Lockdown Ελλάδα: Σήμερα η σύσκεψη για τον εμβολιασμό – Δεν μειώνονται νεκροί και διασωληνωμένοι
Τηλεδιάσκεψη γα το σχέδιο εμβολιασμού κατά της Covid-19 θα πραγματοποιηθεί σήμερα Σάββατο το μεσημέρι, υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.
Στη σύσκεψη θα λάβουν μέρος ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ αρμόδιος για τον Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου Άκης Σκέρτσος, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας Παναγιώτης Πρεζεράκος, ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Θανάσης Κοντογεώργης, ο Γενικός Γραμματέας της Βουλής Γιώργος Μυλωνάκης, ο Διευθυντής του Γραφείου του πρωθυπουργού στη Βουλή Μιχάλης Μπεκίρης, ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας.
Η σύσταση της Βάνας Παπαευαγγέλου για τις μέρες των γιορτών
Η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου στη χθεσινή ενημέρωση για τον κορωνοϊό μίλησε για τα ενεργά κρούσματα στην Ελλάδα, καθώς και για το τι πρέπει να προσέξουμε τις μέρες των γιορτών.
«Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.395 νέα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα μας το τελευταίο 24ωρο. Ο συνολικός αριθμός ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ σήμερα ανέρχεται στους 583, ενώ ακόμα 102 συνάνθρωποί μας έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια των τελευταίων 24 ωρών.
Αναφορικά με την κατανομή των διαγνώσεων στις γεωγραφικές περιοχές και μεγάλες πόλεις, σημειώνουμε 295 νέα κρούσματα στην Αττική και 357 στη Θεσσαλονίκη. Επίσης, αξιοσημείωτο είναι να αναφέρουμε, ότι σήμερα ανιχνευθήκαν 80 νέα κρούσματα στις Σέρρες και 75 στη Μαγνησία.
Σύμφωνα με την εβδομαδιαία ενημέρωση της Επιτροπής μας, από την υπεύθυνη επιδημιολογικής επιτήρησης του ΕΟΔΥ, κα Κοντοπίδου, αλλά και από την ανάλυση των επιδημιολογικών δεδομένων από τον Καθηγητή κ. Τσιόδρα, το χαρακτηριστικό της εβδομάδας που πέρασε ήταν η σταθεροποίηση, επιτέλους, των πιο σκληρών δεικτών της πανδημίας, δηλαδή των ημερήσιων νέων διασωληνώσεων και των θανάτων στη χώρα μας», είπε η Βάνα Παπαευαγγέλλου.
Στη συνέχεια πρόσθεσε: «Ταυτόχρονα, συνεχίζεται η μείωση των νέων κρουσμάτων κάθε μέρα και έτσι πλέον ο μέσος όρος των τελευταίων 7 ημερών των νέων κρουσμάτων, είναι 1.500 νέα κρούσματα τη μέρα, ενώ αναφορικά με τις νέες εισαγωγές στα Νοσοκομεία μας, σήμερα έχουμε περίπου 320 νέες εισαγωγές κάθε μέρα, ενώ σας θυμίζω ότι πριν από δύο εβδομάδες είχαμε 450 νέες εισαγωγές την ημέρα.
Επίσης, την τελευταία εβδομάδα είδαμε σχετικά λιγότερα κρούσματα σε συνανθρώπους μας ηλικίας μεγαλύτερης των 65 ετών, γεγονός ευοίωνο, γιατί ξέρουμε ότι η σοβαρή νόσηση, αλλά και η απώλεια της ζωής σχετίζεται με τη μεγάλη ηλικία.
Όλα αυτά μας δείχνουν ότι οι κόποι όλων μας είχαν αποτέλεσμα και ότι τα περιοριστικά μέτρα που μας ταλαιπώρησαν, έχουν αρχίσει να αποδίδουν. Η πολύ αργή και στα αλήθεια μη αναμενόμενη μείωση του επιδημιολογικού φορτίου, έχει σαν αποτέλεσμα να δούμε τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας στη χώρα μας, με το ζόρι να κάνουν Χριστούγεννα φέτος.
Τα μαθηματικά μοντέλα που βασίζονται στα πραγματικά επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας μας, δείχνουν ότι αν συνεχίσουμε με τη σημερινή πορεία, έτσι όπως έχει σήμερα δηλαδή η πορεία της πανδημίας, θα έχουμε περίπου 300 διασωληνωμένους ασθενείς την ημέρα των Χριστουγέννων στην επικράτεια. Αυτό βέβαια θα συμβεί, μόνο εφόσον συνεχίσουμε να βλέπουμε χαμηλό σχετικά με τον προηγούμενο μήνα αριθμό νέων κρουσμάτων και εφόσον δεν έχουμε αύξηση των κρουσμάτων μέσα στις γιορτές».
Έπειτα αναφέρθηκε στο τι κρατάει τους ειδικούς από το να προτείνουν περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων.
«Δύο είναι οι βασικοί λόγοι που προβληματίζουν την Επιτροπή μας και μας εμποδίζουν να συστήσουμε άρση των μέτρων, κάτι που φυσικά όλοι μας θα θέλαμε για την περίοδο των γιορτών.
Πρώτον, η ιδιαίτερη υψηλή πληρότητα των ΜΕΘ ακόμα και σήμερα. Η πληρότητα των κλινών ΜΕΘ-COVID μόλις εχθές ήταν 82% στην επικράτεια και 77% και 91% αντίστοιχα στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη.
Ο δεύτερος λόγος είναι ο μεγάλος αριθμός των ενεργών κρουσμάτων στην επικράτεια και ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα. Υπολογίζεται ότι σήμερα έχουμε περισσότερα από 6.000 ενεργά κρούσματα στην Κεντρική Μακεδονία.
Θα ήθελα στο σημείο αυτό να θυμίσω ότι στις 4 Μαΐου που έγινε η άρση του πρώτου lockdown, είχαμε μία τελείως διαφορετική επιδημιολογική εικόνα στη χώρα μας. Σύμφωνα με τα δεδομένα της Πολιτικής Προστασίας, εκείνη την ημέρα, 4 Μαΐου, είχαμε σε όλη την επικράτεια 982 ενεργά κρούσματα, έναντι 12.500 σήμερα. Τότε είχαμε 280 νοσηλευόμενους σε όλη την επικράτεια, έναντι 3.300 σήμερα περίπου. Και 35 διασωληνωμένους ασθενείς σε όλη την Ελλάδα, έναντι 583 ασθενών σήμερα. Τέλος, στις 4 Μαΐου ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε δύο θανάτους, ενώ σήμερα όπως είδατε είχαμε 102.
Ειδικότερα για τη Θεσσαλονίκη που μας έχει απασχολήσει ιδιαίτερα, στις 4 Μαΐου είχαμε μόλις 1 ασθενή διασωληνωμένο λόγω Covid, ενώ σήμερα έχουμε 186 διασωληνωμένους ασθενείς στη Θεσσαλονίκη.
Συνεπώς, είναι εύκολα κατανοητό ότι τόσο η επιδημιολογική εικόνα, όσο και η πληρότητα του Ε.Σ.Υ. δεν είναι συγκρίσιμα. Τα παραπάνω δεδομένα κραυγαλέα μας αποτρέπουν όλους από οποιαδήποτε χαλάρωση. Με άλλα λόγια, δεν έχουμε περιθώρια. Δεν μπορούμε να διακινδυνεύσουμε σημαντική αύξηση των κρουσμάτων. Πρέπει να συνυπολογίσουμε τη μεγάλη κόπωση του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού, αλλά και το χειμωνιάτικο καιρό σε όλη τη χώρα, που θα μας αναγκάσει να παραμείνουμε σε κλειστούς χώρους για πολλούς μήνες ακόμα».
Έπειτα, μίλησε για την εμπειρία που έχουμε συγκεντρώσει, ως ειδικοί και ως πολίτες: «Βέβαια, τώρα είμαστε πολύ καλύτερα προετοιμασμένοι. Έχουμε αυξημένο αριθμό κλινών, τόσο απλών κλινών, όσο και κλινών ΜΕΘ-COVID και έχουμε μεγαλύτερη εμπειρία στην αντιμετώπιση της νόσου.
Προφανώς όλοι θέλουμε τόσο για οικονομικούς, όσο και για ψυχολογικούς λόγους να ανοίξουμε κάποιες δραστηριότητες, έστω αυτές που είναι χαμηλότερου επιδημιολογικού κινδύνου. Να βγούμε λίγο έξω από τα σπίτια μας, ακόμα και εάν γνωρίζουμε καλά ότι αυτό θα έχει κάποιο κόστος. Διότι γνωρίζουμε με βεβαιότητα ότι η αύξηση της κινητικότητας του πληθυσμού θα επιφέρει αύξηση νέων κρουσμάτων μέσα στις επόμενες εβδομάδες.
Το ερώτημα όμως που απασχολεί όλους μας στην Επιτροπή, είναι ποια είναι η αύξηση των κρουσμάτων που μπορούμε να αντέξουμε. Σε καμία περίπτωση δεν θα θέλαμε να δούμε τις εντατικές μονάδες μας γεμάτες με 600 διασωληνωμένους ασθενείς μέσα στην Πρωτοχρονιά. Γιατί τότε δεν θα μιλάγαμε για το τρίτο κύμα, αλλά για την επανάκαμψη του δεύτερου κύματος πριν καλά-καλά φύγει. Και το μόνο βέβαιο είναι ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για πειραματισμούς.
Είναι σημαντικό λοιπόν να κατανοήσουμε ότι δεν θα μπορέσουμε να επιστρέψουμε στην κανονικότητα και ότι δυστυχώς μια ευρεία άρση των μέτρων θα είχε ένα δυσβάστακτο κόστος σε ανθρώπινες ζωές.
Χρειάζεται λίγη υπομονή ακόμα, γιατί τα εμβόλια έρχονται. Ήδη δίπλα μας ξεκίνησαν να γίνονται. Και πραγματικά υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ, όπως λένε, είναι τώρα πια ορατό.
Μετά από τη συμβίωσή μας με αυτό τον ιό για σχεδόν 10 μήνες, τώρα έχουμε πια όλοι αποκτήσει μια εμπειρία, γνωρίζουμε ότι ο αόρατος αυτός εχθρός είναι ακόμα εδώ ανάμεσά μας και παραμονεύει».
Πώς θα είναι οι φετινές γιορτές
Η κ. Παπαευαγγέλου έκλεισε την τοποθέτησή της λέγοντας ότι: «Είναι σαφές ότι οι γιορτές αυτές θα είναι διαφορετικές. Ο συγχρωτισμός και οι συναθροίσεις, ιδιαίτερα σε κλειστούς χώρους όπως είναι τα σπίτια μας, αποτελούν την καλύτερη ευκαιρία υπερμετάδοσης της λοίμωξης μέσα σε ένα μόλις βράδυ.
Και δυστυχώς, το έχουμε δει να συμβαίνει ακόμα και στις μέρες μας, θα ήταν κρίμα ενώ παραμένουμε σπίτι λόγω της πανδημίας να χαθούν, να εξανεμιστούν τα αποτελέσματα της συλλογικής προσπάθειας που πετύχαμε μέσα στις τελευταίες αυτές εβδομάδες.
Θα επανέλθω στην ανάγκη να καθορίσουμε τη «φούσκα» μας, τη μικρή σταθερή ομάδα συγγενών ή φίλων που θα επιλέξουμε να γιορτάσουμε παρέα. Το να γιορτάσουμε σε στενό οικογενειακό κύκλο, πιο κλειστά, πιο οικογενειακά, δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι τα φετινά Χριστούγεννα θα είναι λιγότερο γιορτινά».
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας