ΕΦΕΤ: Ανακαλεί κονσέρβα ψαριών

ΕΦΕΤ: Ανακαλεί κονσέρβα ψαριών
ΕΦΕΤ: Στο προϊόν διαπιστώθηκε η παρουσία ισταμίνης σε συγκέντρωση ανώτερη του επιτρεπόμενου ορίου.

Σε κονσέρβες με κολιούς διαπιστώθηκε η παρουσία ισταμίνης σε συγκέντρωση ανώτερη του επιτρεπόμενου ορίου, με τον Ε.Φ.Ε.Τ να καλεί τους καταναλωτές που έχουν προμηθευτεί το εν λόγω προϊόν, να μην το καταναλώσουν.

Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση: «Ο Ε.Φ.Ε.Τ. και ειδικότερα η Περιφερειακή Διεύθυνση Βορείου Αιγαίου, σε συνεργασία με το Τμήμα Α΄ της Χημικής Υπηρεσίας Κεντρικής Μακεδονίας της Γενικής Διεύθυνσης Γενικού Χημείου του Κράτους της Α.Α.Δ.Ε., κατά τη διενέργεια ελέγχων στο πλαίσιο Προγράμματος επίσημων ελέγχων έτους 2020 για τον προσδιορισμό ισταμίνης σε αλιευτικά προϊόντα, προέβη σε δειγματοληψία, σε υποκατάστημα (Υπεραγορά Τροφίμων) της εταιρείας ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ ΜΑΣΟΥΤΗΣ Α.Ε., σε προσυσκευασμένους κολεούς ακέφαλους αλίπαστους σε λευκοσιδηρή συσκευασία των 500 γρ με την εμπορική ονομασία «ΛΕΒΑ», ημερομηνία ανάλωσης (λήξης) 31.12.2021 και αριθμό παρτίδας L 31005019, που παράγεται και συσκευάζεται στην Μυτιλήνη από την εταιρεία “Ε & Κ ΜΠΟΥΧΛΗΣ Α.Ε.”

Στο προϊόν διαπιστώθηκε η παρουσία ισταμίνης σε συγκέντρωση ανώτερη του επιτρεπόμενου ορίου. Ο Ε.Φ.Ε.Τ. απαίτησε την άμεση ανάκληση του συνόλου της συγκεκριμένης παρτίδας του εν λόγω προϊόντος και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι. Καλούνται οι καταναλωτές που έχουν προμηθευτεί το εν λόγω προϊόν, να μην το καταναλώσουν».

Ποιες είναι οι αρμοδιότητες του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων;

Από την εγκατάστασή του στις 13 Ιανουαρίου 2000 έως σήμερα, το Διοικητικό Συμβούλιο του Φορέα, καθόρισε τη στρατηγική ανάπτυξης του οργανισμού, προγραμματίζοντας και προχωρώντας στην ολοκλήρωση ενεργειών, οι οποίες είχαν ως απόρροια τη δημιουργία και πλήρωση των προϋποθέσεων εκείνων οι οποίες θέτουν τη βάση οργάνωσης ενός σύγχρονου οργανισμού, ικανού να ανταποκριθεί με επιτυχία στις υποχρεώσεις του. Ο ΕΦΕΤ συστάθηκε με το Ν. 2741/ΦΕΚ 199/28-09-1999 και τελεί υπό την εποπτεία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Μερικές από τις αρμοδιότητες του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων είναι να:

  • Καθορίζει τις προδιαγραφές ποιότητας τις οποίες πρέπει να πληρούν τα προσφερόμενα στην κατανάλωση τρόφιμα και οι πρώτες ή πρόσθετες ύλες που προορίζονται για προσθήκη σε τρόφιμα με σκοπό την προστασία της δημόσιας υγείας και την αποφυγή της εξαπάτησης των καταναλωτών.
  • Καθορίζει τα πρότυπα και τις αρχές στις οποίες θα πρέπει να στηρίζεται η μελέτη και εφαρμογή των συστημάτων παραγωγής υγιεινών προϊόντων, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, από τις επιχειρήσεις τροφίμων και τις προδιαγραφές για τους επιστήμονες που θα ασχοληθούν με την εγκατάσταση τέτοιων συστημάτων στις επιχειρήσεις τροφίμων, καθώς και με το προσωπικό που θα εργαστεί στα εργαστήρια ποιοτικού ελέγχου τροφίμων που εγκαθίστανται στις επιχειρήσεις τροφίμων.
  • Καθορίζει ή επικυρώνει τους κανόνες ορθής υγιεινής πρακτικής σύμφωνα με τον Κανονισμό 852/2004 και κάθε άλλο συναφή κανόνα διεθνούς και κοινοτικού δικαίου και ελέγχει την τήρηση των κανόνων αυτών. Η τήρηση των κανόνων ορθής υγιεινής πρακτικής αποτελεί προϋπόθεση για την ίδρυση και λειτουργία κάθε επιχείρησης τροφίμων, Στο πλαίσιο αυτό καθορίζει τους υγειονομικούς όρους ίδρυσης και λειτουργίας των επιχειρήσεων τροφίμων και τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται για να είναι τα τρόφιμα ασφαλή και υγιεινά.
  • Τηρεί μητρώο επιχειρήσεων τροφίμων και καθορίζει τα προγράμματα ελέγχων που διενεργούνται από τις υπηρεσίες του ή από άλλες αρχές και υπηρεσίες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play