Κρούσματα σήμερα 13/11: Αγωνία για την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ – Τι θα γίνει με τα σχολεία
Η αγωνία για την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για τα νέα κρούσματα του κορωνοϊού είναι μεγάλη, ειδικά μετά το τριπλό αρνητικό χθεσινό ρεκόρ σε μολύνσεις, νεκρούς και διασωληνωμένους. Σήμερα (13/11) στην ενημέρωση για τον κορωνοϊό θα βρεθούν τόσο ο Νίκος Χαρδαλιάς, όσο και η Νίκη Κεραμέως που θα ανακοινώσει τα μέτρα για τα σχολεία.
Όπως όλα δείχνουν, η εισήγηση των λοιμωξιολόγων που πραγματοποίησαν συνεδρίαση σήμερα είναι να κλείσουν και τα Δημοτικά σχολεία, οι Παιδικοί και οι Βρεφονηπιακοί Σταθμοί. Στόχος αυτού του πιο αυστηρού μέτρου είναι η μείωση της κινητικότητας. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι γι’ αυτό παρατηρείται μεγάλη κίνηση σε αντίθεση με το πρώτο lockdown της άνοιξης, αλλά και επειδή πολλοί παίρνουν τα αυτοκίνητά τους λόγω του κορωνοϊού αφού δεν επιλέγουν να χρησιμοποιούν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς λόγω συνωστισμού.
Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες η απόφαση θα τεθεί σε ισχύ από την ερχόμενη Δευτέρα και θα ισχύσει για όλη την Ελλάδα. Άλλωστε, ο Στέλιος Πέτσας είχε αφήσει ανοιχτό αυτό το ενδεχόμενο σε νέες του δηλώσεις σήμερα. Με δηλώσεις του στον Alpha και στα Παραπολικά νωρίτερα, είχε αφήσει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά. «Δεν αποκλείεται τίποτα και όλα θα γίνουν βάσει των εισηγήσεων από τους λοιμωξιολόγους».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι το μέτρο εξετάζεται «για να περιορίσουμε μια ακόμα πηγή κινητικότητας, και όχι γιατί υπάρχει πρόβλημα υπερμετάδοσης από τα σχολεία».
Εξάλλου, με τα σενάρια για παράταση του lockdown να «φουντώνουν», ο Στέλιος Πέτσας επανέλαβε ότι αν εφαρμοστούν τα μέτρα που ήδη ισχύουν, και που από σήμερα γίνονται αυστηρότερα με μεγαλύτερο περιορισμό κυκλοφορίας από τις 21:00 έως τις 05:00, τότε δεν θα χρειαστεί να υπάρξει παράταση.
Υπήρξε χαλάρωση από όλους
Ο κ. Πέτσας ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει συζήτηση για επιστροφή στα μνημόνια ενώ για την επιδημιολογική εικόνα της Θεσσαλονίκης είπε πως υπήρξε μια χαλάρωση όχι μόνο από τους πολίτες αλλά από όλους. Για τον Τουρισμό είπε πως η κυβέρνηση τον άνοιξε με σχέδιο, και πως δεν σχετίζεται με τον τουρισμό η έξαρση της πανδημίας.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μιλώντας στα Παραπολιτικά, επανέλαβε ότι για να αρθεί το lockdown, θα πρέπει τα κρούσματα να φτάσουν τα 300 ή 400 (σχεδόν 3.000 κάτω από τα κρούσματα της Πέμπτης δηλαδή) και για αυτό επέμεινε στην τήρηση των μέτρων και στη μείωση της κινητικότητας.
Κρίσιμη η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη – Ζητάει αυστηροποίηση των μέτρων ο Ζέρβας
Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας τόνισε πως είναι ανάγκη να πάμε «και σήμερα αν είναι δυνατόν σε πλήρη αυστηροποίηση των μέτρων, εάν θέλουμε πραγματικά να ξεφύγουμε από αυτή την άσχημη εικόνα». Μάλιστα, ο κ. Ζέρβας διατύπωσε την εκτίμηση πως θα πρέπει να κλείσουν κάποιοι χώροι εργασίας αλλά και τα δημοτικά σχολεία της Θεσσαλονίκης αναφέροντας πως στις περίπου 200 σχολικές μονάδες του κεντρικού δήμου καθημερινά κλείνουν τάξεις και γίνονται απολυμάνσεις.
«Αυτό», τόνισε, «δείχνει ότι έχουμε εστίες. Δεν λέω ότι εκεί είναι το πρόβλημα, όμως στην κατάσταση που βρισκόμαστε σήμερα οπουδήποτε υπάρχει πηγή θα πρέπει να τη θεραπεύσουμε, να την επουλώσουμε, να τη σφραγίσουμε», εξέφρασε χαρακτηριστικά στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού/Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM», σε σχέση με τον τρόπο που μπορεί να ανασχεθεί το δεύτερο κύμα της πανδημίας και να περιοριστεί ο αυξημένος αριθμός των κρουσμάτων στην πόλη.
Στην ερώτηση για το εάν έπρεπε τα μέτρα για τη Θεσσαλονίκη να παρθούν πριν από τον εορτασμό του Αγίου Δημητρίου, ο δήμαρχος απάντησε: «Σε σύσκεψη πριν το εορταστικό τριήμερο, είχα μιλήσει για την έξοδο και τις εκδρομές των Θεσσαλονικέων.
Καταλάβαινα την κόπωση και το ψυχικό βάρος, όμως, είχαμε μπροστά μας μια περίοδο που έδειχνε ότι μπορεί να λειτουργήσει ως πολλαπλασιαστής του προβλήματος. Αυτά τα είχα καταθέσει τότε επισήμως. Το ζητούμενο όμως δεν είναι να πάμε πίσω. Το θέμα είναι τι κάνουμε σήμερα». Επιπλέον, δήμαρχος Θεσσαλονίκης δήλωσε πως ο ίδιος, από την πρώτη στιγμή έθεσε ως προτεραιότητα τις ζωές των ανθρώπων και προσέθεσε το εξής: «Όταν μιλούσα για αυστηρά και δυσάρεστα μέτρα κάποιοι με κατηγόρησαν ότι φτιάχνω κλίμα για την κυβέρνηση. Τώρα, μπορεί να λένε ότι είμαι από εκείνους που δεν βοήθησα ή δημιούργησα ανάχωμα για να μην παρθούν μέτρα. Νοιάζομαι για την υγεία των συμπολιτών μου και τον στόχο αυτό υπηρετώ. Να ξεπεράσουμε τον δύσκολο κάβο και όταν έρθει το τέλος να δούμε τι έφταιξε».
Ο Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι το εμβόλιο θα διατεθεί σε όλους δωρεάν στις αρχές του 2021
«Θα διαπράτταμε τεράστιο λάθος αν αυτή η μεγάλη επιτυχία της επιστήμης με την ανακάλυψη του εμβολίου, μας οδηγούσε σε πρόσθετο εφησυχασμό. Πρέπει να γίνει ακριβώς το ανάποδο. Τώρα που γνωρίζουμε ότι υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ, τώρα που είμαστε περίπου βέβαιοι ότι, μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2021, θα έχουμε πετύχει ένα επαρκές επίπεδο εμβολιασμού ώστε να αφήσουμε πίσω μας αυτή την κρίση, αυτή ακριβώς η πληροφορία πρέπει να μας κάνει πιο δυνατούς και πιο προσηλωμένους να τηρήσουμε τα μέτρα προστασίας», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης με αντικείμενο τη στρατηγική εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού.
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι το εμβόλιο θα είναι δωρεάν για όλους τους πολίτες. «Επιμένω στην ελεύθερη πρόσβαση όλων των Ελληνίδων και των Ελλήνων στο εμβόλιο, γιατί αυτή η κυβέρνηση από την αρχή αντιμετώπισε το εμβόλιο ως δημόσιο αγαθό. Γι’ αυτό και θα το διαθέτει δωρεάν σε όλους χωρίς καμία εξαίρεση. Είναι υποχρέωσή μας, αλλά ταυτόχρονα, με αυτό τον τρόπο, δηλώνεται και η προσήλωσή μας στην προστασία της δημόσιας υγείας», ανέφερε ο πρωθυπουργός.
