Κρούσματα σήμερα 30/11: Ο μεγάλος αριθμός των νεκρών και η πίεση στο ΕΣΥ φέρνουν παράταση του lockdown

Κρούσματα σήμερα 30/11: Ο μεγάλος αριθμός των νεκρών και η πίεση στο ΕΣΥ φέρνουν παράταση του lockdown
Κρούσματα σήμερα 30/11: Στα 1193 ήταν τα χθεσινά κρούσματα κορωνοϊού, οι 98 νεκροί και οι 608 διασωληνωμένοι όμως δεν αφήνουν περιθώρια - Έρχεται νέα παράταση του lockdown - Τι δήλωσε ο πρωθυπουργός - Ανησυχία για το άνοιγμα των σχολείων - Τα νέα για τα εμβόλια.

Την ώρα που και σήμερα είμαστε σε αναμονή για την ανακοίνωση των κρουσμάτων του κορωνοϊού, θεωρείται πια δεδομένο ότι θα έχουμε παράταση του lockodwn, για την ακρίβεια νέα παράταση από τη στιγμή που ο Στέλιος Πέτσας είχε ανακοινώσει την περασμένη εβομάδα ότι θα πάμε έτσι μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου. Την κυβέρνηση, όπως φάνηκε και στο σημερινό Υπουργικό Συμβούλιο, την ανησυχεί ο ημερήσιος αριθμός νεκρών και η πίεση στο ΕΣΥ. Τα κρούσματα είναι σχετικά πεσμένα, αλλά ακόμα βρισκόμαστε πάνω από τα 1100 καθημερινά.

Όπως γράψαμε και νωρίτερα μέσα στην ημέρα, οι επόμενες ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ με διασωληνωμένους, νοσούντες και νεκρούς θα κρίνουν τις τελικές αποφάσεις του για την άρση των περιοριστικών μέτρων. Πάντως, με τα στοιχεία που υπάρχουν αυτή τη στιγμή διαθέσιμα φαίνεται πως θα δοθεί παράταση στην παράταση. Έτσι, το άνοιγμα τις οικονομίας, σύμφωνα και με ρεπορτάζ του Γιάννη Σαραντάκου στο Open TV, πιθανότερα να συμβεί στις 14 Δεκεμβρίου. Μέχρι τότε το lockdown θα ισχύει κανονικά.

Το ίδιο βλέπει και η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ

«Δεν υπάρχει περίπτωση να ανοίξουμε 7 Δεκέμβρη», δήλωσε κατηγορηματικά στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ η Ματίνα Παγώνη, πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας-Πειραιά εξηγώντας ότι ο αριθμός των κρουσμάτων και των νοσηλευομένων με κορωνοϊό παραμένει υψηλός και σίγουρα ένα μέρος τους θα διασωληνωθεί. Όπως είπε έχουμε ακόμη δρόμο μπροστά μας «και σίγουρα 10 ημέρες». Το ασφαλές θα είναι γύρω στα 500 κρούσματα και οι διασωληνωμένοι σε διψήφιο αριθμό.

Εξέφρασε την άποψη ότι τα σχολεία θα πρέπει να ανοίξουν τον Ιανουάριο μετά τις γιορτές σημειώνοντας ότι οι ημέρες είναι πολύ λίγες. Όπως είπε αν και τα παιδιά δεν μεταδίδουν το πρόβλημα εστιάζεται σε γονείς, παππούδες και γιαγιάδες που θα κυκλοφορήσουν για να πάνε και να γυρίσουν τα παιδιά από το σχολείο και αυτό πρέπει να αποφευχθεί.

Τόνισε ότι με βάση τα στοιχεία των τελευταίων ημερών και όχι της Κυριακής όπου τα τεστ που έγιναν ήταν λιγότερα, υπάρχει μια μείωση μικρή και σταδιακή που πρέπει οι επιστήμονες να παρακολουθήσουν όλη την επόμενη εβδομάδα. Η κ. Παγώνη είπε επίσης ότι και μετά το άνοιγμα της αγοράς χρειάζεται προσοχή γιατί μπορεί να δούμε τις επιπτώσεις το επόμενο 15νθήμερο.

Να μην μιλάμε για ημερομηνίες ζήτησε ο πρωθυπουργός στους υπουργούς

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο σημερινό Υπουργικό Συμβούλιο ζήτησε από τους υπουργούς της κυβέρνησης να μην κάνουν δηλώσεις για το πότε θα τερματιστεί το lockdown. Συγκεκριμένα, ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Θέλω να τονίσω για ακόμα μία φορά ότι δεν πρέπει να μιλάμε με ημερομηνίες, πρέπει να μιλάμε με δεδομένα. Αυτά καθορίζουν την πολιτική μας. Το πιο σημαντικό δεδομένο το οποίο πρέπει να αξιολογούμε σε αυτή τη συγκυρία είναι οι δυνατότητες του Εθνικού Συστήματος Υγείας».

Για οριακή βελτίωση της κατάστασης και ενδείξεις πως αρχίζει σταδιακά να μειώνεται η πίεση στο , στη Βόρεια Ελλάδα, έκανε νωρίτερα λόγο ο πρωθυπουργός κατά την εισαγωγική τοποθέτησή του στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Ταυτόχρονα τόνισε την ανάγκη να προχωρήσουμε χωρίς πισωγυρίσματα με στόχο να φθάσουμε όσο το δυνατόν περισσότεροι Έλληνες υγιείς στο εμβόλιο.

«Στις αποφάσεις που θα πρέπει να πάρουμε, λαμβάνοντας υπόψη τις εισηγήσεις των ειδικών, θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Ο δρόμος μας ίσως να φανεί πιο αργός, αλλά θα είναι πιο σίγουρος και πιο ασφαλής. Και κυρίως πρέπει να είναι ένας δρόμος χωρίς πισωγυρίσματα», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης. «Ο στόχος είναι συγκεκριμένος: όσο το δυνατόν περισσότεροι Έλληνες να φτάσουμε υγιείς στο εμβόλιο. Αυτό θα κριθεί από τις όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες έχουμε ως τότε και αυτό με τη σειρά του θα κριθεί από την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συνέπεια δείξουμε όλοι τώρα. svg%3E

Εκτιμούμε ότι τα πρώτα εμβόλια θα έχουν φτάσει στην Ελλάδα εφόσον, όπως αναμένουμε, εγκριθούν από τους αρμόδιους Ευρωπαϊκούς Οργανισμούς πριν από τα τέλη του έτους», επισήμανε ο πρωθυπουργός. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι: «τα θέματα, τα οποία θα συζητήσουμε δηλώνουν την επιλογή την οποία έχουμε υπερασπιστεί πολλές φορές: να απαντάμε στις ανάγκες του σήμερα, δρομολογώντας μεταρρυθμίσεις του αύριο».

Συνεχίζεται η αντιπαράθεση για τις «διπλές καταγραφές» των κρουσμάτων

Τα τελευταία 24ωρα έχει προκύψει ένα ζήτημα για το κατά πόσο τα νούμερα που δίνει ο ΕΟΔΥ αντιστοιχούν στην πραγματικότητα. Όλα ξεκίνησαν από δυο δημοσιεύματα Κυριακάτικων εφημερίδων. Συγκεκριμένα τα δημοσιεύματα από τη «Δημοκρατία» και «Το Βήμα» ανέφεραν ότι υπάρχει «παράλληλο» σύστημα καταγραφής των κρουσμάτων από τον ΕΟΔΥ με αποτέλεσμα τα στοιχεία που έχει το Μαξίμου και η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων στο υπουργείο Υγείας, αλλά και αυτά που τελικά ανακοινώνονται να έχουν κενά και να μην είναι τα πραγματικά ημερήσια.

Μάλιστα στα δημοσιεύματα έγινε αναφορά στους Σωτήρη Τσιόδρα και Νίκο Χαρδαλιά που φέρονται να εξέφρασαν τη δυσαρέσκεια τους για όλη αυτή την κατάσταση. Καταλαβαίνει κανείς ότι οι δυο τους μιλούσαν καθημερινά στους πολίτες στο πρώτο κύμα της πανδημίας και θα ήθελαν να λαμβάνουν τα σωστά νούμερα πριν μιλήσουν στον Ελληνικό ζητώντας του να δείξει την απαραίτητη πειθαρχεία στην εφαρμογή των μέτρων.

Το επιβεβαίωσε η Λινού

Το πρόβλημα που υπάρχει επιβεβαίωσε ουσιαστικά και η Αθηνά Λινού σε συνέντευξη της το πρωί της Δευτέρας. Η διακεκριμένη επιστήμονας τόνισε ότι για πολλούς μήνες κατά τη διάρκεια της πανδημίας, πολλοί ήταν οι πολίτες οι οποίοι δεν είχαν τη δυνατότητα να κάνουν το τεστ για τον κορωνοϊό με αποτέλεσμα -όπως είπε- να υπάρχουν ανακρίβειες στους αριθμούς των κρουσμάτων. Φυσικά αυτό γεννά πολλά ερωτήματα σχετικά με το πλάνο για την καταπολέμηση του ιού.

Η κ. Λινού δήλωσε χαρακτηριστικά: «Στα τεστ κορωνοϊού προστέθηκε μία ανισότητα. Μπορούσαν να κάνουν μόνο όσοι είχαν τα χρήματα. Το ίδιο συνεχίζεται και αυτήν τη στιγμή. Επίσης, υπήρχε ανακρίβεια όσον αφορά τα κρούσματα. Μετράμε τα κρούσματα μόνο σε μία κοινωνικοοικονομική ομάδα.

Για τους υπόλοιπους δεν ξέρουμε απολύτως τίποτα. Δεν με πείθει αν είχαν ή όχι προβλήματα στα ένα από τα δύο αρχεία. Σημασία έχει ότι δεν έχουμε στοιχεία. Δεν έχουν υπάρξει μελέτες που να είναι σε αντιπροσωπευτικό δείγμα του πληθυσμού. Ντρέπομαι που το λέω. Δεν έχουμε δύο δείγματα την εβδομάδα για να ξέρουμε τι γίνεται στην κοινότητα. Γι’ αυτό έχουμε τόσα πολλά σοβαρά κρούσματα και πίεση στο σύστημα υγείας. Εάν το ξέραμε αυτό πριν τρεις μήνες, μπορεί να μην είχαμε τη δυνατότητα να ελέγξουμε την πανδημία, αλλά θα ήμασταν περισσότερο προετοιμασμένοι».

Οι καθηγητές ζητούν να μην ανοίξουν τα σχολεία

Οι εκπαιδευτικοί συντάσσονται με τους επιστήμονες που υποστηρίζουν ότι τα σχολεία δεν μπορούν ακόμα να ανοίξουν και ζητούν να παρθούν περισσότερα μέτρα προστασίας ώστε η επαναλειτουργία να γίνει με ασφάλεια. Η ΟΛΜΕ αναφέρει ότι μέλη της είναι θύματα του ιού ενώ, και αρκετοί εκπαιδευτικοί είναι διασωληνωμένοι. Ακόμα ασκεί κριτική στο  που δεν έχει συναντηθεί με τους εκπροσώπους των εκπαιδευτικών από τις 7 Οκτωβρίου, την στιγμή που συμβαίνουν «τραγικά πράγματα».

Θάνατοι και διασωληνώσεις πολλών εκπαιδευτικών στις κόκκινες περιοχές

Σύμφωνα με το ethnos.gr, οι καθηγητές – μέσω της Ομοσπονδίας τους – επισημαίνουν ότι μέχρι σήμερα παρατηρήθηκαν πολλοί θάνατοι εκπαιδευτικών ενώ αρκετοί είναι διασωληνωμένοι στα νοσοκομεία. Όπως υπογραμμίζει στο ίδιο μέσο, o πρόεδρος της ΟΛΜΕ, Θεόδωρος Τσούχλος, πολλοί καθηγητές και ιδιαίτερα σε περιοχές όπως η Πέλλα, η Θήβα και η Θεσσαλονίκη, έχασαν τη ζωή τους από τον , ενώ μεγάλος αριθμός βρίσκεται σε νοσοκομεία σε βαριά κατάσταση (διασωληνωμένοι).

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ομοσπονδίας, από την ημέρα που άνοιξαν τα Γυμνάσια και τα Λύκεια έχουν καταγραφεί 5.000 κρούσματα, σε ηλικίες έως 17 ετών, ενώ 1.000 σχολεία ή τμήματα είχαν κλείσει λόγω κάποιου κρούσματος.

«Εμείς θέλουμε να ανοίξουν τα σχολεία με ασφάλεια και όχι με τους ίδιους όρους που άνοιξαν στην έναρξη της χρονιάς και επειδή η κατάσταση είναι δύσκολη να εξασφαλίσουμε ότι η τηλεκπαίδευση θα γίνεται χωρίς προβλήματα», λέει ο κ. Τσούχλος και υπογραμμίζει ότι:

«Από την ήμερα που άνοιξαν τα σχολεία έχουν συμβεί τραγικά γεγονότα. Η υπουργός έχει να μας δει από τις 8 Οκτωβρίου και δεν απαντά στο αίτημα για νέα συνάντηση. Για το λόγο αυτό, το διοικητικό συμβούλιο της Ομοσπονδίας μας θα πάει την Πέμπτη στις 13:00 στο υπουργείο και θα ζητήσει συνάντηση με την κυρία Κεραμέως. Ταυτόχρονα συνάδελφοι σε ολόκληρη τη χώρα θα πραγματοποιήσουν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στις διευθύνσεις εκπαίδευσης. Οι εκπαιδευτικοί θέλουν ανοιχτά σχολεία αλλά με ασφάλεια για όλους».

Το υπουργείο Παιδείας

Από την πλευρά του υπουργείου Παιδείας, η κυρία Κεραμέως, δηλώνει ότι δεν έχει παρθεί απόφαση για το άνοιγμα των σχολείων, τονίζοντας ότι «θα περιμένουμε να δούμε πως ακριβώς εμφανίζεται το επιδημιολογικό φορτίο και από εκεί και πέρα θα ληφθούν οι αποφάσεις. Το άνοιγμα των σχολείων είναι σύνθετη διαδικασία, θα το δούμε».  svg%3E

Η προειδοποίηση Δερμιτζάκη για την εστίαση

Για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα μας μίλησε ο καθηγητής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, σημειώνοντας πως «δεν χρειάζεται να φτάσει κάποιος συγγενής ή φίλος στη ΜΕΘ και να διασωληνωθεί, προκειμένου να πιστέψουμε ότι τα πράγματα είναι σοβαρά και να πράξουμε αναλόγως».

Μιλώντας στο MEGA ο κ. Δερμιτζάκης τόνισε πώς «Δεν υπάρχει δικαιολογία μετά από τόση ενημέρωση που έχει υπάρξει γύρω από τον κορωνοϊό να μην τηρούνται τα απαραίτητα μέτρα προστασίας» υπογραμμίζοντας συγχρόνως πως «στις μικρές κοινωνίες, ενδεχόμενη διασπορά δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα». Όσον αφορά στην μικρή μείωση που σημειώθηκε το Σαββατοκύριακο στον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων στη χώρα και κατά πόσο αυτή μας επιτρέπει να μιλάμε για άνοιγμα της αγοράς ενόψει Χριστουγέννων, ο καθηγητής επεσήμανε πως αν και πρόκειται για μία σημαντική μείωση οι επόμενες μέρες είναι εξαιρετικά κρίσιμες.

«Οι επόμενες 10 μέρες είναι περίοδος αναμονής. Οι πρώτες μέρες είναι πάντα με μικρότερο ρυθμό μείωσης, ενώ όσο περνάνε οι μέρες στο lockdown, ο ρυθμός αυτός θα επιταχύνεται», είπε.

Κάνοντας ειδική μνεία στο άνοιγμα της εστίασης και του λιανεμπορίου, ο κ. Δερμιτζάκης υποστήριξε ακόμα πως αυτό μπορεί να γίνει μόνο εφόσον εφαρμοστούν αυστηρά μέτρα, καθώς υπάρχει κίνδυνος για αυξημένη δυνατότητα μετάδοσης. «Εάν η μείωση των κρουσμάτων επιταχυνθεί γύρω στις 15 Δεκεμβρίου ή και νωρίτερα μπορεί να είμαστε γύρω στα 500 ή και λιγότερα κρούσματα. Αν είμαστε εκεί δεν υπάρχει λόγος να μην ανοίξουν τα μαγαζιά» δήλωσε. Τέλος αναφερόμενος στην πιθανότητα ενός τρίτου κύματος κορωνοϊού, ο κ. Δερμιτζάκης είπε πως αυτό εξαρτάται από τη συμπεριφορά των πολιτών απέναντι στην πανδημία. «Εάν η κοινωνία συμμορφωθεί απέναντι στα μέτρα προστασίας δεν έχουμε λόγο να φοβόμαστε» κατέληξε ο καθηγητής.

Τα νέα από το μέτωπο του εμβολίου

Στην κούρσα παραγωγής εμβολίου και η Moderna που καταθέτει αίτημα έγκρισης στον Οργανισμό Φαρμάκων των ΗΠΑ. Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου ξεπερνάει το 94%, σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα της φάσης 3. Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρίας, κανένας από όσους εμβολιάστηκαν δεν νόσησε σοβαρά από κορωνοϊό.

Η Moderna μάλιστα, σύμφωνα με το in.gr, ανακοίνωσε ότι θα υποβάλει σήμερα αίτηση για ρυθμιστική άδεια σήμερα – ένα κρίσιμο ορόσημο που φέρνει τις ΗΠΑ πιο κοντά στο να έχει δύο διαθέσιμα εμβόλια για τον κοροναϊό πριν το τέλος της χρονιάς.

Το αίτημα θα κατατεθεί στις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ, της Ευρώπης και του Ηνωμένου Βασιλείου για άδεια έκτακτης ανάγκης. Αναμένεται, δε, ότι η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων στις ΗΠΑ θα το εξετάσει κατά τη συνεδρίασή της στις 17 Δεκεμβρίου.

Σημειώνεται πως στις 16 Νοεμβρίου, τα πρώτα αποτελέσματα της Φάσης ΙΙΙ που είχε δημοσιεύσει η εταιρεία έκαναν λόγο για αποτελεσματικότητα κοντά στο 95%.

Το εμβόλιο της Moderna δοκιμάστηκε σε 30.000 άτομα στην τρίτη φάση, αποδείχτηκε αποτελεσματικό κατά 94,1% και συναγωνίζεται σε ποσοστά προστασίας παιδικά εμβόλια.

Οι πρώτες δόσεις θα μπορούσαν να χορηγηθούν ακόμα και στις 21 Δεκεμβρίου αν η διαδικασία με την Υπηρεσία Φαρμάκων και Τροφίμων (FDA) κυλήσει ομαλά, όπως δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής της φαρμακευτικής, Stéphane Bancel. svg%3E

«Αυτή η θετική πρωτογενής ανάλυση επιβεβαιώνει την ικανότητα του εμβολίου μας να αποτρέψει τη νόσο COVID-19 με 94,1% αποτελεσματικότητα και, κυρίως, την ικανότητα πρόληψης σοβαρής νόσου COVID-19. Πιστεύουμε ότι το εμβόλιο θα παρέχει ένα νέο και ισχυρό εργαλείο που μπορεί να αλλάξει την πορεία αυτής της πανδημίας και να βοηθήσει στην πρόληψη σοβαρών ασθενειών, νοσηλειών και θανάτου».

Συμφωνία ΕΕ με Moderna

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Τετάρτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέγραψε συμφωνία με την εταιρεία για τη διάθεση του εμβολίου στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η σύμβαση προβλέπει την αρχική αγορά 80 εκατομμυρίων δόσεων για λογαριασμό όλων των κρατών μελών της ΕΕ, καθώς και τη δυνατότητα να ζητηθούν έως και 80 εκατομμύρια δόσεις ακόμα.

Δείτε και ρεπορτάζ της ΕΡΤ για την πορεία του κορωνοϊού στη Βόρεια Ελλάδα

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play