Λύματα Αττικής – Θεσσαλονίκης: Τα πρώτα θετικά μηνύματα – Δεν ισχύει το ίδιο για την επαρχία
Τα πρώτα θετικά μηνύματα για την επιδημιολογική εικόνα της Αττικής και της Θεσσαλονίκης έρχονται από την μελέτη των λυμάτων των δύο περιοχών. Για πρώτη φορά εδώ και μία εβδομάδα υπάρχει μια μείωση στον αριθμό του ιικού φορτίου. Το στοιχείο αυτό σε συνδυασμό με την χθεσινή μείωση των κρουσμάτων πανελλαδικά συγκριτικά με την προηγούμενη εβδομάδα δίνει ελπίδες για τον περιορισμό της διασποράς μετά από την ισχύ του lockdown.
Ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Δημόπουλος, μίλησε για τα αποτελέσματα από την μελέτη των λυμάτων τόσο στο ΕΚΠΑ όσο και στο ΑΠΘ για την Αθήνα και την Θεσσαλονίκη αντίστοιχα. Τα νέα όπως είπε είναι ευχάριστα.
Μιλώντας στο MEGA ο πρύτανης ΕΚΠΑ Αθανάσιος Δημόπουλος είπε ότι έρχονται κάποια πρώτα θετικά μηνύματα από τις μετρήσεις στα λύματα για την συγκέντρωση κορονοϊού σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Ο κ. Δημόπουλος αναφερόμενος στα στοιχεία από τις καθημερινές μετρήσεις του ιού στα λύματα, όπου υπάρχει συγκροτημένη προσπάθεια τόσο από το ΕΚΠΑ όσο και το ΑΠΘ, τόνισε ότι οι ειδικοί επιστήμονες έχουν αναφέρει ότι εδώ και μια εβδομάδα υπάρχει μια μείωση στον αριθμό του ιικού φορτίου.
Δεν ισχύει το ίδιο με την επαρχία
Εκτός από αυτό, όπως είπε διαφαίνεται μια αναστολή αύξησης των κρουσμάτων που καταγράφονται σε Αττική και Θεσσαλονίκη. Δυστυχώς όμως, τόνισε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, δεν διαπιστώνεται μείωση κρουσμάτων στον ίδιο βαθμό σε περιφέρειες στην επαρχία, τονίζοντας ότι ίσως εκεί τα μέτρα να μην εφαρμόζονται τόσο σχολαστικά.
Προσέθεσε δε πως οποιαδήποτε μείωση των κρουσμάτων θα έχει «αντανάκλαση» στους νοσηλευόμενους ασθενείς μετά από αρκετές ημέρες ενώ ακόμη περισσότερες μέρες θα χρειαστούν για να φανεί μείωση στον αριθμό των ασθενών που χρειάζονται μηχανική υποστήριξη της αναπνοής σε ΜΕΘ. ‘Ίσως μάλιστα για μερικές μέρες να παρατηρηθεί το φαινόμενο ενώ μειώνονται τα κρούσματα να αυξάνουν οι νοσηλευόμενοι.
Η πορεία των κρουσμάτων και η αύξηση των θανάτων
Όπως αναφέρει σε δημοσίευμα στο in.gr, ο Βασίλης Λαμπρόπουλος, τα στοιχεία είναι ενδεικτικά για την πορεία των κρουσμάτων το τελευταίο χρονικό διάστημα τα οποία, το τελευταίο τετράμηνο, παρουσίαζαν διαρκή αύξηση από 10% έως 95% κάθε εβδομάδα, με πιο ενδεικτική τη ραγδαία επιδείνωση στο διάστημα από 20 Οκτωβρίου έως 10 Νοεμβρίου που τετραπλασιάστηκαν. Στις 31 έως 20 Οκτωβρίου ήταν 3.409, την επόμενη εβδομάδα ανήλθαν σε 6.283 και εκείνη στις 27 Οκτωβρίου με 3 Νοεμβρίου συνέχισαν τη σχεδόν κατακόρυφη άνοδο με 11.494 νέες διαγνώσεις.
Μείωση των κρουσμάτων έφερε η καραντίνα
Την περίοδο 3 έως 10 Νοεμβρίου ανήλθαν σε 16.324 οι νέοι φορείς. Από τα μέσα Νοεμβρίου κι ενώ η χώρα είχε εισέλθει στην «καραντίνα» ο ρυθμός αύξησης μειώθηκε (σε 11 %) και το τελευταίο επταήμερο παρουσιάζονται για πρώτη φορά, συνολικά, λιγότερα κρούσματα.
Συνεχής η αύξηση των θανάτων
Αντιθέτως, διαρκής είναι η αύξηση των θανάτων που αποτυπώνεται με μία διαφορά 15-20 ημερών από την άνοδο του αριθμού των νέων φορέων. Είναι ενδεικτικό ότι τις δύο εβδομάδες από 13 Οκτωβρίου μέχρι 3 Νοεμβρίου, οπότε σημειωνόταν αλματώδης αύξηση των κρουσμάτων ο αριθμός των θανάτων ήταν σταθερός στους 62-66. Την τελευταία τελευταία εβδομάδα αυξήθηκαν σε 587, ενώ την προηγούμενη ήταν 362 (αυξηση 62% στο τελευταίο επταήμερο) .
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας