Δεν είναι επιδημιολογία αυτό – Σφοδρή κριτική του Καθηγητή Ιωαννίδη για τη διαχείριση του κορωνοϊού στη χώρα
Ο καθηγητής της Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ Γιάννης Ιωαννίδης ασκεί κριτική σε όλα όσα προτάσσουν οι αρμόδιοι σχετικά με τη διαχείριση της επιδημίας του κορωνοϊού στη χώρα μας.
Μιλώντας στο στούντιο των «Αντιθέσεων» στο ΚΡΗΤΗTV όπου φιλοξενήθηκε το βράδυ της Παρασκευής ο γνωστός καθηγητής μίλησε για όλα και αναφέρθηκε αναλυτικά στο διάγγελμα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Σωτήρη Τσιόδρα και για το άχρηστο, όπως αποδεικνύει, lockdown και μάλιστα ενώπιον του μέλους της Επιτροπής του ΕΟΔΥ Χαράλαμπου Γώγου, που παρακολουθεί εμβρόντητος.
Ο καθηγητής Ιωαννίδης θεωρεί ότι οι αρνητικές συνέπειες της καραντίνας είναι πολύ μεγαλύτερες από τα θετικά της. Για αυτό και είναι αντίθετος. Θεωρεί μάλιστα ότι η στρατηγική της χώρας μας δεν είναι σωστή καθώς δεν εστιάζει στην… καρδιά του προβλήματος, η οποία σύμφωνα με τον καθηγητή, είναι η προστασία των ευπαθών ομάδων. Τονίζει πως αν αυτό γινόταν σε συνδυασμό με συστηματικά και μαζικά τεστ (και όχι με τον τρόπο που γίνονται σήμερα), τότε η Ελλάδα θα μπορούσε να αποφύγει το lockdown και τις καταστροφικές συνέπειές του.
Και να αναφέρουμε πως από την περασμένη άνοιξη, ο καθηγητής του Στάνφορντ κάνει λόγο για αναξιόπιστα στοιχεία για τον κορωνοϊό που έχουν οδηγήσει στο lockdown. Άρθρο του μάλιστα, που δημοσιεύτηκε στο αμερικάνικο ενημερωτικό ιατρικό περιοδικό statnews.com, μεταφράστηκε από τον Κωνσταντίνο Φαρσαλινό. Σε αυτό ασκεί κριτική στο γεγονός ότι πολλές χώρες έχουν αποφασίσει να πάρουν σκληρά μέτρα χωρίς ουσιαστικά να έχουν αξιόπιστα στοιχεία για την πανδημία.
«Εάν αποφασίσουμε να πηδήσουμε από το βράχο, χρειαζόμαστε κάποια στοιχεία για να ξέρουμε αν είναι λογική μια τέτοια ενέργεια και ποιες είναι οι πιθανότητες να προσγειωθούμε κάπου ασφαλείς», καταλήγει στο συμπέρασμα ο καθηγητής. «Ενώ βρισκόμαστε μπροστά στην πανδημία του αιώνα, ίσως ταυτόχρονα να αποτελέσει και το… φιάσκο του αιώνα».
Και συνεχίζει: «Την ώρα που όλοι ζητούν καλύτερη πληροφόρηση, από εκείνους πoυ χρησιμοποιούν μοντέλα ανάλυσης της επιδημίας μέχρι τις κυβερνήσεις και τον κόσμο που περιορίζεται ή μπαίνει σε καραντίνα, δεν έχουμε αξιόπιστα δεδομένα για το πόσοι άνθρωποι προσβάλλονται από τον κορωνοϊό. Η πληροφόρηση είναι αναγκαία για την καθοδηγήσει τις αποφάσεις και δράσεις μας και για να δούμε τις επιπτώσεις τους».
Δείτε όλα όσα είπε ο καθηγητής Γιάννης Ιωαννίδης:
Ποιος είναι ο Γιάννης Ιωαννίδης
Γεννημένος στις 21 Αυγούστου του 1965, είναι Ελληνοαμερικανός επιστήμονας και συγγραφέας με συνεισφορές στην επιδημιολογία και την κλινική έρευνα. Επιπροσθέτως, είναι πρωτοπόρος στη μεταέρευνα, δηλαδή στην έρευνα πάνω σε έρευνες. Μελετά την ίδια την επιστημονική έρευνα, πρωταρχικά στην κλινική ιατρική και τις κοινωνικές επιστήμες. Είναι από τους ιατρικούς ερευνητές με τις περισσότερες αναφορές.
Η μελέτη του του 2005, «Why Most Published Research Findings Are False», είναι η πιο μεταφορτωμένη από την Δημόσια Βιβλιοθήκη Επιστημών (Public Library of Science), και έχει τον υψηλότερο αριθμό αναγνωστών Mendeley. Μεταξύ άλλων, είναι τακτικός καθηγητής Παθολογίας, Έρευνας και Πολιτικής Υγείας και Στατιστικής στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ και διευθυντής του Κέντρου Έρευνας Πρόληψης του ίδιου πανεπιστημίου. Έχει διατελέσει καθηγητής και στα πανεπιστήμια Χάρβαρντ, Ταφτς, Ιμπίριαλ Κόλετζ και Ιωαννίνων, όπου ήταν Πρόεδρος του Τμήματος Υγιεινής και Επιδημιολογίας.
Είναι τακτικό μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών (European Academy of Sciences and Arts). Επίσης το 2005 επινόησε, μαζί, με τον Θωμά Τρικαλινό, τον όρο «Το Φαινόμενο Πρωτέας», για την εμφάνιση ακραίων αντιφατικών αποτελεσμάτων στις πρώτες μελέτες που πραγματοποιήθηκαν στο ίδιο ερευνητικό ερώτημα.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας