Σύνοδος Πρυτάνεων: Έκτακτη σύσκεψη την Τρίτη για το θέμα της πανεπιστημιακής αστυνομίας
Μετά από αίτημα της υπουργού Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, θα συγκληθεί εκτάκτων την Τρίτη 15 Δεκεμβρίου η Σύνοδος των Πρυτάνεων με σκοπό να συζητηθεί το προτεινόμενο μέτρο της πανεπιστημιακής αστυνομίας. Την πρόταση αυτή έχει κάνει η κυβέρνηση, με τους πανεπιστημιακούς να εκφράζουν επιφυλάξεις κυρίως για το που θα λογοδοτεί το νέο σώμα, και αν θα είναι κομμάτι της ΕΛ.ΑΣ. ή τμήμα του πανεπιστημίου. Ακόμα σύμφωνα με την Καθημερινή, αντικείμενο συζήτησης θα είναι και οι προτεινόμενες αλλαγές στο τρόπο εισαγωγής των φοιτητών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Η στάση της ΠΟΣΔΕΠ
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή», το συνδικαλιστικό όργανο των πανεπιστημιακών (ΠΟΣΔΕΠ) διαφωνεί σε ένα από τα πλέον καίρια σημεία των μέτρων που προτείνει η κυβέρνηση για την προστασία των ΑΕΙ. Ειδικότερα, η ΠΟΣΔΕΠ είναι θετική στη σύσταση ειδικού ανεξάρτητου σώματος φύλαξης στα ΑΕΙ, σύμφωνα με τη διεθνή εμπειρία, ωστόσο λέει ότι το ειδικό σώμα φύλαξης «πρέπει να εποπτεύεται από τον πρύτανη και όχι από την ΕΛ.ΑΣ., όπως είναι η κυβερνητική πρόταση».
Η Διοικούσα Επιτροπή της ΠΟΣΔΕΠ είναι θετική στην ύπαρξη κάρτας εισόδου στα πανεπιστημιακά κτίρια και δη σε εργαστήρια, χώρους με υψηλής τεχνολογίας εξοπλισμό και διοικητικούς χώρους.
Πέρα από την ΠΟΣΔΕΠ, είναι χαρακτηριστικό, ότι στην προηγούμενη ανακοίνωσή τους για το θέμα κατόπιν σύσκεψης και με τον Πρωθυπουργό οι πρυτάνεις είχαν ουσιαστικά αρνηθεί κατηγορηματικά τη δημιουργία Πανεπιστημιακής Αστυνομίας με υπαγωγή της στο υπουργείο Προστασίας Πολίτη:
“Συμφωνήθηκε ότι σε γενικές γραμμές, η πανεπιστημιακή φύλαξη θα πρέπει να οργανωθεί σε νέες βάσεις, ενώ στα πλαίσια του αυτοδιοίκητου των Πανεπιστημίων, θα πρέπει να υπάγεται και να αναφέρεται στον Πρύτανη και στη Σύγκλητο. Αναφορικά με την αναβάθμιση των μέτρων ασφάλειας των Πανεπιστημίων, χρειάζεται η περαιτέρω εξειδίκευσή τους αναφορικά με τη μορφή και τον τρόπο εφαρμογής τους. Επισημαίνεται, ότι, τουλάχιστον για χώρους με εξαιρετικά ευαίσθητες υποδομές ή χώρους διοίκησης, να υπάρχει ελεγχόμενη είσοδος. Η Σύνοδος αρχικά θεωρεί ότι το υπάρχον ποινικό νομοθετικό πλαίσιο είναι επαρκές”, ανέφεραν μεταξύ άλλων.
Ο τρόπος εισαγωγής σε ΑΕΙ
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα, στη Σύνοδο των Πρυτάνεων αναμένεται να συζητηθούν ρυθμίσεις που αφορούν το σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ (θέσπιση βαθμολογικού ορίου, μείωση του αριθμού σχολών που θα μπορεί να δηλώσει ο υποψήφιος). Ως προς αυτό, οι όποιες αλλαγές αποφασιστούν, θα ισχύσουν από τους φετινούς υποψηφίους που θα εξεταστούν τον προσεχή Μάιο.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας