Δερμιτζάκης κορωνοϊός: Ο καθηγητής Γενετικής γράφει για τις παρενέργειες των εμβολίων
Μία από τις ερωτήσεις που έχουν όλοι στο μπροστά ή στο πίσω μέρος του κεφαλιού τους, είναι ποιες μπορεί να είναι οι παρενέργειες από το εμβόλιο του κορωνοϊού. Είναι λογικό να υπάρχει ένα άγχος για τα εμβόλια που κυκλοφορούν, όπως των Pfizer/BioNTech, ή αναμένεται να κυκλοφορήσουν, καθώς πολλοί φοβούνται ότι στην κούρσα για το ποιος θα βγάλει το εμβόλιο, μπορεί να έγιναν λάθη.
Ο καθηγητής Μανώλης Δερμιτζάκης σε νέα ανάρτησή του στο Facebook αναφέρεται στα εμβόλια για τον κορωνοϊό. Ανάμεσα σε άλλα, τονίζει ότι με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία κανένας γιατρός δεν μπορεί να πει σε κάποιον να μην κάνει το εμβόλιο, καθώς αν κολλήσει τον κορωνοϊό, όπως είναι πολύ πιθανό να συμβεί, τα πράγματα θα είναι πολύ χειρότερα από τις παρενέργειες του εμβολίου, αναφερόμενος, βέβαια, στις μεγάλες ομάδες πληθυσμού και όχι σε υποπεριπτώσεις. Δείτε την ανάρτηση Δερμιτζάκη:
«Περί παρενεργειών και απόφαση εμβολιασμού για τον SARS-CοV2.
Ακούω με προσοχή κάποιες απόψεις οτι δεν ξέρουμε αρκετά για το εμβόλιο για τον SARS-CοV2 Όσον αφορά τις παρενέργειες σε συγκεκριμένες μεγάλες ή μικρές ομαδες του πληθυσμού ή για σπάνιες παρενέργειες. Είναι μια αποδεκτή σκέψη την οποία πρέπει να συζητήσουμε.
Ας ξεκινήσουμε από τα βασικα. Με όλους τους όρους και συνθήκες τα εμβόλια αυτά είναι και πολύ ασφαλή και πολύ αποτελεσματικά.
Η άποψη μου λοιπόν πολύ γενικά είναι η παρακάτω. Σε κανένα από τα φάρμακα και κυρίως τα εμβόλια δεν μπορούμε να ξέρουμε τις λεπτομέρειες και υποπεριπτώσεις που μπορούν να προκαλέσουν σπάνιες περενέργειες μόνο από κλινικές μελέτες πριν την έγκριση. Για μεγάλες και καλά ορισμένες ομάδες του πληθυσμού υπάρχει σχέδιο για επιπλέον κλινικές μελέτες, όπως για παράδειγμα σε παιδια ή εγκύους και σε αυτή τη φάση προτείνεται η μη χορήγηση του εμβολίου σε αυτές τις ομάδες μεχρι το αποτέλεσμα των μελετών.
Η συντριπτική πλειοψηφία πιθανών πολύ σπάνιων παρενέργειων ταυτοποιούνται μόνο σε τεράστια δείγματα που μπορούν να προκύψουν μόνο μετά τη χορήγηση στον πληθυσμό, την παρακολούθηση και την ανάλυση. Για τα περισσότερα φάρμακα ή εμβολια δεν είχαμε τέτοιες πληροφορίες παρά μόνο όταν δόθηκαν σε μεγάλο αριθμό πολιτών. Για παράδειγμα εάν ύπαρχει πιθανότητα παρενέργειας 1/εκατομμύριο δεν ειναι δυνατόν να κάνουμε κλινικές μελέτες σε πολλά εκατομμύρια εθελοντές πριν την έγκριση.
Τέλος, και το πιο σημαντικό για μένα, ποιες θα είναι οι συνέπειες στον καθε οργανισμό αν κάποιος δεν κάνει το εμβόλιο, αλλά αντίθετα μολυνθεί από τον ιό; Τα αρχικά στοιχεια μιλάνε για μακροχρόνιες συνέπειες ακόμα και σε αυτούς που επιβιώνουν, ακόμα και σε αυτούς που την περνάμε ασυμπτωματικά.
Στους γιατρούς, λοιπόν, οι οποίοι έχουν και τον πρώτο λόγο να συμβουλέψουν τους ασθενείς τους, ας αναρωτηθούν αν έχουν τέτοια στοιχεία στα χέρια τους ώστε να πούνε σε κάποιον χωρίς δισταγμό «Ναι, είναι πιο ασφαλές να μολυνθείς απο τον ιό απο το να κάνεις το εμβόλιο». Γιατί με τέτοια μεταδοτικότητα όλοι σχεδόν θα μολυνθούμε αργά η γρήγορα».
Δείτε την ανάρτηση Δερμιτζάκη στο Facebook
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας