Πανελλήνιες εξετάσεις 2021: Παράταση στην υποβολή των αιτήσεων συμμετοχής – Τι ανακοίνωσε το υπουργείο
Την παράταση της διαδικασίας υποβολής αίτησης συμμετοχής στις Πανελλήνιες Εξετάσεις 2021 αποφάσισε το υπουργείο Παιδείας. Ενώ κανονικά η προθεσμία των μαθητών για τη δήλωσή τους έληγε στις 30 Νοεμβρίου η ηγεσία του υπουργείου αποφάσισε να δοθεί περιθώριο μερικών ημερών.
Συγκεκριμένα, στη σχετική ανακοίνωση τονίζεται ότι «παρατείνεται μέχρι τις 3 Δεκεμβρίου 2020 η προθεσμία για την υποβολή της Αίτησης Δήλωσης των μαθητών, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) στις σχολικές μονάδες, για τη συμμετοχή τους στις πανελλαδικές εξετάσεις έτους ΓΕΛ και ΕΠΑΛ 2021».
Διευκρινίζεται πως ειδικά για φέτος, οι μαθητές υποβάλουν την αίτησή τους, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στη σχολική τους μονάδα, η οποία και θα καταχωρισθεί ηλεκτρονικά. Σε επόμενο χρόνο θα καθοριστεί ο χρόνος και η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων – δηλώσεων των υπόλοιπων αποφοίτων.
Ο μαθητής βρίσκει στην ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας στο σύνδεσμο ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ, ή στην ιστοσελίδα του Λυκείου του, αναρτημένο το υπόδειγμα της αίτησης – δήλωσης, το κατεβάζει και αποθηκεύει το αρχείο στον υπολογιστή του. Στη συνέχεια συμπληρώνει μόνο τα γκρι στοιχεία με όποιο πρόγραμμα επεξεργασίας κειμένου διαθέτει. Τέλος το αποστέλλει συμπληρωμένο ηλεκτρονικά με e-mail για ηλεκτρονική καταχώριση, μέσα στην προβλεπόμενη προθεσμία (25 με 30 Νοεμβρίου 2020) στο Λύκειο που φοιτά.
Η δήλωση για τις Εξετάσεις γίνεται νωρίτερα καθώς φέτος, για πρώτη φορά, ξεκινάει η διδασκαλία των ειδικών μαθημάτων στα σχολεία, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Παιδείας.
Μέχρι πρότινος, η διδασκαλία των ειδικών μαθημάτων γινόταν σε ένα ποσοστό αυτών και όχι στο σύνολό τους και συνήθως αποτελούσε μάθημα επιλογής. Οι περισσότεροι μαθητές που επιθυμούσαν την εισαγωγή τους σε υψηλόβαθμες σχολές, που ήταν υποχρεωτική η εξέταση σε ειδικό μάθημα, προσέφευγαν σε φροντιστήρια.
Με την ηλεκτρονική αίτηση του Νοεμβρίου θα γίνει η πρώτη «χαρτογράφηση» από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας για το ενδιαφέρον που υπάρχει από τους υποψηφίους στη διδασκαλία των ειδικών μαθημάτων. Ανάλογα με τον αριθμό και τις περιοχές στις οποίες εδρεύουν οι μαθητές θα δημιουργηθούν τμήματα που δεν αφορούν μεμονωμένα την κάθε σχολική μονάδα αλλά ομάδες σχολείων.
Μία ακόμα διαφορά σε σχέση με πέρσι είναι η σύμπτυξη των Ομάδων Προσανατολισμού Θετικών και Τεχνολογικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας. Στην αίτηση οι μαθητές που ανήκουν σε αυτή την ομάδα προσανατολισμού θα επιλέξουν ως εξεταζόμενο μάθημα αυτό των Μαθηματικών, εφόσον θέλουν να εισαχθούν σε σχολές και τμήματα του δεύτερου επιστημονικού πεδίου και το μάθημα της Βιολογίας εφόσον επιθυμούν την εισαγωγή τους σε σχολές και τμήματα του τρίτου επιστημονικού πεδίου.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας