσε τους πολίτες να προφυλάσσουν τους εαυτούς τους, να μην συνωστίζονται για να μην έχουμε και πισωγύρισμα.

Για τις Εκκλησίες

Στο ερώτημα γιατί η επιτροπή έδωσε «πράσινο φως» για αύξηση του αριθμού των πιστών στις Εκκλησίες, απάντησε ότι οι λοιμωξιολόγοι συνειδητοποίησαν ότι οι αριθμοί ήταν τέτοιοι που επιτρέπουν την ύπαρξη αποστάσεων και συνεπώς μπορούσε να υιοθετηθεί αυτό το μέτρο υγειονομικά. Έθεσε επίσης την ψυχολογική διάσταση που δεν μπορεί κανείς να μην την μετράει, καθώς αρκετοί πολίτες θέλουν να πάνε στην Εκκλησία.

H προειδοποίηση του ΠΟΥ για τις γιορτές

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) επιμένει στην χρήση μάσκας κατά τις οικογενειακές συγκεντρώσεις των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς στην Ευρώπη, προειδοποιώντας για «αυξημένο κίνδυνο» νέου κύματος της επιδημίας Covid-19 στις αρχές του 2021.

«Υπάρχει αυξημένος κίνδυνος για νέα έξαρση τις πρώτες εβδομάδες και τους πρώτους μήνες του 2021», με δεδομένη την εξέλιξη της πανδημίας Covid-19 στην Ευρώπη, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή υπηρεσία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η οποία συνιστά «τη χρήση μάσκας και την τήρηση των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης» κατά τις γιορτές.

«Μπορεί να φαίνεται ενοχλητική η χρήση μάσκας και η τήρηση των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης παρουσία φίλων και μελών της οικογένειας, αλλά αυτό συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό στην διατήρηση της ασφάλειας και της καλής υγείας», σημειώνει ο Οργανισμός.

Έπειτα συμβουλεύει: «Στο μέτρο του δυνατού, οι συγκεντρώσεις πρέπει να πραγματοποιηθούν σε εξωτερικούς χώρους. Εάν πραγματοποιηθούν σε εσωτερικούς χώρους, είναι σημαντικός ο περιορισμός του αριθμού των προσκεκλημένων και ο καλός αερισμός για τον περιορισμών των κινδύνων».

Η ευρωπαϊκή ζώνη του ΠΟΥ, η οποία περιλαμβάνει 53 χώρες, ανάμεσά τους και την Ρωσία, έχει καταγράψει περισσότερα από 22 εκατομμύρια κρούσματα και περί τους 500.000 θανάτους από την έναρξη της πανδημίας, σύμφωνα με τον πίνακα εποπτείας της εξέλιξης της πανδημίας που καταρτίζει ο διεθνής οργανισμός. Κατά την διάρκεια των τελευταίων 7 ημερών, καταγράφηκαν περί το 1,7 εκατομμύριο κρούσματα και περισσότεροι από 34.500 θάνατοι.

Ενώ πλησιάζουν οι γιορτές των Χριστουγέννων, νέα πακέτα περιοριστικών μέτρων τίθενται σε ισχύ από σήμερα σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες για τον έλεγχο του επιπέδου των κρουσμάτων της νόσου Covid-19 που κρίνεται ανησυχητικό, με το κλείσιμο, για παράδειγμα, των καταστημάτων στην Γερμανία και των παμπ και των εστιατορίων στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η ανακοίνωση-προειδοποίηση του ΕΟΦ για τους ψεκασμούς στις εισόδους

Με μια επίσημη ανακοίνωσή του ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων () απαντά σε ερωτήματα που τέθηκαν από επιχειρήσεις ή υπεύθυνους κλειστών χώρων όσον αφορά τη χρήση πυλών ή θαλάμων ψεκασμού. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΦ, η μέθοδος αυτή ενέχει κινδύνους για την υγεία, ενώ δεν προστατεύει με επάρκεια από τον .

Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΕΟΦ:

«Την τελευταία περίοδο ο ΕΟΦ έχει γίνει αποδέκτης τόσο ερωτημάτων όσο και αναφορών που αφορούν στην εγκατάσταση πυλών ή θαλάμων ψεκασμού ατόμων, πριν την είσοδό τους σε συγκεκριμένο χώρο. Ο ΕΟΦ προειδοποιεί ότι ο ψεκασμός ατόμων μέσω πυλών ή θαλάμων δεν συνιστά αποδεκτή μέθοδο απολύμανσης, καθώς ενέχει κινδύνους για την υγεία και δεν αποτρέπει την διάδοση μεταδοτικών ιών, όπως ο COVID-19.

Επιπλέον, δεν έχουν εγκριθεί από τον ΕΟΦ απολυμαντικά προϊόντα για τέτοιου είδους χρήση. Ο ΕΟΦ παραπέμπει για περισσότερες πληροφορίες στην εξής σελίδα του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας: https://www.who.int».

Σημειώνεται πως, προς το παρόν δεν έχουν λάβει έγκριση από τον ΕΟΦ απολυμαντικά προϊόντα για τέτοιου είδους χρήση, ενώ το τελευταίο διάστημα ο οργανισμός γίνεται αποδέκτης σχετικών ερωτημάτων». 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play