Η Ελλάδα θα λάβει περισσότερα από 25 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων κατά του Covid-19 μέσω των συμβάσεων προαγοράς που έχει υπογράψει η Ευρωπαϊκή Ένωση με φαρμακευτικές εταιρείες, ενώ οι πρώτες παραδόσεις αναμένονται στις αρχές του 2021, δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Αναφερόμενος στο σχέδιο εμβολιασμού τόνισε ότι «θα αναπτυχθούν σε όλη την Επικράτεια ειδικές δομές στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας για να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε αυτόν τον μαζικό εμβολιασμό. Και βέβαια θα υπάρχουν και κινητά συνεργεία τα οποία θα εμβολιάζουν υγειονομικούς οίκους ευγηρίας ή άλλους συμπολίτες μας, οι οποίοι για διάφορους λόγους δεν μπορούν να μετακινηθούν».
Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι χθες στη Βουλή κάλεσε όλα τα κόμματα να στείλουν εκπρόσωπο στην Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού, η οποία θα καταρτίσει το πρόγραμμα των εμβολιασμών, προσθέτοντας πως το σχετικό σχέδιο θα πρέπει να επενδυθεί με τη «μέγιστη δυνατή πολιτική συναίνεση». «Είναι πάρα πάρα πολύ σημαντικό να πείσουμε τους συμπολίτες μας ότι το εμβόλιο δεν θα είναι απλά αποτελεσματικό, αλλά και ασφαλές», δήλωσε.
Ποιοι πήραν μέρος στη σύσκεψη
Στη σύσκεψη έλαβαν μέρος ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ αρμόδιος για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου Άκης Σκέρτσος, ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης, ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Θανάσης Κοντογεώργης, ο Διευθυντής του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Βουλή Μιχάλης Μπεκίρης και η Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.
Αυστηροποιούνται τα μέτρα από σήμερα 13 Νοεμβρίου – Τι θα ισχύει
Αυστηρότεροι θα είναι οι κανόνες για το lockdown που ισχύει στην Ελλάδα από σήμερα, αλλά υπήρξε και μια αλλαγή που ανακοίνωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης. Μικρά και μεγάλα σούπερ μάρκετ θα μπορούν να εκτελούν παραγγελίες και να κάνουν «ντελίβερι» προϊόντων και μετά τις 9 το βράδυ, ανακοίνωσε στη Βουλή ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Όπως τόνισε ο κ. Γεωργιάδης, η κυβέρνηση αποφάσισε να εξαιρέσει τα μίνι μάρκετ και τα σούπερ μάρκετ από το μέτρο της απαγόρευσης λειτουργίας τους μετά τις 8.30 το βράδυ, παρέχοντας τους τη δυνατότητα να μπορούν να κάνουν διανομή προϊόντων και μετά τις 9 το βράδυ.
Ο κ. Γεωργιάδης διευκρίνισε ότι σκοπός της νέας ρύθμισης είναι να μπορούν οι καταναλωτές να εξυπηρετηθούν καλύτερα και να παραγγέλλουν τα ψώνια τους από το σπίτι, ώστε να μην παρουσιάζεται συνωστισμός, αλλά και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.
Τι αλλάζει από σήμερα στο ωράριο των καταστημάτων
Από σήμερα, Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2020 και καθ’ όλο το διάστημα ισχύος των περιοριστικών μέτρων:
- Τα καταστήματα τροφίμων (π.χ. σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, φούρνοι, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία), τα φαρμακεία και τα συνεργεία αυτοκινήτων θα λειτουργούν έως τις 20.30.
- Ειδικά, για τις υπεραγορές τροφίμων (σούπερ μάρκετ) και τα μίνι μάρκετ διευκρινίζεται ότι μπορούν να παρέχουν τις υπηρεσίες delivery και μετά τις 20.30 και έως τη 1 μετά τα μεσάνυχτα.
- Τα περίπτερα μπορούν να λειτουργούν καθ’ όλο το 24ωρο.
- Σημειώνεται ότι την Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2020 αναστέλλεται η λειτουργία κάθε εμπορικού καταστήματος που λειτουργεί σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 16 του ν. 4177/2013 (Α’ 173). Περιορισμός μετακινήσεων από σήμερα σε όλη την Ελλάδα, από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί
Αυτό αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων με αφορμή τη σημερινή δημοσίευση στο ΦΕΚ της Κοινής Υπουργικής Απόφασης με το νέο πακέτο περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του Covid-19 που θα ισχύσουν έως τις 30 Νοεμβρίου.
Στο νέο πακέτο μέτρων προβλέπεται ακόμη, για τις δραστηριότητες σχολών ερασιτεχνών οδηγών, σχολών οδηγών αυτοκινήτων, σχολών επαγγελματιών οδηγών αυτοκινήτων (Σχολές/Κέντρα Πιστοποίησης Επαγγελματικής Ικανότητας ΠΕΙ, ΚΕΘΕΥΟ), τις σχολές Επαγγελματικής Κατάρτισης Μεταφορέων (ΣΕΚΑΜ) και τις Σχολές Επαγγελματικής Κατάρτισης Οδηγών Οχημάτων Μεταφοράς Επικίνδυνων Εμπορευμάτων ADR, αναστέλλεται η λειτουργία εξαιρουμένων των αναγκών εκπαίδευσης και εξέτασης (θεωρητικής και πρακτικής) υποψηφίων οδηγών λεωφορείων και φορτηγών, συμπεριλαμβανομένης και της εξέτασης για τα Πιστοποιητικά Επαγγελματικής Ικανότητας, με τήρηση απόστασης 1,5 μέτρου και με τη συμμετοχή έως 5 εκπαιδευόμενων και διενέργειας θεωρητικών και πρακτικών εξετάσεων υποψηφίων οδηγών.
Επίσης αναστέλλεται η λειτουργία των υπηρεσιών τεχνικού ελέγχου οχημάτων οδικών μεταφορών, εξαιρουμένων αποκλειστικά των Δημόσιων και Ιδιωτικών Κέντρων Τεχνικού Ελέγχου Οχημάτων (ΚΤΕΟ) που διαθέτουν εγκεκριμένη – αδειοδοτημένη αυτόματη γραμμή τεχνικού ελέγχου βαρέων οχημάτων για τον τεχνικό έλεγχο φορτηγών και λεωφορείων αυτοκίνητων οχημάτων.
Από τις 5.00 έως τις 21.00 επιτρέπονται οι μετακινήσεις των πολιτών για την εξυπηρέτηση ζωτικών, προσωπικών ή επαγγελματικών αναγκών τους που δεν μπορούν να ικανοποιηθούν με άλλον τρόπο. Από τις 21:00 έως τις 5:00 επιτρέπονται οι μετακινήσεις των πολιτών για τους ακόλουθους περιοριστικά αναφερόμενους λόγους:
- Μετακίνηση από και προς την εργασία για τις εργάσιμες ώρες ή κατά τη διάρκεια της εργασίας,
- μετακίνηση για λόγους υγείας (μετάβαση σε φαρμακείο, επίσκεψη στον γιατρό ή μετάβαση σε νοσοκομείο ή κέντρο υγείας, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία),
- ατομική κίνηση με κατοικίδιο ζώο.
Νέες οδηγίες από τον ΕΟΔΥ σε περίπτωση κρούσματος
Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) εξέδωσε επικαιροποιημένες οδηγίες οι οποίες αντικατοπτρίζουν τις διαθέσιμες πληροφορίες κατά τη στιγμή της δημοσίευσης και ενδέχεται να αλλάξουν, εκ νέου, ανάλογα με τα τρέχοντα κάθε φορά επιδημιολογικά και επιστημονικά δεδομένα.
Στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης διασποράς του SARS-CoV-2, αυξάνοντας την ικανότητα ελέγχου σε διεθνές επίπεδο, και συγκεντρώνοντας στοιχεία σχετικά με την αποβολή του ιού και τη μολυσματικότητα του, υπάρχει ανάγκη επικαιροποίησης των οδηγιών για τον τερματισμό της απομόνωσης ατόμων με COVID-19. Μετά από απόφαση της επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας, επικαιροποιήθηκαν τα πρωτόκολλα για τη λήξη της απομόνωσης, της καραντίνας καθώς και για την επιστροφή στην εργασία, τα οποία έχουν ήδη τεθεί σε εφαρμογή από τον ΕΟΔΥ.
Οι νέες οδηγίες για την καραντίνα έχουν βασιστεί στις πρόσφατες κατευθυντήριες οδηγίες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων – ECDC και ενσωματώνονται πλέον και στα μέτρα της χώρας μας. Με βάση τις επικαιροποιημένες οδηγίες που ισχύουν πια και στη χώρα μας, ορίσθηκαν νέα κριτήρια λήξης καραντίνας και απομόνωσης επαφών και κρουσμάτων από κορωνοϊό.
Όπως αναφέρεται στα νέα πρωτόκολλα, σημαντικοί παράγοντες που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη για τη λήξη της απομόνωσης των κρουσμάτων COVID-19 είναι:
- η υφιστάμενη κατάσταση του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης,
- η δυνατότητα για διενέργεια εργαστηριακών διαγνωστικών ελέγχων και
- η τρέχουσα επιδημιολογική κατάσταση σε τοπικό και εθνικό επίπεδο.
Οι ασθενείς με κορωνοϊό μπορούν να βγουν από την απομόνωση βάσει κριτηρίων που λαμβάνουν υπόψη τα ακόλουθα:
- την κλινική βελτίωση των συμπτωμάτων,
- τον χρόνο από την έναρξη των συμπτωμάτων,
- τη σοβαρότητα της νόσου,
- την ανοσολογική κατάσταση του ασθενή και
- την ένδειξη κάθαρσης του ιού (ιϊκού RNA) από τις εκκρίσεις του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος.
Τι ισχύει για τους ασθενείς με ελαφριά συμπτώματα και τι για εκείνους με σοβαρή νόσηση;
- Ασθενής με ήπια νόσο: Αυτό αφορά στην πλειονότητα των κρουσμάτων COVID19. Σε αυτές τις περιπτώσεις βασικό κριτήριο άρσης της απομόνωσης είναι η πλήρη ύφεση του πυρετού και η βελτίωση των κλινικών συμπτωμάτων κυρίως από το αναπνευστικό σύστημα. Η συμπλήρωση 10 ημερών απομόνωσης και 3 ημερών απυρεξίας και ύφεσης και των υπόλοιπων κλινικών συμπτωμάτων εκτός του πυρετού μειώνει κατά πολύ την πιθανότητα μετάδοσης του ιού.
- Ασθενής με σοβαρή νόσηση: Σχετίζεται με την περίπτωση που πρέπει να εξέλθει από το νοσοκομείο πριν από την εκπλήρωση των κριτηρίων λήξης της απομόνωσής του και χωρίς αρνητικό αποτέλεσμα εργαστηριακού ελέγχου (SARS-CoV-2 RT-PCR) θα πρέπει να απομονωθεί στο σπίτι ή σε ασφαλές μέρος για τουλάχιστον 14 έως και 20 ημέρες από την έναρξη των συμπτωμάτων και βάσει εκτίμησης κινδύνου ανά περίπτωση.
Όσο για την επαναφορά θετικού κρούσματος στην εργασία πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η παρουσία ανοσοκαταστολής, η συχνότητα επαφής του κρούσματος με ευπαθή άτομα για σοβαρή νόσηση από COVID-19, καθώς και το εάν η εργασία του σχετίζεται με χώρους που χαρακτηρίζονται από υψηλό κίνδυνο μετάδοσης και δημιουργία συρροών (π.χ. κλειστές δομές, μονάδες χρονίων πασχόντων, φυλακές ή εγκαταστάσεις φιλοξενίας μεταναστών / προσφύγων).
Μπορείτε να δείτε αναλυτικά τις οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας πατώντας εδώ.
Δείτε τι προτείνει ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου για τη Θεσσαλονίκη
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας