Κρούσματα σήμερα 2/12: Η αύξηση των κρουσμάτων φέρνει νέα παράταση του lockdown – Τι συνιστούν οι ειδικοί

Κρούσματα σήμερα 2/12: Η αύξηση των κρουσμάτων φέρνει νέα παράταση του lockdown – Τι συνιστούν οι ειδικοί
Κρούσματα σήμερα 2/12: Το χθεσινό άλμα στα κρούσματα του κορωνοϊού που ανήλθαν σε 2199, οι νεκροί που έφτασαν τους 111 και οι διασωληνωμένοι που ήταν 596 φέρνουν νέα παράταση του lockdown - Τι δήλωσε ο Στέλιος Πέτσας - Τι συνιστούν οι ειδικοί - Τι γίνεται με τα λύματα στη Θεσσαλονίκη - Οι εξελίξεις για τα εμβόλια.

Η άνοδος των κρουσμάτων του κορωνοϊού στα 2199 μετά από μέρες όπου βλέπαμε την πτώση έστω αυτού του αριθμού, θορύβησε τους ειδικούς και την κυβέρνηση. Άλλωστε, με 111 θανάτους και 596 διασωληνωμένους, είναι πολύ δύσκολο κανείς να εφησυχάσει. Ο Στέλιος Πέτσας σε δηλώσεις του, ουσιαστικά, προανήγγειλε τι θα ανακοινώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο διάγγελμά του την Παρασκευή. Μια παράταση στην παράταση του lockdown. Αξίζει να σημειωθεί ότι η πλειονότητα των ειδικών φοβούνται το άνοιγμα, ενώ τονίζουν ότι αυτό ισχύει ακόμα και για τα σχολεία.

Άλλωστε, σε δραματικούς τόνους ήταν η σημερινή προειδοποίηση της Στέλλας Κυριακίδου στους υπουργούς Υγείας των κρατών μελών της ΕΕ. Αφού τους ενημέρωσε ότι κάθε 17 δευτερόλεπτα ένας άνθρωπος χάνει τη ζωή του στην Ευρώπη από τον κορωνοϊό, τους προειδοποίησε να μην προβεί καμιά χώρα σε απρόσεχτο άνοιγμα μετά τα lockdown, καθώς κάτι τέτοιο θα έχει τραγικές συνέπειες.

Δείτε ρεπορτάζ του Star σε σχέση με την σταδιακή άρση του lockdown

Οι αποκαλυπτικές δηλώσεις του Στέλιου Πέτσα

Τα λόγια του πρωθυπουργού ότι «τα δεδομένα θα μας δείξουν το δρόμο, όχι οι ημερομηνίες» επικαλέστηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας μιλώντας το πρωί της Τετάρτης για την προοπτική άρσης των περιοριστικών μέτρων στην εκπομπή «Κοινωνία ώρα Mega». Εξήγησε ότι «τα δεδομένα που έχουμε δει τις τελευταίες μέρες δείχνουν μια σχετική σταθεροποίηση και μείωση», τόνισε ότι οι εξαγωγές από τα νοσοκομεία είναι περισσότερες από τις εισαγωγές, κλίνες ΜΕΘ βαίνουν μειούμενες ενώ αυξάνει ο αριθμός των διαθέσιμων απλών κλινών covid κι ενώ η πορεία είναι πτωτική «θέλουμε περισσότερο χρόνο».

Όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Πέτσας, «όσο θέλουμε περισσότερο χρόνο, φαίνεται ότι απομακρύνεται η 7η Δεκεμβρίου» ως ημερομηνία σταδιακής άρσης του lockdown και θα πάμε λίγο αργότερα. «Πόσο αργότερα και με ποιο ρυθμό θα ξεκινήσουν οι σταδιακές φάσεις θα το κρίνουμε μέχρι το τέλος της εβδομάδας κι εκεί θα τοποθετηθεί η κυβέρνηση».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει εισήγηση που να αφορά τα σχολεία, αλλά θα υπάρξει μέχρι το τέλος της εβδομάδας και αν δεν υπάρχει θα ζητηθεί από την κυβέρνηση, προκειμένου να λάβει τις αποφάσεις της. Για την ώρα συνεχίζεται η συλλογή στοιχείων.

Ο κ. Πέτσας σημείωσε στο σημείο αυτό με αφορμή ερώτηση για τις μετακινήσεις των φοιτητών ότι «οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις ενέχουν ένα σημαντικό ποσοστό κινδύνου και θα ήταν ένα λάθος μήνυμα χαλάρωσης το να ανοίγαμε τις διαπεριφερειακές μετακινήσεις» και «η χαλάρωση τρέφει τον κορονοϊό». Ωστόσο, η επανένωση οικογενειών και τέτοιου είδους ζητήματα θα εξεταστούν τις επόμενες μέρες. Είπε πάντως ότι θα είναι πολύ δύσκολο να ανοίξουν οι χειμερινοί προορισμοί.

Για τις τιμές των τεστ

Για την τιμή των μοριακών τεστ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντηση ότι «πάντα τα προβλήματα διατίμησης κρίνονται από την εφαρμογή των μέτρων. Θυμίζω ότι στην αρχή της πανδημίας εκεί που υπήρχε πρόβλημα προσφοράς, για παράδειγμα στα αντισηπτικά ή στις μάσκες, είχαμε επιλέξει ως κυβέρνηση να μη βάλουμε διατίμηση, γιατί θα υπήρχε πρόβλημα όσον αφορά στην προσφορά».

Όπως τόνισε «απεδείχθη ότι αυτή η πολιτική ήταν σωστή γιατί αυξήθηκε η παραγωγή εγχώριων και υπήρχαν μάσκες και αντισηπτικά σε πολύ χαμηλότερες τιμές μέσα σε λίγες μέρες και εβδομάδες». Πρόσθεσε ότι στην περίπτωση των rapid και των μοριακών τεστ είδαμε ότι η αγορά μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτές τις τιμές, αφήνοντας κι ένα λογικό περιθώριο», ενώ έχει γίνει η απαραίτητη προετοιμασία από το υπουργείο Ανάπτυξης και οι τιμές που έχουν θεσπιστεί είναι εύλογες.

Παρατήρησε, επίσης, ότι όταν υπάρχει μεγάλη διασπορά στην κοινότητα υπάρχει και ανησυχία από τον κόσμο που θέλει να πηγαίνει και μόνος του να κάνει τεστ, αν νομίζει ότι έχει έρθει σε επαφή με κάποιο κρούσμα. «Επομένως η ζήτηση είναι πολύ μεγάλη στα τεστ και δεν μπορούμε να πηγαίνουμε με τιμές 70 και 80 ευρώ στα μοριακά και 35-40 ευρώ για τα rapid». Αναμένεται, όπως είπε, ότι «η αγορά θα ισορροπήσει σε ένα πολύ καλό επίπεδο» και δεν θα υπάρχουν προβλήματα, εξηγώντας ότι η εύλογη τιμή είναι τα 40 ευρώ για τα μοριακά και τα 10 για τα rapid τεστ και επισημαίνοντας ότι μεγάλο ρόλο έπαιξε το ότι η χώρα μας προμηθεύτηκε έγκαιρα επαρκή ποσότητα τεστ. «Τα rapid tests που εμείς έχουμε προμηθευτεί από συγκεκριμένες εταιρείες έχουν πολύ υψηλό βαθμό αξιοπιστίας που μπορεί να φθάσει και στο 100%» είπε, επίσης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Τι είπε για τα εμβόλια

Όσον αφορά τα εμβόλια και το πότε αναμένεται να έρθουν στην Ελλάδα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε: «Εμείς πάντα λέγαμε ότι μόλις εγκριθούν από τους αρμόδιους οργανισμούς είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε και τοποθετούσαμε χρονικά αυτή την αρχή στα τέλη Δεκεμβρίου με αρχές Ιανουαρίου. ‘Αρα, είμαστε μέσα στο σχεδιασμό μας.

Η προμήθεια που θα έχουμε τον Ιανουάριο καταλαβαίνουμε ότι είναι σχετικά μικρή, αλλά γι’ αυτό έχουμε πει ότι θα γίνει προτεραιοποίηση στους υγειονομικούς μας και στα πιο ευάλωτα πρόσωπα του πληθυσμού και σιγά-σιγά θα επεκτείνουμε τους εμβολιασμούς και στις άλλες ομάδες.

Ο στόχος που έχει τεθεί από το υπουργείο Υγείας είναι πάνω από 2.100.000 άνθρωποι να μπορούν να εμβολιαστούν το μήνα ώστε με τα 25 εκατομμύρια εμβόλια που έχουμε προμηθευτεί, μέχρι το τέλος Ιουνίου, όλοι οι Έλληνες εάν το επιθυμούν να μπορούν να έχουν εμβολιαστεί. Εδώ είναι το κρίσιμο, να πείσουμε τους πολίτες ότι μιλάμε για ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια, τα οποία θα μας βοηθήσουν να αποκτήσουμε την πολυπόθητη ανοσία και να βγούμε από αυτή την πρωτοφανή κατάσταση».

Στο σημείο αυτό και, απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τις επιφυλάξεις ειδικά των νεότερων, τόνισε πως «είναι στη φύση των νέων να έχουν αμφιβολίες και να διεκδικούν κάτι διαφορετικό από αυτό που είναι main stream αλλά αυτό που έχει σημασία είναι ότι θα πείσουμε τους πολίτες πρώτον με το παράδειγμα και φυσικά με μία εκστρατεία ενημέρωσης προκειμένου να δείξουμε προκειμένου να δείξουμε στους πολίτες πώς πρέπει να κινηθούμε.

Μία εκστρατεία ενημέρωσης όλο το τρίμηνο Ιανουαρίου μέχρι τον Μάρτιο του 2021και με χαρά άκουσα χθες και στο Συμβούλιο υπουργών της ΕΕ για τον Πολιτισμό και τα Οπτικοακουστικά μέσα ότι και η αρμόδια αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η κ. Γιούροβα έχει στο σχέδιό της να προχωρήσουμε σε μια καμπάνια και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, κάτι που είναι πολύ σημαντικό γιατί πραγματικά η πειθώ είναι αυτή η οποία θα ξεκλειδώσει την επιτυχία στον εμβολιασμό».

Ο κ. Πέτσας διευκρίνισε επίσης ότι «υπάρχουν σκέψεις όχι μόνο σε ευρωπαϊκό, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο» για το πώς ο εμβολιασμός μπορεί να συμβάλει ως κάποιου είδους πιστοποίηση για τις ασφαλείς μετακινήσεις «ιδίως όταν μιλάμε για διασυνοριακές ή διαπεριφερειακές μετακινήσεις» αλλά και για άλλες περιπτώσεις συγχρωτισμού.

«Είμαστε ακόμη στην αρχή αυτής της συζήτησης. Σημασία έχει να ξεκινήσει ο εμβολιασμός όπως πρέπει και στην αρχή είναι βέβαιο ότι θα είναι πολύ περισσότεροι αυτοί που θα θέλουν να εμβολιαστούν σε σχέση με τον αριθμό των εμβολίων που θα υπάρχουν».

Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τα υψηλά ποσοστά πολιτών που εμφανίζονται επιφυλακτικοί, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι στην αρχή τέτοια φαινόμενα μπορεί να οφείλονται σε έλλειψη ενημέρωσης, αλλά και να μην ξεχνάμε ότι όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες χώρες έχει αναπτυχθεί ένα αντιεμβολιαστικό κίνημα που ασκεί κάποια επιρροή. «Σημασία έχει ότι όσο προχωρούμε και ξεκινήσει ο εμβολιασμός θα δείτε ότι θα ανεβαίνει το ποσοστό εκείνων οι οποίοι θα επιθυμούν να κάνουν το εμβόλιο. Σημασία έχει να φθάσουμε σε ένα ικανό ποσοστό του πληθυσμού, σχετικά πιο γρήγορα παρά αργότερα, που θα δημιουργήσει την πολυπόθητη ανοσία».

Τέλος, ο κ. Πέτσας χαρακτήρισε τεράστια επιτυχία το ελληνικό rapid test και απαντώντας σε σχετική ερώτηση τόνισε ότι «τα κομμωτήρια θα ανοίξουν σύντομα».

Τι συνιστούν οι ειδικοί

Την ανησυχία του για τον χθεσινό αριθμό των κρουσμάτων, τα οποία άγγιξαν τα 2.199, εξέφρασε ο καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ και σημείωσε ότι με αυτά τα δεδομένα δεν μπορεί να ανοίξει η αγορά τα Χριστούγεννα.  Εξήγησε ωστόσο τους λόγους που μπορεί τα χθεσινά κρούσματα να είναι τόσο αυξημένα τονίζοντας ότι μπορεί να είναι κρούσματα που τα τεστ έγιναν σε διάστημα μεγαλύτερο των 2-3 ημερών και καταγράφηκαν όλα μαζί.

«Όταν είδα τα χθεσινά νούμερα που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, με εξέπληξαν, γιατί δεν περίμενα ότι θα πάμε στα 2.200 κρούσματα. Υπήρχε μια καθοδική πορεία. Έχω μια ελπίδα, επειδή έγιναν πολύ λίγα τεστ τη Δευτέρα και όταν κάνεις λίγα τεστ έχουν πολύ μεγαλύτερο ποσοστό θετικότητας, όταν αφήσεις πολλούς που δεν τους έχεις τεστάρει και τους μεταφέρεις την επόμενη μέρα, μπορεί προσωρινά να αυξηθεί ο αριθμός, γιατί έρχεται ένα επιβαρυμένο τμήμα του πληθυσμού. Είναι μια στατιστική ανωμαλία. Τη Δευτέρα έγιναν 7.000 τεστ, ενώ χθες 30.000», επισήμανε αι συμπλήρωσε ότι η καταγραφή των κρουσμάτων θα πρέπει να γίνεται την ημέρα της δειγματοληψίας. «Αυτά τα στοιχεία τα οποία έρχονται δεν είναι επαρκή ώστε να μπορεί κάποιος να κάνει μια εκτίμηση. Μπορεί να έχουμε συγκέντρωση κρουσμάτων μεγαλύτερη από 2-3 μέρες», δήλωσε ο κ. Δερμιτζάκης.  svg%3E

Ωστόσο, όπως είπε ο κ. Δερμιτζάκης, εάν αυτό συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες, είναι ανησυχητικό.

«Αν παραμείνουμε σταθερά στα 2.000 κρούσματα, δε γίνεται να μιλάμε για άνοιγμα της αγοράς στις γιορτές. Αν είναι 1.500 τα κρούσματα είναι διαφορετικό, γιατί σημαίνει ότι ακολουθεί την πορεία μείωσης, η οποία είχε ήδη ξεκινήσει. Εάν ξαναδούμε σήμερα έναν αντίστοιχο αριθμό κρουσμάτων, σημαίνει ότι δεν λειτουργεί το lockdown, δεν παρεμποδίζει την μετάδοση και μάλιστα θα φανεί ότι κάτι χειροτέρεψε, διότι είχαμε δει τη μείωση πριν. Εγώ χθες περίμενα γύρω στα 1.500-1.600 κρούσματα με βάση το γεγονός ότι το Σάββατο ήταν 1.700. Αν δούμε από 1.800 και κάτω, ακολουθεί την πορεία που ξέραμε. Αν δούμε πάλι πάνω από 2.000 θα ανησυχήσω περισσότερο», υπογράμμισε ο καθηγητής.

Σε ό,τι αφορά στον αριθμό των νεκρών και των διασωληνωμένων, σημείωσε ότι θα πάρει χρόνο μέχρι να αρχίσουν να μειώνονται, αν και ήδη παρατηρείται μια πολύ μικρή πτώση στους διασωληνωμένους. «Είναι ένας περίεργος δείκτης, γιατί δεν ανακοινώνονται οι νέοι διασωληνωμένοι, αλλά ο συνολικός αριθμός τους. Επομένως δεν ξέρουμε ποιος μπήκε και ποιος βγήκε για να γνωρίζουμε ποιος είναι ο ρυθμός προσθήκης. Επειδή λοιπόν συσσωρεύονται, δεν μπορούμε να καταλάβουμε με τα στοιχεία που έχουμε πόσες είναι οι καινούριες διαωληνώσεις», κατέληξε.

Σημαντική επιβράδυνση στη μείωση του ιικού φορτίου στη Θεσσαλονίκη

Οι μετρήσεις της διεπιστημονικής ομάδας του ΑΠΘ και της ΕΥΑΘ είναι από τους σημαντικότερους δείκτες για το τι συμβαίνει στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με τις τελευταίες μετρήσεις, την τελευταία εβδομάδα σημαντική επιβράδυνση παρουσίασε ο ρυθμός μείωσης της συγκέντρωσης του γονιδιώματος του SARS-CoV-2 στα λύματα του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης.

Ο πολυπαραμετρικός περιβαλλοντικός εξορθολογισμός των μετρήσεων, που ολοκληρώθηκε σήμερα Τετάρτη για τα δείγματα, τα οποία ελήφθησαν από τα λύματα στις 25, 27 και 30/11, δείχνει ότι σε σχέση με τον αντίστοιχο υπολογισμό, που έγινε την προηγούμενη Τετάρτη, το ιικό φορτίο εξακολουθεί να βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα, αλλά επιπρόσθετα έχει ανακοπεί η δυναμική μιας ταχείας βελτίωσης της επιδημιολογικής εικόνας της πόλης.

Την ανησυχία του εξέφρασε ο πρύτανης του ΑΠΘ

«Μας ανησυχούν τα ευρήματα. Είναι σημαντικά μικρότερος ο ρυθμός ελάττωσης του ιικού φορτίου, από τη στιγμή εκείνη που ξεκίνησε μία αποκλιμάκωση, η οποία πρώτη φορά καταγράφηκε στην ανάλυση δειγμάτων της 18ης Νοεμβρίου και συνεχίστηκε τις επόμενες μέρες με ρυθμούς μείωσης που έφτασαν έως το 50%. Τις τελευταίες ημέρες φαίνεται πως τείνουμε περισσότερο προς μία σταθεροποίηση παρά σε σαφή βελτίωση της εικόνας», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ και επικεφαλής του ερευνητικού έργου, καθηγητής Νίκος Παπαϊωάννου.

Όταν ρωτήθηκε πώς ερμηνεύονται τα ευρήματα αυτά, ο πρύτανης εξήγησε πως η αποκλιμάκωση είναι αργή, ακριβώς επειδή το ιικό φορτίο είναι πολύ υψηλό, που σημαίνει ότι η διασπορά στην κοινότητα είναι μεγάλη, τα κρούσματα εξακολουθούν να είναι πολλά και τα μέτρα χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να αποδώσουν. svg%3E

«Πέραν πάσης αμφιβολίας, η εικόνα των λυμάτων δείχνει πως είναι πρόωρη κάθε συζήτηση για άρση περιοριστικών μέτρων τις επόμενες μέρες και εξαιρετικά επικίνδυνη η παραμικρή χαλάρωση σε ό,τι αφορά την τήρηση των μέτρων από τους πολίτες.

Θα έλεγα πως βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή σε μία καμπή που θα κρίνει το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση στην πόλη, πόσες ακόμη ανθρώπινες απώλειες θα μετρήσουμε, πόσο θα πιεστεί το σύστημα υγείας, πόσο θα μεγαλώσουν οι κοινωνικο-οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας», πρόσθεσε ο κ. Παπαϊωάννου, ενώ αναφέρθηκε για μια ακόμα φορά στην κρισιμότητα των στιγμών.

«Αυτό πρέπει να κατανοήσουμε όλοι, πως είμαστε στο σημείο όπου τα πράγματα δύναται να εξελιχθούν ομαλά και σταδιακά να ξανακερδίζουμε τις ζωές μας, αλλά μπορεί να εξελιχθούν και πολύ άσχημα, να βγουν εκτός ελέγχου, αν θεωρήσουμε πως τα δύσκολα πέρασαν και εφησυχάσουμε. Είναι εύλογο να υπάρχει κόπωση στην κοινωνία, όμως κάθε παρέκκλιση από την αυστηρή τήρηση των μέτρων, μόνο παράταση και αυστηροποίησή τους μπορεί να φέρει», ανέφερε.

Η μεθοδολογία αποτίμησης του  στα αστικά απόβλητα, που ανέπτυξε η ομάδα του ΑΠΘ, εξορθολογίζει τις μετρήσεις συγκέντρωσης του γονιδιώματος του ιού με βάση 24 περιβαλλοντικούς παράγοντες, που δύνανται να αλλοιώσουν τα αποτελέσματα των μετρήσεων. Στην έρευνα συμμετέχουν καθηγητές από 11 διαφορετικά εργαστήρια των Τμημάτων Ιατρικής, Χημείας, Φαρμακευτικής, Κτηνιατρικής, Βιολογίας, Πολιτικών Μηχανικών, Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης του ΑΠΘ.

Κάθε 17 δευτερόλεπτα ένας άνθρωπος στην Ευρώπη πεθαίνει από τον κορωνοϊό

Δραματική ήταν η προειδοποίηση της Στέλλας Κυριακίδου στους υπουργούς Υγείας των χωρών με τους οποίους πραγματοποίησε τηλεδιάσκεψη. Η Επίτροπος της ΕΕ, αρμόδια για θέματα υγείας, προειδοποίησε ότι χρειάζεται προσοχή στο σταδιακό άνοιγμα κοινωνίας και οικονομίας μετά τα lockdown, αλλιώς θα επιστρέψουμε σε αντίστοιχες καταστάσεις. Μάιλστα, έδωσε τα στοιχεία και για τον ρυθμό που χάνονται άνθρωποι λόγω της Covid-19 στην ευρωπαϊκή ήπειρο.

«Κάθε 17 δευτερόλεπτα ένα άτομο χάνει τη ζωή του λόγω της COVID-19 στην Ευρώπη. Η κατάσταση μπορεί να σταθεροποιείται, αλλά παραμένει εύθραυστη. Όπως όλα τα άλλα φέτος, οι εορταστικές εκδηλώσεις στο τέλος του έτους θα είναι διαφορετικές. Δεν μπορούμε να θέσουμε σε κίνδυνο τις προσπάθειες όλων μας τις τελευταίες εβδομάδες και μήνες.

Φέτος, η διάσωση ζωών πρέπει να μπει πριν από τους εορτασμούς. Αλλά με τα εμβόλια στον ορίζοντα, υπάρχει επίσης ελπίδα. Όλα τα κράτη μέλη πρέπει τώρα να είναι έτοιμα να ξεκινήσουν εκστρατείες εμβολιασμού και διάθεσης εμβολίων το συντομότερο δυνατό, μόλις υπάρξει ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο», είπε η Στέλλα Κυριακίδου.

svg%3E

H Επίτροπος της ΕΕ τόνισε ότι ένα μάθημα που πρέπει να πάρουμε από τα αποτελέσματα της διαχείρισης του καλοκαιριού είναι ο τρόπος άρσης των μέτρων και ζήτησε από τους υπουργούς Υγείας να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί εν όψει του Ιανουαρίου, όποτε μπορεί να παρουσιαστεί αύξηση μετά από ενδεχόμενη χαλάρωση λόγω των γιορτών. Συγκεκριμένα, είπε στους υπουργούς ότι αυτή τη φορά «έχουμε την ευκαιρία να κάνουμε τα πράγματα διαφορετικά», ενώ τους προέτρεψε τους να διδαχθούν από τα λάθη και το υψηλό τίμημα που πλήρωσαν.

«Σήμερα, υιοθετήσαμε μια στρατηγική για να παραμείνουμε ασφαλείς από το COVID-19 κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Με αυτήν , αναμένουμε την εξέλιξη της πανδημίας τους επόμενους μήνες, και ιδίως την επερχόμενη περίοδο των διακοπών. Ο χειμώνας σημαίνει περισσότερη μετάδοση του ιού και λιγότερες επιλογές για να τον κρατήσουμε μακριά. Με χαμηλότερες θερμοκρασίες παραμένουμε σε κλειστούς χώρους και αυτό οδηγεί σε υψηλότερη μετάδοση», τόνισε η κ. Κυριακίδου. svg%3E

«Οι πολίτες της ΕΕ θεωρούν την υγεία ως προτεραιότητα και αναμένουν από την Ευρώπη να κάνει περισσότερα για την προστασία τους. Πρέπει να ανταποκριθούμε σε αυτές τις προσδοκίες και να ξεπεράσουμε τα παλιά ταμπού. Τώρα είναι η ώρα για αποτελέσματα», τόνισε.

«Πιστέψτε με όταν λέω ότι ξέρω τι θυσίες πρέπει όλοι να κάνουμε για να διατηρούμε ο ένας τον άλλον ασφαλή και καταλαβαίνω την επιθυμία να χαλαρώσουμε τους περιορισμούς. Ωστόσο, δεν είμαστε στην ίδια κατάσταση όπως πριν από το καλοκαίρι. Περισσότεροι από 5.000 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους κάθε μέρα», είπε στους υπουργούς η Επίτροπος της Κομισιόν.

Οι συστάσεις της ΕΕ για τον κορωνοϊό

Επίσης, η κ. Κυριακίδου παρουσίασε σήμερα στους υπουργούς Υγείας των Κρατών Μελών της ΕΕ την στρατηγική για τη διατήρηση της υγειονομικής ασφάλειας από την Covid-19 κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Συγκεκριμένα η Κομισιόν συνιστά στα Κράτη Μέλη συγκεκριμένα μέτρα ελέγχου όπως:

  • Η φυσική απόσταση και περιορισμός των κοινωνικών επαφών είναι κλειδί για τους χειμερινούς μήνες, συμπεριλαμβανομένης της περιόδου διακοπών. Τα μέτρα πρέπει να στοχεύον και να βασίζονται στην τοπική επιδημιολογική κατάσταση για να περιορίσουν τον κοινωνικό και οικονομικό τους αντίκτυπο και να αυξήσουν την αποδοχή τους από τους ανθρώπους.
  • Έλεγχος και ανίχνευση επαφών, απαραίτητος για την ανίχνευση συστάδων και διακοπή μετάδοσης. Τα περισσότερα κράτη μέλη έχουν πλέον εθνικές εφαρμογές παρακολούθησης επαφών. Ο διακομιστής European Federated Gateway (EFGS) επιτρέπει τη διασυνοριακή ανίχνευση.
  • Τα ασφαλή ταξίδια με πιθανή αύξηση των ταξιδιών κατά τη διάρκεια των διακοπών στο τέλος του έτους που απαιτούν συντονισμένη προσέγγιση: οι υποδομές μεταφορών πρέπει να είναι προετοιμασμένες και να απαιτούν καραντίνα όταν η επιδημιολογική κατάσταση στην περιοχή προέλευσης είναι χειρότερη από τον προορισμό.
  • Ικανότητα και προσωπικό υγειονομικής περίθαλψης: πρέπει να δημιουργηθούν σχέδια επιχειρησιακής συνέχειας για ρυθμίσεις υγειονομικής περίθαλψης για να διασφαλιστεί η διαχείριση των εστιών COVID-19 και να διατηρηθεί η πρόσβαση σε άλλες θεραπείες. Οι κοινές προμήθειες μπορούν να αντιμετωπίσουν τις ελλείψεις ιατρικού εξοπλισμού.

  • Τα κράτη μέλη πρέπει να ακολουθήσουν τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Περιφέρειας της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας για την αναζωογόνηση της δημόσιας στήριξης για την αντιμετώπιση της πανδημικής κόπωσης. Η ψυχοκοινωνική υποστήριξη πρέπει επίσης να ενισχυθεί.
  • Εθνικές στρατηγικές εμβολιασμού: η Κομισιόν είναι έτοιμη να υποστηρίξει τα κράτη μέλη, όπου είναι απαραίτητο, στην ανάπτυξη εμβολίων σύμφωνα με τα σχέδια ανάπτυξης και εμβολιασμού τους. Μια κοινή προσέγγιση της ΕΕ στα πιστοποιητικά εμβολιασμού ενδέχεται να ενισχύσει την ανταπόκριση της δημόσιας υγείας στα κράτη μέλη και την εμπιστοσύνη των πολιτών στην προσπάθεια εμβολιασμού.
svg%3E

Αντιδρά ο ΕΜΑ στην έγκριση της Βρετανίας για το εμβόλιο της Pfizer

Η ρυθμιστική Αρχή της Βρετανίας έκρινε σήμερα ότι το εμβόλιο των εταιρειών Pfizer και BioNTech, το οποίο προσφέρει 95% αποτελεσματικότητα κατά του κορωνοϊού είναι ασφαλές να διατεθεί. Ωστόσο, λίγο αργότερα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) δήλωσε ότι οι μεγαλύτερης διάρκειας διαδικασίες της για την έγκριση εμβολίων κατά της Covid-19 είναι ασφαλέστερες.

Ερωτηθείς σχετικά με την έγκριση που δόθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο για το εμβόλιο της Pfizer, η ρυθμιστική αρχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα φάρμακα ανέφερε: «Ο EMA θεωρεί πως η υπό προϋποθέσεις εξουσιοδότηση για διάθεση στην αγορά είναι ο πιο κατάλληλος ρυθμιστικός μηχανισμός για να χρησιμοποιηθεί στην τρέχουσα επείγουσα ανάγκη λόγω πανδημίας».

Επίσης, πρόσθεσε πως η εν λόγω διαδικασία βασίζεται σε περισσότερα στοιχεία και περισσότερους ελέγχους απ’ ό,τι η κατεπείγουσα διαδικασία που επελέγη από τη Βρετανία. Υπενθυμίζεται, ότι ο Οργανισμός ανακοίνωσε χθες, Τρίτη 1 Δεκεμβρίου, ότι θα αποφασίσει μέχρι τις 29 Δεκεμβρίου, αν θα εγκρίνει το εμβόλιο της Pfizer.

Επιφυλάξεις και από τις Βρυξέλλες

«Η επείγουσα έγκριση εκ μέρους της Βρετανίας του πειραματικού εμβολίου κατά της Covid-19 που αναπτύσσεται από τις Pfizer και BioNTech είναι «προβληματική», καθώς έγινε υπερβολικά εσπευσμένα», δήλωσε την ίδια ένας εξέχων ευρωβουλευτής.

«Θεωρώ ότι αυτή η απόφαση είναι προβληματική και συνιστώ τα κράτη μέλη της ΕΕ να μην επαναλάβουν τη διαδικασία με τον ίδιο τρόπο. Λίγες εβδομάδες ενδελεχούς εξέτασης από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) είναι καλύτερο από μια εσπευσμένη άδεια για να κυκλοφορήσει στην αγορά ένα εμβόλιο», ανέφερε ο ευρωβουλευτής Πέτερ Λίζε, μέλος του χριστιανοδημοκρατικού κόμματος της Γερμανίδας καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ.

Tι ανακοίνωσε η βρετανική κυβέρνηση: «Η κυβέρνηση δέχθηκε τη σύσταση της ανεξάρτητης Ρυθμιστικής Αρχής Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας (MHRA) να εγκρίνει το εμβόλιο τωνPfizer/BioNTech για χρήση», ανακοίνωσε το πρωί της Τετάρτης η κυβέρνηση της Βρετανίας. «Το εμβόλιο θα είναι διαθέσιμο σε όλη τη Βρετανία από την επόμενη εβδομάδα», πρόσθεσε.

Όπως αναφέρει το BBC, η ρυθμιστική Αρχή της Βρετανίας έκρινε ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές να διατεθεί. Η ανοσοποίηση του πληθυσμού αναμένεται να ξεκινήσει από τις πιο ευάλωτες ομάδες. Σημειώνεται ότι η Μεγάλη Βρετανία έχει ήδη παραγγείλει 40 εκατομμύρια δόσεις του σκευάσματος, για να εμβολιαστούν 20 εκατομμύρια άνθρωποι, με δύο δόσεις έκαστος. Σύμφωνα πάντα με το βρετανικό Μέσο, οι πρώτες 10 εκατομμύρια δόσεις θα είναι διαθέσιμες σύντομα, με τις πρώτες δόσεις να φτάνουν στη χώρα μέσα στις επόμενες ημέρες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play