Βασιλακόπουλος για κορωνοϊό: «Οι 200 από τους 480 διασωληνωμένους θα πεθάνουν»
Σοκάρει γνωστός εντατικολόγος ο οποίος αναφέρει ότι οι 200 από τους 480 διασωληνωμένους με κορωνοϊό στη χώρα μας θα πεθάνουν.
Ειδικότερα ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, καθηγητής πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, μιλώντας στον ΣΚΑΙ 100,3, αναφέρει ότι υπάρχει τεράστια διασπορά του κορωνοϊού στην κοινότητα και πρέπει να ελεγχθεί. Ο κ. Βασιλακόπουλος ανέφερε ότι νοσηλεύονται διασωληνωμένοι 480 ασθενείς με κορωνοϊό, σόκαρε με τα λεγόμενά του καθώς εξήγησε πως τουλάχιστον οι 200, ποσοστό περίπου 40% θα χάσουν τη ζωή τους και σε αυτούς θα προστεθούν και όσοι καταλήξουν ενώ νοσηλεύονται σε απλές μονάδες.
«Προφανώς θα αυξηθούν οι νεκροί, όμως αυτό είναι το τίμημα που πληρώνουμε σε αυτή τη φάση. Ας μας γίνει το μάθημα πάθημα, ώστε να μην ξαναφτάσουμε εδώ», τόνισε
Εξήγησε ότι η καραντίνα είναι αποτελεσματική όσο και ο κάθε ένας από εμάς τηρεί τα μέτρα, καθώς δεν μπορεί να υπάρχει ένας αστυνομικός δίπλα σε κάθε πολίτη. Ο κ. Βασιλακόπους αναφέρθηκε στην Τσεχία που κάθε μέρα εξαγάγει διασωληνωμένους γιατί δεν έχει άλλες εντατικές και χαρακτήρισε συγκλονιστικές τις εικόνες διαδηλωτών στη χώρα που διαμαρτύρονται εναντίον των μέτρων για τον περιορισμό της πανδημίας. «Τι θέλουν; Να τους θάβουν κατευθείαν;» διερωτήθηκε ο καθηγητής. Αναφορικά με το άνοιγμα της αγοράς, ο κ. Βασιλακόπουλος τόνισε πως πρώτες θα πρέπει να ελεγχθεί η τεράστια διασπορά και πως θα πρέπει να ανοίξουν οι δραστηριότητες που δεν λειτουργούν πρόβλημα, με βάση και την εμπειρία που υπάρχει.
Μάλιστα έφερε ως παράδειγμα το λιανεμπόριο και πρότεινε να λειτουργεί με ραντεβού κατά το πρότυπο των κομμωτηρίων. Για το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, εκτίμησε ότι ακριβώς επειδή η πανδημία είναι σε έξαρση τα αποτελέσματα των μελετών θα έρθουν γρήγορα και εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι θα είναι ασφαλές. Επίσης κάλεσε τον κόσμο να σταματήσει να φοβάται τα εμβόλιο καθώς κίνδυνος υπάρχει μόνο για την έλλειψή τους. Αν θέλει κάποιος να δει πως είναι ένας κόσμος χωρίς εμβόλιο, να δει το 2020 που ήταν η χρονιά που δεν είχαμε εμβόλιο για τον κορωνοϊό, τόνισε χαρακτηριστικά.
Στο «κόκκινο» οι ΜΕΘ
Στα νοσοκομεία της χώρας σήμερα νοσηλεύονται 3.831 ασθενείς με κορωνοϊό, αριθμός σημαντικά υψηλός που δοκιμάζει τα όρια αντοχής του συστήματος. Όσο αφορά στις ΜΕΘ COVID που εξυπηρετούν τις ανάγκες της Θεσσαλονίκης (συμπεριλαμβάνονται τα Νοσοκομεία Χαλκιδικής, Κατερίνης και Καβάλας), σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, σήμερα είναι 211. Από αυτές, 199 είναι κατειλημμένες και 12 κενές (ποσοστό 6%). Στα Νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου της Αττικής, οι ΜΕΘ-COVID είναι σήμερα 214. Από αυτές, 161 είναι κατειλημμένες και 53 κενές (ποσοστό 25%).
ΜΕΘ COVID ανά Υγειονομική Περιφέρεια:
- 1η ΥΠΕ (Αττικής): 163 κλίνες, εκ των οποίων 118 κατειλημμένες και 45 κενές (ποσοστό 28%)
- 2η ΥΠΕ (Πειραιώς και Αιγαίου): 53 κλίνες, εκ των οποίων 36 κατειλημμένες και 17 κενές (ποσοστό 32%)
- 3η ΥΠΕ (Μακεδονίας): 134 κλίνες, εκ των οποίων 126 κατειλημμένες και 8 κενές (ποσοστό 6%)
- 4η ΥΠΕ (Μακεδονίας και Θράκης): 123 κλίνες, εκ των οποίων 109 κατειλημμένες και 14 κενές (ποσοστό 11%)
- 5η ΥΠΕ (Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδας): 68 κλίνες, εκ των οποίων 65 κατειλημμένες και 3 κενές (ποσοστό 4,5%)
- 6η ΥΠΕ (Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων, Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας): 47 κλίνες, εκ των οποίων 25 κατειλημμένες και 22 κενές (ποσοστό 47%)
- 7η ΥΠΕ (Κρήτης): 18 κλίνες, εκ των οποίων 13 κατειλημμένες και 5 κενές (ποσοστό 28%)
- Στρατιωτικά Νοσοκομεία: 18 κλίνες, όλες κατειλημμένες.
Αναλυτικά ανά Υγειονομική Περιφέρεια οι ασθενείς με κορωνοϊό νοσηλεύονται ως εξής:
- 1η ΥΠΕ (Αττικής): 629 (από τις 1.169 διαθέσιμες κλίνες)
- 2η ΥΠΕ (Πειραιώς και Αιγαίου): 244 (από τις 480 διαθέσιμες κλίνες)
- 3η ΥΠΕ (Μακεδονίας): 895 (από τις 1.204 διαθέσιμες κλίνες)
- 4η ΥΠΕ (Μακεδονίας και Θράκης): 1.175 (από τις 1.557 διαθέσιμες κλίνες)
- 5η ΥΠΕ (Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδας): 453 (από τις 589 διαθέσιμες κλίνες)
- 6η ΥΠΕ (Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων, Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας): 232 (από τις 636 διαθέσιμες κλίνες)
- 7η ΥΠΕ (Κρήτης): 59 (από τις 235 διαθέσιμες κλίνες)
- Στρατιωτικά Νοσοκομεία: 144 (από τις 194 διαθέσιμες κλίνες)
Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας αποκάλυψε ότι δέκα νοσηλεύτριες για ΜΕΘ θα μεταβούν εθελοντικά από την Κρήτη στη Θεσσαλονίκη.
«Υποκλίνομαι στο μεγαλείο ψυχής και τη λεβεντιά αυτών των παιδιών» τονίζει, σε δήλωσή του, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, για τις δέκα νοσηλεύτριες που μεταβαίνουν εθελοντικά από την Κρήτη στη Θεσσαλονίκη για να βοηθήσουν τους συναδέλφους τους στη μάχη με την Covid-19 και αύριο αναλαμβάνουν υπηρεσία στο Ιπποκράτειο.
«Την περασμένη εβδομάδα δήλωσα από τη Θεσσαλονίκη ότι όλη η Ελλάδα είναι πλέον μία Υγειονομική Περιφέρεια και η κάθε Υγειονομική Περιφέρεια θα στηρίζει την άλλη», ανέφερε ο υπουργός. «Σήμερα το βράδυ φτάνουν με πτήση από το Ηράκλειο στη Θεσσαλονίκη δέκα νοσηλεύτριες από τα νοσοκομεία της Κρήτης, οι οποίες έχουν εξειδίκευση σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας», πρόσθεσε.
Η υπόκλιση του υπουργού Υγείας
«Η Βασιλική, η Ολυμπία, η Ευαγγελία, η Άρτεμις, η Κατερίνα, η Μαλαματή, η Ευφροσύνη, η Ανθή, η Χρυσούλα και η Πηνελόπη, δήλωσαν εθελοντικά ότι μπαίνουν στην πρώτη γραμμή της μάχης στο πλάι των συναδέλφων τους στη Βόρεια Ελλάδα. Από αύριο αναλαμβάνουν υπηρεσία στο Ιπποκράτειο. Και δεν είναι οι μόνες, καθώς όπως με πληροφορούν οι διοικητές των ΥΠΕ, από περιοχές που δεν πλήττονται τόσο πολύ, και άλλοι δήλωσαν ότι θέλουν να πάνε στη Θεσσαλονίκη, στη Βόρεια Ελλάδα, για να βοηθήσουν.
Υποκλίνομαι στο μεγαλείο ψυχής και τη λεβεντιά αυτών των παιδιών. Υποκλίνομαι και δεσμεύομαι σ’ αυτούς, αλλά και σε όλους ανεξαιρέτως τους ανθρώπους του ΕΣΥ, που αγωνίζονται ηρωικά σε αυτήν την πρωτοφανή πανδημία, ότι θα τους σταθούμε και θα τους στηρίξουμε έμπρακτα, όπως μας στέκονται και μας στηρίζουν μέρα νύχτα μήνες τώρα. Υποκλίνομαι», υπογράμμισε ο υπουργός Υγείας.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας